Re: Домашна лимонади и напитки
Публикувано на: Окт 9, '17, 12:21
Аз не си падам много по разредените сиропи, но открих, че за мен с газирана вода са много по-хубави
Само от вишни съм правила, вече 2г го съхранявам - прави се без варене и без консервиране. Наливаш в шишета и толкова.
Рецептата е от приятелка, аз ги правих моите малко на око, защото ми бяха много вишните.
Сироп от вишни
3 кг плод, смлян+ 3 пакетчета лиммонтузу+ 2 литра вода. Престоява 24 часа на хладно. прецежда се. На 1 л сироп се слага 1,5 кг захар . Бърка се докато се стопи захарта. Налива се в бутилки без да се вари.
Не мелих, а намачках с ръцете, не съм вадила костилки.
Много е важно добре да се прецеди, или първите дни да се обира това, което изплува отгоре, защото тези миниатюрни парченца вкисват и горния слой има друг вкус. Долу сиропа си е наред.
Ябълковия оцет правя много мързеливо. Първо правих по рецепта, докато не дойдоха едни познати и ме светнаха
Ябълки, нарязани на четири, без почистване на семките (чисти се гнило само) срагам в бидон на 3/4 от бидончето. В моя случай е 30л, ябълки имам и за по-голям. Доливам вода догоре.
На това бидонче слагам едно кило захар. Първата година правих с мед, но ми се досвидя Ябълките слагам на три пъти, защото обирам от земята, та и захарта така слагам разпределена.
С нещо е хубаво да се затиснат отгоре и това е, чакаш да вкисне. Сега си ползвам старата оцетна гъба, която се образува първия път.Ябълките ми са ранни, затова октомври най-късно вече имам оцет. Понеже не са мляни, не се налага зверско прецеждане, даже не ги цедя, докато не наближа дъното на шишето. Имам 15л оцет.
После е още по-мързеливо - доливам пак вода, още едно кило захар, и пролетта пак имам оцет. Стоя навън и замръзна, от това оцетът се избистри, затова и есенния ще изкарам вън да замръзне веднъж
Само от вишни съм правила, вече 2г го съхранявам - прави се без варене и без консервиране. Наливаш в шишета и толкова.
Рецептата е от приятелка, аз ги правих моите малко на око, защото ми бяха много вишните.
Сироп от вишни
3 кг плод, смлян+ 3 пакетчета лиммонтузу+ 2 литра вода. Престоява 24 часа на хладно. прецежда се. На 1 л сироп се слага 1,5 кг захар . Бърка се докато се стопи захарта. Налива се в бутилки без да се вари.
Не мелих, а намачках с ръцете, не съм вадила костилки.
Много е важно добре да се прецеди, или първите дни да се обира това, което изплува отгоре, защото тези миниатюрни парченца вкисват и горния слой има друг вкус. Долу сиропа си е наред.
Ябълковия оцет правя много мързеливо. Първо правих по рецепта, докато не дойдоха едни познати и ме светнаха
Ябълки, нарязани на четири, без почистване на семките (чисти се гнило само) срагам в бидон на 3/4 от бидончето. В моя случай е 30л, ябълки имам и за по-голям. Доливам вода догоре.
На това бидонче слагам едно кило захар. Първата година правих с мед, но ми се досвидя Ябълките слагам на три пъти, защото обирам от земята, та и захарта така слагам разпределена.
С нещо е хубаво да се затиснат отгоре и това е, чакаш да вкисне. Сега си ползвам старата оцетна гъба, която се образува първия път.Ябълките ми са ранни, затова октомври най-късно вече имам оцет. Понеже не са мляни, не се налага зверско прецеждане, даже не ги цедя, докато не наближа дъното на шишето. Имам 15л оцет.
После е още по-мързеливо - доливам пак вода, още едно кило захар, и пролетта пак имам оцет. Стоя навън и замръзна, от това оцетът се избистри, затова и есенния ще изкарам вън да замръзне веднъж