Домашна лимонади и напитки

Изкушения за лакомници и гурмани.
Потребителски аватар
ljuboznatelna
Кафе машина
Мнения: 4534
Регистриран: вт яну 26, 2010 12:13 pm
Местоположение: Пловдив 7а зона
x 149
x 68

пон окт 09, 2017 12:21 pm

Аз не си падам много по разредените сиропи, но открих, че за мен с газирана вода са много по-хубави :)
Само от вишни съм правила, вече 2г го съхранявам - прави се без варене и без консервиране. Наливаш в шишета и толкова.
Рецептата е от приятелка, аз ги правих моите малко на око, защото ми бяха много вишните.
Сироп от вишни
3 кг плод, смлян+ 3 пакетчета лиммонтузу+ 2 литра вода. Престоява 24 часа на хладно. прецежда се. На 1 л сироп се слага 1,5 кг захар . Бърка се докато се стопи захарта. Налива се в бутилки без да се вари.

Не мелих, а намачках с ръцете, не съм вадила костилки.

Много е важно добре да се прецеди, или първите дни да се обира това, което изплува отгоре, защото тези миниатюрни парченца вкисват и горния слой има друг вкус. Долу сиропа си е наред.

Ябълковия оцет правя много мързеливо. Първо правих по рецепта, докато не дойдоха едни познати и ме светнаха :)
Ябълки, нарязани на четири, без почистване на семките (чисти се гнило само) срагам в бидон на 3/4 от бидончето. В моя случай е 30л, ябълки имам и за по-голям. Доливам вода догоре.
На това бидонче слагам едно кило захар. Първата година правих с мед, но ми се досвидя :) Ябълките слагам на три пъти, защото обирам от земята, та и захарта така слагам разпределена.
С нещо е хубаво да се затиснат отгоре и това е, чакаш да вкисне. Сега си ползвам старата оцетна гъба, която се образува първия път.Ябълките ми са ранни, затова октомври най-късно вече имам оцет. Понеже не са мляни, не се налага зверско прецеждане, даже не ги цедя, докато не наближа дъното на шишето. Имам 15л оцет.
После е още по-мързеливо - доливам пак вода, още едно кило захар, и пролетта пак имам оцет. Стоя навън и замръзна, от това оцетът се избистри, затова и есенния ще изкарам вън да замръзне веднъж :)
0 x
Изображение

mj77
Кафе с мляко
Мнения: 205
Регистриран: пон фев 08, 2016 2:32 pm
x 20
x 32

пон окт 09, 2017 12:40 pm

Аз тази година правих за пръв път сироп от смокинови листа по тази рацепта,като добавих и малко портокалови корички.
Правих още от вишни и дренки - подварявам със захар (лимонтузу накрая)и горещ наливам в бурканчета.Вишните ги изчистих предварително и отцедения плод направих на сладко.От отцедените дренки(ако не се изхвърлят)може да се направи мармалад или желе.
0 x
Потребителски аватар
ljuboznatelna
Кафе машина
Мнения: 4534
Регистриран: вт яну 26, 2010 12:13 pm
Местоположение: Пловдив 7а зона
x 149
x 68

пон окт 09, 2017 12:44 pm

Да ви кажа и едно приложение на вишните от вишновката. В купичка, сядаш пред телевизора и се напиваш културно :lol: Много бързо ми свършиха :)
Ако остане - слагам по разни тортички и сладкиши и внимавам децата да не прекалят :)
0 x
Изображение
mj77
Кафе с мляко
Мнения: 205
Регистриран: пон фев 08, 2016 2:32 pm
x 20
x 32

пон окт 09, 2017 1:01 pm

Могат и те да се направят на сладко(ако останат ;) ).Алкохола се изпарява.Част от моята вишновка направих с ром и вишните имаха много хубав аромат,но в сладкото след нова се беше изпарил с алкохола.Пробвала съм да правя и лимончело (по рецепта), но не ми хареса крайния резултат.
0 x
mama_li
x 20

пон окт 09, 2017 3:20 pm

Рецептата за сиропа от смокинови листа вече е дадена. Правя една промяна. След прецеждането меря количеството течност и доливам малко вода, за да компенсирам изпарената.
0 x

Потребителски аватар
Таралас
Кафе машина
Мнения: 3255
Регистриран: нед юли 03, 2011 12:47 pm
Местоположение: Пловдив
x 5
Контакти:

вт окт 10, 2017 12:29 am

Аз произвеждам Лимончело по оригинална рецепта (стара изпитана италианска ) и сок от нар.
0 x
СКАЙП - georgi_goshev, tel 0877 28 88 40
Изображение
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
elmaz
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1831
Регистриран: чет юни 19, 2014 4:03 pm
x 8
x 7

ср апр 18, 2018 1:08 pm

Дворът ми е пълен с глухарчета.
Искам да направя сироп от тях.
В нета има 100 рецепти, но ми се иска нещо изпробвано.
Ако някой е правил и става, моля да сподели. :tzvetentze:
0 x
"Благодаря ти Боже за поръчките" Tanet
Потребителски аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10622
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:06 pm
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
x 22
x 55
Контакти:

ср апр 18, 2018 4:28 pm

Аз съм правил преди много време с вода, захар и глухарчета на око. Сварявам ги и ги прецеждам, че цветовете не са никак нежни и приятни в устата. Става, хубав е, но е много играчка. Цветовете трябва да се обелят от всички зелени части, това трябва да се прави с ръкавици за да не ти почернеят ръцете. Беленето е най-удобно като се затвори съцветието.
0 x
elmaz
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1831
Регистриран: чет юни 19, 2014 4:03 pm
x 8
x 7

чет апр 19, 2018 9:08 am

Благодаря, Ботан :tzvetentze:
0 x
"Благодаря ти Боже за поръчките" Tanet
apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1805
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 9

чет апр 19, 2018 2:05 pm

А защо се маха зелената част на цветчетата ?
Правила съм без да ги махам.
0 x
Потребителски аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10622
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:06 pm
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
x 22
x 55
Контакти:

чет апр 19, 2018 8:16 pm

С нея ми горчи, а и сока се прави от цветовете на глухарчето, а зелената част не е част от цветът.
0 x
Tanet
Кафе машина
Мнения: 4798
Регистриран: ср яну 13, 2010 11:52 am
Местоположение: Севлиево 5-а зона
x 17
x 27

чет юли 19, 2018 10:38 am

Имаме много летни ябълки, които окапват. Замислила съм да се пробвам да направя домашен ябълков сайдер. Някой правил ли е да сподели изпитана рецепта, иначе в нета има много.
0 x
"Истинските неща в живота, не са нещата"
Изображение

градинките на "утринния покой"

Отговори

Върни се в “Готварство”