Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Следващия път на другата степен ще заложа.Но сякаш бухна по-вече отколкото трябва и се е разлял отгоре.
На вкус е божествен хляба с тая рецепта.Мерси Тутти
Честита нова придобивка Макс
Сполучливо са се опекли и изглеждат чудесно .Прекрасния шоколадов кекс ще го правим като има време
На вкус е божествен хляба с тая рецепта.Мерси Тутти
Честита нова придобивка Макс
Сполучливо са се опекли и изглеждат чудесно .Прекрасния шоколадов кекс ще го правим като има време
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Благодаря Светка!Светката написа:Трол твоя хляб има прекрасна визия
Втория опит с ръженото брашно не стана сполучлив.
Хлебаря решил да импровизира на око,че чак и сирене сложил.Ще се изяде де.Хляб не се хвърля
Благодаря ви момичета Ще почерпя все някой ден. Имайте търпение
Зимата при всички случаи ще се ползва редовно,после незная
Вашите рецепти задължително ще се завъртят в тая хлебопекарна
Пропуснах да кажа, че третия хляб е с квас. Буркана с кваса се вижда на снимката горе.
Ма нещо не го долюбихме.
А хлебопекарната можеш да я ползваш и да ти меси и да правиш квото искаш с тестото. Туй кекс, пай, бисквити, пици а че и луканка, щото тя както меси тесто тъй меси и кайма. А за сладката няма да обесняваме ма някой път, като пръска и много чистене пада.
А визията се постига лесно!
Като втаса втория път го наръсваш с брашно отгоре.
За контраст избираш друго. Ако е пълнозърнест хляба взимаш бяло и обратно.
После с остър нож правиш дълбоки разрези за да се надува там.
Туй няма общо с визията, а с вкуса:
Като го извадиш, можеш да напръскаш с вода и да го завиеш, но можеш да намажеш кората с чесново масло. Струва си.
А туй е третата ми машина.
Първата беше с една перка и я върнах, а си купих black&decker 3lb B2300
И третата е същата. Щото за 9 години изгниха ремъчетата дето въртят врътките, а цената им е 75% от цената на машината като я намалят. Ма старата я запазих, щото тя пак си пече програмно, а аз си меся със стационарен миксер.
Пропуснах да подчертая, че ако искаш да тръгне машината в 6 часа утре трябва да сложиш най-отдолу водата с течните фракции, после брашното и всичко останало и най-отгоре маята.
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Teodora76 по твоята рецепта Пробвах с брашно Грахам. Днес взех таман 12 пакетчета суха мая.Да има
Получи се ще повторим.Вкусна прелест е Май щото се научих вече
Получи се ще повторим.Вкусна прелест е Май щото се научих вече
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
- sendi1966
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1195
- Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
- Местоположение: Хасково
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Охаа,страхотни хлебчета показвате
Някой има ли рецепта за хлебопекарна за хляб с квас.
Пак включих на квас.Имам и хлебопекарна,но нямам рецепта.
Не че ми пречи да замеся набързо хляба на ръка,но ми се ще да пробвам и с машината.
Някой има ли рецепта за хлебопекарна за хляб с квас.
Пак включих на квас.Имам и хлебопекарна,но нямам рецепта.
Не че ми пречи да замеся набързо хляба на ръка,но ми се ще да пробвам и с машината.
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3451
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 209 пъти
- Получил благодарност: 110 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Здравейте,записвам се да следя темата имам хлебопекарна от няколко години, тия дни ще намеря време да споделя сполучливите ми рецепти за хляб, кекс с тиква и щолен, освен това всяко лято варя сладкото в хлебопекарната и става хубаво и се запазва след стерилизиране, но понеже става много течно на програмата за сладко я пускам 2 ри път да извърти програмата отначало, като 10 ина мин преди да свърши слагам по малко лимонтозу. Предимството тук е че не се налага да бъркаш сладкото и то не загаря.
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Някак не мога да се въздържа да обесня как се прави хляб.
Ще ми се и да цитирам баща ми.
Отиваме на едно велико събитие и по средата една особа с 3-4 апарата на шията, която не беше от трушия. Та тате ми вика: Видиш ли го тоз? Това е професьоналист! Той ще направи 500 снимки и една от тях ще я публикуват в Работническо дело. А ние сме любители. Ще направим 36/72 снимки всеки (аз снимах с пенти половин кадър) но ще има по една, две лоши. Ние не сме професьоналисти и не можем да си позволим голям процент брак.
Та и с хляба е така.
Аз си раня семейството с тоз хляб и до сега не е имало лош.
Първо да спомена, така, че между хляба печен на фурна/пещ и тоз в печка няма нищо общо.
Абсолютно еднаквата топлина отвсякъде е задължителна за добре изпечения хляб. И понеже аз още си нямам фурна го печа в "дътч овън" или "френч овън" т.е. тенджера отлята от желязо и в моя случай покрита с емайл, стъкло.
Всичко започва от пресяването на брашното. Аерирането на един продукт е много важно. Ако пиете не дотам добро вино прекарайте го един път през блендер или даже пастор и ще сфанете за какво говоря.
Та пресяваме брашното 500 гр/ 3 чаши.
Слагаме в 300-350-400 мл 40-45°С вода с от 1/4 до 1 1/2 чл мая.
Аз познавам няколко вида от сухите бърза, за хлебопекарни, традиционна и обикновена. А иначе от естествената всяка серия е различна. Слагаш по- малко ако ще втасва 8-10-12 часа през ноща на стайна температура. Тук е мястото да спомена, че съм втасвал хляб под одяло, с ел. Възглавница и одеяло и във фурна и във тенджера електрическа и къде ли не.
И като слагаме маята във водата слагаме там и захарта 1 чл.
5 минути седим и гледаме и като почнат мехури разбъркваме.
А в туй време сипваме пресятото брашно в настолния миксер заедно със солта и ако ще слагаме една две лъжици сухо мляко ся е момента. Хляба става по пърхав, въздушен. А при течните можем да добавим едно яйце. Хляба става по-жълт. И вкусът се променя. Туй е времетода се добавят семена вътре в хляба.
Та меша си го настолния миксер хляба и по средата се образува кладенче. Там изсипваме водата с маята и захарта а може и с яйце и олио.
Оставяме миксера да меси, а ние включваме фурната.
Ако ще втасваме в нея на 40-50 °С фурните рядко са прецизни.
Аз, последно, правя първото втасване в програмириема тенджера под налягане. След 30-60 мин или докато си удвои обема го вадя и тогава оформям хляба. Има 3-4 подхода. И тогаз го слагам за второ втасване. Обикновено е във фурната за печене и като се вдигне пускам фурната на 230°, а хляба в тавичката вадя и го ръся с брашно и го режа и т.н. а после пак го слагам в тенджерата във фурната и затварям капака и така 40 мин. После отварям капака на тенджерата и слагам купичка с вода и печката на 200° и така 20-25 мин. После вадя на кърпа върху скара.
Разтеглянето и сакръщаването на определени етапи влияе на качеството на крайния продукт.
Ще ми се и да цитирам баща ми.
Отиваме на едно велико събитие и по средата една особа с 3-4 апарата на шията, която не беше от трушия. Та тате ми вика: Видиш ли го тоз? Това е професьоналист! Той ще направи 500 снимки и една от тях ще я публикуват в Работническо дело. А ние сме любители. Ще направим 36/72 снимки всеки (аз снимах с пенти половин кадър) но ще има по една, две лоши. Ние не сме професьоналисти и не можем да си позволим голям процент брак.
Та и с хляба е така.
Аз си раня семейството с тоз хляб и до сега не е имало лош.
Първо да спомена, така, че между хляба печен на фурна/пещ и тоз в печка няма нищо общо.
Абсолютно еднаквата топлина отвсякъде е задължителна за добре изпечения хляб. И понеже аз още си нямам фурна го печа в "дътч овън" или "френч овън" т.е. тенджера отлята от желязо и в моя случай покрита с емайл, стъкло.
Всичко започва от пресяването на брашното. Аерирането на един продукт е много важно. Ако пиете не дотам добро вино прекарайте го един път през блендер или даже пастор и ще сфанете за какво говоря.
Та пресяваме брашното 500 гр/ 3 чаши.
Слагаме в 300-350-400 мл 40-45°С вода с от 1/4 до 1 1/2 чл мая.
Аз познавам няколко вида от сухите бърза, за хлебопекарни, традиционна и обикновена. А иначе от естествената всяка серия е различна. Слагаш по- малко ако ще втасва 8-10-12 часа през ноща на стайна температура. Тук е мястото да спомена, че съм втасвал хляб под одяло, с ел. Възглавница и одеяло и във фурна и във тенджера електрическа и къде ли не.
И като слагаме маята във водата слагаме там и захарта 1 чл.
5 минути седим и гледаме и като почнат мехури разбъркваме.
А в туй време сипваме пресятото брашно в настолния миксер заедно със солта и ако ще слагаме една две лъжици сухо мляко ся е момента. Хляба става по пърхав, въздушен. А при течните можем да добавим едно яйце. Хляба става по-жълт. И вкусът се променя. Туй е времетода се добавят семена вътре в хляба.
Та меша си го настолния миксер хляба и по средата се образува кладенче. Там изсипваме водата с маята и захарта а може и с яйце и олио.
Оставяме миксера да меси, а ние включваме фурната.
Ако ще втасваме в нея на 40-50 °С фурните рядко са прецизни.
Аз, последно, правя първото втасване в програмириема тенджера под налягане. След 30-60 мин или докато си удвои обема го вадя и тогава оформям хляба. Има 3-4 подхода. И тогаз го слагам за второ втасване. Обикновено е във фурната за печене и като се вдигне пускам фурната на 230°, а хляба в тавичката вадя и го ръся с брашно и го режа и т.н. а после пак го слагам в тенджерата във фурната и затварям капака и така 40 мин. После отварям капака на тенджерата и слагам купичка с вода и печката на 200° и така 20-25 мин. После вадя на кърпа върху скара.
Разтеглянето и сакръщаването на определени етапи влияе на качеството на крайния продукт.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31652
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 986 пъти
- Получил благодарност: 2246 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Трольо, рискувай с един експеримент, който не зная до какво ще доведе с хлебопекарната. Но помня мама какъв бухнал хляб правеше, печен в махленската фурна на леля Младежда. (Знаех какво значи "младеж", но не знаех какво е "надежда". )
Пробвай да добавиш при месенето на тестото един добре сварен и обелен картоф. Аз белех картофите, а мама ги прекарваше през решетката на месомелачката. И разбира се винаги слагаше олио!
Много съм любопитна дали завинаги ще обогатиш рецептата си, или .... няма да повториш...
Пробвай да добавиш при месенето на тестото един добре сварен и обелен картоф. Аз белех картофите, а мама ги прекарваше през решетката на месомелачката. И разбира се винаги слагаше олио!
Много съм любопитна дали завинаги ще обогатиш рецептата си, или .... няма да повториш...
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3451
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 209 пъти
- Получил благодарност: 110 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Кекс с тиква:
2 ч чаши настъргана тиква и стафиди (вместо тиква може настъргани моркови или други по твърди настъргани плодове)
1 ч чаша захар
1и ½ ч чаша брашно пресято
1/3 чаша орехи
2-3 ч лъжици канела
150 мл олио
1 Бакполувер
3 яйца
Всичко се слага в хлебопекарната на програма кекс
Пудра захар, ванилия, лимонови кори за поръсване( може и в кекса с продуктите)
2 ч чаши настъргана тиква и стафиди (вместо тиква може настъргани моркови или други по твърди настъргани плодове)
1 ч чаша захар
1и ½ ч чаша брашно пресято
1/3 чаша орехи
2-3 ч лъжици канела
150 мл олио
1 Бакполувер
3 яйца
Всичко се слага в хлебопекарната на програма кекс
Пудра захар, ванилия, лимонови кори за поръсване( може и в кекса с продуктите)
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Експеримента е в ход!
Продукти:
1 3⁄4 чаши вода в която са вряли картофите около 40°С.
2 сл безсолно масло или маргарин на малки парчета
3 сл сухо мляко на прах
2 сл картофи на прах
1 сл гранулирана захар
1 1/2 чл сол
1 голямо яйце на стайна температура
4 чаши брашно
2 1/4 чл суха мая за машина
Правя го на основната програма за 3часа и20 минути за 2 либри и средно изпечен.
Вече го замеси и ся втасва.
А аз нямам една рецепта, за хляб, а много и разни.
Продукти:
1 3⁄4 чаши вода в която са вряли картофите около 40°С.
2 сл безсолно масло или маргарин на малки парчета
3 сл сухо мляко на прах
2 сл картофи на прах
1 сл гранулирана захар
1 1/2 чл сол
1 голямо яйце на стайна температура
4 чаши брашно
2 1/4 чл суха мая за машина
Правя го на основната програма за 3часа и20 минути за 2 либри и средно изпечен.
Вече го замеси и ся втасва.
А аз нямам една рецепта, за хляб, а много и разни.