Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Светката »

Голям спец станах,голям хлебар :dovolen:
По рецептите на Тутти и Теодора 76.
Със семки,без семки,със микс от семена.На едно приятелско семейство
подарих от двата вида и,сега са се навили да си купуват хлебопекарна.
Обаче веднъж пробвах вместо със топло мляко със студено.Е не стана както трябва.
Нарочно така направих за опит.Трябва да се спазва с точност описаната рецепта
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
troll

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от troll »

Lizi написа:Да , рецептите са с топла вода. Но как да определя колко топла ?
Всяко нещо има обяснение!
Топлата вода е щото животинките от маята се чувстват по добре на топло. Обече около 45-50°С и нагоре мрът.
Та не бива да е много топла. Т.е. над 50°.
От друга страна ако я слагаш{водата} в голям метален съд с температура около 25°. Тя го топли, а тя се студи.
Трябва да й премериш температурата преди да сложиш маята и температурата трябва да е 42-43°С.
Тогаз процесите са най-бързи. Е да но ако правиш така, то трябва да сипеш и захар, че маята туй яде.
Ся има много, които обесняват, че не е все едно ква захар яде.... ми опитай и с мед и със сладко от дюли.
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Lizi »

Браво на теб.Страхотен си.
Аз започнах да правя по рецептите на моята хлебопекарна.На първата , втората и бързата се получи добре изпечен хляб.Но на пълнозърнестата програма отново нещо не стана.Другото което в нас не харесват , че хляба е доста сладък, макар да не слагам всичката захар по рецептата.
Днес правих по първа програма , но замених водата с прясно млеко.Не усетих на вкус голяма разлика.
Рецептата за бързия хляб ми е с две чаени лъжички суха мая.
Аватар
dancheto
Кафе машина
Мнения: 4878
Регистриран на: Фев 24, '11, 08:48
Местоположение: хасково
Дал благодарност: 10 пъти
Получил благодарност: 8 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от dancheto »

Слагам тук моята рецепта за хляб. Правя го от много време...при мен хлебопекарната е с две врътки, правила съм и със суха мая и с жива мая на кубчетата резултата винаги е перфектен.... Имам си кухненска везна и с нея си меря продуктите като единственото което не меря е олиото то е на око :)... Начина на слагане е първо олиото на дъното на съда да покрие леко дъното, после сипвам водата+ разтворената в нея сол+ захар + мая без да макам да шупне...само бъркам водата докато се разтвори всичко и накрая отгоре слагам пресятото брашно. Няма как да сгрешите по тази рецепта......първо течността после брашното. Пека на дълга програма, така и не намерих кой да ви преведе останалите...пека на 3 1/2 часа на средна коричка...заводско така ми е нагласена програмата..
Продукти
Олио - директно насипвам в съда където се пече хляба сипвам да се покрие леко дъното
Изтеглям на везната 400 мл вода
Във водата сипвам захар-10 гр+ сол10 гр+ мая 10 гр /без значение дали суха или на кубче/ разбърквам до разтваряне на продуктите и сипвам върху олиото
Брашно 650 гр
Пресявам го и слагам върху течността.
Включвам на програмата и пека, понякога я пускам с отложен старт, зареждам сутринта и вечерта кота се прибера в 18,30 ме посреща миризмата на топъл хляб.
Брашното ми е бяло тип 500, нямам време да пробвам с друго, не че на децата не им се иска пълнозърнест или с ядки разни....
Независим дистрибутор на АкваСорс
http://superhrani.myaquasource.net
http://superhrani.myaquasource.net/opportunity
troll

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от troll »

Май с данчето имаме еднакви машини.
А прясното мляко не дава вкус, а пърхавост и въздушност на хляба. Аз го слагам сухо. Две супени лъжици.
Но слагам яйце на стайна температура, което променя консистенцията и прави хляба по-жълт. :mrgreen:
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13526
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 159 пъти
Получил благодарност: 258 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от kim »

Живата мая в хлебопекарните е 1:3 със сухата
Олио не слагам, няма да правя козунак, я :dovolen:
В содените питки е почти задължително..олиото :liubov2:
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
troll

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от troll »

Искаш да кажеш, че вместо 20 грама жива се слага 7 гр. Суха.
Сухата, обаче се дели на традиционна и моментална.
Ако имаш традиционна е добре да я разтвориш във вода и да я изчакаш да се докаже, докато моменталната се слага със сухите съставки.
Традиционната се прави на малки топченца, а моменталната на малки пръчици.
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13526
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 159 пъти
Получил благодарност: 258 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от kim »

Не знам, традиционна или моментална. Тук се предлага просто суха мая. :mrgreen:
И да, това казвам 7 гр.суха мая, се равнява на 21 гр.жива мая :nod:
Сега, не знам дали знаеш, но колкото повече мая "бухнеш" в тестото, толкова по-добър, бухнат хляб ще стане, но на втория ден ще е сух и тронлив, или мек/в найлонка/ и тронлив :dovolen:
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13526
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 159 пъти
Получил благодарност: 258 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от kim »

Ако не искаш на втория ден, хляба ти да "троши зъби" без найлонка, пробвай това - малко сода, прегасена с оцет и добавена към тестото преди замесване.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
troll

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от troll »

Това са трите маи продавани.
Левите две са моментни, инстантни или за хлебопекарна, а в дясно е традиционната.
Пред всяко бурканче има по малко матрял.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”