Хляб, баници, закуски за шампиони

Изкушения за лакомници и гурмани.
laydidi13
Баш кафе майстор
Мнения: 2373
Регистриран: вт юни 26, 2012 10:06 pm

чет яну 23, 2014 12:26 pm

Дай рецепта за солената тарта или торта,както се нарича!Моля!!! :potekoha:
0 x

Потребителски аватар
Kika
Кафевар/ка/
Мнения: 921
Регистриран: ср юни 12, 2013 3:31 pm
Местоположение: Димитровград
x 1

чет яну 23, 2014 12:42 pm

И аз да покажа питите от Бабинден
Официалната:

Изображение

От тази вече липсва парче :lol:

Изображение
0 x
Потребителски аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 11832
Регистриран: нед юли 25, 2010 11:54 pm
Местоположение: София-Подуенската градинка
x 106
x 212

чет яну 23, 2014 1:10 pm

Счупих се да ги търся тези мечета ! Тити, трябваше ми почти месец, за да ги намеря и да ти благодаря за идеята :tzeluvka: . На Бъдни вечер разреших на децата да си поиграят и да направят такива фигурки, което отприщи неописуема веселба. Имах смътен визуален спомен, ама то не е трудно да го измайсториш. За съжаление не успях да снимам резултатите. Бяха смехотворни и супер вкусни. Чак сега намерих снимката, за да ги сравня - е, далеч не бяха така съвършени, но удоволствието беше несравнимо. Децата казаха, че оттук нататък за всеки такъв празник ще си правят това забавление, стига да им меся тесто :D
Titi написа:Идея
Изображение
0 x
"Човекът е като роман: до последната страница не знаеш как ще свърши.
Иначе и не би си струвало да го четеш"

Евгений Замятин

Снимките ми!
спатифилия
Кафевар/ка/
Мнения: 707
Регистриран: вт май 22, 2012 1:13 pm
Местоположение: видин

чет яну 23, 2014 1:37 pm

Ехааа,Кикааа,отивам да се срамувам с моята питка в ъгъла! :oops: :oops: :oops: Голям майсторлък,голямо чудо!!!
:potekoha:
laydidi, Солената торта е тип "Изчисти хладилник"! :D
Продукти:
4-5 сварени картофа
5-6 варени яйца
1 "бомбичка" шунка
200-300 г кашкавал
1 буркан кисели краставички

"Крем":
2 опаковки майонез от 200г
1 пакетче сирене "Крема"
черррррно пиперрррче
Всичко това се разбива хубаво + 2-3 лъжици от сока на краставичките

Във форма за торта с откопчаващ се ринг настъргваш картофите, мажеш с крема
настъргваш кашкавала - крем
настъгваш шунката- крем
настъргваш краставичките - крем
като последен пласт-настъргваш яйцата
Украсата е ала "чичко Гугъл"! :D
Оставяш за няколко часа в хладилника да стегне,махаш ринга ,намазваш отстрани с крем и украсяваш по желание.В моя случай залепих листенца магаданоз.
Тази торта търпи много импровизации.Така,че ..дерзай! :nod:
0 x
laydidi13
Баш кафе майстор
Мнения: 2373
Регистриран: вт юни 26, 2012 10:06 pm

чет яну 23, 2014 4:14 pm

Благодаря!Ще я направя през почивните дни :dovolen: :ieeemyzh:
0 x

Потребителски аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7950
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:51 am
Местоположение: София

чет яну 23, 2014 4:28 pm

Гео, радвам се, че съм била полезна :dovolen:
0 x
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Потребителски аватар
Kika
Кафевар/ка/
Мнения: 921
Регистриран: ср юни 12, 2013 3:31 pm
Местоположение: Димитровград
x 1

чет яну 23, 2014 4:49 pm

Спатифилия , питата ти е чудесна. Моите винаги стават тънки.
Ето идеите, които използвах за оформяне. В средата на първата пита е кръгче от втората.

Изображение

Изображение

И още една идея за животинче:

Изображение
0 x
mama_li
x 15

чет яну 23, 2014 5:06 pm

Непременно ще пробвам това оформяне! Интересно и красиво!
0 x
спатифилия
Кафевар/ка/
Мнения: 707
Регистриран: вт май 22, 2012 1:13 pm
Местоположение: видин

чет яну 23, 2014 5:24 pm

Кика, цаката му е да ги печеш не в тава ,а в по-висок съд.Аз винаги пека в тавата на старите електрически тенджери.Хем е по-висока, хем ламарината е по-тънка и се изпича равномерно.
Аз пък имам друг проблем- че ми се "размиват" фигурите.Може би защото оставям тестото по-меко?!? Всеки път си казвам,че ще го замеся по-твърдо ,ама-нъц! Аз го удрям 60 пъти ,преди да го оставя да втаса.
0 x
Потребителски аватар
Kika
Кафевар/ка/
Мнения: 921
Регистриран: ср юни 12, 2013 3:31 pm
Местоположение: Димитровград
x 1

чет яну 23, 2014 5:51 pm

За да не се размиват фигурите трябва мазнина. Най добре става с мас и олио 1:1 Може и масло, но само с олио не става. Питата става многолистна и при изпичане се запазват отделните листове. Но ако трябва да залепиш нещо трябва да намажеш с яйце.
0 x
dantonova
Двойно кафе
Мнения: 185
Регистриран: пон авг 08, 2011 5:41 pm

чет яну 23, 2014 7:10 pm

Прекрасни питки, поздравления! А мечетата са просто страхотни като идея и изпълнение :daaa:
спатифилия написа:Аз винаги пека в тавата на старите електрически тенджери. Хем е по-висока, хем ламарината е по-тънка и се изпича равномерно.
"Тайната" на старите електрически тенджери е, че са алуминиеви. От всички тави, които съм пробвала (инокс, тефлонова, емайлирана и т.н.), най-добре се изпичат питки и всякакви теста с мая в алуминиева тава. Наистина топлината се разпределя по-равномерно. Но задължително слагам хартия за печене, за да не е тестото в директен досег с алуминия.
0 x
elena kirilova
Наркоман
Мнения: 10588
Регистриран: пет яну 29, 2010 1:14 pm
Местоположение: гр.Костинброд
x 1
x 5

чет яну 23, 2014 7:55 pm

kikruseva,за мен това оформление е невъзможно
трябва ми нагледен урок и то няколко пъти
питата е страхотна най меко казано
браво на тебе
0 x
Потребителски аватар
kim
Наркоман
Мнения: 10210
Регистриран: чет авг 23, 2012 3:40 pm
x 51
x 143

чет яну 23, 2014 8:50 pm

Кика, кажи колко мая слагаш?Страхотни са питките :daaa:
Елена, тези плетки са патент на една майсторица Валентина Зуркан.Ето стъпка по стъпка обяснено от едно момиче.Българка живееща в Гърция.Блога ѝ много ми допада има много интересни неща.
Розичките се правят като си направиш няколко малки кръгчета от тесто.Нареждаш ги в една линия, като ги застъпваш малко, след това ги завиваш всички заедно на ролце.Режеш ролцето по средата и стават две прекрасни розички.
Ето блога
http://www.mycookingbookblog.com/%d0%bf ... %b0%d0%bd/" onclick="window.open(this.href);return false;
0 x
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
elena kirilova
Наркоман
Мнения: 10588
Регистриран: пет яну 29, 2010 1:14 pm
Местоположение: гр.Костинброд
x 1
x 5

чет яну 23, 2014 10:01 pm

Kim,тука имам да уча много
благодаря ти
0 x
Потребителски аватар
Kika
Кафевар/ка/
Мнения: 921
Регистриран: ср юни 12, 2013 3:31 pm
Местоположение: Димитровград
x 1

пет яну 24, 2014 5:01 pm

Тестото ми е с 400мл прясно мляко и 4 яйца, Мая 1 кубче , 1с.л. сол и брашно колкото поеме около 1,5кг.Най напред замесвам маята: в затоплена купа слагам около 150 мл вода с телесна температура, натрошавам маята , слагам лъжичка захар и брашно да стане гъста каша и оставям да втаса. От затопленото мляко, втасалата мая, яйцата, солта и брашното замесвам меко тесто и оставям да втаса. От това тесто правя две баници. Като втаса разделям на две и премесвам.
От едната топка:разделям тестото на две и от едната половина разточвам 4 кори. Слагам ги една в/у друга като мажа всяка със смес от мас и олио пак ги разточвам леко заедно и тогава режа. Така остава на много листа. Оформям първия ред.( На снимка4 всяко ъгълче се промушва в процепа и се издърпва внимателно) Втората половина на тестото деля на пет. От трите правя втория ред с листенца, а от двете разточвам слагам едно в/у друго пак разточвам заедно, нарязвам и завивам по диагонал.

Изображение

За втората баница: Разделям на 8 топки. Разточвам и слагам по две кори с мазнина м/у тях .Разрязвам както е показано и нареждам в кръг

Изображение

Като оформя баницата слагам тавата в/у съд с вряла вода. Парата ускорява втасването и формите не се размиват. Като втаса мажа с разбит жълтък и пека на 180 градуса с вентилатор в предварително загрята фурна

Първия опит за такова оформяне правих за Нова година с тесто по рецепта на Саша от тук http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.ph ... start=6420" onclick="window.open(this.href);return false; Рецептата е хубава и подходяща за такова оформяне

Изображение
0 x

Отговори

Върни се в “Готварство”