Хляб, баници, закуски за шампиони

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31639
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 964 пъти
Получил благодарност: 2177 пъти

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от Мария Николова »

Не е много здравословно, но беше вкусно.
Вкусно е, защото не е здравословно. :daaa: :srofl:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10021
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 571 пъти
Получил благодарност: 1032 пъти

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от greeneyed »

Кажете ми, драги мои, някоя успешна рецепта за пърленки. Четох, четох- с мая, със сода, пържени, печени във фурна....меси ли се много тестото, втори път втасва ли след оформянето на питките, така , ако може по-подробно. :angel2:
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
dar
Баш кафе майстор
Мнения: 2898
Регистриран на: Окт 24, '14, 16:30

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от dar »

Грийни, Аз нали съм на безглутенов режим, мога да ти предложа много лесни и вкусни пърленки. Заради тях, едно агнешко месо остана почти непипнато. Ето я рецептата:
Долу- горе
2/3 лимец
1/3 оризово брашно,
може и да са 50 на 50 горните съставки
1-2 суп. Лъж. Зехтин
Сол
Семена
На върха на ч.л. хл.сода с кис. Мляко на око
Водичка
Бърка се с ръка, лъжица, както ти е удобно. Трябва да стане рехаво, не течно, не и твърдо.
Загрявам каменен тиган с няколко капки мазнина. С ръка слагам по средата от сместа и с пръсти я разпределям в тигана. Да не се качва по стените му, че като обърнеш няма да се изпече. Дебелината да е повече от палачинка- 4- 5 мм долу горе. Печа в каменен тиган, защото вкуса е все едно в сач. Хубаво е да се препече. Със шарена сол и каквото ти харесва консумираш. Да ти е сладко.
Аватар
katina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1437
Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
Местоположение: Хасково
Дал благодарност: 77 пъти
Получил благодарност: 33 пъти

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от katina »

Дар, непременно ще пробвам и аз твоята рецепта за пърленки, имам ги брашната, само каменен тиган нямам :hmmm: Ще пробвам на сач или тефлонов тиган :dovolen:
Грийни, записала съм рецепта за пърленки от фейсбук, имаше и снимка и ме съблазниха, но не съм ги пробвала още.
1 яйце, 1ч. чаша топло прясно мляко, 1/2ч.чаша кисело мляко
1 пакетче суха мая, 1суп. лъжица сол, 1чаена лъж. захар
5-6 суп. лъж. олио, 700гр. брашно
Всички продукти се смесват, прави се меко тесто, оставя се да втаса около 30мин.
Късат се топчета и се разточват. Печат се на дървени въглища или тефлонов тиган.
Мажат се с масло и чесън.
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 137 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от Миша »

На няколко години си питам и за сега отговор няма ....

Баба някога правеше царевичен кекс с кисело мляко, само с царевично брашно без пшенично, казваше му мурузница, някой да знае рецепта? :stiskam: Ставаше пухкав и беше много вкусен
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10021
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 571 пъти
Получил благодарност: 1032 пъти

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от greeneyed »

Даре и Катина, :liubov: - значи и по двата начина се правят/ със сода и с мая/, със сода сигурно трябва да се опяркват веднага, а с маята могат да останат и пак да се хубави. Леле, как ми се доядоха пърленки :angel2:
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
iv.tarlen
Баш кафе майстор
Мнения: 2384
Регистриран на: Юни 7, '16, 16:45
Местоположение: Казанлък

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от iv.tarlen »

Гео, това е мързеливата ми баница.Доста бабуни има, нали?

Изображение

Вече е 95% изядена!
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от calico »

Мише, това ли е ?

https://www.myfood.bg/recipe/moruznitsa ... o-131.html

или това https://recepti.gotvach.bg/r-6966-%D0%9 ... 1%86%D0%B0

или това? https://recepti.gotvach.bg/r-92570-%D0% ... 0%B1%D0%B0


сети се кое е по картинката и давай да го правим
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от calico »

dar написа: Фев 14, '19, 07:20
Спойлер
Покажи
Грийни, Аз нали съм на безглутенов режим, мога да ти предложа много лесни и вкусни пърленки. Заради тях, едно агнешко месо остана почти непипнато. Ето я рецептата:
Долу- горе
2/3 лимец
1/3 оризово брашно,
може и да са 50 на 50 горните съставки
1-2 суп. Лъж. Зехтин
Сол
Семена
На върха на ч.л. хл.сода с кис. Мляко на око
Водичка
Бърка се с ръка, лъжица, както ти е удобно. Трябва да стане рехаво, не течно, не и твърдо.
Загрявам каменен тиган с няколко капки мазнина. С ръка слагам по средата от сместа и с пръсти я разпределям в тигана. Да не се качва по стените му, че като обърнеш няма да се изпече. Дебелината да е повече от палачинка- 4- 5 мм долу горе. Печа в каменен тиган, защото вкуса е все едно в сач. Хубаво е да се препече. Със шарена сол и каквото ти харесва консумираш. Да ти е сладко.
Дар, мерси, това ще се опита

ти пробва ли онази баница на котлон безглутеновата, дето я писах? и тя е много добра
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 137 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от Миша »

calico написа: Фев 14, '19, 21:35 Мише, това ли е ?
Мисля, че е това, беше с кисело мляко и сода, тук содата липсва :hmmm: , помня, че ако се пече на по-дебело не ставаше пухкав
https://recepti.gotvach.bg/r-6966-%D0%9 ... 1%86%D0%B0

Ще се пробва! :stiskam:
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”