Хляб, баници, закуски за шампиони
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31680
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1023 пъти
- Получил благодарност: 2355 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Вкусно е, защото не е здравословно.Не е много здравословно, но беше вкусно.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10036
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 622 пъти
- Получил благодарност: 1116 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Кажете ми, драги мои, някоя успешна рецепта за пърленки. Четох, четох- с мая, със сода, пържени, печени във фурна....меси ли се много тестото, втори път втасва ли след оформянето на питките, така , ако може по-подробно.
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Грийни, Аз нали съм на безглутенов режим, мога да ти предложа много лесни и вкусни пърленки. Заради тях, едно агнешко месо остана почти непипнато. Ето я рецептата:
Долу- горе
2/3 лимец
1/3 оризово брашно,
може и да са 50 на 50 горните съставки
1-2 суп. Лъж. Зехтин
Сол
Семена
На върха на ч.л. хл.сода с кис. Мляко на око
Водичка
Бърка се с ръка, лъжица, както ти е удобно. Трябва да стане рехаво, не течно, не и твърдо.
Загрявам каменен тиган с няколко капки мазнина. С ръка слагам по средата от сместа и с пръсти я разпределям в тигана. Да не се качва по стените му, че като обърнеш няма да се изпече. Дебелината да е повече от палачинка- 4- 5 мм долу горе. Печа в каменен тиган, защото вкуса е все едно в сач. Хубаво е да се препече. Със шарена сол и каквото ти харесва консумираш. Да ти е сладко.
Долу- горе
2/3 лимец
1/3 оризово брашно,
може и да са 50 на 50 горните съставки
1-2 суп. Лъж. Зехтин
Сол
Семена
На върха на ч.л. хл.сода с кис. Мляко на око
Водичка
Бърка се с ръка, лъжица, както ти е удобно. Трябва да стане рехаво, не течно, не и твърдо.
Загрявам каменен тиган с няколко капки мазнина. С ръка слагам по средата от сместа и с пръсти я разпределям в тигана. Да не се качва по стените му, че като обърнеш няма да се изпече. Дебелината да е повече от палачинка- 4- 5 мм долу горе. Печа в каменен тиган, защото вкуса е все едно в сач. Хубаво е да се препече. Със шарена сол и каквото ти харесва консумираш. Да ти е сладко.
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1437
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 80 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Дар, непременно ще пробвам и аз твоята рецепта за пърленки, имам ги брашната, само каменен тиган нямам Ще пробвам на сач или тефлонов тиган
Грийни, записала съм рецепта за пърленки от фейсбук, имаше и снимка и ме съблазниха, но не съм ги пробвала още.
1 яйце, 1ч. чаша топло прясно мляко, 1/2ч.чаша кисело мляко
1 пакетче суха мая, 1суп. лъжица сол, 1чаена лъж. захар
5-6 суп. лъж. олио, 700гр. брашно
Всички продукти се смесват, прави се меко тесто, оставя се да втаса около 30мин.
Късат се топчета и се разточват. Печат се на дървени въглища или тефлонов тиган.
Мажат се с масло и чесън.
Грийни, записала съм рецепта за пърленки от фейсбук, имаше и снимка и ме съблазниха, но не съм ги пробвала още.
1 яйце, 1ч. чаша топло прясно мляко, 1/2ч.чаша кисело мляко
1 пакетче суха мая, 1суп. лъжица сол, 1чаена лъж. захар
5-6 суп. лъж. олио, 700гр. брашно
Всички продукти се смесват, прави се меко тесто, оставя се да втаса около 30мин.
Късат се топчета и се разточват. Печат се на дървени въглища или тефлонов тиган.
Мажат се с масло и чесън.
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17034
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
На няколко години си питам и за сега отговор няма ....
Баба някога правеше царевичен кекс с кисело мляко, само с царевично брашно без пшенично, казваше му мурузница, някой да знае рецепта? Ставаше пухкав и беше много вкусен
Баба някога правеше царевичен кекс с кисело мляко, само с царевично брашно без пшенично, казваше му мурузница, някой да знае рецепта? Ставаше пухкав и беше много вкусен
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10036
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 622 пъти
- Получил благодарност: 1116 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Даре и Катина, - значи и по двата начина се правят/ със сода и с мая/, със сода сигурно трябва да се опяркват веднага, а с маята могат да останат и пак да се хубави. Леле, как ми се доядоха пърленки
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Мише, това ли е ?
https://www.myfood.bg/recipe/moruznitsa ... o-131.html
или това https://recepti.gotvach.bg/r-6966-%D0%9 ... 1%86%D0%B0
или това? https://recepti.gotvach.bg/r-92570-%D0% ... 0%B1%D0%B0
сети се кое е по картинката и давай да го правим
https://www.myfood.bg/recipe/moruznitsa ... o-131.html
или това https://recepti.gotvach.bg/r-6966-%D0%9 ... 1%86%D0%B0
или това? https://recepti.gotvach.bg/r-92570-%D0% ... 0%B1%D0%B0
сети се кое е по картинката и давай да го правим
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Дар, мерси, това ще се опитаdar написа: ↑Фев 14, '19, 07:20 СпойлерПокажиГрийни, Аз нали съм на безглутенов режим, мога да ти предложа много лесни и вкусни пърленки. Заради тях, едно агнешко месо остана почти непипнато. Ето я рецептата:
Долу- горе
2/3 лимец
1/3 оризово брашно,
може и да са 50 на 50 горните съставки
1-2 суп. Лъж. Зехтин
Сол
Семена
На върха на ч.л. хл.сода с кис. Мляко на око
Водичка
Бърка се с ръка, лъжица, както ти е удобно. Трябва да стане рехаво, не течно, не и твърдо.
Загрявам каменен тиган с няколко капки мазнина. С ръка слагам по средата от сместа и с пръсти я разпределям в тигана. Да не се качва по стените му, че като обърнеш няма да се изпече. Дебелината да е повече от палачинка- 4- 5 мм долу горе. Печа в каменен тиган, защото вкуса е все едно в сач. Хубаво е да се препече. Със шарена сол и каквото ти харесва консумираш. Да ти е сладко.
ти пробва ли онази баница на котлон безглутеновата, дето я писах? и тя е много добра
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17034
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Мисля, че е това, беше с кисело мляко и сода, тук содата липсва , помня, че ако се пече на по-дебело не ставаше пухкав
https://recepti.gotvach.bg/r-6966-%D0%9 ... 1%86%D0%B0
Ще се пробва!