Напитки
- zmei4o
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1771
- Регистриран на: Дек 1, '09, 14:28
- Местоположение: Варна
- Обратна връзка:
Напитки
навсякъде продават лимоната с оцветители и подсладители затова ето
малко рецептички за лимонада:
Домашна лимонада с мед
Продукти:
4 чаши прясно изстискан лимонов сок
4 чаши хладка вода
1 чаша гореща вода
1/2 чаша мед
Приготвяне:
Разтворете меда в чашата с гореща вода.
Когато изстине, прибавете към водата лимоновия сок.
Накрая сложете и хладката вода.
По желание сложете и няколко кубчета лед и резени лимон.
Газирана лимонада
Продукти:
4 чаши пресен лимонов сок
4 чаши газирана вода
захар на вкус
4 резена лимон
Приготвяне:
Налейте лимоновия сок в кана, добавете захарта и разбъркайте, докато напълно се разтопи.
Добавете газираната вода. Накрая пуснете резените лимон. Охладете в хладилника.
Класическа лимонада
- 2 ч.ч. захарен сироп (приготвя се 1:1,5 вода-захар)
- 2 ч.ч. пресен лимонов сок
- 10 ч.ч. части студена вода.
- 10 пресни стръка мента.
- Резенчета лимон.
Начин на приготвяне:
Налейте лимоновия сок в кана и добавете студената вода.
После една чаша от захарния сироп и прибавяте стръковете мента, след което разбъркайте. Опитайте какво се е получило и ако трябва още захарен сироп, добавете. Разбъркайте добре и добавете няколко кубчета лед.
Отгоре сложете няколко резенчета лимон.
Портокалова лимонада
Продукти:
150 мл. пресен портокалов сок
150 мл. вода
няколко лъжици мед или захар - на вкус
няколко резена портокал или лимон
Приготвяне:
Налейте в кана портокаловия сок. След това прибавете водата и разбъркайте.
Накрая сложете захарта или меда и бъркайте, докато се разтопи.
За да се разтопи по-бързо, може да затоплите малко водата.
Пуснете в каната парченцата от портокал или лимон.
малко рецептички за лимонада:
Домашна лимонада с мед
Продукти:
4 чаши прясно изстискан лимонов сок
4 чаши хладка вода
1 чаша гореща вода
1/2 чаша мед
Приготвяне:
Разтворете меда в чашата с гореща вода.
Когато изстине, прибавете към водата лимоновия сок.
Накрая сложете и хладката вода.
По желание сложете и няколко кубчета лед и резени лимон.
Газирана лимонада
Продукти:
4 чаши пресен лимонов сок
4 чаши газирана вода
захар на вкус
4 резена лимон
Приготвяне:
Налейте лимоновия сок в кана, добавете захарта и разбъркайте, докато напълно се разтопи.
Добавете газираната вода. Накрая пуснете резените лимон. Охладете в хладилника.
Класическа лимонада
- 2 ч.ч. захарен сироп (приготвя се 1:1,5 вода-захар)
- 2 ч.ч. пресен лимонов сок
- 10 ч.ч. части студена вода.
- 10 пресни стръка мента.
- Резенчета лимон.
Начин на приготвяне:
Налейте лимоновия сок в кана и добавете студената вода.
После една чаша от захарния сироп и прибавяте стръковете мента, след което разбъркайте. Опитайте какво се е получило и ако трябва още захарен сироп, добавете. Разбъркайте добре и добавете няколко кубчета лед.
Отгоре сложете няколко резенчета лимон.
Портокалова лимонада
Продукти:
150 мл. пресен портокалов сок
150 мл. вода
няколко лъжици мед или захар - на вкус
няколко резена портокал или лимон
Приготвяне:
Налейте в кана портокаловия сок. След това прибавете водата и разбъркайте.
Накрая сложете захарта или меда и бъркайте, докато се разтопи.
За да се разтопи по-бързо, може да затоплите малко водата.
Пуснете в каната парченцата от портокал или лимон.
Re: напитки
Вкусно шейкче за гладни с боровинково сладко
Продукти:
2-3 супени лъжици боровинково сладко
1 банан
½ чаша орехи (може и повече)
1 кофичка кис. мляко (аз харесвам Елби)
Приготвяне:
Всички продукти се слагат в блендер и се разбиват. Налива се в стъклени чаши и се пие с половинка.
Продукти:
2-3 супени лъжици боровинково сладко
1 банан
½ чаша орехи (може и повече)
1 кофичка кис. мляко (аз харесвам Елби)
Приготвяне:
Всички продукти се слагат в блендер и се разбиват. Налива се в стъклени чаши и се пие с половинка.
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Re: Напитки
Само да отбележа, че медът ако се смесва с гореща вода, всичко полезно в него се утепва.
- zmei4o
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1771
- Регистриран на: Дек 1, '09, 14:28
- Местоположение: Варна
- Обратна връзка:
Re: Напитки
мисля че съм ги превеждал от американски страници
не се сещам вече
ще го разтваряме във вода до 35 градуса, за да не се прецакват полезните вещества
не се сещам вече
ще го разтваряме във вода до 35 градуса, за да не се прецакват полезните вещества
Re: Напитки
Предложения от мен, леко летни.
Сок от диня с лимон.
Пък ако е лайм, алал му вера. Още по-добре става.
Динята се изтисква или просто се пасира. /Ползвала съм обикновена сокоизтисквачка, на първа степен, която е и за диня/. Охлажда се и се пие с лимонов сок и резенчета лимон. У дома съм го правила с диня, която не е много хубава за ядене направо, защото ми е жал някоя прекрасна диня да я пасирам.
Студен ройбос с резени лимон и кафява захар - технологията е ясна. И с много лед.
Черен или зелен чай с пресен джинджифил и кафява захар.
Кипва се водата, прибавя се намачканият джинджифил - например за една кана част от коренче с дължина 3 см - съвсем на око. Може да се остави за минутка на огъна. Сваля се от огъня, и след като малко се слага чаят. После се прецежда /аз бих оставила джинджифила/ и се подслажда. Може дасе сложи лимон на резени. Веднъж по телевизията гледах как правяттакъв чай, но без да обработват топлинно джинджифила - само го настъргаха. Не съм пробвала още с пресен, но обичам чай с малко джинджифил на прах /идеален при вируси и стомашни проблеми/.
Сок от диня с лимон.
Пък ако е лайм, алал му вера. Още по-добре става.
Динята се изтисква или просто се пасира. /Ползвала съм обикновена сокоизтисквачка, на първа степен, която е и за диня/. Охлажда се и се пие с лимонов сок и резенчета лимон. У дома съм го правила с диня, която не е много хубава за ядене направо, защото ми е жал някоя прекрасна диня да я пасирам.
Студен ройбос с резени лимон и кафява захар - технологията е ясна. И с много лед.
Черен или зелен чай с пресен джинджифил и кафява захар.
Кипва се водата, прибавя се намачканият джинджифил - например за една кана част от коренче с дължина 3 см - съвсем на око. Може да се остави за минутка на огъна. Сваля се от огъня, и след като малко се слага чаят. После се прецежда /аз бих оставила джинджифила/ и се подслажда. Може дасе сложи лимон на резени. Веднъж по телевизията гледах как правяттакъв чай, но без да обработват топлинно джинджифила - само го настъргаха. Не съм пробвала още с пресен, но обичам чай с малко джинджифил на прах /идеален при вируси и стомашни проблеми/.
Re: Напитки
От мен рецепта за боза - не съм я пробвала още, но пък ми звучи страхотно
http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/" onclick="window.open(this.href);return false;
He who plants a garden, plants happiness
Re: Напитки
Blue sky написа:От мен рецепта за боза - не съм я пробвала още, но пък ми звучи страхотно
http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/" onclick="window.open(this.href);return false;
О, боза! Обожавам, но не си купувам точно поради изброените причини. Понякога си взимам наливна от сладкарници "Пчела" - сигурно и тя е с какво ли не, но пък фактът, че ми я точат пред очите и че е доста близка до старата на вкус, ме връща много приятно назад.
Re: Напитки
Ние пък си направихме тази година домашен пелин, стана божествен. Казвам "ние", защото аз се ровех за рецепти и събирах какви видове билки да се сложат, останалото направи мъжа ми. Ако някой се интересува ще обяснявам процеса по-подробно.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Напитки
И това го обожавам. Живо се интересувам, ама да го употребявам, не да го правя. Както и бозатаTiti написа:Ние пък си направихме тази година домашен пелин, стана божествен. Казвам "ние", защото аз се ровех за рецепти и събирах какви видове билки да се сложат, останалото направи мъжа ми. Ако някой се интересува ще обяснявам процеса по-подробно.
Re: Напитки
Тази година направих лимончело ето така:
8 жълти лимона
1 лайм
1 л. чиста неароматизирана водка, по възможност по-качествена
700 гр. захар
875 мл. вода
лЮмоните се измиват с гореща вода и се подсушават. С картофобелачка се обелват без бялата част от кората. Тез жълти обелки се мятат в голям буркан, заедно с половината водка. Корите трябва да са напълно покрити с течност. Затваряте и поставяте на тъмно за 30 дни, като разклащате всеки ден. Като минат 30-те дни от водата и захарта правите сироп, който трябва да поври 10-15 мин., за да се сгъсти. Охлаждате и заедно с останалата част от водката (важно е през тези 30 дни да не изпиете остатъка ) прибавяте към прецедената жълта течност. Ликьорчето трябва да постои още 20 дни на тъмно. След това се налива в бутилки и се държи в хладилника. Сервира се със смлян на люспи лед. Украсата е по желание
8 жълти лимона
1 лайм
1 л. чиста неароматизирана водка, по възможност по-качествена
700 гр. захар
875 мл. вода
лЮмоните се измиват с гореща вода и се подсушават. С картофобелачка се обелват без бялата част от кората. Тез жълти обелки се мятат в голям буркан, заедно с половината водка. Корите трябва да са напълно покрити с течност. Затваряте и поставяте на тъмно за 30 дни, като разклащате всеки ден. Като минат 30-те дни от водата и захарта правите сироп, който трябва да поври 10-15 мин., за да се сгъсти. Охлаждате и заедно с останалата част от водката (важно е през тези 30 дни да не изпиете остатъка ) прибавяте към прецедената жълта течност. Ликьорчето трябва да постои още 20 дни на тъмно. След това се налива в бутилки и се държи в хладилника. Сервира се със смлян на люспи лед. Украсата е по желание