Страница 4 от 30

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Дек 11, '09, 14:23
от Titi
В стола ни всеки ден ям страхотна зимна салата. Който не го мързи може да си я направи и в къщи. Състои се от настъргани моркови, цвекло и ряпа. Много е красива и на вид с трите цвята, изключително витаминозна е и много насищаща. Аз често само с нея обядвам.

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Дек 11, '09, 14:45
от Satori
Titi написа:В стола ни всеки ден ям страхотна зимна салата. Който не го мързи може да си я направи и в къщи. Състои се от настъргани моркови, цвекло и ряпа. Много е красива и на вид с трите цвята, изключително витаминозна е и много насищаща. Аз често само с нея обядвам.

На нещо подобно добавям сварени макарони, ако нямам друго за ядене, и си вечерям. Може и с варено яйце.

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Дек 11, '09, 15:13
от Blue sky
А цвеклото във въпросната салата сурово ли е? И въобще как го варите това чудо, аз все го варя, варя, по 2 часа го варя и пак ми е сурово :evil:

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Дек 11, '09, 15:19
от Калина-малина
Сурово е Блу, съвсем сурово. Никога не съм варила цвекло. Ползвам го само за тази салата - цвекло, морков и ряпа. :nod:

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Дек 11, '09, 15:31
от Titi
Калина-малина написа:Сурово е Блу, съвсем сурово. Никога не съм варила цвекло. Ползвам го само за тази салата - цвекло, морков и ряпа. :nod:
И аз миналата година го печах във фурната по два часа. После ми писна и почнах сурово - пак е много, много вкусно, само дето трябва повечко да се дъвче от изпеченото, ама то и другите две съставки са твърдички, та няма проблем.

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Дек 11, '09, 16:11
от Satori
В салати слагам както сурово, така и варено цвекло - според зависи какво ми се яде. За варенето - не го беля, само го измивам много добре. Заливам го както си е цяло с кипнала вода и го оставям да ври около 20-30 минути. Да, Блу - то не омеква като картофа, затова ти се струва, че не се сварява.
После се бели и подправя самостоятелно на салата /нарязяно например на филийки и подправено с оцет/лимон, сол и олио/ или се прибавя към някаква по-шантава вариация. Суровото го стържа на най-ситното на рендето, като ряпата и гулията - става просто перфектно. Напоследък открих че освен чесън и сирене рокфор, адски му върви и малко настърган хрян.

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Дек 11, '09, 17:35
от Blue sky
благодаря, ще се престраша и сурово да го ям, след като опитах сурови печурки :D :D :D , които се оказа че са много вкусни всъщност

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Дек 12, '09, 08:28
от tanya1602
Blue sky написа:благодаря, ще се престраша и сурово да го ям, след като опитах сурови печурки :D :D :D , които се оказа че са много вкусни всъщност
Много е вкусно - пропускаш. Суровите печурки / особенно кралските/ са много добри на вкус. :ieeee:

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Дек 12, '09, 09:50
от nelumbo
Blue sky написа:А цвеклото във въпросната салата сурово ли е? И въобще как го варите това чудо, аз все го варя, варя, по 2 часа го варя и пак ми е сурово :evil:
аз го варя необелено в херметическата тенджера - около 1 час. наскоро научих, че преди това трябвало да се покисне във вода с оцет, за да не мирише на пръст, като му се отрежат двата края

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Дек 14, '09, 15:06
от Titi
nelumbo написа:
Blue sky написа:А цвеклото във въпросната салата сурово ли е? И въобще как го варите това чудо, аз все го варя, варя, по 2 часа го варя и пак ми е сурово :evil:
аз го варя необелено в херметическата тенджера - около 1 час. наскоро научих, че преди това трябвало да се покисне във вода с оцет, за да не мирише на пръст, като му се отрежат двата края
абе много го глезите това цвекло, няма нужда изобщо