Зимни мезета и салати

Изкушения за лакомници и гурмани.
Потребителски аватар
jozefin
Баш кафе майстор
Мнения: 2661
Регистриран: съб дек 05, 2009 11:28 am
Местоположение: Ловеч, 200 m надморска височина, умереноконтинентален климат

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от jozefin » пон авг 22, 2016 1:13 pm

sendi1966, как правиш нектара?

Антонова
Кафе с мляко
Мнения: 206
Регистриран: пон ное 28, 2011 8:00 pm

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Антонова » пон авг 22, 2016 4:57 pm

Lizi,може ли рецептата за сосовете, които си правила, че много домати са назрели.

РОУЗ
Баш кафе майстор
Мнения: 2583
Регистриран: пон фев 10, 2014 8:15 pm
Местоположение: София

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от РОУЗ » пон авг 22, 2016 5:46 pm

И аз затворих 40 кг домати (купешки) - сос за спагети, лютика и лютивка.
Сироп от къпини и сладко от къпини. Десетина бурканчета пукани чушлета. Организирах своеобразна поточна линия с двама черноработници и за ден и половина приключихме. :lol:
Въздъх! :dovolen:


Сенди, сподели рецептата за нектара, и аз правих няколко пъти, но не помня по коя рецепта от записаните в тефтеря.

Потребителски аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1234
Регистриран: нед апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от sendi1966 » пон авг 22, 2016 6:57 pm

Момичета,нямам точна рецепта за нектара.От години го правя на око. :D
Обелвам прасковите,слагам ги да заврат с вода колкото да покрие количеството плод.Варя за около 10-15 мин,зависи и от зрелоста на прасковите де :D Като поизстинат минавам ги на блендера,слагам захар на вкус,ако е доста гъстичко добавям и водичка малко :D .Затварям в шишенца и заварявам 10 минути.Така правих миналата година и от сини сливи и дюли.

Потребителски аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6268
Регистриран: нед ное 29, 2009 6:02 pm

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Lizi » нед авг 28, 2016 5:18 pm

Сос за ребърца
1с.л.олио
1глава лук
3скилидки чесън
2ч.ч.кетчуп
1кутийка кока-кола
1/2ч.ч.ябълков оцет
2с.л.кафява захар
1/2с.л.черен пипер
1/2с.л.лук на прах
1/2с.л.смлян динар
1/2с.л.лимонов сок
1с.л.Сос Уорчестър
загрява се олиото и се сотират нарязаните
на ситно лук и чесън.добавят се останалите съставки и се вари на слаб огън като се разбърква около час.
Аз не съм слагала сос уорчерстър защато моя мм не яде риба.
Стерилизирах 20 минути.
2.5 кг свински ребра се натриват:
2с.л.сол
2с.л.кафява захар
2ч.л.чесън на прах
2ч.л.лук на прах
1ч.л.млян кимион
1ч.л.лют червен пипер
1ч.л.черен пипер
завиват се с фолио и се слагат в хладилника
4-12часа.
Ребрата се пекат на скара
Намазват се със сос и се доизпичат.
Сервират се със сос.
Сосът за спагети го правя с чесън
босилек и малко захар.

kali
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1572
Регистриран: нед апр 07, 2013 10:02 pm

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от kali » съб сеп 03, 2016 11:21 pm

Кажете ми, как да запазя натурална туршия /само от сол и вода/ от краставички за по-дълго време, дали се пресича с нещо?
А сега за тези, които обичат люто, една рецепта- "Люти чушлета със зеле"
В компотен буркан се слага:
оцет - 80 мл.
олио - 60 мл.
сол - 25 гр.
захар- 25 гр.
Нарязва се зеле, морковчета и целина и се объркват.
Чушлетата се запичат леко /пърлят се/ и още горещи се тъпчат в буркана заедно със зелевата смес
/чушлета, зеле, пак чушлета , пак зеле и т.н./ непрекъснато се тъпче отгоре с тлъчник, до тогава, докато сосът излезе отгоре. Бурканът се затваря с гореща капачка, обръща се и се завива с нещо -дреха, хавлия.
Може да се слага черен пипер, бахар, въпрос на вкус, но най-вкусно и люто става зелето и поради тази причина аз я правя без моркови.

Потребителски аватар
къщичка
Кафе машина
Мнения: 4929
Регистриран: ср ное 06, 2013 1:46 pm
Местоположение: с. Николово, Русенско

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от къщичка » нед сеп 04, 2016 12:22 am

Потекоха ми лигите, страхотни рецепти! Тъкмо ми трябваше за пуканите чушлета.
А имате ли наблюдения дали намалява лютивостта на чушлетата след пукането и престояването в бурканчето с оцета и другите съставки?
Подкрепа за моето момче
https://www.facebook.com/FutureForValentin/" onclick="window.open(this.href);return false;

Изображение

sasho41
Kафенце
Мнения: 24
Регистриран: пон яну 23, 2012 10:41 pm

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от sasho41 » нед сеп 04, 2016 7:56 am

kali написа:Кажете ми, как да запазя натурална туршия /само от сол и вода/ от краставички за по-дълго време, дали се пресича с нещо?
http://pep-4o.blogspot.bg/2012/07/blog-post.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://gastronom.blog.bg/hobi/2008/09/2 ... hki.238902" onclick="window.open(this.href);return false;
Ние правиме тези рецепти и се получават добре. Ако трябва да стоят до "нови"- два аспирина на килограм продукт
- буркана се разваля, краставиците не!!!!!! На три литров буркан- 6 аспирина
„Уви, светът обърнал се в пустиня!
Море от злоба и разврат!…
Иди живей сред туй море от тиня,
сред толкоз много кал и смрад!“
Христо Смирненски

Потребителски аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1234
Регистриран: нед апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от sendi1966 » нед сеп 04, 2016 8:35 am

къщичка написа:Потекоха ми лигите, страхотни рецепти! Тъкмо ми трябваше за пуканите чушлета.
А имате ли наблюдения дали намалява лютивостта на чушлетата след пукането и престояването в бурканчето с оцета и другите съставки?
Къщичке,намаля лютивостта след като престои.Правила съм лютив чорбаджийски пипер-на сурово не се яде :D но така в буркана става. :D

kali
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1572
Регистриран: нед апр 07, 2013 10:02 pm

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от kali » нед сеп 04, 2016 5:17 pm

sasho, благодаря, ще пробвам с аспирин, с ракия съм правила, но не се харесаха у нас.
Къщичке, по принцип лютивостта намалява при консервиране, част преминава в маринатата, а при моята рецепта лютивостта на чушлетата намалява, защото се олютява зелето. Направи я, няма да съжаляваш! :D

Потребителски аватар
katina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1113
Регистриран: чет юни 07, 2012 6:46 pm
Местоположение: Хасково

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от katina » пон сеп 05, 2016 7:51 am

sasho41 написа:
kali написа:Кажете ми, как да запазя натурална туршия /само от сол и вода/ от краставички за по-дълго време, дали се пресича с нещо?
Кали, само сол и вода ли слагаш на краставичките, кажи си рецептата. Моите туршии са само с вода и сол, оцет не слагам никога. Туршията става на принципа на киселото зеле и издържа до следващата есен. Освен сол и вода задължително слагам синап една чаена лъжичка, хрян няколко листа между краставичките (или други зеленчуци) и най-отгоре дюлеви пръчки с листата да ги затискат. Туршията я правя винаги с едра сол. На 1литър вода 2 суп. лъжици едра сол. Зеленчуците остават здрави, хрупкави, изключително вкусни, а сока е даже полезен за пиене. Не са неоходими ракии, аспирини... Ето снимка от предишни години
Изображение

Румена
Кафе с мляко
Мнения: 269
Регистриран: ср авг 20, 2014 10:17 pm
Местоположение: София

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Румена » пон сеп 05, 2016 8:24 am

kali написа: А сега за тези, които обичат люто, една рецепта- "Люти чушлета със зеле"
Kali, рецептата звучи чудесно, ще я пробвам. Дали може да се направи без олио? Как се съхранява?
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...

kali
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1572
Регистриран: нед апр 07, 2013 10:02 pm

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от kali » пон сеп 05, 2016 5:55 pm

krasota и аз правя натуралната туршия така,на 1 л вода 2 с.л. сол, слагам и синап, /хрян не съм слагала/претакам всеки ден, но след като стане няма как да я съхраня за дългата зима, вкисва силно и омекват краставичките. Да не би хрянът и дюлевите листа да съхраняват краставичките хрупкави?? Ще опитам и така, дано ми се получи. Благодаря ти. Не искам да гледам снимката ти, защото както казва Къщичка-"потекоха ми лигите" :lol:
Румена, навярно ще стане и без олио, но ще трябва да увеличиш количеството на оцета, за да е достатъчен сока, за да излезе на повърхността. Иначе при това горещо консервиране, капачката се вакуумира и след като изстине буркана го прибираш при другите си консерви-килера, мазето и т.н. :D
Пропуснах да кажа, че един-два дена бурканът се обръща, за да се разтворят солта и захарта.

Потребителски аватар
Димана
Кафе машина
Мнения: 3199
Регистриран: съб яну 29, 2011 5:59 pm

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Димана » пон сеп 05, 2016 7:15 pm

Да ви кажа една моя рецепта за кисели краставички, много мързелива.
В 3-литров буркан слагам 3 с.л сол, 1 ч.л синап, клонка копър и 1-2 листа от смокина. Нареждам краставичките, между тях слагам няколко скилидки чесън. Лозови клонки за затискане и заливам с вода. Обръщам няколко дни и прибирам. След 1-2 дни водата побелява и кипва, да не ви притеснява. Утаява се на дуното бялото и стават страхотни. Траят до пролетта.

Румена
Кафе с мляко
Мнения: 269
Регистриран: ср авг 20, 2014 10:17 pm
Местоположение: София

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Румена » пон сеп 05, 2016 7:37 pm

Kali, благодаря много, ще се опита непременно, ММ обожава люто, а люто зеле вероятно е супер :nod:
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...

Отговори

Върни се в “Готварство”