Страница 22 от 30

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Авг 12, '16, 22:39
от sendi1966
Лени,аз ги правя по следната рецепта
5 суп.л.оцет
5суп.л.олио
1 суп.л сол
1 суп.л.захар
всичко това го слагам в буркана,слагам още скилидки чесън,копър,магданоз
пека чушлетата и ги пълня в буркана,пълня го хубаво,затварям и обръщам.
Бързо,лесно и вкусно.Същата рецепта използвам и за печени чорбаджийски чушки.

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Авг 12, '16, 22:51
от kim
Аз ги правя същите, но без олиото. От топлината след време започва да ми мирише на старо олио.
А някой ако иска да маринова червена капия, ще пусна рецепта, стават идеални :daaa:

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Авг 13, '16, 08:05
от elena kirilova
благодаря
Ким ,давай рецептата за червената капия

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Авг 13, '16, 08:15
от elena kirilova
реших ,че ще направя пуканата рецепта :dovolen: ,но ще има и още чушленца
така ,че за разнообразие искам и кисели да сложа
кажете ми дали може да се сложат само със сол,черен пипер и копър цвят
без оцет
ей така да вкиснат ,с една дума
нещо като суровата туршия ,вкуса на такива чушлета ми се струва ,че ще е различен

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Авг 14, '16, 09:09
от Lizi
Има една слънчева трушия- ако искаш я пробвай.

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Авг 14, '16, 16:22
от Teodora76
Аз правя люти чушки по два начина.

Пукани люти чушки.
За маринатата: 12 части вода, 4 части оцет, 1 част сол, 1 част захар.
Нарязвам чесън и магданоз.
На дъното на буркана слагам чесън и магданоз, може и морков, целина, кой каквито вкусове предпочита, редя пуканите чушки и заливам с горещата марината. Обръщам бурканите с капачките надолу за минимум 8 часа. Стават чудесни и са едни от първите които свършват.

Другите които правя са кисели.
В трилитрови буркани, а може и в компотени слагам измитите чушки, като между редовете слагам сух копър и чесън.
Правя марината от 1 литър вода, 100 мл. Оцет и 50 гр. Сол, ако са ми повече чушките правя по- голяма доза. Хубаво е маринатата да се превари и след като изстине се заливат чушките. Ползвам пластмасови капачки, като не ги затварям плътно за да може да вкиснат.
Държа на стайна температура няколко дни, като от време на време обръщам бурканите, после слагам на в мазата.
Ако ви остане от маринатата я сложете в хладилник, винаги ми се налаг да долея в бурканите.

Тук в отговор на Елена ще добавя, че съм правила чушки по горната рецепта, но без добавяне на оцет, също стават сполучливи.
Може да се добави и синапено семе.

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Авг 18, '16, 19:20
от elena kirilova
Сенди,направих 15 бурканчета по твоята рецепта
моля те кажи стерилизират ли се бурканите ,че се притеснявам да не ги съсипя

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Авг 18, '16, 21:12
от sendi1966
Лени,не се стерилизират.Нали слагаше чушките топли в буркана?Като се напълни,затваряш и обръщаш.Това е.От топлината капачките сами се вакумират.

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Авг 18, '16, 21:18
от Мария Николова
Ами, ако Лени не е знаела, че трябва да ги обърне? :hmmm:
Тогава ще трябва по-бързо да ги стерилизира, за да избегне "бомбажа". :swait:

Re: Зимни мезета и салати

Публикувано на: Авг 18, '16, 21:21
от elena kirilova
обърнах ги докато са топли
и стояха няколко часа така
значи няма да ги стерилизирам :daaa:
ох :swhew: