Зимни мезета и салати

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
jozefin
Кафе машина
Мнения: 4446
Регистриран на: Дек 5, '09, 10:28
Местоположение: Ловеч, 200 m надморска височина, умереноконтинентален климат
Дал благодарност: 68 пъти
Получил благодарност: 212 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от jozefin »

sendi1966, как правиш нектара?
Антонова
Кафе с мляко
Мнения: 203
Регистриран на: Ное 28, '11, 19:00

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Антонова »

Lizi,може ли рецептата за сосовете, които си правила, че много домати са назрели.
РОУЗ

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от РОУЗ »

И аз затворих 40 кг домати (купешки) - сос за спагети, лютика и лютивка.
Сироп от къпини и сладко от къпини. Десетина бурканчета пукани чушлета. Организирах своеобразна поточна линия с двама черноработници и за ден и половина приключихме. :lol:
Въздъх! :dovolen:


Сенди, сподели рецептата за нектара, и аз правих няколко пъти, но не помня по коя рецепта от записаните в тефтеря.
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
Местоположение: Хасково

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от sendi1966 »

Момичета,нямам точна рецепта за нектара.От години го правя на око. :D
Обелвам прасковите,слагам ги да заврат с вода колкото да покрие количеството плод.Варя за около 10-15 мин,зависи и от зрелоста на прасковите де :D Като поизстинат минавам ги на блендера,слагам захар на вкус,ако е доста гъстичко добавям и водичка малко :D .Затварям в шишенца и заварявам 10 минути.Така правих миналата година и от сини сливи и дюли.
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Lizi »

Сос за ребърца
1с.л.олио
1глава лук
3скилидки чесън
2ч.ч.кетчуп
1кутийка кока-кола
1/2ч.ч.ябълков оцет
2с.л.кафява захар
1/2с.л.черен пипер
1/2с.л.лук на прах
1/2с.л.смлян динар
1/2с.л.лимонов сок
1с.л.Сос Уорчестър
загрява се олиото и се сотират нарязаните
на ситно лук и чесън.добавят се останалите съставки и се вари на слаб огън като се разбърква около час.
Аз не съм слагала сос уорчерстър защато моя мм не яде риба.
Стерилизирах 20 минути.
2.5 кг свински ребра се натриват:
2с.л.сол
2с.л.кафява захар
2ч.л.чесън на прах
2ч.л.лук на прах
1ч.л.млян кимион
1ч.л.лют червен пипер
1ч.л.черен пипер
завиват се с фолио и се слагат в хладилника
4-12часа.
Ребрата се пекат на скара
Намазват се със сос и се доизпичат.
Сервират се със сос.
Сосът за спагети го правя с чесън
босилек и малко захар.
kali
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1521
Регистриран на: Апр 7, '13, 22:02

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от kali »

Кажете ми, как да запазя натурална туршия /само от сол и вода/ от краставички за по-дълго време, дали се пресича с нещо?
А сега за тези, които обичат люто, една рецепта- "Люти чушлета със зеле"
В компотен буркан се слага:
оцет - 80 мл.
олио - 60 мл.
сол - 25 гр.
захар- 25 гр.
Нарязва се зеле, морковчета и целина и се объркват.
Чушлетата се запичат леко /пърлят се/ и още горещи се тъпчат в буркана заедно със зелевата смес
/чушлета, зеле, пак чушлета , пак зеле и т.н./ непрекъснато се тъпче отгоре с тлъчник, до тогава, докато сосът излезе отгоре. Бурканът се затваря с гореща капачка, обръща се и се завива с нещо -дреха, хавлия.
Може да се слага черен пипер, бахар, въпрос на вкус, но най-вкусно и люто става зелето и поради тази причина аз я правя без моркови.
Аватар
къщичка
Кафе машина
Мнения: 4924
Регистриран на: Ное 6, '13, 12:46
Местоположение: с. Николово, Русенско
Дал благодарност: 94 пъти
Получил благодарност: 50 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от къщичка »

Потекоха ми лигите, страхотни рецепти! Тъкмо ми трябваше за пуканите чушлета.
А имате ли наблюдения дали намалява лютивостта на чушлетата след пукането и престояването в бурканчето с оцета и другите съставки?
sasho41
Kафенце
Мнения: 24
Регистриран на: Яну 23, '12, 21:41

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от sasho41 »

kali написа:Кажете ми, как да запазя натурална туршия /само от сол и вода/ от краставички за по-дълго време, дали се пресича с нещо?
http://pep-4o.blogspot.bg/2012/07/blog-post.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://gastronom.blog.bg/hobi/2008/09/2 ... hki.238902" onclick="window.open(this.href);return false;
Ние правиме тези рецепти и се получават добре. Ако трябва да стоят до "нови"- два аспирина на килограм продукт
- буркана се разваля, краставиците не!!!!!! На три литров буркан- 6 аспирина
„Уви, светът обърнал се в пустиня!
Море от злоба и разврат!…
Иди живей сред туй море от тиня,
сред толкоз много кал и смрад!“
Христо Смирненски
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
Местоположение: Хасково

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от sendi1966 »

къщичка написа:Потекоха ми лигите, страхотни рецепти! Тъкмо ми трябваше за пуканите чушлета.
А имате ли наблюдения дали намалява лютивостта на чушлетата след пукането и престояването в бурканчето с оцета и другите съставки?
Къщичке,намаля лютивостта след като престои.Правила съм лютив чорбаджийски пипер-на сурово не се яде :D но така в буркана става. :D
kali
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1521
Регистриран на: Апр 7, '13, 22:02

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от kali »

sasho, благодаря, ще пробвам с аспирин, с ракия съм правила, но не се харесаха у нас.
Къщичке, по принцип лютивостта намалява при консервиране, част преминава в маринатата, а при моята рецепта лютивостта на чушлетата намалява, защото се олютява зелето. Направи я, няма да съжаляваш! :D
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”