Зимни мезета и салати
Re: Зимни мезета и салати
Ето това направих(ме) днес - една салата или туршия може би, но без консерванти. Слагам я в хладилника, след 2-3 дена е готова за ядене и ни стига за около 10 дена. Кръстих я "бяло-зелено-червено". Фук-фук:
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!
Re: Зимни мезета и салати
Ама къде е рецептата за тази туршийка?Джина-ина,айде сподели
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Re: Зимни мезета и салати
С удоволствие давам рецептата!
- 2 кг зеле
- 1 кг карфиол
- 1 кг червени чушки
- 1 кг моркови
- 1 вр. целина
марината:
- 100 гр. сол
- 300 гр. захар
- 250 мл зехтин
- 750 мл оцет
Морковите се настъргват, другите зеленчуци се нарязват както ви харесва - на едро или дребно. На снимката личи как ми харесва на мен. Слага се маринатата да заври и след това се охлажда малко. Напоследък, обаче процедирам малко по-различно - смесвам солта и захарта и лекичко, съвсем леко претривам зелето. Останалата част вече слагам със зехтина и оцета на котлона.
Вече залятата туршя слагам в хладилника. След 2-3 дена е готова за ядене. Ако при вас е хладно - може и на терасата да си я държите.
Пие ракийка или цИпуро (тяхната ракия)
П.П. За рязането на зелето използвам уреда, наречен "ръката на Луката" (мъжа ми!) Работи без електричество!
- 2 кг зеле
- 1 кг карфиол
- 1 кг червени чушки
- 1 кг моркови
- 1 вр. целина
марината:
- 100 гр. сол
- 300 гр. захар
- 250 мл зехтин
- 750 мл оцет
Морковите се настъргват, другите зеленчуци се нарязват както ви харесва - на едро или дребно. На снимката личи как ми харесва на мен. Слага се маринатата да заври и след това се охлажда малко. Напоследък, обаче процедирам малко по-различно - смесвам солта и захарта и лекичко, съвсем леко претривам зелето. Останалата част вече слагам със зехтина и оцета на котлона.
Вече залятата туршя слагам в хладилника. След 2-3 дена е готова за ядене. Ако при вас е хладно - може и на терасата да си я държите.
Пие ракийка или цИпуро (тяхната ракия)
П.П. За рязането на зелето използвам уреда, наречен "ръката на Луката" (мъжа ми!) Работи без електричество!
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!
Re: Зимни мезета и салати
Благодаря за рецептата!Имам въпрос:слагаш залятата туршия в хладилник,стои 2-3 дена,както е в маринатата,после изцеждаш ли ?
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Re: Зимни мезета и салати
Саша, нищо не изцеждам! Това си е салата. Поема всичката марината! Даже понякога добавям каквото липсва - сол, зехтин или оцет, защото не спазвам точно килограмите на зеленчуците и слагам повече карфиол - харесва ми мнооооого. Разбърквай първия и втория ден и опитвай. После си омеква всичко и няма нужда да се разбърква.
Сега ще ти кажа нещо от майка ми. Когато я питам за някоя рецепта ми казва така: малко от това, малко от онова... и никога точно. Ако в рецептата обаче има яйца - е, тогава знам със сигурност че са 1, 2 или 3...Само в това е точна! Много пъти съм й казвала, че не ми стават като нейните бухти например, а тя все казва "Ти ще си извещаеш!" Което значи - направи го 2-3 пъти и ще му намериш "цаката"!
Запомни от мен, защото съм си "извещала" вече тая туршия - леко претривай зелето със солта, но много леко.
Пожелавам ти успех! Пък ако имаш още въпроси, питай. Аз не обяснявам много добре, но да си сигурна, че нищо не скривам! И пиши отзивите ако я правиш!
Сега ще ти кажа нещо от майка ми. Когато я питам за някоя рецепта ми казва така: малко от това, малко от онова... и никога точно. Ако в рецептата обаче има яйца - е, тогава знам със сигурност че са 1, 2 или 3...Само в това е точна! Много пъти съм й казвала, че не ми стават като нейните бухти например, а тя все казва "Ти ще си извещаеш!" Което значи - направи го 2-3 пъти и ще му намериш "цаката"!
Запомни от мен, защото съм си "извещала" вече тая туршия - леко претривай зелето със солта, но много леко.
Пожелавам ти успех! Пък ако имаш още въпроси, питай. Аз не обяснявам много добре, но да си сигурна, че нищо не скривам! И пиши отзивите ако я правиш!
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!
Re: Зимни мезета и салати
Много хубаво си обясняваш даже Благодаря за търпението ,няма начин да не ни хареса,много си падаме по такива салатки.И аз най-обичам карфиола,така че ще наблегна на него.Мисля и чесънче да добавя за по-пикантно.
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Re: Зимни мезета и салати
Аааа това е идейка - за чесъна! Ще споделя с Луката и сигурно ще го добавим още довечера.
Друго исках да ти кажа: когато намалее салатата, съвсем накрая, остава разбира се някаква чорбичка там в тенджерата. То е от водата в зеленчуците и е нормално. Аз взимам решетъчната лъжица и прецеждам, а чорбичката изхвърлям.
Айде, че нямам търпение да ми кажеш дали ти харесва!!!! Дано да има такива чушки там! А пък като се замисля, май с камби ще стане по-добре, но тука няма. А толкова ги харесвам....
Друго исках да ти кажа: когато намалее салатата, съвсем накрая, остава разбира се някаква чорбичка там в тенджерата. То е от водата в зеленчуците и е нормално. Аз взимам решетъчната лъжица и прецеждам, а чорбичката изхвърлям.
Айде, че нямам търпение да ми кажеш дали ти харесва!!!! Дано да има такива чушки там! А пък като се замисля, май с камби ще стане по-добре, но тука няма. А толкова ги харесвам....
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!
Re: Зимни мезета и салати
jina_ina а ако" прескоча" захарта в рецептата ще стане ли нещо все пак от тая салата
Re: Зимни мезета и салати
Feeriq написа:jina_ina а ако" прескоча" захарта в рецептата ще стане ли нещо все пак от тая салата
Мисля, че захарта играе роля и за консервирането, не само за вкуса. Руснаците правят подобни туршии, наричат ти "пресносолни" и по някакви спомени не сладнят, може и да не слагат захар, но не съм сигурна. Според мен можеш да пробваш без захар, или пък да сложиш съвсем малко.