Зимни мезета и салати

Изкушения за лакомници и гурмани.
Потребителски аватар
jina_ina
Кафе с мляко
Мнения: 266
Регистриран: ср яну 06, 2010 11:34 pm
Местоположение: Солун, Гърция

нед яну 10, 2010 3:06 pm

Ето това направих(ме) днес - една салата или туршия може би, но без консерванти. Слагам я в хладилника, след 2-3 дена е готова за ядене и ни стига за около 10 дена. Кръстих я "бяло-зелено-червено". Фук-фук:

Изображение
Изображение
0 x
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!

Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2771
Регистриран: пон ное 23, 2009 8:14 pm

нед яну 10, 2010 3:09 pm

Браво, Джина-ина. Този тип туршии са и много полезни!
0 x
Потребителски аватар
al.yank
Кафе машина
Мнения: 4062
Регистриран: пет ное 27, 2009 11:24 pm
Местоположение: Варна

пон яну 11, 2010 7:44 pm

Ама къде е рецептата за тази туршийка?Джина-ина,айде сподели :dovolen:
0 x
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Потребителски аватар
jina_ina
Кафе с мляко
Мнения: 266
Регистриран: ср яну 06, 2010 11:34 pm
Местоположение: Солун, Гърция

вт яну 12, 2010 11:06 am

С удоволствие давам рецептата!

- 2 кг зеле
- 1 кг карфиол
- 1 кг червени чушки
- 1 кг моркови
- 1 вр. целина

марината:
- 100 гр. сол
- 300 гр. захар
- 250 мл зехтин
- 750 мл оцет

Морковите се настъргват, другите зеленчуци се нарязват както ви харесва - на едро или дребно. На снимката личи как ми харесва на мен. Слага се маринатата да заври и след това се охлажда малко. Напоследък, обаче процедирам малко по-различно - смесвам солта и захарта и лекичко, съвсем леко претривам зелето. Останалата част вече слагам със зехтина и оцета на котлона.
Вече залятата туршя слагам в хладилника. След 2-3 дена е готова за ядене. Ако при вас е хладно - може и на терасата да си я държите.
Пие ракийка или цИпуро (тяхната ракия) :nazdrave:
П.П. За рязането на зелето използвам уреда, наречен "ръката на Луката" (мъжа ми!) :lol: Работи без електричество! :lol:
0 x
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!
Потребителски аватар
al.yank
Кафе машина
Мнения: 4062
Регистриран: пет ное 27, 2009 11:24 pm
Местоположение: Варна

вт яну 12, 2010 12:28 pm

Благодаря за рецептата!Имам въпрос:слагаш залятата туршия в хладилник,стои 2-3 дена,както е в маринатата,после изцеждаш ли ?
0 x
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518

Потребителски аватар
jina_ina
Кафе с мляко
Мнения: 266
Регистриран: ср яну 06, 2010 11:34 pm
Местоположение: Солун, Гърция

вт яну 12, 2010 1:16 pm

Саша, нищо не изцеждам! Това си е салата. Поема всичката марината! Даже понякога добавям каквото липсва - сол, зехтин или оцет, защото не спазвам точно килограмите на зеленчуците и слагам повече карфиол - харесва ми мнооооого. Разбърквай първия и втория ден и опитвай. После си омеква всичко и няма нужда да се разбърква.
Сега ще ти кажа нещо от майка ми. Когато я питам за някоя рецепта ми казва така: малко от това, малко от онова... и никога точно. Ако в рецептата обаче има яйца - е, тогава знам със сигурност че са 1, 2 или 3...Само в това е точна! Много пъти съм й казвала, че не ми стават като нейните бухти например, а тя все казва "Ти ще си извещаеш!" Което значи - направи го 2-3 пъти и ще му намериш "цаката"!
Запомни от мен, защото съм си "извещала" вече ;) тая туршия - леко претривай зелето със солта, но много леко.
Пожелавам ти успех! Пък ако имаш още въпроси, питай. Аз не обяснявам много добре, но да си сигурна, че нищо не скривам! :tzeluvka: И пиши отзивите ако я правиш!
0 x
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!
Потребителски аватар
al.yank
Кафе машина
Мнения: 4062
Регистриран: пет ное 27, 2009 11:24 pm
Местоположение: Варна

вт яну 12, 2010 1:39 pm

Много хубаво си обясняваш даже :dovolen: Благодаря за търпението :tzeluvka: ,няма начин да не ни хареса,много си падаме по такива салатки.И аз най-обичам карфиола,така че ще наблегна на него.Мисля и чесънче да добавя за по-пикантно.
0 x
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Потребителски аватар
jina_ina
Кафе с мляко
Мнения: 266
Регистриран: ср яну 06, 2010 11:34 pm
Местоположение: Солун, Гърция

вт яну 12, 2010 2:05 pm

Аааа това е идейка - за чесъна! :daaa: Ще споделя с Луката и сигурно ще го добавим още довечера.
Друго исках да ти кажа: когато намалее салатата, съвсем накрая, остава разбира се някаква чорбичка там в тенджерата. То е от водата в зеленчуците и е нормално. Аз взимам решетъчната лъжица и прецеждам, а чорбичката изхвърлям.
Айде, че нямам търпение да ми кажеш дали ти харесва!!!! :stiskam: Дано да има такива чушки там! А пък като се замисля, май с камби ще стане по-добре, но тука няма. А толкова ги харесвам....
0 x
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!
Feeriq
Кана кафе
Мнения: 544
Регистриран: нед дек 13, 2009 5:58 pm
Местоположение: Sofia

вт яну 12, 2010 10:20 pm

jina_ina а ако" прескоча" захарта в рецептата ще стане ли нещо все пак от тая салата :hmmm:
0 x
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2771
Регистриран: пон ное 23, 2009 8:14 pm

ср яну 13, 2010 10:36 am

Feeriq написа:jina_ina а ако" прескоча" захарта в рецептата ще стане ли нещо все пак от тая салата :hmmm:

Мисля, че захарта играе роля и за консервирането, не само за вкуса. Руснаците правят подобни туршии, наричат ти "пресносолни" и по някакви спомени не сладнят, може и да не слагат захар, но не съм сигурна. Според мен можеш да пробваш без захар, или пък да сложиш съвсем малко.
0 x
Потребителски аватар
jina_ina
Кафе с мляко
Мнения: 266
Регистриран: ср яну 06, 2010 11:34 pm
Местоположение: Солун, Гърция

ср яну 13, 2010 10:55 am

Feeriq, просто няма да е същата салата. Изобщо не сладни, ама хич не сладни! Виж само колко отцет има. Друг е въпроса по каква причина избягваш захарта. :hmmm: Туршийката си заслужава да я направиш, да си сигурна в това!
0 x
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!
Feeriq
Кана кафе
Мнения: 544
Регистриран: нед дек 13, 2009 5:58 pm
Местоположение: Sofia

ср яну 13, 2010 11:45 am

По диетична причина :D Ами какво ти консервиране- ще се хапне за нула време у нас .. но наистина без зохарта няма да е същата .. май ще импровизирам в краен случай доомочадието ще я хапва аз само ще ги гледам :D :D
Като стана въпрос за туршийки дайте рецепта за парена туршия от червени чушки чесън и моркови във буркан .
0 x
Потребителски аватар
Fado
Кафевар/ка/
Мнения: 947
Регистриран: вт дек 08, 2009 1:00 pm
Местоположение: София

пон яну 18, 2010 6:04 pm

Аз правя един бъркоч със суров карфиол, има голям успех. :nod:
Та, карфиолът се накъсва на ситни розички, посолява се, напиперява се, поръсва се със чесън на прах, лимон и накрая майонеза. Разбъркваш хубаво, сипваш ракията и почваш. :hihihi:
0 x
Изображение
Tanet
Кафе машина
Мнения: 4798
Регистриран: ср яну 13, 2010 11:52 am
Местоположение: Севлиево 5-а зона
x 20
x 28

чет яну 21, 2010 1:17 pm

Понеже отскоро открих авокадото да споделя няколко неща,които ни харесаха.
1. Нарязвате на малки ивички краставица, няколко рулца от раци, моцарела на кубчета,два стръка пресен лук и две смачкани скилидки чесън посолявате ,по желание добавяте малко зехтин и накрая намачквате едно авокадо с лимонов сок на пюре и обърквате съставките. Накрая накапах отгоре и малко чили.
2. Намачквате един или два плода авокадо до гладко пюре,добавяте 2-3 с.л заквасена сметана и натрошено синьо сирене.
3. Авокадо, "крема" сирене /аз ползвам и извара, сигурно ще е вкусно с "Филаделфия" или "Маскарпоне/, посолявам ,добавям лимонов сок и малко чили. Пасирам до гладък крем,нарязвам пресен лук и добавям малко счукан чесън, обърквам и в чинията поръсвам с орехи.

Много обичам и едно предястие да го наречем с извара:

Обърквате изварата с малко майонеза/олио или зехтин/и сол, добавяте натрошени жълтъци от сварени по желание и според количеството,което искате яйца и пак обърквате. Добавяте белтъците нарязани. Отива му и пресен лук.

Любима салата ми е от нарязани и сварени на пара ивици червено цвекло,розички броколи и кръгчета моркови. Овкусявам с оцет или лимонов сок,зехтин и сол. Тези зеленчуци се усвояват по-пълноценно след кратка термична обработка отколкото сурови,а и по-малко дразнят червата и стомаха от суровите. Варенето на пара запазва минералите и солите в тях.
0 x
"Истинските неща в живота, не са нещата"
Изображение

градинките на "утринния покой"
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2771
Регистриран: пон ное 23, 2009 8:14 pm

чет яну 21, 2010 4:56 pm

Чудесни идеи. Пресният лук много го харесвам във всякакви разядки.
0 x

Отговори

Върни се в “Готварство”