Зимни мезета и салати

Изкушения за лакомници и гурмани.
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2212
Регистриран: чет фев 17, 2011 8:07 pm
x 5
x 16

чет дек 15, 2016 7:40 pm

Празниците наближават и в неделя започваме с подготовката на Руската салата.
Правиме една много голяма пълна тенджера.На годината веднъж, но като хората ,както трябва :dovolen:
Задължително я правим със шпек на Орехите.Става най-хубаво :daaa:
0 x
Вчера е история.Всичко което имаме е днес...

Потребителски аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 11456
Регистриран: вт ное 23, 2010 3:59 pm
x 9
x 30

пет дек 16, 2016 9:21 am

аз направих бързо кисело зеле
много добре се получи / което е рядкост при мен :lol:
сока е точно кисел , а не само солен , абе по-хубав е от зелето
0 x
katina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1186
Регистриран: чет юни 07, 2012 6:46 pm
Местоположение: Хасково
x 24
x 6

пет дек 16, 2016 9:52 am

Зеленко, дай рецептата за това зеле!
0 x
Потребителски аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 11456
Регистриран: вт ное 23, 2010 3:59 pm
x 9
x 30

пет дек 16, 2016 12:47 pm

ами тя е класическата
в десетлитрово шише пълня с нарязано зеле / колкото да мине през гърлото на бутилката/
горе-долу две средноголеми зелки
изсипвам 65-70 грама морска сол и оставям да преседи 24 часа
зелето омеква и леко се сляга
за тези 24 часа от време навреме обръщам бутилката или на дъно или на капачка
отварям капачката преди обръщане , защото се отделя много газ
държа през цялото време на стайна температура
и на втория ден наливам два литра чешмяна вода , студена
това е
държа на стайна температура , обръщам винаги когато се сетя , винаги преди обръщане отвинтвам капачката за да излезе натрупалия се газ
цялата процедура трае около 5-6 дни
щом зелето стане готово / отпивам от сока , но то и количеството газ рязко намалява , изнасям на студено / на терасата /
когато решиш да готвиш , режеш бутилката , което остане натъпкваш в трилитров буркан , доливаш със сока при нужда и оставяш да чака следващо готвене в хладилника
0 x
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2212
Регистриран: чет фев 17, 2011 8:07 pm
x 5
x 16

съб дек 17, 2016 6:33 pm

Изображение
Лично мое производство
0 x
Вчера е история.Всичко което имаме е днес...

Потребителски аватар
GIOIA(Джоя)
Баш кафе майстор
Мнения: 2724
Регистриран: вт яну 03, 2012 6:15 pm
Местоположение: София,Суходол
x 1

съб дек 17, 2016 8:05 pm

Ле ле Светка,колко обичам домашна руска салата,ама някой да ме покани :lol: Ммм,много апетитно изглежда :potekoha:
Като живеехме в апартамент,съседката често правеше и не ме пропускаше.Тук още не мога да намеря съседка,която да си прави руската салата :hihihi:
А майонезата домашна ли е?
0 x
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2212
Регистриран: чет фев 17, 2011 8:07 pm
x 5
x 16

съб дек 17, 2016 9:04 pm

Не е домашна.Майонеза Краси.Пое 1.400гр (7бр)
0 x
Вчера е история.Всичко което имаме е днес...
libra
Наркоман
Мнения: 10891
Регистриран: нед дек 13, 2009 8:51 am
x 81
x 65

съб дек 17, 2016 9:39 pm

Скоро купувах руска салата от Кауфланд от кулинарния щанд.Направи ми впечатление ,че вече има изписан състава и на насипните храни.Сложих очилата и какво да видя - 12 Е -та!!!Направо нямаше място за руска салата от набухватели и пластификатори.
0 x
troll
x 28

съб дек 17, 2016 11:38 pm

Изображение
Догодина кой не си гледа шипки ММу!
:twisted:
0 x
Потребителски аватар
dilyanka
Кафевар/ка/
Мнения: 793
Регистриран: ср юни 04, 2014 9:49 am
x 1
x 4

пет дек 23, 2016 3:30 pm

Само 3 Е-та в мармалада.Това нищо не е в сравнение със състава на колбасите и сладкарските изделия.

Тази година освен традиционния суджук ще пробвам да приготвя и домашен Петрохан.
Скоро ще стане ясно дали е сполучлив. :dovolen:
0 x
libra
Наркоман
Мнения: 10891
Регистриран: нед дек 13, 2009 8:51 am
x 81
x 65

пет дек 23, 2016 3:56 pm

Oф,и такъв мармалад си купих,чудя се на кого да го пробутам,толкова е хубав.
0 x
Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 24437
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 241
x 302

пет дек 23, 2016 9:25 pm

Ако на Бъдни вечер на масата ще има печени червени капии, сега е момента да ги почистите, нарежете, да ги посолите, полеете с ябълков оцет и с олио/зехтин.
Утре по това време извадете салатата от хладилника и пиперките ще са поели всичко. И ще са неустоими!!! :potekoha: :potekoha: :potekoha:
Моите червени капии вече са в хладилника. :nod: :daaa: :D
0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Dankata357
Kафенце
Мнения: 10
Регистриран: вт авг 08, 2017 5:42 pm

вт авг 08, 2017 11:18 pm

Отненият дух на Българина, нашенският елексир!
Който твърди, че шоколада повдига настроението, явно не е пил ракия.
Но...
Да си Българин с главно Б, със сигурност знаеш тези факти за ракията: :dovolen:
0 x
troll
x 28

ср авг 09, 2017 12:07 am

Пастърма прасешка
Изображение
0 x
Потребителски аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 11456
Регистриран: вт ное 23, 2010 3:59 pm
x 9
x 30

вт юли 03, 2018 4:47 pm

хареса ми тази салатка / то не е и салатка точно , а ордьовър
нямаме тема отделно за аранжировки разни разнообразни , та я слагам тук
Изображение
0 x

Отговори

Върни се в “Готварство”