Зимни мезета и салати

Изкушения за лакомници и гурмани.

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Blue sky » Пет Дек 04, 2009 6:32 pm

Това е алабаш Brassica oleracea
Изображение

Изображение

Нелумбо има предвид това Helianthus tuberosus
Изображение
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
 
Мнения: 6064
Години: 39
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:35 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот zmei4o » Пет Дек 04, 2009 6:49 pm

последното може да се обърка на външен вид с Ipomoea batatas - сладки картофи
или с Zingiber officinale - джинджифил
и двете стават за цветя :)
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
zmei4o
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1843
Години: 41
Регистриран на: Вто Дек 01, 2009 3:28 pm
Местоположение: Варна
Пол: Мъж

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Satori » Нед Дек 06, 2009 3:24 pm

Само да завърша темата - някъде на алабаша викат и земна ябълка. Има объркване просто. Наистина обаче по-често под "земна ябълка" се има предвид Helianthus tuberosus.
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот zmei4o » Нед Дек 06, 2009 4:02 pm

тоз Helianthus tuberosus, ако някой реши да си готви да знае, че го предпочитам като цвете :mrgreen:
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
zmei4o
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1843
Години: 41
Регистриран на: Вто Дек 01, 2009 3:28 pm
Местоположение: Варна
Пол: Мъж

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот nel4o » Пон Дек 07, 2009 9:30 pm

Салата "Табули"

4 връзки магданоз
2 едри домата
1/2 чаша булгур или 1 чаша пшеница

Връзките магданоз се накълцват на дребно, добавяте доматите нарязани на ситно и булгура(житото) накиснат от предишния ден, може и да не кисне а да го кипнете час преди сервиране за по-бързо. Добавям морска сол, зехтин и оцет балсамико. По желание и слънчогледови семки. Понякога замествам домата с нар. Става страхотно :nod:
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2751
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 10:38 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот nelumbo » Сря Дек 09, 2009 9:49 am

яла съм табули у един арабин - изглежда оригиналът се подправя с обилно количество изцеден лимон, а не с оцет.
Колкото до хелиантуса, ако змейчето иска да си насади, ще отделя малко преди да направя салатата ;)
Моето хоби и професия...http://www.ivenflorist.com
nelumbo
Kафенце
 
Мнения: 47
Години: 41
Регистриран на: Пон Ное 30, 2009 7:12 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот nel4o » Сря Дек 09, 2009 8:13 pm

Да си призная, предпочитам оцет балсамико пред лимон, колкото и да е по-нездравословно. :oops:
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2751
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 10:38 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Satori » Сря Дек 09, 2009 9:28 pm

nel4o написа:Да си призная, предпочитам оцет балсамико пред лимон, колкото и да е по-нездравословно. :oops:


Спор няма, той е по-вкусен. Лимон ползвам само на питиета, не обичам в ядене. Дори и на риба. Просто ароматът на оцета си е много хубаво, особено ако е балсамов.
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот nel4o » Сря Дек 09, 2009 9:42 pm

Ох, най-сетне да намеря съмишленик относно оцета :ieeee: Всеки, на когото съм споделила се учудва как може...
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2751
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 10:38 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Satori » Сря Дек 09, 2009 9:45 pm

nel4o написа:Ох, най-сетне да намеря съмишленик относно оцета :ieeee: Всеки, на когото съм споделила се учудва как може...


Ми какво се учудват - ако лимонът заместваше оцета, шкембето щеше с да се консумира с резенче лимон. :mrgreen:
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот zmei4o » Чет Дек 10, 2009 1:18 am

от оцета ползвам 2 вида - винен истински и балсамико черен ;)
лимонтузу на пилешка супичка :dovolen:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
zmei4o
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1843
Години: 41
Регистриран на: Вто Дек 01, 2009 3:28 pm
Местоположение: Варна
Пол: Мъж

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот nelumbo » Чет Дек 10, 2009 10:09 am

толкова се радвам, че и вие харесвате балсамико - всички гости вкъщи се ужасяват като ме видят да го слагам в салатите, а той е толкова ароматен и вкусен :daaa:
Моето хоби и професия...http://www.ivenflorist.com
nelumbo
Kафенце
 
Мнения: 47
Години: 41
Регистриран на: Пон Ное 30, 2009 7:12 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот tanya1602 » Чет Дек 10, 2009 10:33 am

Ползвам от скоро един италиянски оцет Изображение. Има го от бяло и от червено вино. Не е скъп , но е много ароматен.
Аватар
tanya1602
Виенско кафе
 
Мнения: 315
Години: 106
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 8:50 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Satori » Чет Дек 10, 2009 11:55 am

tanya1602 написа:Ползвам от скоро един италиянски оцет Изображение. Има го от бяло и от червено вино. Не е скъп , но е много ароматен.


Не мога добре да видя името му - би ли го написала.
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот tanya1602 » Чет Дек 10, 2009 1:39 pm

Aceto di vino blanco - L`aretino. Цената за 1 литър е 1,79 лв.
Аватар
tanya1602
Виенско кафе
 
Мнения: 315
Години: 106
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 8:50 am
Местоположение: София
Пол: Жена

ПредишнаСледваща

Назад към Готварство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Di_Va, Elizabet, minkova и 7 госта