Зимни мезета и салати

Изкушения за лакомници и гурмани.
Потребителски аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 6051
Регистриран: пон ное 23, 2009 3:35 pm
x 1

пет дек 04, 2009 5:32 pm

Това е алабаш Brassica oleracea
Изображение

Изображение

Нелумбо има предвид това Helianthus tuberosus
Изображение
0 x
He who plants a garden, plants happiness

Потребителски аватар
zmei4o
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1821
Регистриран: вт дек 01, 2009 2:28 pm
Местоположение: Варна
Контакти:

пет дек 04, 2009 5:49 pm

последното може да се обърка на външен вид с Ipomoea batatas - сладки картофи
или с Zingiber officinale - джинджифил
и двете стават за цветя :)
0 x
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2771
Регистриран: пон ное 23, 2009 8:14 pm

нед дек 06, 2009 2:24 pm

Само да завърша темата - някъде на алабаша викат и земна ябълка. Има объркване просто. Наистина обаче по-често под "земна ябълка" се има предвид Helianthus tuberosus.
0 x
Потребителски аватар
zmei4o
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1821
Регистриран: вт дек 01, 2009 2:28 pm
Местоположение: Варна
Контакти:

нед дек 06, 2009 3:02 pm

тоз Helianthus tuberosus, ако някой реши да си готви да знае, че го предпочитам като цвете :mrgreen:
Изображение
0 x
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Потребителски аватар
nel4o
Баш кафе майстор
Мнения: 2714
Регистриран: пон ное 23, 2009 9:38 pm

пон дек 07, 2009 8:30 pm

Салата "Табули"

4 връзки магданоз
2 едри домата
1/2 чаша булгур или 1 чаша пшеница

Връзките магданоз се накълцват на дребно, добавяте доматите нарязани на ситно и булгура(житото) накиснат от предишния ден, може и да не кисне а да го кипнете час преди сервиране за по-бързо. Добавям морска сол, зехтин и оцет балсамико. По желание и слънчогледови семки. Понякога замествам домата с нар. Става страхотно :nod:
0 x
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/

nelumbo
Kафенце
Мнения: 47
Регистриран: пон ное 30, 2009 6:12 pm
Местоположение: София
Контакти:

ср дек 09, 2009 8:49 am

яла съм табули у един арабин - изглежда оригиналът се подправя с обилно количество изцеден лимон, а не с оцет.
Колкото до хелиантуса, ако змейчето иска да си насади, ще отделя малко преди да направя салатата ;)
0 x
Моето хоби и професия...http://www.ivenflorist.com
Потребителски аватар
nel4o
Баш кафе майстор
Мнения: 2714
Регистриран: пон ное 23, 2009 9:38 pm

ср дек 09, 2009 7:13 pm

Да си призная, предпочитам оцет балсамико пред лимон, колкото и да е по-нездравословно. :oops:
0 x
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2771
Регистриран: пон ное 23, 2009 8:14 pm

ср дек 09, 2009 8:28 pm

nel4o написа:Да си призная, предпочитам оцет балсамико пред лимон, колкото и да е по-нездравословно. :oops:
Спор няма, той е по-вкусен. Лимон ползвам само на питиета, не обичам в ядене. Дори и на риба. Просто ароматът на оцета си е много хубаво, особено ако е балсамов.
0 x
Потребителски аватар
nel4o
Баш кафе майстор
Мнения: 2714
Регистриран: пон ное 23, 2009 9:38 pm

ср дек 09, 2009 8:42 pm

Ох, най-сетне да намеря съмишленик относно оцета :ieeee: Всеки, на когото съм споделила се учудва как може...
0 x
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2771
Регистриран: пон ное 23, 2009 8:14 pm

ср дек 09, 2009 8:45 pm

nel4o написа:Ох, най-сетне да намеря съмишленик относно оцета :ieeee: Всеки, на когото съм споделила се учудва как може...
Ми какво се учудват - ако лимонът заместваше оцета, шкембето щеше с да се консумира с резенче лимон. :mrgreen:
0 x
Потребителски аватар
zmei4o
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1821
Регистриран: вт дек 01, 2009 2:28 pm
Местоположение: Варна
Контакти:

чет дек 10, 2009 12:18 am

от оцета ползвам 2 вида - винен истински и балсамико черен ;)
лимонтузу на пилешка супичка :dovolen:
0 x
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
nelumbo
Kафенце
Мнения: 47
Регистриран: пон ное 30, 2009 6:12 pm
Местоположение: София
Контакти:

чет дек 10, 2009 9:09 am

толкова се радвам, че и вие харесвате балсамико - всички гости вкъщи се ужасяват като ме видят да го слагам в салатите, а той е толкова ароматен и вкусен :daaa:
0 x
Моето хоби и професия...http://www.ivenflorist.com
Потребителски аватар
tanya1602
Виенско кафе
Мнения: 315
Регистриран: нед ное 29, 2009 7:50 am
Местоположение: София

чет дек 10, 2009 9:33 am

Ползвам от скоро един италиянски оцет Изображение. Има го от бяло и от червено вино. Не е скъп , но е много ароматен.
0 x
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2771
Регистриран: пон ное 23, 2009 8:14 pm

чет дек 10, 2009 10:55 am

tanya1602 написа:Ползвам от скоро един италиянски оцет Изображение. Има го от бяло и от червено вино. Не е скъп , но е много ароматен.
Не мога добре да видя името му - би ли го написала.
0 x
Потребителски аватар
tanya1602
Виенско кафе
Мнения: 315
Регистриран: нед ное 29, 2009 7:50 am
Местоположение: София

чет дек 10, 2009 12:39 pm

Aceto di vino blanco - L`aretino. Цената за 1 литър е 1,79 лв.
0 x

Отговори

Върни се в “Готварство”