Зимни мезета и салати
-
- Кафе машина
- Мнения: 4891
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 351 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Зимни мезета и салати
Тити, няма лесна рецепта за лютеница , аз се бях зарекла, че лютеница никога няма да правя, че е трудна и дълга за приготвяне, пък и от магазина ми харесва, обаче, както обикновенно изразът "Никога не казвай никога!" се оказа верен . От три години правим не точно лютеница, а айвар, по македонска рецепта (донесена от ММ), еми бая си е работата, ама на село е по-лесно, пък става мнооого вкусна. И децата я харесват и с удоволствие се включват, ако са налични към момента, разбира се . Мисля, че става по-бързо от лютеницата, защото има чушки, моркови и патладжан, а няма домати, които пък изискват повече време за да се изпари водата от тях.Titi написа:Моля ви, напишете ми изпитана и лесна рецепта за лютеница. И в наше село тази година реколтата от домати, чушки и патладжан е богата, та ми се иска да направя няколко бурканчета с лютеница. Правила съм веднъж, преди няколко години, получи се вкусно, но не помня рецептата. Чакам вашите идеиcalico написа:Тия дни работя консервен комбинат
И да си призная, срам не срам - едва тази година открих електрическата мелачка и колко лесно било с нея...
Re: Зимни мезета и салати
Di_Va, айвара си е трудоемък, но много вкусен, моята рецепта също е от Македония, но в нея няма моркови. На 10 кг чушки - 1 кг патладжан, голя въртня е.
Re: Зимни мезета и салати
Е моята е лесна ! Трябва ти две вечери по час и половина време за 15 средни буркана.
Първа вечер- измиваш 3 кг чушки , 3 кг домати консерва(рома),2 кг моркови.
пускаш вентилатора на фурната и печеш. Една тава горе чушки, една тава долу домати разрязани на половина.
В тенджера под налягане морковите за 15 мин след като засвисти.
Докато се изпекат около час зеленчуците измиваш бурканите ,чушките може да отвориш фурната и позавъртиш.После само чушките в найлон да се задушат.
Втора вечер - Тавата с доматите вадиш и накланяш да се изцеди водата от дъното, притискаш доматите да пуснат колкото може повече вода от тях.
Белиш чушките ,махаш дръжки, семки,. Отцеждаш морковите, Взимаш пасатора и пасираш наред.
На дъното на голяма тенджера или тава загряваш чаша олио , изсипваш пасираното добавяш 3 равни лъжици сол, 2 пълни захар пакет смлян кимион и бъркаш, бъркаш докато се затопли добре, пълнич в буркани , затварш вариш 10 мин.
Така си правя няколко дози , колкото ми трябват, зависи дали децата ще зимуват в БГ. ,няколко есени вече.
Първа вечер- измиваш 3 кг чушки , 3 кг домати консерва(рома),2 кг моркови.
пускаш вентилатора на фурната и печеш. Една тава горе чушки, една тава долу домати разрязани на половина.
В тенджера под налягане морковите за 15 мин след като засвисти.
Докато се изпекат около час зеленчуците измиваш бурканите ,чушките може да отвориш фурната и позавъртиш.После само чушките в найлон да се задушат.
Втора вечер - Тавата с доматите вадиш и накланяш да се изцеди водата от дъното, притискаш доматите да пуснат колкото може повече вода от тях.
Белиш чушките ,махаш дръжки, семки,. Отцеждаш морковите, Взимаш пасатора и пасираш наред.
На дъното на голяма тенджера или тава загряваш чаша олио , изсипваш пасираното добавяш 3 равни лъжици сол, 2 пълни захар пакет смлян кимион и бъркаш, бъркаш докато се затопли добре, пълнич в буркани , затварш вариш 10 мин.
Така си правя няколко дози , колкото ми трябват, зависи дали децата ще зимуват в БГ. ,няколко есени вече.
http://violi16.snimka.bg/flowers/2014.821675" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Зимни мезета и салати
Тити, от домати, чушки и патладжан можеш да си направиш имамбаялдъ. В нета има много рецепти. А врътнятя му е колкото на лютеницата.
Когато изваряваш домати за каквото и да е, не слагай олиото в началото. Щото много пръска и трябва да бъркаш непрекъснато. Съвсем като се сгъсти, тогава.
Сложи си доматите в дълбока тенджера да врат и да се изпарява водата, а в това време си свободна да печеш и белиш чушки на воля.
Лизи, имамбаялдъто е голяма вкусотия, нали? Чудя
Аз ще правя печени камби, дано се получат
Когато изваряваш домати за каквото и да е, не слагай олиото в началото. Щото много пръска и трябва да бъркаш непрекъснато. Съвсем като се сгъсти, тогава.
Сложи си доматите в дълбока тенджера да врат и да се изпарява водата, а в това време си свободна да печеш и белиш чушки на воля.
Лизи, имамбаялдъто е голяма вкусотия, нали? Чудя
Аз ще правя печени камби, дано се получат
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Зимни мезета и салати
Ето и от мен една рецепта за домашна лютеница.
15 кг червен пипер
8 кг домати/сорт Рома/защото са по-месести ,в краен случай каквито имаш.
2 кг патладжан
0.800 мл олио
сол и захар на вкус
1-2 пакетчета смлян кимион
магданоз
Пиперките се изпичат и се оставят цяла вечер,ние ги белим на следващия ден,смилат се през машинка,доматите също се смилат,като се махат семките,слагат се в голяма тава да се изваряват,докато намалят обема си,станат на гъста каша,едва тогава се слагат смлените пиперки,бърка се непрекъснато,като се сипва по-малко олио.Олиото трябва добре да се поеме от сместа и едва тогава се слага още и така цялото количество.
Патладжана също е изпечен от предната вечер,обелен се прибавя към сместа,продължава да се бърка непрекъснато.Около 2-2,5 часа е цялото изваряване на лютеницата,ние пробваме с дървената лъжица по дъното на тавата,ако сместа прави т.н пътечка и се вижда дъното на тавата,то лютеница е готова.Най -накрая се прибавят кимиона и магданоза.Ние обичаме лютеницата да е по-едро смляна и не пасираме вече готовата лютеница,но може да се пасира.
Тити,приятно приготвяне на домашна лютеница! Ако се решиш да я правиш,пиши,как се чувстваш след 2 дни труд,аз след това се възстановявах 3 дни
15 кг червен пипер
8 кг домати/сорт Рома/защото са по-месести ,в краен случай каквито имаш.
2 кг патладжан
0.800 мл олио
сол и захар на вкус
1-2 пакетчета смлян кимион
магданоз
Пиперките се изпичат и се оставят цяла вечер,ние ги белим на следващия ден,смилат се през машинка,доматите също се смилат,като се махат семките,слагат се в голяма тава да се изваряват,докато намалят обема си,станат на гъста каша,едва тогава се слагат смлените пиперки,бърка се непрекъснато,като се сипва по-малко олио.Олиото трябва добре да се поеме от сместа и едва тогава се слага още и така цялото количество.
Патладжана също е изпечен от предната вечер,обелен се прибавя към сместа,продължава да се бърка непрекъснато.Около 2-2,5 часа е цялото изваряване на лютеницата,ние пробваме с дървената лъжица по дъното на тавата,ако сместа прави т.н пътечка и се вижда дъното на тавата,то лютеница е готова.Най -накрая се прибавят кимиона и магданоза.Ние обичаме лютеницата да е по-едро смляна и не пасираме вече готовата лютеница,но може да се пасира.
Тити,приятно приготвяне на домашна лютеница! Ако се решиш да я правиш,пиши,как се чувстваш след 2 дни труд,аз след това се възстановявах 3 дни
- dancheto
- Кафе машина
- Мнения: 4883
- Регистриран на: Фев 24, '11, 08:48
- Местоположение: хасково
- Дал благодарност: 10 пъти
- Получил благодарност: 22 пъти
Re: Зимни мезета и салати
Интересно, при всички до сега в рецептата за лютеница, доматите са в по-голямо количество от патладжана, а в моята е обратното и не съм я объркала.... идеята е доматите да са по-малко, да не стане по- доматена като пюре, поне при мен е така, защото едно време като правехме лютеница все виках на майка ми, че на другите деца лютеницата е по-оранжева и с по-друг вкус, а нашата е по- като апетитка с повече домати.....но нали нямахме възможност да купуваме чушки, те бяха в най-малко количество и затова се получаваха така нещата......ехххх...спомени....
Независим дистрибутор на АкваСорс
http://superhrani.myaquasource.net
http://superhrani.myaquasource.net/opportunity
http://superhrani.myaquasource.net
http://superhrani.myaquasource.net/opportunity
Re: Зимни мезета и салати
Аз правя всяка година печени камби, не знам, Calico, коя е рецептата ти, моята е малко на око, но ако може да споделиш и твоята.
Изтърбушени и измити камби се редят в голяма тава (аз редя в тавите на фурната), във всяка камба - по щипка сол и ч.л захар, 1/2 с.л. оцет и 1/2 с.л олио и по скилидка чесън, може и зърно черен пипер. Количеството подправки променям според размера на камбите.
Пека в силна фурна, докато покафенеят леко отгоре, горещи ги редя плътно в буркани, с натискане, капачките държа малко в изключената, но топла фурна и затварям бурканите с горещите капачки, обръщам.
После се държат на хладно, до Коледа със сигурност издържат, за повече не знам, никога не са оставали за след това.
Леко сладнят, сервирам ги с бучка сирене във всяка, но който не обича да му сладнят, може би трябва да намали захарта.
Така направих и пукани люти чушки в буркани, топли буркани и горещи чушлета, натискам с дървеното чуканче, между тях копър, магданоз и чесън, заливам с гореща марината от оцет+олио+сол+захар, донатъпквам да са плътно до горе, затварям с горещи капачки и обръщам.
За лютеницата - и аз правя, голям гърч е, но не мога да ям нищо доматено от магазина, боли ме стомах. Доматите ги кипвам, отцеждам и на следващия ден ги беля. Месестата част отива за лютеницата, много бързо се изварява, а от течното правих кетчуп, вари се с подправки най-различни, после се прецежда и се сгъстява с нишесте, рецептата е от нета.
Чушките за лютеница ги изтърбушвам и мия хубаво и отвътре, да не останат семки, после пека, така само с едно движение пада люспата после и са готови, отколкото ако се пекат с дръжките.
Изтърбушени и измити камби се редят в голяма тава (аз редя в тавите на фурната), във всяка камба - по щипка сол и ч.л захар, 1/2 с.л. оцет и 1/2 с.л олио и по скилидка чесън, може и зърно черен пипер. Количеството подправки променям според размера на камбите.
Пека в силна фурна, докато покафенеят леко отгоре, горещи ги редя плътно в буркани, с натискане, капачките държа малко в изключената, но топла фурна и затварям бурканите с горещите капачки, обръщам.
После се държат на хладно, до Коледа със сигурност издържат, за повече не знам, никога не са оставали за след това.
Леко сладнят, сервирам ги с бучка сирене във всяка, но който не обича да му сладнят, може би трябва да намали захарта.
Така направих и пукани люти чушки в буркани, топли буркани и горещи чушлета, натискам с дървеното чуканче, между тях копър, магданоз и чесън, заливам с гореща марината от оцет+олио+сол+захар, донатъпквам да са плътно до горе, затварям с горещи капачки и обръщам.
За лютеницата - и аз правя, голям гърч е, но не мога да ям нищо доматено от магазина, боли ме стомах. Доматите ги кипвам, отцеждам и на следващия ден ги беля. Месестата част отива за лютеницата, много бързо се изварява, а от течното правих кетчуп, вари се с подправки най-различни, после се прецежда и се сгъстява с нишесте, рецептата е от нета.
Чушките за лютеница ги изтърбушвам и мия хубаво и отвътре, да не останат семки, после пека, така само с едно движение пада люспата после и са готови, отколкото ако се пекат с дръжките.
Re: Зимни мезета и салати
Благодаря ви за рецептите, както и за честните мнения за трудоемкия процес относно правенето на лютеница. Отказвам се, като ви прочетох. Чак такава домакиня не съм, пък и лютеница се сещаме да хапнем веднъж-дваж през годината, само ще се трепя напразно. Решила бях да оползотворя реколтата, ама по-добре да ядем на корем домати и чушки на салата, пък зимата ще ядем каквото мама ми е сложила в бурканите, че по-лесно и вкусно
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;