Зимни мезета и салати

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 237 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от zeleno »

не намерих тема само за салати , та качвам тук
визирам основно украсата , много ми хареса
пробвах върху обикновена зелена салата - получи се перфектно
Изображение
може жълтъка да не се разчупва , пак е красиво , повече заприличва на лайка
ето така , с листенцата надолу
Изображение
kkk
Кафе с мляко
Мнения: 289
Регистриран на: Мар 18, '13, 21:32
Местоположение: с.Равадиново
Получил благодарност: 3 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от kkk »

...чак сега видях тази тема...това е зима 2018-2019...всичко е домашно
..свинско сушено филе
Изображение
Изображение
Изображениеclosest citibank branch near me

Изображение
Изображение
маринована риба
Изображение
Изображениеthe nearest comerica bank
луканки -няколко вида
Изображение
Изображениеnearest chase atm near me
Изображение
Изображение
сланинка
Изображение
..и др.
Изображение
Изображение
kkk
Кафе с мляко
Мнения: 289
Регистриран на: Мар 18, '13, 21:32
Местоположение: с.Равадиново
Получил благодарност: 3 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от kkk »

...това е от току що
миди сварени със соев сос,и после се заливат с дресинг от зехтин,оцет,чесън и копър
Изображение
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15816
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 710 пъти
Получил благодарност: 1478 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Гео, граф »

Никой не пише тук, започнахте ли със зимнината? През почивните дни направих лютеница, кьопоолу и компоти. Обаче така се изтощих, че нямах сили за снимки, а всичко вече е в мазето :nod:
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Цветарка
Виенско кафе
Мнения: 333
Регистриран на: Фев 20, '14, 22:20
Местоположение: градина в Трекляно

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Цветарка »

Май няма да е зле да пусна някоя и друга рецепта за туршии без варене, супер мързеливи.
Моя вариант за пукани люти чушлета. Аз ги правя с рибки, слагам и нарязан чесън и копър. Само с оцет и сол.
Горещите чушки тъпча плътно в буркан, между редовете слагам чесън, копър и малко сол. Заливам до горния ръб на буркана винен оцет (трябва да не е менте) и затварям с капачка с винт. Изобщо не обръщам бурканите. Траят до следващата реколта. Не слагам нито захар, нито олио.
Мариновани камби
5 кг червени камби
120 гр сол
200 гр захар
1,2 л винен оцет (истински)
Камбите се измиват, изчистват и нарязват на парчета. Бланшират се на порции в маринатата за 1-2 минути.
След като изстинат, се редят в буркани, сипват се 1-2 лъжици олио и се заливат с изстудената марината. Могат да се ядат веднага. Трайност - до пролетта (след това олиото започва да се скапва).
Сурова смесена туршия, кисели краставички
Нареждам зеленчук по избор в бурканите (аз слагам карфиол, моркови, зелени тънколюспести чушки, зелени доматчета, малки тиквички, бамя, корнишони, обелени склидки чесън, обелени лукчета балучка, може и чорбаджийски чушки). Чушките ги избушвам и пълня с дребосъци за спестяване на място. Доматите и корнишоните надупчвам на няколко места с вилица. Нареждам в буркани, отгоре намотавам стрък листа целина с дръжката.
Приготвям следната марината:
17 части вода, 1 част сол, 1 част винен оцет (за целта ползвам само този на винпром Велико Търново, за да съм сигурна).
Маринатата се кипва и веднага се заливат бурканите до горния ръб и се затварят (без значение дали с капачки с винт или пластмасови). След това се чака да ферментират зеленчуците. Помътняване или малко изтичане на течност от капачкиге е нормално поради ферментацията. Не обръщам, буркани, просто се изчаква да станат. Трайност - до пролетта.
По същата рецепта правя кисели краставички, като за подправка ползвам цвят копър с дръжките.
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Lizi »

Аз миналата година попаднах на много хубава рецепта за люти чушки, но другите рецепти ще ги пробвам.Благодаря ти.
Аватар
katina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1436
Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
Местоположение: Хасково
Дал благодарност: 64 пъти
Получил благодарност: 33 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от katina »

Лизи, може ли да я дадеш тази рецепта за люти чушки, предстои ми да правя такава зимнина.
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Lizi »

Много вкусни лютиви чушки:
3 кг чушлета
1кг моркови
чесън
копър
2бр оцет от 700гр
3 ч ч захар
1ч ч сол
1/2 ч ч олио
Сварява се марината.Чушчиците се опукват и се слагат в топлата марина .
След като се опукат всички чушки се вадят от марината и се нареждат в бурканчета.Марината отново се слага да заври, налива се в бурканчета ,затварят се и се обръщат.
Аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4526
Регистриран на: Фев 2, '10, 09:57
Местоположение: Габрово

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от Албена »

Май е малко късно за краставички ,но все пак ... Една много вкусна рецепта за "слънчеви краставички" . Аз я правя с корнишони ,но става и друг сорт краставици. Саламурата е само сол и вода .На литър вода 30 гр.сол. Редя в три литров буркан на дъното копър ,чесън, даф.лист ,черен пипер. Нареждам краставичките и ги затискам с листо от хрян. Дръжката му е твърда и дебела и не позволява на краставиците да изплуват.Ако нямате хрян ,става и с лозова пръчка. После оставям бурканите на слънце.Слагам капачки без да ги запечатвам. Периодично обръщам бурканите ,за да се размеси саламурата. Поставям под тях тава ,защото при ферментацията кипят. Когато саламурата побелее и краставичките променят цвета си , са готови. Обикновено за около 3 дена при слънчево и топло време. Може да се яде веднага .
Понеже много ни харесва тази туршия ,я стерилизирам за зимата. Редя вече киселите краставички в компотени буркани, доливам саламура и варя около 5 мин. След като постоят няколко дена на дъното на бурканите се образува бяла утайка, а саламурата се избистря.
Аватар
katina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1436
Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
Местоположение: Хасково
Дал благодарност: 64 пъти
Получил благодарност: 33 пъти

Re: Зимни мезета и салати

Мнение от katina »

Благодаря, Лизи!
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”