Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Празници, ох, празници! Пълна къща с хора, всеки се суети насам -натам и естествено чака да се сложи софрата. Уж не се събираме да ядем, а обикновено масата се огъва и дояждаме поне два дни. Нооо.... какво е празника без манджите на МАМА. Най-хубавите, естествено
Та първи по ред е Бъдни вечер и естествено питката.
Коледна питка с пара
Продукти:
400 мл топла вода
1 с.л. олио
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер /или един бакпулвер, но тогава без оцета/
2 с.л. оцет
100 мл олио за намазване
Приготвяне:
Брашното се пресява над дълбока тава. В средата се прави кладенче, където се слагат: 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар. Содата бикарбонат се угася в оцета. Добавя се веднага в кладенчето. Объркан в малко брашно се прибавя бакпулвера. Водата почва да се налива по малко така, че постепенно да се омеси тестото. Покрива се с кърпа и се оставя да почине за 30 минути.След това тестото се измесва.
Намазва се тавичка за печене с олио.От тестото се отделя една малка част, а останалото се разстила в тавичката. Поставя се парата в тестото, да не се вижда. От част от останалото тесто се оформя украса по желание. Питката се маже със смес от във вода и олио.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса най- напред отдолу за да се вдигне добре (15 минути), след което се включва отгоре още 15-20 минути.
Питката се разчупва от най възрастния в семейството. Първата хапка е за Св. Богородица. Който намери парата, той ще носи парите у дома. Не е на хубаво, ако се падне на външен човек.
В къщи много обичаме и
Печен боб
Сварява се боба, като му се изхвърля първата вода. Прецежда се и се оставя настрана. В повечко мазнина се запържват 2-3 големи глави лук. Може и 1-2 скилидки чесън, по желание.Може да запържете и 1-2 лъжици брашно. Добавя се доматено пюре размито във вода от тази, в която е врял боба, домат или домат от консерва, около половин буркан. Добавя се и лъжица червен пипер. У дома готвим с много подправки, затова и тук добавям какво ли не, но вие го направете по вкус. Всичко това се добавя към изцедения боб и се обърква добре. Долива се малко вода от бобената, но не много, за да не стане рядко.
Пече се докато водата се изпари и хване коричка по края.
Сервира се почти като мусака и е много вкусно, ако не е Бъдни вечер и докато е топло му настържете сирене
Става не само по празниците и пие всичко
Със същата смес може да напълните чушки
Та първи по ред е Бъдни вечер и естествено питката.
Коледна питка с пара
Продукти:
400 мл топла вода
1 с.л. олио
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер /или един бакпулвер, но тогава без оцета/
2 с.л. оцет
100 мл олио за намазване
Приготвяне:
Брашното се пресява над дълбока тава. В средата се прави кладенче, където се слагат: 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар. Содата бикарбонат се угася в оцета. Добавя се веднага в кладенчето. Объркан в малко брашно се прибавя бакпулвера. Водата почва да се налива по малко така, че постепенно да се омеси тестото. Покрива се с кърпа и се оставя да почине за 30 минути.След това тестото се измесва.
Намазва се тавичка за печене с олио.От тестото се отделя една малка част, а останалото се разстила в тавичката. Поставя се парата в тестото, да не се вижда. От част от останалото тесто се оформя украса по желание. Питката се маже със смес от във вода и олио.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса най- напред отдолу за да се вдигне добре (15 минути), след което се включва отгоре още 15-20 минути.
Питката се разчупва от най възрастния в семейството. Първата хапка е за Св. Богородица. Който намери парата, той ще носи парите у дома. Не е на хубаво, ако се падне на външен човек.
В къщи много обичаме и
Печен боб
Сварява се боба, като му се изхвърля първата вода. Прецежда се и се оставя настрана. В повечко мазнина се запържват 2-3 големи глави лук. Може и 1-2 скилидки чесън, по желание.Може да запържете и 1-2 лъжици брашно. Добавя се доматено пюре размито във вода от тази, в която е врял боба, домат или домат от консерва, около половин буркан. Добавя се и лъжица червен пипер. У дома готвим с много подправки, затова и тук добавям какво ли не, но вие го направете по вкус. Всичко това се добавя към изцедения боб и се обърква добре. Долива се малко вода от бобената, но не много, за да не стане рядко.
Пече се докато водата се изпари и хване коричка по края.
Сервира се почти като мусака и е много вкусно, ако не е Бъдни вечер и докато е топло му настържете сирене
Става не само по празниците и пие всичко
Със същата смес може да напълните чушки
Последно промяна от orkud на Дек 16, '10, 15:54, променено общо 1 път.
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Срам нямаш - подлуди форума сега и това ще се пробва
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
ща претрепя вече!orkud написа:
с китки теб
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Не разбрах, с китки ли ще ме трепеш Приемам всякак, само без саксиите, че стайни не ща
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Нещо с месо за която вечер си изберете. И бързо, най вече . Носи бомбастично име и затова няма да ви напиша над рецептата / платильо фрио а ла еспаньола/, а просто ще пиша
Страхотна салата /месна/
Съотношението на продуктите е по желание, но ориентировъчно трябват:
Свинско месо
Бекон
Чушки /мариновани, но може и печени/
Сварявате свинското месо овкусено и с подправки на вкус. Нарязва се на кубчета. Нарязва се бекона на кубчета и чушките на парчета, с големина като месото.
Овкусявате с лимонов сок, олио, лук /много е вкусно и със зелен лук/, черен пипер и задължително магданоз.
Салатата е неподозирано хубава!
Наздраве!
Страхотна салата /месна/
Съотношението на продуктите е по желание, но ориентировъчно трябват:
Свинско месо
Бекон
Чушки /мариновани, но може и печени/
Сварявате свинското месо овкусено и с подправки на вкус. Нарязва се на кубчета. Нарязва се бекона на кубчета и чушките на парчета, с големина като месото.
Овкусявате с лимонов сок, олио, лук /много е вкусно и със зелен лук/, черен пипер и задължително магданоз.
Салатата е неподозирано хубава!
Наздраве!
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Съзнавайки риска да се направи подписка с молба да ме банне Равик, продължавам
Тази баница с праз, наричана от баба ми и майка ми празеник е традиция на софрата на Бъдни вечер. Знам, че всеки има друга вариация на тази баница, но у нас се прави точно така.
Празеник
За тестото:
400 гр. топла вода / по желание кофичка кисело мляко/
1с.л. захар
1 кубче мая
сол на вкус
брашно около килограм /можете успешно да го замените с 1 торбичка готово тесто/
Забърквате маята, солта и захарта с малко топла вода и брашно и се оставя да втаса в купичка.
В брашното се изсипва втасалото тесто и останалата вода или млякото и се замесва тестото. Оставя се да втасва.
За плънката
3-4 стръка праз
мазнина
брашно 2 с.л. лъжици
червен пипер
В олио се запържва нарязания праз, като омекне се добавя брашното, червения пипер и чаша вода. Бърка се и като клокне се сваля.
От тестото се отделя едно топче, колкото за една кора. В намазана тава се разстила цялото тесто, така че да излиза от тавата. Изсипва се сместа с праза / да не е вряла, само топла/. Разточвате според възможностите си една кора от топката останало тесто. Надипляте го върху праза. От тази част на тестото, която е извън тавата, започвате да оформяте завит краещник по края на тавата.
Оставате да втаса малко и опичате до зачервяване.
Разкошна е за любителите на зелении, любителите на мръвка може да добавят месо или кайма в праза, някои добавят сирене. Аз лично я предпочитам точно в този вариант.
Става и ако бързате да приготвите нещо бързо за вечеря, просто купувате едно тесто и запържвате няколко стръка праз за плънка. Реди се бързо и наистина е вкусна.
Тази баница с праз, наричана от баба ми и майка ми празеник е традиция на софрата на Бъдни вечер. Знам, че всеки има друга вариация на тази баница, но у нас се прави точно така.
Празеник
За тестото:
400 гр. топла вода / по желание кофичка кисело мляко/
1с.л. захар
1 кубче мая
сол на вкус
брашно около килограм /можете успешно да го замените с 1 торбичка готово тесто/
Забърквате маята, солта и захарта с малко топла вода и брашно и се оставя да втаса в купичка.
В брашното се изсипва втасалото тесто и останалата вода или млякото и се замесва тестото. Оставя се да втасва.
За плънката
3-4 стръка праз
мазнина
брашно 2 с.л. лъжици
червен пипер
В олио се запържва нарязания праз, като омекне се добавя брашното, червения пипер и чаша вода. Бърка се и като клокне се сваля.
От тестото се отделя едно топче, колкото за една кора. В намазана тава се разстила цялото тесто, така че да излиза от тавата. Изсипва се сместа с праза / да не е вряла, само топла/. Разточвате според възможностите си една кора от топката останало тесто. Надипляте го върху праза. От тази част на тестото, която е извън тавата, започвате да оформяте завит краещник по края на тавата.
Оставате да втаса малко и опичате до зачервяване.
Разкошна е за любителите на зелении, любителите на мръвка може да добавят месо или кайма в праза, някои добавят сирене. Аз лично я предпочитам точно в този вариант.
Става и ако бързате да приготвите нещо бързо за вечеря, просто купувате едно тесто и запържвате няколко стръка праз за плънка. Реди се бързо и наистина е вкусна.
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Ти дал и лила не ги слушай - гледай как внимателно те изчитат от-до.orkud написа:Съзнавайки риска да се направи подписка с молба да ме банне Равик, продължавам
Блу ми даде рецептата за една фантастична фантасмагорична погача за Бъдни вечер - не била съвсем по канон, ама аз ако я докарам на вид, ще преглътна канона.
Та ето я:
Празнична погача
Продукти:
500 брашно + 50-100 гр за месене и разточване
3 яйца - единият жълтък е за намазване
2 с.л олио
1 с.л. захар /мед/
1/2 с.л. оцет /лимонов сок/
1/2 ч.л. сол
250 мл топло прясно мляко
100 гр разтопено краве масло
20 гр прясна мая или 7 гр суха
За намазване:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в 100 мл топло мляко, покрийте и оставете на топло да втаса 10 минути.
В купа пресейте брашното и солта.
Направете в средата кладенче и прибавете в него разбитите яйца, останалото топло мляко, олиото, оцета и втасалата мая.
Замесете тесто докато започне да се отделя от стените на купата..
Извадете, поставете на леко набрашнена повърхност и месете до получаване на меко, еластично тесто – 10 минути.
Поставете в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около час.
Втасалото тесто прехвърлете върху набрашнена повърхност, разделете на 2 равни части, всяка една от тях на още 4 – общо 8 части.
Разточете всяка на кора с дебелина 3-5 мм, намажете с разтопено масло.
Съберете една върху друга 4 кори.
Завийте заедно на руло.
По същия начин се процедира и с останалото тесто – получават се общо 2 четирипластови рула.
Нареже всяко едно руло на триъгълни парчета.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Намазнете тава с диаметър 28 см.
В средата на тавата сложете изрязаните краища на рулата.
Около тях подредете нарязаните триъгълници.
Покрийте с кърпа и оставете погачата да втаса на топло 30-40 минути.
Намажете с разбития в 2 с.л. прясно мляко жълтък, поръсете със сусам.
Печете погачата 20-25 минути, като можете да намалите температурата на печене до 160 градуса.
Готовата погача намажете с масло, покрийте с кърпа и оставете така 10-15 минути.
Ето от тук е: http://www.evatoneva.com/" onclick="window.open(this.href);return false; Мадамата има две страници рецепти само на погачи, отдлено питки, и отделно хлебчета, и всичките уникалности са с уникални снимки. Въобще много готин сайт.
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Оркуд отново изтрепа рибата, страшна си
Равик, хубаво си пуснала, аз тази погача я правя по всички празници, събирам завистливи погледи от всички баби наоколо, за младите да не говорим
СТРАШНА Е!!!!!!!
както и всичко от сайта, влюбена съм в него
ето и линк за подсещане към миналогодишните ни темички, може да изскочи нещо интересно и от тях
Трапезата на Бъдни вечер
Празнични рецепти
Равик, хубаво си пуснала, аз тази погача я правя по всички празници, събирам завистливи погледи от всички баби наоколо, за младите да не говорим
СТРАШНА Е!!!!!!!
както и всичко от сайта, влюбена съм в него
ето и линк за подсещане към миналогодишните ни темички, може да изскочи нещо интересно и от тях
Трапезата на Бъдни вечер
Празнични рецепти
He who plants a garden, plants happiness