Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Доре, не съм го правила, само споделям какво ме е привлякло. Още нещо си харесах, също не съм го опитвала
източник http://www.lakomnik.net/?p=475" onclick="window.open(this.href);return false;
600 г меки сирена (около 3 вида), връзка магданоз, 2 скилидки чесън, риган, босилек, мащерка, червен пипер, 200 мл зехтин
Сирената се намачкват в дълбок съд и се смесват със ситно нарязаните магданоз и част от копъра и счукания чесън. Сместа се оставя да престои около час на хладно. През това време във висока купа се изсипва зехтинът, и по щипка от останалите подправки. От сиренето се оформят малки топки и се пускат в зехтина. За да се ароматизират добре, трябва да стоят поне два часа в него.
Подобни топки прочетох при мамите са овалвали с натрошени орехи или препечен сусам
Ето ги тук са само с обикновено сирене, чесън, орехи и чер пипер
Чесъна не е задължителен, ние обичаме много различни подправки и затова първите топки така ми харесаха
източник http://www.lakomnik.net/?p=475" onclick="window.open(this.href);return false;
600 г меки сирена (около 3 вида), връзка магданоз, 2 скилидки чесън, риган, босилек, мащерка, червен пипер, 200 мл зехтин
Сирената се намачкват в дълбок съд и се смесват със ситно нарязаните магданоз и част от копъра и счукания чесън. Сместа се оставя да престои около час на хладно. През това време във висока купа се изсипва зехтинът, и по щипка от останалите подправки. От сиренето се оформят малки топки и се пускат в зехтина. За да се ароматизират добре, трябва да стоят поне два часа в него.
Подобни топки прочетох при мамите са овалвали с натрошени орехи или препечен сусам
Ето ги тук са само с обикновено сирене, чесън, орехи и чер пипер
Чесъна не е задължителен, ние обичаме много различни подправки и затова първите топки така ми харесаха
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
ето и рецептата за сладката баница много горещо я препоръчвам
това е доста голяма доза, аз миналата година правих с 1 яйце, но пък не стигна, сега ще направя с две
3 яйца
300 грама масло
300 мл прясно мляко
1 кубче мая /може и суха/
брашно за меко тесто
маята се слага да втаса с малко топло мляко и захар, ако е суха, маята се обърква с брашното, а млякото се сипва директно
като втаса, от яйцата, млякото и брашното + маята се замесва меко тесто
разделя се на 9 топчета и всяко топче се разточва дебело, да кажем, с размер като чиния, и обилно се намазва с разтопено масло, завива се на руло, после на охлювче и се оставя настрани да втасва, докато извършим същата процедура с останалите
после, започваме от първото охлювче - то се развива, рулото се хваща от двата края и с леко удряне в масата се разтяга докато стане дебело колкото пръст или дебело въже
нарежда се в подмазана тава, като се оставя разстояние, тъй като при печенето се надува и става почти двойно на дебелина ако ни е останало масло след намазването - поливаме въженцата с него
пече се на умерена фурна, за кратко, това е най-тънкия момент - трябва да остане бяло или съвсем леко розово - ако прегори, после не поема добре от сиропа
отделно се приготвя захарен сироп за заливка 1 към 1 захар/вода, за цялата доза си отива едно кило сироп всякак, аз в сиропа добавям и 1-2 прахчета ванилия и щедро лимонени корички
сиропира се директно в тавата, хладка баница, с горещ сироп и се оставя на хладно за една нощ, да поеме сиропа и после само ей така
това е доста голяма доза, аз миналата година правих с 1 яйце, но пък не стигна, сега ще направя с две
3 яйца
300 грама масло
300 мл прясно мляко
1 кубче мая /може и суха/
брашно за меко тесто
маята се слага да втаса с малко топло мляко и захар, ако е суха, маята се обърква с брашното, а млякото се сипва директно
като втаса, от яйцата, млякото и брашното + маята се замесва меко тесто
разделя се на 9 топчета и всяко топче се разточва дебело, да кажем, с размер като чиния, и обилно се намазва с разтопено масло, завива се на руло, после на охлювче и се оставя настрани да втасва, докато извършим същата процедура с останалите
после, започваме от първото охлювче - то се развива, рулото се хваща от двата края и с леко удряне в масата се разтяга докато стане дебело колкото пръст или дебело въже
нарежда се в подмазана тава, като се оставя разстояние, тъй като при печенето се надува и става почти двойно на дебелина ако ни е останало масло след намазването - поливаме въженцата с него
пече се на умерена фурна, за кратко, това е най-тънкия момент - трябва да остане бяло или съвсем леко розово - ако прегори, после не поема добре от сиропа
отделно се приготвя захарен сироп за заливка 1 към 1 захар/вода, за цялата доза си отива едно кило сироп всякак, аз в сиропа добавям и 1-2 прахчета ванилия и щедро лимонени корички
сиропира се директно в тавата, хладка баница, с горещ сироп и се оставя на хладно за една нощ, да поеме сиропа и после само ей така
He who plants a garden, plants happiness
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Оркуд ,мила не се тревожи - аз ще се справя
Видя ми се доста лесно , намерих продуктите бързо и изглежда ммммммммммммм вкусно.
Ще кажа след опита.
Блу, звучи вкусно
Видя ми се доста лесно , намерих продуктите бързо и изглежда ммммммммммммм вкусно.
Ще кажа след опита.
Блу, звучи вкусно
“Че съм умен – умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека.”
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15883
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 855 пъти
- Получил благодарност: 1715 пъти
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Дал, целувам те по високото умно чело за таз великанска мисъл !!!dal написа: това с умните никой не го твърди , просто мързелът е креативно качество и прави жената свободна и нормална
Ще си я пирографирам връз точилката, та ако я пофана да точа нещо си, да я фърля кат опарена
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
- marioletka
- Кафе с мляко
- Мнения: 272
- Регистриран на: Дек 1, '10, 18:32
- Местоположение: до София
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Току-що попаднах на тази идея за салата в новогодишната нощ и реших да споделя с вас.
ето и линк към сайта от който е картинката http://krokotak.com/category/praznitsi/ ... praznitsi/
ето и линк към сайта от който е картинката http://krokotak.com/category/praznitsi/ ... praznitsi/
Песимистът вижда трудности във всяка възможност, оптимистът - във всяка трудност - възможности.
Уинстън Чърчил
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 8148402236
Уинстън Чърчил
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 8148402236
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Не се реших да пробвам топчетата и ще направя нещо изпитано и много вкусно.
Пилешки котлети /името лъже, не е точно котлет/
Продукти за 8 бр.
175 г варено пиле
25 г масло
300мл пр. мляко
200 гр царевица
1 глава лук
1ч.л. горчица
1 с.л. нарязан магданоз
сол, ч. пипер
Паниране
175 г брашно
1/4 ч.л. сол
150 мл бира
4 с.л.вода
Разтопете маслото, прибавете брашното и го пържете минута. Дръпнете тигана и добавете млякото. Оставете го да поври, докато се сгъсти.Като изстине бешамеловия сос, прибавете накълцаното пиле и останалите продукти.Наръсете брашно и оформете 8 котлета с дебелина 1 см. Лично аз ги слагам за малко във фризер да стегнат.
Панировката се прави преди пържене. Разбийте половината бира с брашното и солта, като е готово добавете останалата бира и водата.
Изпържете и да ви е сладко ! Много ефектно и вкусно предястие е
Пилешки котлети /името лъже, не е точно котлет/
Продукти за 8 бр.
175 г варено пиле
25 г масло
300мл пр. мляко
200 гр царевица
1 глава лук
1ч.л. горчица
1 с.л. нарязан магданоз
сол, ч. пипер
Паниране
175 г брашно
1/4 ч.л. сол
150 мл бира
4 с.л.вода
Разтопете маслото, прибавете брашното и го пържете минута. Дръпнете тигана и добавете млякото. Оставете го да поври, докато се сгъсти.Като изстине бешамеловия сос, прибавете накълцаното пиле и останалите продукти.Наръсете брашно и оформете 8 котлета с дебелина 1 см. Лично аз ги слагам за малко във фризер да стегнат.
Панировката се прави преди пържене. Разбийте половината бира с брашното и солта, като е готово добавете останалата бира и водата.
Изпържете и да ви е сладко ! Много ефектно и вкусно предястие е
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
Пуйка с уиски (рецепта за мъже)
Необходими са: една пуйка около 5 кг (за 6 души) и една бутилка уиски. Необходими са още сол, пипер, червен пипер, зехтин и тънко нарязана сланина.
Приготвяне: пуйката се намазва със зехтин и се наръсва обилно със сол, пипер и червен пипер. Покрива се със сланината и се връзва. Фурната се подгрява до 200°C. Наливате си една чаша уиски и я изпивате за кураж. Поставяте пуйката в една тава и я бутвате във фурната. След това си наливате бързо още две чаши уиски и пиете за сполука. След 20 мин поставяте термостата на 250°C, да бръмчи здраво печката. Наливате си още три чаши уиски.
След около час отварте, обръщте и глеееаш печенто. Фащте шишето и с сипваш няколк глътк. След ощ един час фниматлно залитат към печката и обръщт пуйкта. Внимавайте дан си згорит ръцет н шибанта врата. Сипвашс ощ едно уйски и така Пуйката ощ три шас с оставвв фурнат (няа значен колк) и всек дест минът хоиш д пикаеш. Ако мойш, плзиш към фурнт и вадш мисиркт. Ошт една глътк и пак опитвш да измкнш тават. Вдигш пуйкт от земят и внимааш да н паднш на хлъзгъвя под. И да паднш, няа значен, слагш животнт в тават...
Спиш. На следващия ден пуйката се яде със студена зелева чорба и аспирин.
Необходими са: една пуйка около 5 кг (за 6 души) и една бутилка уиски. Необходими са още сол, пипер, червен пипер, зехтин и тънко нарязана сланина.
Приготвяне: пуйката се намазва със зехтин и се наръсва обилно със сол, пипер и червен пипер. Покрива се със сланината и се връзва. Фурната се подгрява до 200°C. Наливате си една чаша уиски и я изпивате за кураж. Поставяте пуйката в една тава и я бутвате във фурната. След това си наливате бързо още две чаши уиски и пиете за сполука. След 20 мин поставяте термостата на 250°C, да бръмчи здраво печката. Наливате си още три чаши уиски.
След около час отварте, обръщте и глеееаш печенто. Фащте шишето и с сипваш няколк глътк. След ощ един час фниматлно залитат към печката и обръщт пуйкта. Внимавайте дан си згорит ръцет н шибанта врата. Сипвашс ощ едно уйски и така Пуйката ощ три шас с оставвв фурнат (няа значен колк) и всек дест минът хоиш д пикаеш. Ако мойш, плзиш към фурнт и вадш мисиркт. Ошт една глътк и пак опитвш да измкнш тават. Вдигш пуйкт от земят и внимааш да н паднш на хлъзгъвя под. И да паднш, няа значен, слагш животнт в тават...
Спиш. На следващия ден пуйката се яде със студена зелева чорба и аспирин.
Re: Коледни и новогодишни ястия и Бъдни вечер, разбира се
утрепа рибите с тая пуйка
питанка - готви се от един за да гощава 6 души - ако правилно съм разбрала
иначе току - виж ... една бутилка не стигнала или пък взели, че опекли пуйката
питанка - готви се от един за да гощава 6 души - ако правилно съм разбрала
иначе току - виж ... една бутилка не стигнала или пък взели, че опекли пуйката
"Ако A е успехът в живота, то тогава A е равно на x + y + z. x е работата, y е забавлението, а z е да си държиш устата затворена." А. Айнщайн
http://darinaivanova.snimka.bg/hobby/2011.593300.25139445" onclick="window.open(this.href);return false;
http://darinaivanova.snimka.bg/hobby/2011.593300.25139445" onclick="window.open(this.href);return false;