Коледни сладкиши

Изкушения за лакомници и гурмани.

Re: Коледни сладкиши

Мнениеот boggy » Чет Дек 15, 2016 9:22 pm

Половината са меденки, другата половина с джинджифил и канела.Глазурата е различни цветове фондан.
Аватар
boggy
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1243
Години: 36
Регистриран на: Вто Яну 08, 2013 3:43 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Коледни сладкиши

Мнениеот libra » Пет Дек 16, 2016 10:39 am

Красота!Я,дай подробности,моля!
libra
Чист кофеин
 
Мнения: 9702
Регистриран на: Нед Дек 13, 2009 9:51 am
Пол: Жена

Re: Коледни сладкиши

Мнениеот boggy » Пет Дек 16, 2016 10:49 am

https://kulinarniexperimenti.wordpress. ... %B5%D0%B4/

Това ми е рецептата за джинджифиловите сладки.Всяка година тях правя.Доста сполучлива е! Тестото става много леко и приятно за точене и за формичките.

Изображение

Това ми е рецептата за меденките. Но тук бера ядове с месенето , брашното, после трудно се разстилата за формичките, лепне.....но пък са вкусни.

И от двете рецепти ми се получават към 100бр такава големина / не са малки /

Изображение Изображение

Фондана го купувам, миналата година взех само бял и със сладкарска боя го оцветявах, но тази си купих различни цветове и от тях режа и слагам върху сладката.
Лепя на самата сладка с малко вода.

Ако съм пропуснала нещо питайте.
И така направих 28 пакета по 3 сладки и 40 пакета по 1 сладка - правя ги само за подаръци за Коледните празници :)
Аватар
boggy
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1243
Години: 36
Регистриран на: Вто Яну 08, 2013 3:43 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Коледни сладкиши

Мнениеот libra » Пет Дек 16, 2016 11:23 am

Aз не съм компетента много,но за лепненето предполагам,че брашното е малко .С по-вече брашно мисля,че ще станат не толкова пухкави,а по-плътни.Друго-дали не е от меда,може малко да му се намали количеството.
Фондана от къде го купуваш,в какъв вид е като консистенция е и как по-точно го нанасяш?Аз си го представям,че се шприцва /?/ .
libra
Чист кофеин
 
Мнения: 9702
Регистриран на: Нед Дек 13, 2009 9:51 am
Пол: Жена

Re: Коледни сладкиши

Мнениеот boggy » Пет Дек 16, 2016 11:27 am

Да поем много повече брашно от рецептата! Но станаха много вкусни!

Фондана не се шприцова,а се точи като кара за баница например.То е пластелин все едно си представи и трябва да го точиш с точилка да стане много тънко.След това с формичките изрязваш и слагаш върху сладката с малко вода, за да се залепи.

Поръчвам фондана от тук : http://www.aromashouse.com/index.php/bg ... gory_id=45 или от тук http://sladkatakushta.com/

Сега съм замислила грандиозно правене на сладки мартенички за 1ви Март :)
Ще правя много и това ще са ми подаръците :) Поръчала съм различни дантели шарки....много хубави шаблони....
Последна промяна boggy на Пет Дек 16, 2016 11:35 am, променена общо 1 път
Аватар
boggy
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1243
Години: 36
Регистриран на: Вто Яну 08, 2013 3:43 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Коледни сладкиши

Мнениеот libra » Пет Дек 16, 2016 11:32 am

Ясно за фондана.
Отдават ти се тези работи,не спирай работилничката! :tzvetentze:
libra
Чист кофеин
 
Мнения: 9702
Регистриран на: Нед Дек 13, 2009 9:51 am
Пол: Жена

Re: Коледни сладкиши

Мнениеот jozefin » Пет Дек 16, 2016 3:06 pm

Приключих с коледните сладки, освен ако не ми дойде музата инцидентно за още някои (давайте идеи докато не е късно :lol: )
Това са Коледни бисквити Panpepati от втора страница
Изображение
Само черния пипер намалих наполовина. Но като цяло въобще не се усещат като отделни вкусове. Имам предвид канелата, ореха, пипера и какаото. Вкусни са. Само че печенето трябваше да е маалко по-кратко. Но поради тъмния цвят на сместа не можах да преценя на око. По краищата се препекоха. Иначе станаха твърди като сусамки, след като изстинаха. Нали така трябва да са?

А това са портокаловите кори :D
Изображение
Докато ги варих във водите и после в сиропа, ми миришеха лекинко на кози :mrgreen: . Мислех си да не отидат към гюма, въпреки че нямаше какво да объркам. Но слава богу, после вкусът им си беше портокалов.
Суших ги два дни на стайна температура. Едно че бях на работа и нямах време за шоколада, друго че посмъртно няма как да изсъхнат за 3-4 часа, както е дадено в рецептата.
А снощи всяка кора увих в целофан - 57 бройки. Горницата бидеше изядена :mrgreen: .
И за финал -аз портокал и лимон в сладкиши не обичам, но тези ми харесаха :mrgreen: .
Аватар
jozefin
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2463
Регистриран на: Съб Дек 05, 2009 11:28 am
Местоположение: Ловеч, 200 m надморска височина, умереноконтинентален климат
Пол: Жена

Re: Коледни сладкиши

Мнениеот alurad » Пет Дек 30, 2016 8:42 am

Благодаря за рецептата на Коледен сладкиш,уникално вкусен, :tzeluvka:
Весели празници :ssvirka:
Аватар
alurad
Kъсо кафе
 
Мнения: 76
Години: 54
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 7:28 am
Местоположение: Ботевград
Пол: Жена

Re: Коледни сладкиши

Мнениеот jozefin » Съб Дек 31, 2016 3:57 pm

Новогодишният ми двойно шоколадов кекс по рецепта на Йоли
Изображение
По-точно два. Единият -ще ходим на гости, другият - за тези, които остават вкъщи :dovolen:
Изображение
Само не знам дали съм успяла да го опека, както трябва. Но скоро ще разберем :mrgreen:
Рецептата: http://yoli-www.blogspot.bg/2008/11/blog-post_10.html
Аватар
jozefin
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2463
Регистриран на: Съб Дек 05, 2009 11:28 am
Местоположение: Ловеч, 200 m надморска височина, умереноконтинентален климат
Пол: Жена

Re: Коледни сладкиши

Мнениеот greeneyed » Съб Дек 16, 2017 10:58 pm

Направих
-англ. коледен кейк- успешен
-арменски коледни сладки- щяха да са по-успешни, ако не бях изпяркала типово вместо бяло брашно, ама и тъй ще се опяркат
-джинджифилови сладки- добре, че продуктите са вкусни, та ще се изядат без забележки. Иначе аз не съм доволна от тях, не мога да го правя това тесто и това е.

Да мине данданията по празниците и ще организирам урок по сладкарство, основни принципи при приготвяне на маслено тесто, как се правят хубави козунаци и т.н. Лектор- Златка Трънова, място- Каручката. Януари градината спи и ние ще говорим за сладки. 8-)
Роза на сянка не вирее, източва се, не цъфти, боледува.

Не искайте много – не можете да му платите цената.

моите цветя
Аватар
greeneyed
Чист кофеин
 
Мнения: 6443
Регистриран на: Пон Ное 30, 2009 4:11 pm
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Пол: Жена

Re: Коледни сладкиши

Мнениеот dar » Съб Дек 16, 2017 11:48 pm

И аз миналата седмица направих коледния кейк- 2 дози.Ваниловите кравайчета,линцеровите сладки, меденките на ТоБо.Остана ми да направя бонбоните на Тутти и портокаловите корички. А вие до къде стигнахте с приготовленията?
dar
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1317
Регистриран на: Пет Окт 24, 2014 4:30 pm
Пол: Жена

Re: Коледни сладкиши

Мнениеот polyabs » Нед Дек 17, 2017 1:11 am

О момичета сега видях темата, нямам много време сега да я изчета цялата, но да се запиша ...
Аз още не съм започнала със сладките, но обикновено правя Щолен немския коледен сладкиш, той е подобен на английския с много плодове, може и да има рецепта по страниците, правила съм също и италианския коледен кекс в хлебопекарната, ето няколко рецепти за хлебопекарна но може да се меси и на ръка при мен става сполучлив:
Панетоне
4 супени лъжици прясно мляко
2 яйца
80 г масло
130 г брашно
60 г захар
130 г брашно
1 пакетче суха мая
6 супени лъжици стафиди
4 супени лъжици захаросани портокалови корички

В моята машина се слагат в този ред съставките.
Пече се на програма за Сладък хляб (3 часа и 9 минути, но изключих 10-на минути преди края, защото взе да попрегаря).
Наистина е много вкусно и наистина мирише на козунак.

Keks Panetone
• 1/2 кг бяло брашно
• 4 яйца
• 2 жълтъка
• 120 мл. прясно мляко
• 80 мл. вода
• 15 г суха мая
• 150 г масло
• 130 г захар
• 300 г сушени плодове
• 1 щип. кора от лимон
• 2 опак. ванилия
• 1 ч.л. сол
• За намазване:
• 1 жълтък
Всички продукти трябва да са на стайна температура, затова половин час преди да започнете, извадете всичко необходимо от хладилника и изчакайте да се отпусне на стайна температура.
Сушените плодове (300 г) са по ваш избор, но е добре да са разнообразни, например кайсии и череши, които са в различни цветове. Измийте ги и ги нарежете на ситни кубчета. Оставете ги настрана, потопени в топла вода за 30 минути. Настържете кората на един лимон и я оставете настрана.
Разтворете сухата мая (15 г) в няколко лъжици топла вода и сол (1 ч.л.) и бъркайте, докато напълно се разтвори. Оставете я за десетина минути.
През това време разбийте яйцата (4 бр) и жълтъците (2 бр) със захарта (130 г), докато тя се разтвори. Добавете млякото (120 мл.), водата (80 мл.) и ванилията (2 опак.) и разбъркайте отново.
Няколко пъти пресейте брашното (1/2 кг) - така опеченото панетоне ще е по-пухкаво. Изсипете брашното в тавичката на машината за хляб. Направете малко кладенче в брашното и вътре изсипете разтворената мая. Добавете разбърканите яйца с мляко и маслото (150 г), като преди това го нарежете на кубчета.
Включете машината в режим на месене на тесто с втасване. Изчакайте сигналa за добавяне на допълнителни продукти (ядки, сушени плодове) или, ако няма такъв - изчакайте да се разбърка добре тестото за 20 минути. Добавете сушените плодове и настърганата кора от лимон. Включете програмата за тесто отначало и наблюдавайте тестото - то трябва да удвои обема си. Затова ако имате малка машина за хляб, намалете количествата на продуктите пропорционално така, че да е запълнена тавичката най-много до половината.
След като програмата завърши, преместете тавичката във фурна, загрята на 50 градуса за 10 минути. Можете да пресипете тестото във форма за кекс или висока тавичка, но трябва да го направите възможно най-бързо, за да не спадне втасалото тесто. Добра идея е да използвате метални кутии от консерви или кафе като ги покриете от вътрешната страна с хартия за печене. Оставете малко от хартията да стърчи нагоре, в случай, че тестото набъбне повече, отколкото очаквате.
Включете фурната на 180 градуса и печете 30-40 минути. Ако отгоре коричката покафенее много бързо, покрийте печивото с фолио, за да не изгори, докато се изпече до пълна готовност. След трийстата минута проверявайте дали тестото е опечено като го набодете с дървена клечка - ако по нея не залепва нищо, значи вече е готово и можете да го извадите от фурната.
След като го извадите, преди да е изстинало, можете да намажете изпеченото панетоне с разбит жълтък (1 бр).

Панетонето е традиционен италиански козунак, който неизменно присъства на коледната трапеза.
• 430 г бяло брашно
• 60 мл. мляко
• 3 яйца
• 80 г масло
• 1 1/2 ч.л. сол
• 50 г захар
• 1 ч.л. суха мая
• 50 г стафиди
• 50 г сушена папая
• За украса
• 2 с.л. филирани бадеми
Козуначеният кекс се приготвя бързо и лесно с помощта на домашна хлебопекарна, която участва само в процеса на месене и първоначално втасване. Може да се направи и без нея, ако се меси на ръка. Нужна е форма за кекс, в която да се опече козунакът.
В тавичката на домашната хлебопекарна се слагат продуктите в този ред - мляко (60 мл.), яйца (3 бр), масло (80 г), сол (1 1/2 ч.л.), захар (50 г), бяло брашно (430 г) и суха мая (1 ч.л.). Добре е всички продукти да са на стайна температура, а брашното предварително да се пресее през сито, за да е по-пухкаво козуначеното тесто. Хлебопекарната се пуска в режим за месене и втасване на тесто за хляб. След сигнал за добавяне на допълнителни продукти (или ако няма такъв, след 10 минути) се добавят стафидите (50 г) и сушената папая (50 г), нарязани на ситно.
Когато програмата свърши, тестото трябва да е поне двойно по-голямо. Изважда се от хлебопекарната и се изсипва в намазнена формичка за кекс. Слага се във фурна на 50 градуса да втасва поне 30 минути. После се изпича за 20-25 минути на 200 градуса, като се гледа, защото коричката много лесно изгаря. Когато коричката стане кафява, козуначеният кекс е готов да се вади от фурната.
Когато поизстине, се обръща на обратно и се изважда от формичката за кекс върху голяма плоска чиния. Поръсва се с филирани бадеми.
Аватар
polyabs
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1535
Години: 49
Регистриран на: Съб Юли 13, 2013 6:15 pm
Местоположение: Бургас
Пол: Жена

Re: Коледни сладкиши

Мнениеот polyabs » Нед Дек 17, 2017 1:55 pm

Да поясня правя първата рецепта и пека направо в хлебопекарната но добавям още различни сушени плодове и смлени орехи. За втора и трета рецепта съм пробвала но кекса излиза и започва да капе по реотаните защото дозата е доста голяма, за тях или се пече в две форми във фурна или се намаля дозата предварително и остава в хлебопекарната.
А ето и рецептата ми за Щолен, но той се пече доста по рано поне 3 седмици зад а има време да поеме от сушените плодове и да омекне. С тази рецепта открих колко хубаво ухае подправката Кардамон и сега я ползвам и в други сладки
Щолен - немски коледен хляб
Продукти:
• 500 г брашно + допълнително за омесване
• 100 г захар
• 7 г суха мая за хляб (1 пакетче)
• 250 мл прясно мляко
• 2 пакетчета суха ванилия (или 1 чаена лъжица есенция)
• щипка прясно настъргано индийско орехче
• щипка смлян карамфил
• 1/4 чаена лъжица счукани зърна кардамон
• щипка сол
• 200 г краве масло, разтопено и охладено
• 60 г счукани бадеми
• 200 г стафиди, накиснати в ром, бренди или коняк
• 100 г захаросани червени череши
• 60 г захаросани портокалови кори
• 60 г захаросани лимонови кори
• 120 г марципан
• допълнително разтопено масло и пудра захар за поръсване
Млякото се затопля. В купа се слагат маята и 1 чаена лъжица захар. Излива се прясното мляко (да не е вряло), разбърква се и се оставя за няколко минути докато шупне.
В голяма купа се пресява брашното със солта. Добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре. В средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тесто. Пренася се върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори и бадемите.
Замесва се отново, докато всички съставки се разпределят равномерно. Тестото се слага в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа или повече.
След като тестото удвои обема си, изважда се от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма. В средата се слагат парченца марципан.
Взима се единият край на тестото и се загъва към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата събрали се края се слепват. Оформения щолен се пренася в намазана с мазнина тава. Покрива се с кърпа и се оставя за повторно втасване за около 1 час.
Фурната се нагрява на 180°C. Щолена се покрива (не плътно) с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне. Пече се около 1 час.
След като се извади от фурната, още докато е топъл се намазва с разтопено масло. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.
Когато е изстинал напълно се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място.
Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.
Аватар
polyabs
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1535
Години: 49
Регистриран на: Съб Юли 13, 2013 6:15 pm
Местоположение: Бургас
Пол: Жена

Re: Коледни сладкиши

Мнениеот zeleno » Съб Яну 06, 2018 11:12 am

Изображение
един следКоледен , но определено розарски сладкиш
Изображение
моето бледо изпълнение
Аватар
zeleno
Наркоман
 
Мнения: 10640
Регистриран на: Вто Ное 23, 2010 4:59 pm
Пол: Жена

Re: Коледни сладкиши

Мнениеот marka » Съб Яну 06, 2018 8:55 pm

Зеленко, браво :daaa: .
Изглежда супер. Моля, дай малко инфо.
marka
Кафевар/ка/
 
Мнения: 985
Регистриран на: Вто Окт 15, 2013 2:31 pm
Пол: Жена

ПредишнаСледваща

Назад към Готварство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта