Коледни сладкиши

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
Lappland
Кана кафе
Мнения: 567
Регистриран на: Мар 25, '18, 13:44
Местоположение: Roslagen
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Lappland »

Сладка Коледа ви желая!

Ето и моите произведения
Изображение

Трябваше и френски макарони да има, но не стигна времето
Те ще са за НГ
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Коледни сладкиши

Мнение от apis »

3.Коледен хляб със сушени плодове (този хляб е постен)

750 гр.ябълки
300 гр. захар
250 гр. стафиди
1 суп.лъж. канела
1/2 суп.лъж. карамфил
3 суп. лъж. какао
200 гр. лешници
125 гр. смокини
500 гр. брашно
1 бакпулвер
мазнина за намазване на формата

Ябълките се настъргват на едро ренде + захар.Престояват 1 нощ на хладно.
На другия ден + стафиди + канела + карамфил + какао + нарязани лешници + нарязани смокини + бакпулвер + брашно.
С набрашнени ръце се оформя хляб и се слага в намазаната формичка.
Пече се 1 час на 180 градуса. Хляба се оставя да се охлади във формичката.
Този хляб се запазва много дълго пресен,ако се държи огънат във алуминиево фолио.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Коледни сладкиши

Мнение от apis »

Пълнозърнести соленки,постни

2 ч. чаши пълнозърнесто брашно(ръжено или пшенично)
2 ч чаши овесени ядки
1 бакпулвер (може и 1 ч.лъж. сода разбъркана с 1 ч. лъж. оцет)
2.ч.лъж. сол
2 ч лъж.розмарин
2 ч. лъж.ленено семе
1 ч. чаша олио
1 ч. чаша вода(може и вино)

В една купа се смесват всички сухи съставки,слагат се после течните съставки.
Разбърква се хубаво с лъжица. Оставя се да престои 1 нощ в хладилника(или 24 часа).
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Коледни сладкиши

Мнение от apis »

Втория вариант на щолен съм правила веднъж,а третия 2-3 пъти преди години.
Соленки съм пекла няколко пъти и въз основа на тази базова рецепта направих сладки.
Винаги са различни,в зависимост какъв плод имам,но винаги са постни.
Правила съм ги с круши,тиква.Може и без плод - течността е вода,чай или вино,а за сладост захар или сладко.
Правя ги най вече със сурови ябълки настъргани,но сега нарязах ябълките на кубчета,
поръсих със захар,и като си пуснаха сока,на най ниската степен на котлона,
като разбърквах периодично стана пюре(намали обема си на 1/2).
Освен с пълнозърнесто брашно,съм ги правила и с бяло,царевично.


4 ч.чаши овесени ядки
4 ч.чаши пълнозърнесто пшенично брашно
2 ч.лъж. сода + 2 ч.лъж.оцет
сол на върха на лъжичката
1 ч.чаша захар(намалих я от 2 на 1)
2 ч.чаши сусам(може някакъв вид натрошени ядки - орехи най често)
1/2 ч.чаша ленено семе(може и по малко)
1 ч. чаша олио(намалих я от 2 на 1)
4 ч. чаши ябълково пюре
Подправки по желание,може да се намалят като видове и като количество. Аз сложих :
4 ч.лъж.кардамон
2 ч.лъж.канела
1 ч.лъж.джинджифил
1 ч.лъж.индийско орехче

Сухи съставки + течни съставки. Оставя се за 24 часа на хладно.
Правят се с 2 лъжици. Пекат се.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Коледни сладкиши

Мнение от apis »

Направих сладки и със тахан :

2 ч.чаши овесени ядки
2 1/2 ч.чаши пълнозърнесто пшенично брашно
2 ч. чаши сусам
1/2 чаша ленено семе(може и по малко)
2 ч.лъж.канела
2 ч.лъж. сода + 2 ч.лъж.оцет
1 ч.чаша чай от рожков(1 ч.чаша вряща вода + 1 ч.лъж. рожков.Да изстине).Може да се сложи и само вода.
2 ч.чаши сладко от круши(Може да се сложи 1 ч.чаша мед и 1 ч.чаша стафиди)
1 ч. чаша сусамов тахан

Сухи съставки + течни съставки(не е необходимо да се разбъркват във втора купа,а се слагат поотделно към сухите).
Оставят се за 24 часа на хладно.
Правят се с 2 лъжици. Пекат се.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Коледни сладкиши

Мнение от apis »

Ако се правят сладките с тиква,трябва да е предварително сварена,охладена и пасирана на пюре.
По същия начин се ползва и в рецептата за ябълковия щтрудел с грис и брашно.
Преди време тук обсъждахме,че ябълките могат да се заменят с круши.
И със тиквено пюре също става.Правих го като слагам един слой грисова свмес,отгоре пюре,и после втория слой грисова смес.
Във втория слой грисова смес,може да се сложат и натрошени ядки - правих и с орехи и с фъстъци(печени и махната обелка преди това).
А същото може и с ябълково пюре.
katia
Баш кафе майстор
Мнения: 2828
Регистриран на: Сеп 23, '13, 11:24
Местоположение: Стара Загора

Re: Коледни сладкиши

Мнение от katia »

Златка Трънова написа: Дек 18, '18, 10:59
apis написа: Дек 17, '18, 23:52 Златка Трънова,тези мини щоленчета по рецепта за голям щолен ли са ?
Не мини щоленчетата са по друга рецепта, или поне моята не е същата, apis :dovolen:
Злате я сложи рецептата на навитите сладки с орехи, моля те :nod:
Златка Трънова
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1606
Регистриран на: Сеп 20, '16, 22:56
Местоположение: Стара Загора

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Златка Трънова »

Извинявай Кате, с тези поръчки се отнесох и забравих, че ти обещах.

Царски сладки
За тестото: 2 жълтъка, 42г мая, 2 ванилии, 125г краве масло/разтопено и охладено/, 3супени лъжици захар, 5 супени лъжици прясно мляко,1/3чаена чаша топличка вода, 300г брашно .
Пълнеж: 2чаени чаши смлени орехи, 4 белтъка /по рецептата са 2, но на мен не ми стигнаха за да се получи кашава смес, с която да намажа тестото/, 1чаена чаша кристална захар, канела.
Пудра захар за поръсване на готовите сладки
Смесваме всички продукти за пълнежа и го разделяме на четири равни части.
В купа активираме маята.Разтваряме я в топлото прясно мляко и вода.Добавяме 1 чаена лъжичка от захарта и 1 супена лъжица от брашното.Оставяме на топло да се надигне и добавяме останалите продукти.Замесваме меко не лепнещо тесто.Разделяме на 4 части. Всяка тчаст разточваме на кора около 25х40см и дебелина около 2-3мм.Намазваме равномерно с една част от пълнежа и завиваме на руло. Режем на филии с дебелина около 2см Печем на 180градуса и поръсваме с пудра захар.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Коледни сладкиши

Мнение от apis »

Направих овесени соленки,в този им вариант :

4ч.чаши овесени ядки
4 ч.чаши брашно(2 царевично + 2 пшенично)
1 ч.чаша сусам
1/2 ч.чаша ленено семе
2 ч.лъж. сол(намалих я от 4 на 2)
4 ч.лъж. розмарин
2 ч.лъж. сода + 2ч.лъж.оцет
4 ч.чаши тиквено пюре
1 ч.чаша олио(намалих го от 2 на 1)
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5593
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1667 пъти
Получил благодарност: 1834 пъти

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Тутти »

Коледни бишкоти
Рецептата е на Йоли Делибозова, но я промених заради налични продукти, да не се налага да издирвам сложни съставки
Иска ми се да я пробвам и в оригинал с кедрови ядки и суров шамфъстък, които замених с орехи, които имам.
Продукти за 25 - 30 бр.

1 1/2 ч.ч. брашно
2 равни ч.л. бакпулвер
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. суров шам фъстък, замених с орехи
1/4 ч.ч. кедрови ядки, също замених с орехи
1/2 ч.ч. сушени червени боровинки
3 големи или 4 малки яйца, в оригиналната рецепта е 2 яйца
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
настъргана кора от 1/2 портокал

Приготвяне:


* В купа смесете сухите съставки. Към тях прибавете леко разбити яйцето и белтъка. Разбъркайте с лъжица докато всичко се смеси добре.

* Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и разнесете като оформите правоъгълник. С мокри ръце загладете тестото и дооформете.

* Изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 10-15 минути. Извадете изпечената кора и оставете да се охлади леко. Още докато е леко топла я нарежете на ленти с желани от вас размери. Поставете ги отново в тавата и леко ги запечете докато порозовеят от всички страни. Съхранявайте бишкотите в кутия.

* Много приятни твърди и хрупкави бисквити. Всъщност това са вид италиански канточини. Чудесни са с кафе или чаша мляко. Може да промените ядките и сушените плодове с такива, каквито най-много обичате.
Да ви е сладко!
Сега снимки, на готовите и на втората доза, която е във фурната преди нарязването на пръчици.

Изображение

Изображение
Време за приготвяне около 10 минути, тазкошен вкус, опитах, раздадох на съседките, почерпих бояджиите, обичам лесни сладки.
П.П. При втората доза измислих още едно улеснение. След първите 10 Мин. се вадят от фурната за леко охлаждане и нарязване. Така, както е залепнало за хартията, обърнах цялото в тавата, отстраних хартията за печене и както е обърнато, нарязах на пръчки. Сега се пече и от другата страна, като ако е нужно, мога да обръщам бишкотките до готовност.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”