Коледни сладкиши
- Lappland
- Кана кафе
- Мнения: 567
- Регистриран на: Мар 25, '18, 13:44
- Местоположение: Roslagen
- Получил благодарност: 2 пъти
Re: Коледни сладкиши
Сладка Коледа ви желая!
Ето и моите произведения
Трябваше и френски макарони да има, но не стигна времето
Те ще са за НГ
Ето и моите произведения
Трябваше и френски макарони да има, но не стигна времето
Те ще са за НГ
Re: Коледни сладкиши
3.Коледен хляб със сушени плодове (този хляб е постен)
750 гр.ябълки
300 гр. захар
250 гр. стафиди
1 суп.лъж. канела
1/2 суп.лъж. карамфил
3 суп. лъж. какао
200 гр. лешници
125 гр. смокини
500 гр. брашно
1 бакпулвер
мазнина за намазване на формата
Ябълките се настъргват на едро ренде + захар.Престояват 1 нощ на хладно.
На другия ден + стафиди + канела + карамфил + какао + нарязани лешници + нарязани смокини + бакпулвер + брашно.
С набрашнени ръце се оформя хляб и се слага в намазаната формичка.
Пече се 1 час на 180 градуса. Хляба се оставя да се охлади във формичката.
Този хляб се запазва много дълго пресен,ако се държи огънат във алуминиево фолио.
750 гр.ябълки
300 гр. захар
250 гр. стафиди
1 суп.лъж. канела
1/2 суп.лъж. карамфил
3 суп. лъж. какао
200 гр. лешници
125 гр. смокини
500 гр. брашно
1 бакпулвер
мазнина за намазване на формата
Ябълките се настъргват на едро ренде + захар.Престояват 1 нощ на хладно.
На другия ден + стафиди + канела + карамфил + какао + нарязани лешници + нарязани смокини + бакпулвер + брашно.
С набрашнени ръце се оформя хляб и се слага в намазаната формичка.
Пече се 1 час на 180 градуса. Хляба се оставя да се охлади във формичката.
Този хляб се запазва много дълго пресен,ако се държи огънат във алуминиево фолио.
Re: Коледни сладкиши
Пълнозърнести соленки,постни
2 ч. чаши пълнозърнесто брашно(ръжено или пшенично)
2 ч чаши овесени ядки
1 бакпулвер (може и 1 ч.лъж. сода разбъркана с 1 ч. лъж. оцет)
2.ч.лъж. сол
2 ч лъж.розмарин
2 ч. лъж.ленено семе
1 ч. чаша олио
1 ч. чаша вода(може и вино)
В една купа се смесват всички сухи съставки,слагат се после течните съставки.
Разбърква се хубаво с лъжица. Оставя се да престои 1 нощ в хладилника(или 24 часа).
2 ч. чаши пълнозърнесто брашно(ръжено или пшенично)
2 ч чаши овесени ядки
1 бакпулвер (може и 1 ч.лъж. сода разбъркана с 1 ч. лъж. оцет)
2.ч.лъж. сол
2 ч лъж.розмарин
2 ч. лъж.ленено семе
1 ч. чаша олио
1 ч. чаша вода(може и вино)
В една купа се смесват всички сухи съставки,слагат се после течните съставки.
Разбърква се хубаво с лъжица. Оставя се да престои 1 нощ в хладилника(или 24 часа).
Re: Коледни сладкиши
Втория вариант на щолен съм правила веднъж,а третия 2-3 пъти преди години.
Соленки съм пекла няколко пъти и въз основа на тази базова рецепта направих сладки.
Винаги са различни,в зависимост какъв плод имам,но винаги са постни.
Правила съм ги с круши,тиква.Може и без плод - течността е вода,чай или вино,а за сладост захар или сладко.
Правя ги най вече със сурови ябълки настъргани,но сега нарязах ябълките на кубчета,
поръсих със захар,и като си пуснаха сока,на най ниската степен на котлона,
като разбърквах периодично стана пюре(намали обема си на 1/2).
Освен с пълнозърнесто брашно,съм ги правила и с бяло,царевично.
4 ч.чаши овесени ядки
4 ч.чаши пълнозърнесто пшенично брашно
2 ч.лъж. сода + 2 ч.лъж.оцет
сол на върха на лъжичката
1 ч.чаша захар(намалих я от 2 на 1)
2 ч.чаши сусам(може някакъв вид натрошени ядки - орехи най често)
1/2 ч.чаша ленено семе(може и по малко)
1 ч. чаша олио(намалих я от 2 на 1)
4 ч. чаши ябълково пюре
Подправки по желание,може да се намалят като видове и като количество. Аз сложих :
4 ч.лъж.кардамон
2 ч.лъж.канела
1 ч.лъж.джинджифил
1 ч.лъж.индийско орехче
Сухи съставки + течни съставки. Оставя се за 24 часа на хладно.
Правят се с 2 лъжици. Пекат се.
Соленки съм пекла няколко пъти и въз основа на тази базова рецепта направих сладки.
Винаги са различни,в зависимост какъв плод имам,но винаги са постни.
Правила съм ги с круши,тиква.Може и без плод - течността е вода,чай или вино,а за сладост захар или сладко.
Правя ги най вече със сурови ябълки настъргани,но сега нарязах ябълките на кубчета,
поръсих със захар,и като си пуснаха сока,на най ниската степен на котлона,
като разбърквах периодично стана пюре(намали обема си на 1/2).
Освен с пълнозърнесто брашно,съм ги правила и с бяло,царевично.
4 ч.чаши овесени ядки
4 ч.чаши пълнозърнесто пшенично брашно
2 ч.лъж. сода + 2 ч.лъж.оцет
сол на върха на лъжичката
1 ч.чаша захар(намалих я от 2 на 1)
2 ч.чаши сусам(може някакъв вид натрошени ядки - орехи най често)
1/2 ч.чаша ленено семе(може и по малко)
1 ч. чаша олио(намалих я от 2 на 1)
4 ч. чаши ябълково пюре
Подправки по желание,може да се намалят като видове и като количество. Аз сложих :
4 ч.лъж.кардамон
2 ч.лъж.канела
1 ч.лъж.джинджифил
1 ч.лъж.индийско орехче
Сухи съставки + течни съставки. Оставя се за 24 часа на хладно.
Правят се с 2 лъжици. Пекат се.
Re: Коледни сладкиши
Направих сладки и със тахан :
2 ч.чаши овесени ядки
2 1/2 ч.чаши пълнозърнесто пшенично брашно
2 ч. чаши сусам
1/2 чаша ленено семе(може и по малко)
2 ч.лъж.канела
2 ч.лъж. сода + 2 ч.лъж.оцет
1 ч.чаша чай от рожков(1 ч.чаша вряща вода + 1 ч.лъж. рожков.Да изстине).Може да се сложи и само вода.
2 ч.чаши сладко от круши(Може да се сложи 1 ч.чаша мед и 1 ч.чаша стафиди)
1 ч. чаша сусамов тахан
Сухи съставки + течни съставки(не е необходимо да се разбъркват във втора купа,а се слагат поотделно към сухите).
Оставят се за 24 часа на хладно.
Правят се с 2 лъжици. Пекат се.
2 ч.чаши овесени ядки
2 1/2 ч.чаши пълнозърнесто пшенично брашно
2 ч. чаши сусам
1/2 чаша ленено семе(може и по малко)
2 ч.лъж.канела
2 ч.лъж. сода + 2 ч.лъж.оцет
1 ч.чаша чай от рожков(1 ч.чаша вряща вода + 1 ч.лъж. рожков.Да изстине).Може да се сложи и само вода.
2 ч.чаши сладко от круши(Може да се сложи 1 ч.чаша мед и 1 ч.чаша стафиди)
1 ч. чаша сусамов тахан
Сухи съставки + течни съставки(не е необходимо да се разбъркват във втора купа,а се слагат поотделно към сухите).
Оставят се за 24 часа на хладно.
Правят се с 2 лъжици. Пекат се.
Re: Коледни сладкиши
Ако се правят сладките с тиква,трябва да е предварително сварена,охладена и пасирана на пюре.
По същия начин се ползва и в рецептата за ябълковия щтрудел с грис и брашно.
Преди време тук обсъждахме,че ябълките могат да се заменят с круши.
И със тиквено пюре също става.Правих го като слагам един слой грисова свмес,отгоре пюре,и после втория слой грисова смес.
Във втория слой грисова смес,може да се сложат и натрошени ядки - правих и с орехи и с фъстъци(печени и махната обелка преди това).
А същото може и с ябълково пюре.
По същия начин се ползва и в рецептата за ябълковия щтрудел с грис и брашно.
Преди време тук обсъждахме,че ябълките могат да се заменят с круши.
И със тиквено пюре също става.Правих го като слагам един слой грисова свмес,отгоре пюре,и после втория слой грисова смес.
Във втория слой грисова смес,може да се сложат и натрошени ядки - правих и с орехи и с фъстъци(печени и махната обелка преди това).
А същото може и с ябълково пюре.
Re: Коледни сладкиши
Злате я сложи рецептата на навитите сладки с орехи, моля теЗлатка Трънова написа: ↑Дек 18, '18, 10:59Не мини щоленчетата са по друга рецепта, или поне моята не е същата, apis
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1606
- Регистриран на: Сеп 20, '16, 22:56
- Местоположение: Стара Загора
Re: Коледни сладкиши
Извинявай Кате, с тези поръчки се отнесох и забравих, че ти обещах.
Царски сладки
За тестото: 2 жълтъка, 42г мая, 2 ванилии, 125г краве масло/разтопено и охладено/, 3супени лъжици захар, 5 супени лъжици прясно мляко,1/3чаена чаша топличка вода, 300г брашно .
Пълнеж: 2чаени чаши смлени орехи, 4 белтъка /по рецептата са 2, но на мен не ми стигнаха за да се получи кашава смес, с която да намажа тестото/, 1чаена чаша кристална захар, канела.
Пудра захар за поръсване на готовите сладки
Смесваме всички продукти за пълнежа и го разделяме на четири равни части.
В купа активираме маята.Разтваряме я в топлото прясно мляко и вода.Добавяме 1 чаена лъжичка от захарта и 1 супена лъжица от брашното.Оставяме на топло да се надигне и добавяме останалите продукти.Замесваме меко не лепнещо тесто.Разделяме на 4 части. Всяка тчаст разточваме на кора около 25х40см и дебелина около 2-3мм.Намазваме равномерно с една част от пълнежа и завиваме на руло. Режем на филии с дебелина около 2см Печем на 180градуса и поръсваме с пудра захар.
Царски сладки
За тестото: 2 жълтъка, 42г мая, 2 ванилии, 125г краве масло/разтопено и охладено/, 3супени лъжици захар, 5 супени лъжици прясно мляко,1/3чаена чаша топличка вода, 300г брашно .
Пълнеж: 2чаени чаши смлени орехи, 4 белтъка /по рецептата са 2, но на мен не ми стигнаха за да се получи кашава смес, с която да намажа тестото/, 1чаена чаша кристална захар, канела.
Пудра захар за поръсване на готовите сладки
Смесваме всички продукти за пълнежа и го разделяме на четири равни части.
В купа активираме маята.Разтваряме я в топлото прясно мляко и вода.Добавяме 1 чаена лъжичка от захарта и 1 супена лъжица от брашното.Оставяме на топло да се надигне и добавяме останалите продукти.Замесваме меко не лепнещо тесто.Разделяме на 4 части. Всяка тчаст разточваме на кора около 25х40см и дебелина около 2-3мм.Намазваме равномерно с една част от пълнежа и завиваме на руло. Режем на филии с дебелина около 2см Печем на 180градуса и поръсваме с пудра захар.
Re: Коледни сладкиши
Направих овесени соленки,в този им вариант :
4ч.чаши овесени ядки
4 ч.чаши брашно(2 царевично + 2 пшенично)
1 ч.чаша сусам
1/2 ч.чаша ленено семе
2 ч.лъж. сол(намалих я от 4 на 2)
4 ч.лъж. розмарин
2 ч.лъж. сода + 2ч.лъж.оцет
4 ч.чаши тиквено пюре
1 ч.чаша олио(намалих го от 2 на 1)
4ч.чаши овесени ядки
4 ч.чаши брашно(2 царевично + 2 пшенично)
1 ч.чаша сусам
1/2 ч.чаша ленено семе
2 ч.лъж. сол(намалих я от 4 на 2)
4 ч.лъж. розмарин
2 ч.лъж. сода + 2ч.лъж.оцет
4 ч.чаши тиквено пюре
1 ч.чаша олио(намалих го от 2 на 1)
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5599
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1671 пъти
- Получил благодарност: 1841 пъти
Re: Коледни сладкиши
Коледни бишкоти
Рецептата е на Йоли Делибозова, но я промених заради налични продукти, да не се налага да издирвам сложни съставки
Иска ми се да я пробвам и в оригинал с кедрови ядки и суров шамфъстък, които замених с орехи, които имам.
Продукти за 25 - 30 бр.
1 1/2 ч.ч. брашно
2 равни ч.л. бакпулвер
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. суров шам фъстък, замених с орехи
1/4 ч.ч. кедрови ядки, също замених с орехи
1/2 ч.ч. сушени червени боровинки
3 големи или 4 малки яйца, в оригиналната рецепта е 2 яйца
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
настъргана кора от 1/2 портокал
Приготвяне:
* В купа смесете сухите съставки. Към тях прибавете леко разбити яйцето и белтъка. Разбъркайте с лъжица докато всичко се смеси добре.
* Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и разнесете като оформите правоъгълник. С мокри ръце загладете тестото и дооформете.
* Изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 10-15 минути. Извадете изпечената кора и оставете да се охлади леко. Още докато е леко топла я нарежете на ленти с желани от вас размери. Поставете ги отново в тавата и леко ги запечете докато порозовеят от всички страни. Съхранявайте бишкотите в кутия.
* Много приятни твърди и хрупкави бисквити. Всъщност това са вид италиански канточини. Чудесни са с кафе или чаша мляко. Може да промените ядките и сушените плодове с такива, каквито най-много обичате.
Да ви е сладко!
Сега снимки, на готовите и на втората доза, която е във фурната преди нарязването на пръчици.
Време за приготвяне около 10 минути, тазкошен вкус, опитах, раздадох на съседките, почерпих бояджиите, обичам лесни сладки.
П.П. При втората доза измислих още едно улеснение. След първите 10 Мин. се вадят от фурната за леко охлаждане и нарязване. Така, както е залепнало за хартията, обърнах цялото в тавата, отстраних хартията за печене и както е обърнато, нарязах на пръчки. Сега се пече и от другата страна, като ако е нужно, мога да обръщам бишкотките до готовност.
Рецептата е на Йоли Делибозова, но я промених заради налични продукти, да не се налага да издирвам сложни съставки
Иска ми се да я пробвам и в оригинал с кедрови ядки и суров шамфъстък, които замених с орехи, които имам.
Продукти за 25 - 30 бр.
1 1/2 ч.ч. брашно
2 равни ч.л. бакпулвер
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. суров шам фъстък, замених с орехи
1/4 ч.ч. кедрови ядки, също замених с орехи
1/2 ч.ч. сушени червени боровинки
3 големи или 4 малки яйца, в оригиналната рецепта е 2 яйца
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
настъргана кора от 1/2 портокал
Приготвяне:
* В купа смесете сухите съставки. Към тях прибавете леко разбити яйцето и белтъка. Разбъркайте с лъжица докато всичко се смеси добре.
* Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и разнесете като оформите правоъгълник. С мокри ръце загладете тестото и дооформете.
* Изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 10-15 минути. Извадете изпечената кора и оставете да се охлади леко. Още докато е леко топла я нарежете на ленти с желани от вас размери. Поставете ги отново в тавата и леко ги запечете докато порозовеят от всички страни. Съхранявайте бишкотите в кутия.
* Много приятни твърди и хрупкави бисквити. Всъщност това са вид италиански канточини. Чудесни са с кафе или чаша мляко. Може да промените ядките и сушените плодове с такива, каквито най-много обичате.
Да ви е сладко!
Сега снимки, на готовите и на втората доза, която е във фурната преди нарязването на пръчици.
Време за приготвяне около 10 минути, тазкошен вкус, опитах, раздадох на съседките, почерпих бояджиите, обичам лесни сладки.
П.П. При втората доза измислих още едно улеснение. След първите 10 Мин. се вадят от фурната за леко охлаждане и нарязване. Така, както е залепнало за хартията, обърнах цялото в тавата, отстраних хартията за печене и както е обърнато, нарязах на пръчки. Сега се пече и от другата страна, като ако е нужно, мога да обръщам бишкотките до готовност.