Коледни сладкиши
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1606
- Регистриран на: Сеп 20, '16, 22:56
- Местоположение: Стара Загора
Re: Коледни сладкиши
Съхранявам сладките в метални кутии. Крия ги от децата, защото злоупотребяват
Намерих си през декември меденки от миналата Коледа, търсейки си кутиите Изядох една да видя какво ще ми стане. Добре ми стана Но беше изсъхнала като сухар. (Това за по-горе написаното "в срок са"). Кучето изхрупа останалите по празниците
Но се сетих за едни други сладки, които се получават винаги и са близко до безглутенови (доколкото овесът има малко глутен и не действа както пшеницата). Стават за Бъдни вечер, защото са постни. Като цяло имат вкус на халва
Продукти:
200 г сусамов тахан
200 г мед или тъмна захар
200 г овесени ядки
50-100 г счукани ядки по наличност или желание
шепа сухи плодове по наличност или желание
1 канела
Приготовление:
Всичко се обърква добре. Оформят се "кюфтета" с диаметър към 6-7 см върху хартия за печене. Трудно се оформя, защото става тричаво. Но резултатът е добър и натурален. Пекат се около 8-10 минути на 180 градуса. За по-сигурно се надига една, за да се види цвета отдолу, защото миришат на халва през цялото печене и се е случвало да ги препека
Не останаха за снимка
P. S. Забравих да напиша, че съхранявах заедно четири вида сладки и щрудел в чиния, завити с найлонов плик. Беше се получила за една нощ нежна мекота на сладките и такава мешавица от аромати, че всичко беше неземно апетитно До какво ли не води мързелът и зорът просто да прибереш масата и да си легнеш
Намерих си през декември меденки от миналата Коледа, търсейки си кутиите Изядох една да видя какво ще ми стане. Добре ми стана Но беше изсъхнала като сухар. (Това за по-горе написаното "в срок са"). Кучето изхрупа останалите по празниците
Но се сетих за едни други сладки, които се получават винаги и са близко до безглутенови (доколкото овесът има малко глутен и не действа както пшеницата). Стават за Бъдни вечер, защото са постни. Като цяло имат вкус на халва
Продукти:
200 г сусамов тахан
200 г мед или тъмна захар
200 г овесени ядки
50-100 г счукани ядки по наличност или желание
шепа сухи плодове по наличност или желание
1 канела
Приготовление:
Всичко се обърква добре. Оформят се "кюфтета" с диаметър към 6-7 см върху хартия за печене. Трудно се оформя, защото става тричаво. Но резултатът е добър и натурален. Пекат се около 8-10 минути на 180 градуса. За по-сигурно се надига една, за да се види цвета отдолу, защото миришат на халва през цялото печене и се е случвало да ги препека
Не останаха за снимка
P. S. Забравих да напиша, че съхранявах заедно четири вида сладки и щрудел в чиния, завити с найлонов плик. Беше се получила за една нощ нежна мекота на сладките и такава мешавица от аромати, че всичко беше неземно апетитно До какво ли не води мързелът и зорът просто да прибереш масата и да си легнеш
Никога не е късно да засадиш клематис...
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31684
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1027 пъти
- Получил благодарност: 2384 пъти
Re: Коледни сладкиши
Иииих! Изпревари ме цели 3 минути, оркудче... Забърках го, ама като не съм първа за годината, право в кофата.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни сладкиши
Никакви такива, утре печем и показваме. И на двете кейкът ще се изяде до трошичка!
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31684
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1027 пъти
- Получил благодарност: 2384 пъти
Re: Коледни сладкиши
Нали знаеш, че се шегувам!
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1606
- Регистриран на: Сеп 20, '16, 22:56
- Местоположение: Стара Загора
Re: Коледни сладкиши
Пробвах едни мини щоленчета
На вид на не ги бива, но вкуса е добър. Кутията е преполовена
На вид на не ги бива, но вкуса е добър. Кутията е преполовена
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10037
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 624 пъти
- Получил благодарност: 1116 пъти
Re: Коледни сладкиши
Направих традиционния коледен кейк- отдолу поизгоря , иначе си е вкусен.
Направих джинджифилови бисквити и меденки. Този път нямах проблеми с тестото,нито с изпичането- само да порозовеят и ги вадя, обаче все си мисля, че има още някаква тънкост, което не знам . Много бисквитени ми стоят, кога ще ги чакам да омекнат? Не съм ги ръсила отгоре с шоколад, нито съм слепвала по две.
Направих джинджифилови бисквити и меденки. Този път нямах проблеми с тестото,нито с изпичането- само да порозовеят и ги вадя, обаче все си мисля, че има още някаква тънкост, което не знам . Много бисквитени ми стоят, кога ще ги чакам да омекнат? Не съм ги ръсила отгоре с шоколад, нито съм слепвала по две.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1606
- Регистриран на: Сеп 20, '16, 22:56
- Местоположение: Стара Загора
Re: Коледни сладкиши
Greeneyedq,д о празниците има време още. Ще омекнат до тогава
Аз направих напуканите шоколадови сладки, повторих мини щолените, че бързо си ги изядохме и украсих вчерашните джинджифилови сладки с глазура
]
Аз направих напуканите шоколадови сладки, повторих мини щолените, че бързо си ги изядохме и украсих вчерашните джинджифилови сладки с глазура
]