Рецепти за сладкиши и десерти
Re: Рецепти на сладкиши
Хм правя нещо подобно.Разликата е в това, че след млякото с захарта и яйцата слагам смокини от сладко и орехи ,както са на четвъртинки. Върху тях редя бишкоти - 1 пакет от 500грама с основата на горе ,та при обръщането да стъпи сладкиша на тях.Пече се на водна баня.
Сега ще го пробвам и по рецептата на Сатори.
Сега ще го пробвам и по рецептата на Сатори.
Re: Рецепти на сладкиши
Печени ябълки с жълт крем
Няколко ябълки /4-5/, по възможност кисели, се измиват, обелват и нарязват на лунички. Подреждат се в тава, намазана с мазнина. Наръсват се ром /казаха ми около 100 г - не знам дали е точно/. Налива се 100 вода - не трябва да ги покрива, а само да е на дъното. Накрая са наръсват леко с мазнина и със захар на вкус. Според мен това наръсване с мазнина може да се спести. Пекат се до готовност.
Като станат, се разпределят в малки купички /или в една голяма/. Заливат се с яйчен крем:
Сварява се млякото /1 л/, в него се разтваря маслото и 7-10 с.л. захар. В отделен съд се разбиват 3 яйца с 3 с.л. брашно. Към получената хомогенна смес се прибавя малко от топлото мляко, за уеднаквяване на температурата, след това яйчената смес се прибавя бавно към млякото на слаб огън. Постепенно сместа се сгъстява до получаване на гладък крем. /Рецептата на крема е оттук: http://www.receptite.com/recepta.php?r=3186 /
Може да се прибави и ванилия в крема.
Мисля си, че друг вариант е ябълките да се пекат цели, но все пак на парченца се овсусяват по-добре. Оригиналната рецепта е с много кисели ябълки, или пък по-сладки, но с добавяне на лимонов сок.
Няколко ябълки /4-5/, по възможност кисели, се измиват, обелват и нарязват на лунички. Подреждат се в тава, намазана с мазнина. Наръсват се ром /казаха ми около 100 г - не знам дали е точно/. Налива се 100 вода - не трябва да ги покрива, а само да е на дъното. Накрая са наръсват леко с мазнина и със захар на вкус. Според мен това наръсване с мазнина може да се спести. Пекат се до готовност.
Като станат, се разпределят в малки купички /или в една голяма/. Заливат се с яйчен крем:
Сварява се млякото /1 л/, в него се разтваря маслото и 7-10 с.л. захар. В отделен съд се разбиват 3 яйца с 3 с.л. брашно. Към получената хомогенна смес се прибавя малко от топлото мляко, за уеднаквяване на температурата, след това яйчената смес се прибавя бавно към млякото на слаб огън. Постепенно сместа се сгъстява до получаване на гладък крем. /Рецептата на крема е оттук: http://www.receptite.com/recepta.php?r=3186 /
Може да се прибави и ванилия в крема.
Мисля си, че друг вариант е ябълките да се пекат цели, но все пак на парченца се овсусяват по-добре. Оригиналната рецепта е с много кисели ябълки, или пък по-сладки, но с добавяне на лимонов сок.
Re: Рецепти на сладкиши
Торта "Гараш"
250 гр. масло на стайна температура
6 яйца
2 с.л. натурално горчиво какао на прах (с гранулирано не става)
2 ч.ч. пудра захар
2 ч.ч. смлени орехи
1 ванилия
Крем
Маслото се разбива добре с 1 ч.ч. пудра захар. Добавят се жълтъците един по един, след това ванилията и какаото.
Блат
Белтъците на яйцата се разбиват с другата чаша пудра захар на твърд сняг. Добавя се 1/3 от крема и орехите. Разбърква се внимателно и веднага се мята в предварително загрята фурна на 200 градуса върху хартия за печене. Блатът се пече не повече от 15-20 мин.
Принципно опеченият блат трябва да се разполови с конец и между двете части да се намаже с крем, но аз я карам по мързеливия начин и не си давам толкова зор. Аз намазвам само отгоре с крема обилно. Охлажда се добре в хладилник до стягане на масления крем. Украсата е по желание.
250 гр. масло на стайна температура
6 яйца
2 с.л. натурално горчиво какао на прах (с гранулирано не става)
2 ч.ч. пудра захар
2 ч.ч. смлени орехи
1 ванилия
Крем
Маслото се разбива добре с 1 ч.ч. пудра захар. Добавят се жълтъците един по един, след това ванилията и какаото.
Блат
Белтъците на яйцата се разбиват с другата чаша пудра захар на твърд сняг. Добавя се 1/3 от крема и орехите. Разбърква се внимателно и веднага се мята в предварително загрята фурна на 200 градуса върху хартия за печене. Блатът се пече не повече от 15-20 мин.
Принципно опеченият блат трябва да се разполови с конец и между двете части да се намаже с крем, но аз я карам по мързеливия начин и не си давам толкова зор. Аз намазвам само отгоре с крема обилно. Охлажда се добре в хладилник до стягане на масления крем. Украсата е по желание.
- mal4o_vasil4o
- Кана кафе
- Мнения: 569
- Регистриран на: Дек 2, '09, 17:26
Re: Рецепти на сладкиши
Нелчо,на мама рецептата е същата,но тя я правеше,като разделяше блата и крема беше по средата.И мисля,че има разлика,става малко по-бухнала като че ли.Отгоре настъргваше шоколад и слагаше някой път кокосови стърготини и шоколадови пръчици.Иначе много харесвам тази торта
Re: Рецепти на сладкиши
Този сладкиш го знам от баба ми и незнам как се казва но е много вкусен.
1ч. захар
2 яйца
4-5л. олио
1ч.ч прясно мляко
2ч. брашно
1 бакпулвер
Продуктите се разбиват и се пече.
Глазура
1п. масло се разтапя с 3-4л.прясно мляко.Прибавяд се 1.ч смлени орехи и 2л.какао.
Като се опече сладкиша още горещ се залива с охладената смес и отново се запича за две минути.Реже се студен.
1ч. захар
2 яйца
4-5л. олио
1ч.ч прясно мляко
2ч. брашно
1 бакпулвер
Продуктите се разбиват и се пече.
Глазура
1п. масло се разтапя с 3-4л.прясно мляко.Прибавяд се 1.ч смлени орехи и 2л.какао.
Като се опече сладкиша още горещ се залива с охладената смес и отново се запича за две минути.Реже се студен.
Re: Рецепти на сладкиши
Хайде и от мен едно лесно десертче . Вариация на обикновената бисквитена торта, обаче с доста по-различен вкус.
1 малък пакет бисквити "Закуска"
100 мл. течна сладкарска сметана
2 пакетчета крем "Оле" на Dr.Oetker /без варене/
800 мл прясно мляко
Разбъркват се кремчетата "Оле" с прясното мляко. Отделно се разбива течната сметана. Бисквитите се натрошават на не много едри парчета. Двата крема се смесват и към тях се добавят бисквитите. Готовата смес се изсипва в подходящ съд, поръсва се с настърган шоколад или ситно натрошени орехи и се оставя да престои 24 часа в хладилник. Ако успее да престои толкова
1 малък пакет бисквити "Закуска"
100 мл. течна сладкарска сметана
2 пакетчета крем "Оле" на Dr.Oetker /без варене/
800 мл прясно мляко
Разбъркват се кремчетата "Оле" с прясното мляко. Отделно се разбива течната сметана. Бисквитите се натрошават на не много едри парчета. Двата крема се смесват и към тях се добавят бисквитите. Готовата смес се изсипва в подходящ съд, поръсва се с настърган шоколад или ситно натрошени орехи и се оставя да престои 24 часа в хладилник. Ако успее да престои толкова
Re: Рецепти на сладкиши
Кекс с извара
Уж на базата на тази рецепта:
http://nanita-nordina.blogspot.com/2009 ... st_04.html
направих пълна импровизация:
Сварих 2 л мляко и го засирих с 1 кофичка кисело мляко - реших сама да си направя извара, щото не зная каква да купя. Като повря малко, прецедих изварата. Разбърках 3 яйца с около чаша и половина захар и около половин чаша олио. Пресях около 2 ч и малко брашно, 1 бакпулвер. Към яйцата със захарта и олиото и прибавих изварата - точно 2 ч.ч е. Може да се разбърка с миксер, аз не ползвам. Стана на малки парченца. По-добре ще е да е еднородно. Добавих 1 ч.ч. от цвика, щото нямах вече кисело мляко. Прибавих брашното, 2-3 капачки ром, шепа стафиди, намокрени в ром и оваляни в брашно. Пекох някъде цял час на 175-180 - то стана доста количество, първите 20тина минути леко покрито с фолио.
Като изстина, го извадих от кексовата форма. Следващият път може да намаля малко брашното и течността.
В идеалния вариант се сервира със сладко от вишни /каквото, естествено, нямам/.
Уж на базата на тази рецепта:
http://nanita-nordina.blogspot.com/2009 ... st_04.html
направих пълна импровизация:
Сварих 2 л мляко и го засирих с 1 кофичка кисело мляко - реших сама да си направя извара, щото не зная каква да купя. Като повря малко, прецедих изварата. Разбърках 3 яйца с около чаша и половина захар и около половин чаша олио. Пресях около 2 ч и малко брашно, 1 бакпулвер. Към яйцата със захарта и олиото и прибавих изварата - точно 2 ч.ч е. Може да се разбърка с миксер, аз не ползвам. Стана на малки парченца. По-добре ще е да е еднородно. Добавих 1 ч.ч. от цвика, щото нямах вече кисело мляко. Прибавих брашното, 2-3 капачки ром, шепа стафиди, намокрени в ром и оваляни в брашно. Пекох някъде цял час на 175-180 - то стана доста количество, първите 20тина минути леко покрито с фолио.
Като изстина, го извадих от кексовата форма. Следващият път може да намаля малко брашното и течността.
В идеалния вариант се сервира със сладко от вишни /каквото, естествено, нямам/.
Re: Рецепти за сладкиши
Сладкиш с локум
За първи път го опитах в една съседка,майка и редовно го прави.
1ч.чаша захар
1 кисело мляко,ч.лъжица сода
1/2 чаена чаша олио
2 чаени чаши брашно
1 кутийка локум(най-обикновен)
счукани орехи по желание
1 пакетче ванилия
Сладкиша е много лесен и бърз за приготвяне,а не е и скъп.
Захарта се изсипва в купа,прибавя се млякото със содата,като се бърка постоянно.Може да ес бърка и на ръка,аз предпочитам миксер.Прибавя се олиото,брашното,пресято естествено заедно с ванилията и шепа счукани орехи.
Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава или тефлонов пръстен.
Отгоре се реди локума http://media.snimka.bg/5361/016977561.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
а ето го вече готов за консумация
http://media.snimka.bg/5361/016977563.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
За първи път го опитах в една съседка,майка и редовно го прави.
1ч.чаша захар
1 кисело мляко,ч.лъжица сода
1/2 чаена чаша олио
2 чаени чаши брашно
1 кутийка локум(най-обикновен)
счукани орехи по желание
1 пакетче ванилия
Сладкиша е много лесен и бърз за приготвяне,а не е и скъп.
Захарта се изсипва в купа,прибавя се млякото със содата,като се бърка постоянно.Може да ес бърка и на ръка,аз предпочитам миксер.Прибавя се олиото,брашното,пресято естествено заедно с ванилията и шепа счукани орехи.
Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава или тефлонов пръстен.
Отгоре се реди локума http://media.snimka.bg/5361/016977561.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
а ето го вече готов за консумация
http://media.snimka.bg/5361/016977563.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
- Templar
- Дълго кафе
- Мнения: 127
- Регистриран на: Яну 20, '10, 00:11
- Местоположение: Орешак, Троян, Свищов, Велико Търново, Плевен ;)
- Обратна връзка:
Re: Рецепти за сладкиши
Това което обичам да си правя лятото, не е точно сладкиш.
Обирате малините в градината (шепа-две, пресни-пресни), измивате добре.
После ги намачквате с "онзи инструмент с дупките"/ аз му викам "мачкалка, натрошавате малко сладки бисквити, без да прекалявате с количеството (аз го правя със "Закуска" какао ), 2-3 лъжици захар, и половин буркан(които си има като мен домашно) или цяла кофичка кисело мляко. Това се обърква докато стане хомогенна смес.
Оставя се малко в хладилника, без да го оставяте да замръзва...след което облизването на лъжицата може да започне
Обирате малините в градината (шепа-две, пресни-пресни), измивате добре.
После ги намачквате с "онзи инструмент с дупките"/ аз му викам "мачкалка, натрошавате малко сладки бисквити, без да прекалявате с количеството (аз го правя със "Закуска" какао ), 2-3 лъжици захар, и половин буркан(които си има като мен домашно) или цяла кофичка кисело мляко. Това се обърква докато стане хомогенна смес.
Оставя се малко в хладилника, без да го оставяте да замръзва...след което облизването на лъжицата може да започне
Нека не гледаме треската в окото на другия, преди да извадим гредата от своето.
Re: Рецепти за сладкиши
малеееейй, покапах сеTemplar написа:Това което обичам да си правя лятото, не е точно сладкиш.
Обирате малините в градината (шепа-две, пресни-пресни), измивате добре.
После ги намачквате с "онзи инструмент с дупките"/ аз му викам "мачкалка, натрошавате малко сладки бисквити, без да прекалявате с количеството (аз го правя със "Закуска" какао ), 2-3 лъжици захар, и половин буркан(които си има като мен домашно) или цяла кофичка кисело мляко. Това се обърква докато стане хомогенна смес.
Оставя се малко в хладилника, без да го оставяте да замръзва...след което облизването на лъжицата може да започне
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;