Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Изкушения за лакомници и гурмани.
apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1843
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 18

ср апр 03, 2019 9:11 am

gospodinov , радвам се,че се включваш.
Много ни липсваше !
1 x

Потребителски аватар
gospodinov
Kафенце
Мнения: 46
Регистриран: чет мар 07, 2019 4:12 pm
x 8
x 73
Контакти:

ср апр 03, 2019 9:28 am

apis написа:
ср апр 03, 2019 9:11 am
gospodinov , радвам се,че се включваш.
Много ни липсваше !
:sbow: :syes:
0 x
Изображение
Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 23971
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 1593
x 2810

ср апр 03, 2019 10:02 am

И аз се радвам да те видя при нас, Господинов! :shandshake:
Не се тревожи какво било вредно. Чуй ме - вредно е да си жив и от там нататък всичко останало е пренебрежимо по-малко вредно. :lol: :lol: :lol: :lol:
Отивам да си изпия втората чаша кафе с цигарка. :hihihi:
1 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Потребителски аватар
calico
Наркоман
Мнения: 24447
Регистриран: ср дек 02, 2009 3:41 pm
x 590
x 1012

ср апр 03, 2019 10:23 am

gospodinov написа:
ср апр 03, 2019 9:01 am
Тия евро директиви не е ясно до колко искат да предпазят хората или да раздвижат малко търговията с ензими. Защото използването на ензима аспарагиназа (asparaginase) потиска образуването на акриламид.......много удобно като се замислиш.
http://www.analytica-bg.com/useful/acrylamide/
И как точно пълнозърнестото брашно е вредно, като това е естественото състояние на смляното зърно?
Добре си се завърнал, Динко :tzvetoman: :tzvetoman: :tzvetoman:
нали знаеш, че могат да приведат "научни доказателства" за всичко и против всичко
ние май вече позагрубяхме откъм такъв род инфо и не им обръщаме прекалено внимание.

липсват тук твоите прекрасни хлебчета :angelche:
0 x
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Потребителски аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 12330
Регистриран: нед юли 25, 2010 11:54 pm
Местоположение: София-Подуенската градинка
x 1178
x 1682

ср апр 03, 2019 11:10 am

Видях да свети хлебната тема и си викам: ха, някой вместо пролетно в градината, се е вихрил в кухнята. А то Господинов се притеснява за вредността на пълнозърнестото брашно :swonder: ! Ама нали цял живот все това сме яли бре, човек, ще изкараме още някое и друго десетилетие :swink:. Слушай Мерка и спи спокойно :daaa:

Радвам се, че те виждам, Динко :tzvetentze: !
1 x
''Съмнението поддържа хората млади. Увереността е като злокачествен вирус. Заразява със старост"
Артуро-Перес Реверте
Тангото на старата гвардия
Снимките ми!

Потребителски аватар
gospodinov
Kафенце
Мнения: 46
Регистриран: чет мар 07, 2019 4:12 pm
x 8
x 73
Контакти:

ср апр 03, 2019 11:44 am

Здравейте на всички и ви благодаря за топлите думи. :tzvetentze:
Проблема далеч надхвърля моите притеснения за жалост.
Това нещо се вкарва като изискване във всички производства където може според тях да се образува акриламид - хляб и хлебни изделия, бисквити и производни, кафе и т.н. т.е. при всяко едно производство, което се ползва термична обработна ще трябва да се добавя ензима аспаргиназа.
Или казано с други думи, допълнителна химия в храните от магазина.
0 x
Изображение
Потребителски аватар
greeneyed
Чист кофеин
Мнения: 7417
Регистриран: пон ное 30, 2009 3:11 pm
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
x 488
x 1529

ср апр 03, 2019 12:08 pm

Поредната заповед отгоре/ от ЕС/ , която сигурно само ние ще изпълним. :svekurva: Като се сетя за гърците- нито смениха регистр.номера на колите- който ще напуска границата, да си сменя табелата, който си кара само в страната- остава със старата табела, нито минаха на цифрова телевизия.Въобще не им пука от директиви. А тук става въпрос за храна - и за нас и за нашите деца. 8-)
1 x
Роза на сянка не вирее, източва се, не цъфти, боледува.

"Не искайте много – не можете да му платите цената" Ванга

моите цветя
Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 23971
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 1593
x 2810

ср апр 03, 2019 1:04 pm

Или казано с други думи, допълнителна химия в храните от магазина.
След толкова химии до сега, още сме живи, защото - като венец на природата - сме се адаптирали към тях.
Ще се адаптираме и към аспаргиназата, бъди сигурен!

Забравих да кажа, че предпочитам да дебелея от сладоледени "изделия", от колкото от хляб и други тестени изделия.
За идеята, купувам един козунак, отрязвам си един хууубав резен и веднага го подарявам, без да чакам да изсъхне и да го подарявам когато стане само за гугутки и врабчета.
0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1297
Регистриран: вт окт 15, 2013 2:31 pm
x 470
x 223

съб апр 13, 2019 2:52 pm

Да ви покажа хляб, направен със закваска от пълнозърнесто ръжено брашно.
Изображение
3 x
Потребителски аватар
gospodinov
Kафенце
Мнения: 46
Регистриран: чет мар 07, 2019 4:12 pm
x 8
x 73
Контакти:

съб апр 13, 2019 6:41 pm

Marka, разкошен ти се е получил, брашното бяло ли е?
0 x
Изображение
marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1297
Регистриран: вт окт 15, 2013 2:31 pm
x 470
x 223

нед апр 14, 2019 12:11 am

Господинов, в рецептата закваската се прави от пълнозърнесто брашно, мляко, кимион и вода. Престоява два дни и след това, към част от нея се добавя брашно и вода. Престоява 18 часа и се добавя пълнозърнесто брашно, бяло брашно и вода. След 4-5 часа се добавя бяло брашно, сол и вода, втасва пак 5 часа и се пече.
Изглежда много врътня, но всъщност не е толкова сложно.Тестото бухва много, без много месене и разтягане. Аз не спазвах всичко точно. Сложих пълнозърнесто ръжено брашно защото такова имах, не спазвах точно времената, смесих няколко вида бяло брашно, но хляба стана плътен и много вкусен. Следващия път ще пробвам да сложа тестото да втасва във формата за печене след последното замесване, защото като се опитах да го преместя спихна.
0 x
Потребителски аватар
gospodinov
Kафенце
Мнения: 46
Регистриран: чет мар 07, 2019 4:12 pm
x 8
x 73
Контакти:

чет апр 18, 2019 6:10 pm

Едно малко пълнозърнесто хлебче с квас, почти изядено.

Изображение

Изображение
5 x
Изображение
Потребителски аватар
daneda
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1334
Регистриран: ср мар 14, 2012 11:23 am
Местоположение: София
x 2738
x 968

чет апр 18, 2019 10:44 pm

Хайде да покажа и аз моето хлебче с квас 60/40 - бяло/пълнозърнесто със семена

Изображение

Изображение

Изображение
5 x
Потребителски аватар
liubami
Кана кафе
Мнения: 654
Регистриран: пет яну 11, 2013 1:08 pm
Местоположение: софия
x 233
x 184

вт апр 23, 2019 7:15 pm

Ехооо, тук защо никой не пише! Търся съмишленици, от няколко дни приготвям първият си квас, храня го, дондуркам го, но все още НИЩО.
0 x
https://flickr.com/photos/[email protected] ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;
Потребителски аватар
polyabs
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1963
Регистриран: съб юли 13, 2013 6:15 pm
Местоположение: Бургас
x 264
x 90

ср апр 24, 2019 1:32 am

Има ли някой, който да е приготвял хляб с квас с печене и месене в хлебопекарна, моля да сподели опит и рецепта.
Марка много добре изглежда хлебчето ти, моля сподели подробно всички стъпки в рецептата :liubov:
0 x

Отговори

Върни се в “Готварство”