Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Господинов току ни приземи и ни подскаже накъде е посоката. Сигурно ще стигнем и до там, but it`s not this day.
Купешкия кирпич не мога да го преглътна, но домашният освен че е полезен сигурно е и по-приятен за небцето.
Купешкия кирпич не мога да го преглътна, но домашният освен че е полезен сигурно е и по-приятен за небцето.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ами плътен хляб е, няма какво да се лъжем, но пък се изяжда в пъти по-малко хляб и наяжда много. Това е много натежава ако килограмите са в повече и дрехите са отеснели.
Предимството на домашния пред купешкия е, че все пак знаеш какво си сложил вътре и може да си го направиш по свой си вкус.
Вчера МЖ беше купила хляб от една СЗ фурна, на Богдан, който беше обявен от ЮНЕСКО за живо съкровище.
https://www.novinite.bg/articles/80260/ ... rala-Hemus
Сега като свикнах на кирпича и неговия хляб не ми хареса, много гъбест ми се стори а хляба му е уникален....
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Днешният е от спелта. Мислех си, че спелтата е нещо като лимец, но се оказа по-скоро като пшеница, една идея по-груба на пипане и по-жълта. И хлябът се получи по-близък до спомените ми от селския хляб и много ароматен. Склери би бил щастлив Не го завих, защото ми изглеждаше мек, но кората му стана по-твърда. Още утре ще повторя, но със завиване докато изстива, за да видя има ли разлика.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Охооо, Венче, започваш да бориш древните сортове? Браво, изглежда много добре!
Аз само ги гледам, и купените в началото на тая история брашна си седят в бурканите и може и вече да са негодни за употреба.
Да си отчета последните творения.
Питки като за хамбургери, станаха супер.
Хляб от микс ръж, пълнозърнесто някакво италианско малцово със семена и бяло - много вкусен стана
И един провал с опит за млечен хокайдо хляб с танжонг или както там се казва, не става за ядене, не знам какво сбърках - не втаса достатъчно ли, не се изпече ли, като лепило е.
Аз само ги гледам, и купените в началото на тая история брашна си седят в бурканите и може и вече да са негодни за употреба.
Да си отчета последните творения.
Питки като за хамбургери, станаха супер.
Хляб от микс ръж, пълнозърнесто някакво италианско малцово със семена и бяло - много вкусен стана
И един провал с опит за млечен хокайдо хляб с танжонг или както там се казва, не става за ядене, не знам какво сбърках - не втаса достатъчно ли, не се изпече ли, като лепило е.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Lois, дай рецептата за питките, моля! Много апетитни изглеждат, сигурно и на вкус са чудни!
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Заповядай, Лиде
Питки за хамбургери - рецептата е на Маргарита Христозов от ФБ групата. Бележките са нейни, аз направих ⅔ от рецептата - зад слашовете са моите количества.
3 яйца / 2
150 г прясно мляко / 100 г
150 г течен квас / 100 г
50 г масло / 33 г
около 550 г брашно (при мен (100г спелта и 450г бяло) / 367 г
10 г сол / 6 г
1 ч.л. захар / ½ ч.л. ??
Смесвам всички продукти без брашното и маслото в купата на планетарен миксер. По малко добавям брашното и меся около 5 мин. Постепенно добавям маслото (на стайна температура и нарязано на кубчета) и меся, докато се усвои. Прехвърлям тестото в намазнена с олио кутия и оставям за около ½ час. След това правя 2-3-4 разтягания през 20-30 мин и когато преценя, че тестото е втасало на около 50% -
1. Разделям на 12 части, оформям на топчици и редя в застлана с хартия за печене тава на фурната.
2. Прибирам кутията с тестото в хладилника, на следващия ден вадя и без да чакам да се темперира, деля на части и оформям топченцата. След като топчетата са оформени, покривам с чиста кърпа, свежо фолио или с друга тава и оставям на стайна температура докато удвоят обема си. Мажа с жълтък и мъничко олио, поръсвам със сусам и пека в предварително загрята на 180° фурна.
Питки за хамбургери - рецептата е на Маргарита Христозов от ФБ групата. Бележките са нейни, аз направих ⅔ от рецептата - зад слашовете са моите количества.
3 яйца / 2
150 г прясно мляко / 100 г
150 г течен квас / 100 г
50 г масло / 33 г
около 550 г брашно (при мен (100г спелта и 450г бяло) / 367 г
10 г сол / 6 г
1 ч.л. захар / ½ ч.л. ??
Смесвам всички продукти без брашното и маслото в купата на планетарен миксер. По малко добавям брашното и меся около 5 мин. Постепенно добавям маслото (на стайна температура и нарязано на кубчета) и меся, докато се усвои. Прехвърлям тестото в намазнена с олио кутия и оставям за около ½ час. След това правя 2-3-4 разтягания през 20-30 мин и когато преценя, че тестото е втасало на около 50% -
1. Разделям на 12 части, оформям на топчици и редя в застлана с хартия за печене тава на фурната.
2. Прибирам кутията с тестото в хладилника, на следващия ден вадя и без да чакам да се темперира, деля на части и оформям топченцата. След като топчетата са оформени, покривам с чиста кърпа, свежо фолио или с друга тава и оставям на стайна температура докато удвоят обема си. Мажа с жълтък и мъничко олио, поръсвам със сусам и пека в предварително загрята на 180° фурна.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Поздравления, Лоиз, направи ги тез шупли, ей, здравето им взе.
И на японския ще му хванеш цаката. Гале беше показвала май такъв хляб с клайстер в предишната тема, но тя действа с мая.
Явно всички сме на вълна хлебчета за хамбургери. И аз измайсторих едни по рецепта от фейсбук-групата и съм доволна от резултата. Не стигнаха обаче до снимка, още по-малко до хамбургери.
Приключих серията бели хлябове. Този вече не си спомням с какво брашно беше.
Тук обаче са по 1/3 бяло, пълнозърнесто и ръжено.
Поиграх си да пресея пълнозърнестото и ръженото. Отделените трици ( 12 %) попарих и ги прибавих към тестото при разтягането. Лепкаво си остава тестото. Не знам, дали не спирам рано със slap and fold-a Почва да ме понаболява ръката, май ще пускам миксера.
И на японския ще му хванеш цаката. Гале беше показвала май такъв хляб с клайстер в предишната тема, но тя действа с мая.
Явно всички сме на вълна хлебчета за хамбургери. И аз измайсторих едни по рецепта от фейсбук-групата и съм доволна от резултата. Не стигнаха обаче до снимка, още по-малко до хамбургери.
Приключих серията бели хлябове. Този вече не си спомням с какво брашно беше.
Тук обаче са по 1/3 бяло, пълнозърнесто и ръжено.
Поиграх си да пресея пълнозърнестото и ръженото. Отделените трици ( 12 %) попарих и ги прибавих към тестото при разтягането. Лепкаво си остава тестото. Не знам, дали не спирам рано със slap and fold-a Почва да ме понаболява ръката, май ще пускам миксера.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Какво ли брашно няма в този - лимецово, пълнозърнесто ръжено, пълнозърнесто пшенично, от твърда пшеница, бяло - изобщо каквото имаше в безбройните отворени пликове и за разкош - 3 супени лъжици смлян кориандър и ким.
Slap-and-fold над 15 минути - докато се отдели от пръстите ми тестото. 5 часа бълк и 20 в хладилника и се беше издуло като балон. Най-после последните седмици имам хубаво втасване в хладилника - доказателство, колко е важен силният квас.
Липсващата четвъртинка не дочака снимка. Много мекичък и ароматен.