Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Изкушения за лакомници и гурмани.
wenche
x 28

вт окт 09, 2018 11:33 pm

Тути, ММ ме е обявил за лудичка и разпространява следния виц.
При детския лекар:
Двама млади родители: Докторе, бебето се буди всяка нощ в 1 часа. Какво да го правим ?
Докторът: Ами какво, хлебар.
:mrgreen: :angelche: :liubov2: :angel2:
0 x

mama_li
x 28

ср окт 10, 2018 3:00 pm

Венчее, Венче! Това маяно тесто ме замая. Не мога да му осигуря висока температура, накиснала съм купата в друга по-голяма, където наливам гореща вода, ама мноого бавно стават нещата. Поразмърдало се е, но е далеч от удвояване на обема :eeeh: .
0 x
Потребителски аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2159
Регистриран: ср мар 30, 2011 4:09 pm
Местоположение: Бургас
x 88
x 30

ср окт 10, 2018 6:16 pm

wenche написа:
вт окт 09, 2018 11:33 pm
Тути, ММ ме е обявил за лудичка и разпространява следния виц.
При детския лекар:
Двама млади родители: Докторе, бебето се буди всяка нощ в 1 часа. Какво да го правим ?
Докторът: Ами какво, хлебар.
:mrgreen: :angelche: :liubov2: :angel2:
:lol: :lol: :daaa:
Прав е бил докторът ;)
0 x
mama_li
x 28

чет окт 11, 2018 2:17 pm

mama_li написа:
пон окт 08, 2018 10:00 pm
Благодаря! Ще го пробвам! Сега съм отделила малко квас, който го "засилвам". Ще докладвам, независимо от резултата. Или ще се похваля, или ще се оплача ;) .
Обещанието трябва да се изпълнява. След вчерашното измрънкване за маяното тесто, което успях да оправя с помощ от Венчето, нещата вървяха добре до замесването на тестото. Когато дойде време за разпъванията, програмата ми се обърка тотално :snif: . Въпреки че бях на крак до 1 часа, не можах да отделя необходимото време и внимание на тестото. Ето крайния резултат, изпечен сутринта :oops: . Получи се сладко хлебче.

Изображение
0 x
wenche
x 28

чет окт 11, 2018 2:38 pm

:cry: :cry: :cry:
Лиде, такъв ..... ъъъъ ... резултат се забравя/изяжда максимално бързо ( ако става за ядене ).
Аз лично веднага захващам поправителен, но истината е, че на козунака трябва да си му на разположение.
Нищо де, този опит показва, че без разпъване, а и без измесване ( ти го бърка само с лъжицата ) не можем да очакваме хубав (или изобщо) :tzeluvka: козунак.
Няма отказване, нали! :gush:
0 x

mama_li
x 28

чет окт 11, 2018 3:27 pm

Става за ядене. Даже и в този вид, стои мекичко, леко влажно, като същевременно клечката излиза съвсем суха и не е глетаво.
Няма отказване, но ще трябва да избирам (доколкото ми е възможно) по- подходящи моменти.
Определено месенето му липсва. За друго не знам.

пп Добре, че забърках половин дозичка ;)
0 x
gospodinov
x 28

пет окт 12, 2018 8:13 am

Лиде, грешките са нещо неизбежно и необходимо. Ако на човек само му се получават нещата(теоритично), много скоро ще спре да се развива и ще я кара по течението.
0 x
wenche
x 28

пет окт 12, 2018 12:04 pm

Когато пробвам нова рецепта, обичам да правя много скоро втори опит.
Този път беше и за целите на тайминга или как да не печем в 3 ч. през нощта. Дано ви е от полза.
С други думи - пак козунака по Петя Петрова.

17:00 ч. t 24°С забърках сладкия стартер, който пренощува завит в кърпа.
В 6:00 ч. на следващата сутрин беше до горния ръб на буркана.
До 7 ч не настъпи никаква промяна и замесих маичното тесто. t 23°С
11:00 ч. t 23°С маичното беше удвоило обема и добавих всички съставки, измесване
Разпъване в 11:30 / 12:00 / 12:20 / 13:00 ч - 23°С
Втасване: При първия опит тестото втасва на стайна температура около 23 градуса 6 часа и при бенчреста остана жилаво и еластично. При втория опит направих втасването във фурната на 28-29 градуса, тестото втаса за 4 часа и беше отпуснато и лепкаво. Работеше се трудно.

17:00 ч. Тестото беше удвоило/утроило обема. Бенчрест 30 мин. и окончателно оформяне. На стайна температура, 23 градуса.
20:30 ч. Печене 45-50 мин. на 180°С - 170°С .
21:30 ч. END

общо 15 часа без времето за сладкия квас.
Изстина във формите.

Ето малко снимки от процеса.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
0 x
gospodinov
x 28

пет окт 12, 2018 1:01 pm

Венче, ти си готова да си отвориш пекарна, ще радваш хората с вкусни хлебчета и великолепни козунаци.
Аз със сигурност бих бил твой клиент.
0 x
mama_li
x 28

пет окт 12, 2018 2:01 pm

Венче, много полезна информация! Благодаря!
0 x
wenche
x 28

съб окт 13, 2018 11:12 pm

Господинов, специално за теб, като за първи мой клиент е този хляб. :dovolen:

Изображение

Изображение

Ръжено-пшеничен, с пръжчици от бекон и крехка сланинка и ароматен карамелизиран лук.
Няма да разказвам какъв е вкусът и ароматът, оставям на фантазията ви.
Тъй като е пълна импровизация, не знаех, как ще се държи и не посмях да го срежа, опасявах се да не се спихне заради мазнината. Очаквах да се разпука по слабите места, но си остана цял.
0 x
Потребителски аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2159
Регистриран: ср мар 30, 2011 4:09 pm
Местоположение: Бургас
x 88
x 30

съб окт 13, 2018 11:54 pm

Ехаа, Wenche :potekoha: :potekoha: , много подходяща рецепта за предстоящите зимни месеци!
0 x
gospodinov
x 28

пон окт 15, 2018 9:53 am

Венче, това е шедьовър..... :shock:
Ако го беше замесила и с вино, на Нова година, може само хляб да се яде - всичко необходимо за трапезата ще е в него. :daaa:
0 x
Потребителски аватар
venetka70
Кафе машина
Мнения: 3057
Регистриран: чет май 21, 2015 12:17 pm
Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
x 1
x 93

пон окт 15, 2018 10:09 am

Леле, хора!! Не знам за кой път го казвам, но шапка ви свалям. Невероятни изпълнения. :ieeemyzh: :ieeemyzh:
Няма ли кой да ме осинови за ден-два и се пробва да ме обучи?? Не мислите ли някакъв платен курс да откриете?? Първа ще се запиша, стига да съм в БГ.

Представете си какво е да ви чета и да съм на водна диета :ufff: :ufff:
То не са сладки стартери и козунаци, то не са разни видове хлябове!!! Който си го умее, го умее.
0 x
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Статус поръчка Пландорекс 16- последна информация по поръчката можете да намерите на страница 105 от темата.
gospodinov
x 28

пон окт 15, 2018 10:13 am

venetka70 написа:
пон окт 15, 2018 10:09 am


Представете си какво е да ви чета и да съм на водна диета :ufff: :ufff:
Венетка, аз правя един вариант, който е много подходящ за диета - пълнозърнест със микс семена и грахов протеинов изолат.
Граховия протеин, много добре се съчетава с вкуса на пшеницата и реално може да се ползва ако спортувате или сте на диета.
0 x

Отговори

Върни се в “Готварство”