Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Изкушения за лакомници и гурмани.
Потребителски аватар
wenche
Баш кафе майстор
Мнения: 2775
Регистриран: пон апр 22, 2013 12:56 pm
Местоположение: София

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от wenche » вт окт 09, 2018 11:33 pm

Тути, ММ ме е обявил за лудичка и разпространява следния виц.
При детския лекар:
Двама млади родители: Докторе, бебето се буди всяка нощ в 1 часа. Какво да го правим ?
Докторът: Ами какво, хлебар.
:mrgreen: :angelche: :liubov2: :angel2:

Потребителски аватар
mama_li
Кафе машина
Мнения: 4234
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:20 am
Местоположение: София

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li » ср окт 10, 2018 3:00 pm

Венчее, Венче! Това маяно тесто ме замая. Не мога да му осигуря висока температура, накиснала съм купата в друга по-голяма, където наливам гореща вода, ама мноого бавно стават нещата. Поразмърдало се е, но е далеч от удвояване на обема :eeeh: .

Потребителски аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2045
Регистриран: ср мар 30, 2011 4:09 pm
Местоположение: Бургас

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от shoshy » ср окт 10, 2018 6:16 pm

wenche написа:
вт окт 09, 2018 11:33 pm
Тути, ММ ме е обявил за лудичка и разпространява следния виц.
При детския лекар:
Двама млади родители: Докторе, бебето се буди всяка нощ в 1 часа. Какво да го правим ?
Докторът: Ами какво, хлебар.
:mrgreen: :angelche: :liubov2: :angel2:
:lol: :lol: :daaa:
Прав е бил докторът ;)

Потребителски аватар
mama_li
Кафе машина
Мнения: 4234
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:20 am
Местоположение: София

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li » чет окт 11, 2018 2:17 pm

mama_li написа:
пон окт 08, 2018 10:00 pm
Благодаря! Ще го пробвам! Сега съм отделила малко квас, който го "засилвам". Ще докладвам, независимо от резултата. Или ще се похваля, или ще се оплача ;) .
Обещанието трябва да се изпълнява. След вчерашното измрънкване за маяното тесто, което успях да оправя с помощ от Венчето, нещата вървяха добре до замесването на тестото. Когато дойде време за разпъванията, програмата ми се обърка тотално :snif: . Въпреки че бях на крак до 1 часа, не можах да отделя необходимото време и внимание на тестото. Ето крайния резултат, изпечен сутринта :oops: . Получи се сладко хлебче.

Изображение

Потребителски аватар
wenche
Баш кафе майстор
Мнения: 2775
Регистриран: пон апр 22, 2013 12:56 pm
Местоположение: София

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от wenche » чет окт 11, 2018 2:38 pm

:cry: :cry: :cry:
Лиде, такъв ..... ъъъъ ... резултат се забравя/изяжда максимално бързо ( ако става за ядене ).
Аз лично веднага захващам поправителен, но истината е, че на козунака трябва да си му на разположение.
Нищо де, този опит показва, че без разпъване, а и без измесване ( ти го бърка само с лъжицата ) не можем да очакваме хубав (или изобщо) :tzeluvka: козунак.
Няма отказване, нали! :gush:

Потребителски аватар
mama_li
Кафе машина
Мнения: 4234
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:20 am
Местоположение: София

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li » чет окт 11, 2018 3:27 pm

Става за ядене. Даже и в този вид, стои мекичко, леко влажно, като същевременно клечката излиза съвсем суха и не е глетаво.
Няма отказване, но ще трябва да избирам (доколкото ми е възможно) по- подходящи моменти.
Определено месенето му липсва. За друго не знам.

пп Добре, че забърках половин дозичка ;)

gospodinov
Баш кафе майстор
Мнения: 2181
Регистриран: ср мар 04, 2015 10:16 am

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov » пет окт 12, 2018 8:13 am

Лиде, грешките са нещо неизбежно и необходимо. Ако на човек само му се получават нещата(теоритично), много скоро ще спре да се развива и ще я кара по течението.

Потребителски аватар
wenche
Баш кафе майстор
Мнения: 2775
Регистриран: пон апр 22, 2013 12:56 pm
Местоположение: София

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от wenche » пет окт 12, 2018 12:04 pm

Когато пробвам нова рецепта, обичам да правя много скоро втори опит.
Този път беше и за целите на тайминга или как да не печем в 3 ч. през нощта. Дано ви е от полза.
С други думи - пак козунака по Петя Петрова.

17:00 ч. t 24°С забърках сладкия стартер, който пренощува завит в кърпа.
В 6:00 ч. на следващата сутрин беше до горния ръб на буркана.
До 7 ч не настъпи никаква промяна и замесих маичното тесто. t 23°С
11:00 ч. t 23°С маичното беше удвоило обема и добавих всички съставки, измесване
Разпъване в 11:30 / 12:00 / 12:20 / 13:00 ч - 23°С
Втасване: При първия опит тестото втасва на стайна температура около 23 градуса 6 часа и при бенчреста остана жилаво и еластично. При втория опит направих втасването във фурната на 28-29 градуса, тестото втаса за 4 часа и беше отпуснато и лепкаво. Работеше се трудно.

17:00 ч. Тестото беше удвоило/утроило обема. Бенчрест 30 мин. и окончателно оформяне. На стайна температура, 23 градуса.
20:30 ч. Печене 45-50 мин. на 180°С - 170°С .
21:30 ч. END

общо 15 часа без времето за сладкия квас.
Изстина във формите.

Ето малко снимки от процеса.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

gospodinov
Баш кафе майстор
Мнения: 2181
Регистриран: ср мар 04, 2015 10:16 am

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov » пет окт 12, 2018 1:01 pm

Венче, ти си готова да си отвориш пекарна, ще радваш хората с вкусни хлебчета и великолепни козунаци.
Аз със сигурност бих бил твой клиент.

Потребителски аватар
mama_li
Кафе машина
Мнения: 4234
Регистриран: ср ное 25, 2009 10:20 am
Местоположение: София

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li » пет окт 12, 2018 2:01 pm

Венче, много полезна информация! Благодаря!

Потребителски аватар
wenche
Баш кафе майстор
Мнения: 2775
Регистриран: пон апр 22, 2013 12:56 pm
Местоположение: София

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от wenche » съб окт 13, 2018 11:12 pm

Господинов, специално за теб, като за първи мой клиент е този хляб. :dovolen:

Изображение

Изображение

Ръжено-пшеничен, с пръжчици от бекон и крехка сланинка и ароматен карамелизиран лук.
Няма да разказвам какъв е вкусът и ароматът, оставям на фантазията ви.
Тъй като е пълна импровизация, не знаех, как ще се държи и не посмях да го срежа, опасявах се да не се спихне заради мазнината. Очаквах да се разпука по слабите места, но си остана цял.

Потребителски аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2045
Регистриран: ср мар 30, 2011 4:09 pm
Местоположение: Бургас

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от shoshy » съб окт 13, 2018 11:54 pm

Ехаа, Wenche :potekoha: :potekoha: , много подходяща рецепта за предстоящите зимни месеци!

gospodinov
Баш кафе майстор
Мнения: 2181
Регистриран: ср мар 04, 2015 10:16 am

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov » пон окт 15, 2018 9:53 am

Венче, това е шедьовър..... :shock:
Ако го беше замесила и с вино, на Нова година, може само хляб да се яде - всичко необходимо за трапезата ще е в него. :daaa:

Потребителски аватар
venetka70
Баш кафе майстор
Мнения: 2847
Регистриран: чет май 21, 2015 12:17 pm
Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от venetka70 » пон окт 15, 2018 10:09 am

Леле, хора!! Не знам за кой път го казвам, но шапка ви свалям. Невероятни изпълнения. :ieeemyzh: :ieeemyzh:
Няма ли кой да ме осинови за ден-два и се пробва да ме обучи?? Не мислите ли някакъв платен курс да откриете?? Първа ще се запиша, стига да съм в БГ.

Представете си какво е да ви чета и да съм на водна диета :ufff: :ufff:
То не са сладки стартери и козунаци, то не са разни видове хлябове!!! Който си го умее, го умее.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
На страница 33 от темата Пландорекс 16 можете да намерите линк за временната таблица към дата 14 Декември 2018 г.

gospodinov
Баш кафе майстор
Мнения: 2181
Регистриран: ср мар 04, 2015 10:16 am

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov » пон окт 15, 2018 10:13 am

venetka70 написа:
пон окт 15, 2018 10:09 am


Представете си какво е да ви чета и да съм на водна диета :ufff: :ufff:
Венетка, аз правя един вариант, който е много подходящ за диета - пълнозърнест със микс семена и грахов протеинов изолат.
Граховия протеин, много добре се съчетава с вкуса на пшеницата и реално може да се ползва ако спортувате или сте на диета.

Отговори

Върни се в “Готварство”