Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Запарих хмел с вряла вода,цвета е кафеникав,като на билков чай.Не е като чай от каркаде.
Опитах го и много горчи.Хляба с него да не би да има горчив привкус ?
Зехтина става червен,когато в него е стоял жълт кантарион,а и мехлема също става червен.
Опитах го и много горчи.Хляба с него да не би да има горчив привкус ?
Зехтина става червен,когато в него е стоял жълт кантарион,а и мехлема също става червен.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Представям ви, хмелен квас "Експрес", с хмела на Лидия.
Забърках го вчера сутринта, а това е състоянието му тази сутрин т.е. за един ден вече има ясно очетлива ферментация.
Снимах и чая от хмел, който даже още не съм прецедил.
Лиде, я разкажи за този твой хмел, как се сдоби с него, как се размножава, някакви грижи полагаш ли за него или си расте на воля?
Забърках го вчера сутринта, а това е състоянието му тази сутрин т.е. за един ден вече има ясно очетлива ферментация.
Снимах и чая от хмел, който даже още не съм прецедил.
Лиде, я разкажи за този твой хмел, как се сдоби с него, как се размножава, някакви грижи полагаш ли за него или си расте на воля?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ехааа, вярно е бързак! Цвета но отварата от изсушения хмел беше различен. Друго си е от пресни растения.
Динко, хмелът си расте свободно в ъгъла на съседното място, което не се обработва. Нямам идея как се е посял там. Протяга се и над нашата ограда, като прави опити да оплете вратата така, че да не мога да вляза в двора. Тази година се е разпрострял по съседната ограда на няколко метра и е отрупан с шишарчици. Стъблото е лиана, грубо, леко драскащо и много здраво.
Динко, хмелът си расте свободно в ъгъла на съседното място, което не се обработва. Нямам идея как се е посял там. Протяга се и над нашата ограда, като прави опити да оплете вратата така, че да не мога да вляза в двора. Тази година се е разпрострял по съседната ограда на няколко метра и е отрупан с шишарчици. Стъблото е лиана, грубо, леко драскащо и много здраво.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
mama_li , твоята отвара от хмел какъв цвят е,горчи ли ?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Аз сигурно ви омръзнах с този модел, но това правя - това показвам.
Смес от каквото е останало по пакетите - бяло нашенско, гръцко от твърда пшеница и прясно смляно пълнозърнесто.
10 часа от забъркването до снимката, изцяло на стайна температура. Така хубаво вървеше втасването, че не ми даде сърце да го забавям изкуствено в хладилника.
Гледай ти, какъв цвят докарвал хмелът. Няма да окичвам плота с още едно бурканче, направо ще си изпрося готов квас от Мама Ли.
Дали ще видим някога снимки и от apis?
Смес от каквото е останало по пакетите - бяло нашенско, гръцко от твърда пшеница и прясно смляно пълнозърнесто.
10 часа от забъркването до снимката, изцяло на стайна температура. Така хубаво вървеше втасването, че не ми даде сърце да го забавям изкуствено в хладилника.
Гледай ти, какъв цвят докарвал хмелът. Няма да окичвам плота с още едно бурканче, направо ще си изпрося готов квас от Мама Ли.
Дали ще видим някога снимки и от apis?
-
- Кафе машина
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 337 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Хубави хлебчета виждам отново и с обогатен състав! Браво на майсторите цветари-хлебари!
Аз влизам да се оплача - реанимирах квас от хладилника, за ден-два нарастна значително, нали времето е топличко и тъкмо потривах ръце, как ще спретна най-накрая един хляб и се наложи да отсъствам 4 дена, забравих да прибера кваса в хладилника, а когато се прибрах ... няма такъв гаден мирис, ужас, отврат и т.н. Не знам какви процеси са протекли в този буркан, прилежно покрит с памучна покривчица, та от приятния аромат на боза ( на мен на това ми прилича аромата на кваса), се е стигнало до тази гадост, а повърхността беше напълно почерняла. Пфууу, отиде в боклука и не съм залагала нов квас, че ми писна само да го залагав, подхранвам, прибирам ... , пък до хляб все не стигам...
Аз влизам да се оплача - реанимирах квас от хладилника, за ден-два нарастна значително, нали времето е топличко и тъкмо потривах ръце, как ще спретна най-накрая един хляб и се наложи да отсъствам 4 дена, забравих да прибера кваса в хладилника, а когато се прибрах ... няма такъв гаден мирис, ужас, отврат и т.н. Не знам какви процеси са протекли в този буркан, прилежно покрит с памучна покривчица, та от приятния аромат на боза ( на мен на това ми прилича аромата на кваса), се е стигнало до тази гадост, а повърхността беше напълно почерняла. Пфууу, отиде в боклука и не съм залагала нов квас, че ми писна само да го залагав, подхранвам, прибирам ... , пък до хляб все не стигам...
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Захладня и ми се прииска по-богат и тежък хляб.
Бяло, пълнозърнесто и ръжено брашно, микс семена, тъмна бира и масло.
Получи се богат на аромати и много, много вкусен. И много мекичът, може би заради маслото.
Слагам оригиналната рецепта от Hefe und mehr, която е с мая, а в скоби болдвани съм посочила вложените от мен количества квас и бира.
Предната вечер накиснах семената и заложих полиша. На следващата сутрин замесих хляба и късно през нощта пекох. Сега, след като го срязах, виждам, че е можело да преспи в хладилника, щеше да позволи хубави срезове, а така беше доста меко тестото.
Направих си обичайната автолиза, добавих кваса и полиша, накрая солта. Измесих хубаво и чак тогава вкарах маслото и накрая накиснатите семена. Сложих ги всичките наведнъж и поизмесих още малко, докато се разпределят равномерно. Направих 5 разтягания през 30 мин. Още докато го разтягах, започна да увеличава обема, затова го прибрах в хладилника за първото втасване. Второто беше на стайна температура. Пекох под капак 30 мин. на 240 гр и още 15 мин. на намаляваща до 200 градуса температура.
Дано да успея да ви изкуша да го направите, защото наистина е възхитителен.
БИРЕН ХЛЯБ СЪС СЕМЕНА
Семената и зърната могат да бъдат подготвени по различен начин, в случая се накисват и се оставят да набъбнат бавно на стайна температура или в хладилник. За да не започнат да ферментират при този бавен процес, се добавя сол.
Тъй като семената възпрепятстват развитието на глутена, тестото се измесва без тях и се добавят едва накрая.
За 1 хляб
Смес от семена
• 25g сусам
• 15g маково семе
• 15g тиквени семки
• 25g ленено семе
• 50g груб микс семена (овесени ядки и др.)
• 2g сол
• 125g вода
Ръжен полиш
• 75g ръжено пълнозърнесто брашно
• 150g бира ( 110 гр тъмна малцова )
• 1g мая ( 40 гр квас )
Тесто
• Ръжения полиш
• 200g пълнозърнесто пшенично брашно
• 275g брашно тип 550
• 10g мая ( 90 гр квас )
• 10g сол
• 150g бира ( 230-250 гр тъмна малцова )
• 25g масло
• сместа от семена
Сместа от семена се накисва и се оставя 14-16 на стайна температура.
За ръжения полиш се смесват всички съставки и се оставя на стайна температура 14-16 часа.
За тестото се смесват всички съставки без накиснатите семена и се омесват за десетина минути, след което на малки части се добавят и семената.
Оставя се да втасва 90 мин. на стайна температура.
Тестото се изсипва на набрашнен плот, понатиска се леко и краищата се загъват навътре до оформяне на топка. Оставя се за второ втасване за 1,5 часа на стайна температура със загънатото нагоре.
Пече се под капак или открито на пара 45 мин – 5 мин. на 250 градуса и още 40 мин на намаляваща до 200 градуса температура.
Бяло, пълнозърнесто и ръжено брашно, микс семена, тъмна бира и масло.
Получи се богат на аромати и много, много вкусен. И много мекичът, може би заради маслото.
Слагам оригиналната рецепта от Hefe und mehr, която е с мая, а в скоби болдвани съм посочила вложените от мен количества квас и бира.
Предната вечер накиснах семената и заложих полиша. На следващата сутрин замесих хляба и късно през нощта пекох. Сега, след като го срязах, виждам, че е можело да преспи в хладилника, щеше да позволи хубави срезове, а така беше доста меко тестото.
Направих си обичайната автолиза, добавих кваса и полиша, накрая солта. Измесих хубаво и чак тогава вкарах маслото и накрая накиснатите семена. Сложих ги всичките наведнъж и поизмесих още малко, докато се разпределят равномерно. Направих 5 разтягания през 30 мин. Още докато го разтягах, започна да увеличава обема, затова го прибрах в хладилника за първото втасване. Второто беше на стайна температура. Пекох под капак 30 мин. на 240 гр и още 15 мин. на намаляваща до 200 градуса температура.
Дано да успея да ви изкуша да го направите, защото наистина е възхитителен.
БИРЕН ХЛЯБ СЪС СЕМЕНА
Семената и зърната могат да бъдат подготвени по различен начин, в случая се накисват и се оставят да набъбнат бавно на стайна температура или в хладилник. За да не започнат да ферментират при този бавен процес, се добавя сол.
Тъй като семената възпрепятстват развитието на глутена, тестото се измесва без тях и се добавят едва накрая.
За 1 хляб
Смес от семена
• 25g сусам
• 15g маково семе
• 15g тиквени семки
• 25g ленено семе
• 50g груб микс семена (овесени ядки и др.)
• 2g сол
• 125g вода
Ръжен полиш
• 75g ръжено пълнозърнесто брашно
• 150g бира ( 110 гр тъмна малцова )
• 1g мая ( 40 гр квас )
Тесто
• Ръжения полиш
• 200g пълнозърнесто пшенично брашно
• 275g брашно тип 550
• 10g мая ( 90 гр квас )
• 10g сол
• 150g бира ( 230-250 гр тъмна малцова )
• 25g масло
• сместа от семена
Сместа от семена се накисва и се оставя 14-16 на стайна температура.
За ръжения полиш се смесват всички съставки и се оставя на стайна температура 14-16 часа.
За тестото се смесват всички съставки без накиснатите семена и се омесват за десетина минути, след което на малки части се добавят и семената.
Оставя се да втасва 90 мин. на стайна температура.
Тестото се изсипва на набрашнен плот, понатиска се леко и краищата се загъват навътре до оформяне на топка. Оставя се за второ втасване за 1,5 часа на стайна температура със загънатото нагоре.
Пече се под капак или открито на пара 45 мин – 5 мин. на 250 градуса и още 40 мин на намаляваща до 200 градуса температура.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Венче, както винаги чудесен хляб и много интересна рецепта, за което ти благодаря.
Хляба със семена е много хранителен, наскоро си правих такъв със слънчогледови семена и стана много вкусен.
Много важно е семената да се накиснат за да се премахнат инхибиторите, които възпрепятстват усвояването им.
Добавих и грахов протеин (фитнес хляб) и в интерес на истината се получи добре.
Не го снимах, защото не ставаше за снимка, беше ми свършило царевичното брашно и при изваждане от ратана се деформира, беше се залепил за формата.
Хляба със семена е много хранителен, наскоро си правих такъв със слънчогледови семена и стана много вкусен.
Много важно е семената да се накиснат за да се премахнат инхибиторите, които възпрепятстват усвояването им.
Добавих и грахов протеин (фитнес хляб) и в интерес на истината се получи добре.
Не го снимах, защото не ставаше за снимка, беше ми свършило царевичното брашно и при изваждане от ратана се деформира, беше се залепил за формата.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Благодаря, Господинов!
Много съм доволна от резултата.
Ей тая част от рецептата • 50g груб микс семена (овесени ядки и др.) се чудех как да я преведа. Има се предвид овесени ядки, ама не само овес, а и други. Аз си ги изчоплих от едно мюсли.
Много съм доволна от резултата.
Ей тая част от рецептата • 50g груб микс семена (овесени ядки и др.) се чудех как да я преведа. Има се предвид овесени ядки, ама не само овес, а и други. Аз си ги изчоплих от едно мюсли.