Какво сготвих днес
Re: Какво сготвих днес
Катина, както и да го направиш, все ще стане. Първия път гледах количества и съставки в нета, после вече на око, все тая
сухи босилекови листенца, към 2 шепи, 4-5 счукани скилидки чесън, 3-4 с.л. смлени орехови ядки, 3-4-5 с.л. пармезан или друго много твърдо сирене и зехтин на око, ама поне 100 мл, малко сол.
аз смилам първо листата със зехтина, после добавям останалите неща
а ядките са предварително смелени, щото чопърчето ми не ги мели добре и равномерно
сухи босилекови листенца, към 2 шепи, 4-5 счукани скилидки чесън, 3-4 с.л. смлени орехови ядки, 3-4-5 с.л. пармезан или друго много твърдо сирене и зехтин на око, ама поне 100 мл, малко сол.
аз смилам първо листата със зехтина, после добавям останалите неща
а ядките са предварително смелени, щото чопърчето ми не ги мели добре и равномерно
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Какво сготвих днес
Винаги съм си мислила, че пестото става само с пресен босилек. Калико, наистина ли със сухи?
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10026
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 585 пъти
- Получил благодарност: 1069 пъти
Re: Какво сготвих днес
Песто правя само с пресни листа. Сиренето- накрая , без да се мели. Интересното е, че ММ не обича босилек, никога не си слага в салатата, а направя ли песто с листа от босилек, умира да го хвали, много му харесва.
Re: Какво сготвих днес
айде оплетохме се. Босилека е пресен, но листата да са сухи. т.е. не ги миеш преди мелене.
понеже не ми се подсушават листенце по листенце, ад обикновено ги обливам и мия с лейката предния ден, както са на корена и така са хем пресни, хем сухи, хем чисти.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1437
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 79 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Какво сготвих днес
Благодаря ви за рецептите Вени, Калико!
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: Какво сготвих днес
Рецептата, която имам записана от свекърва ми за пинджур е следната:
7 кг червен пипер
5 кг домати от консервните
много чесън и магданоз
500 мл олио, 250 гр захар, 250 мл ябълков оцет, сол на вкус
Чушките се опичат, обелват и нарязват на ситно / 1х1 см например/. Слагат се в единия край на голяма тава и тавата се слага под наклон, за да се отцежда излишната течност. Целта е максимално да се подсушат.
Доматите се измиват и се слагат в тава. Фурната се загрява на минимум 200-220 градуса и доматите се запичат. В моя случай слагам на две нива във фурната, на два пъти. Като леко покафенеят доматите се вадят от фурната, излива се течността, която се е отделила и доматите се обръщат и отново запичат от другата страна до покафеняване. След като изстинат се маха люспата. Тя много леко се отделя и се отрязва горната част на домата до дръжката. Така опечените домати се наситняват и също като чушките се слагат в тава под наклон, за да се отдели течносста максимално от тях. При мен процеса на отцеждането беше около 7 часа.
В голява тава се загрява олиото и чушките се поизпържват, добавят се след това и доматите и се пържи всичко заедно около 15 минути. Сваля се от огъня.
Добавя се сол на вкус, нарязания на шайбички чесън, наситнения магданоз и смесения оцет със захарта. Хубаво се разбърква, за да се разпределят подправките. Пълнят се бурканчета и се заваряват 10 минути.
Това е. Играчка е, но ...... като лютеницата. Който има мерак прави, който не купува готова.
7 кг червен пипер
5 кг домати от консервните
много чесън и магданоз
500 мл олио, 250 гр захар, 250 мл ябълков оцет, сол на вкус
Чушките се опичат, обелват и нарязват на ситно / 1х1 см например/. Слагат се в единия край на голяма тава и тавата се слага под наклон, за да се отцежда излишната течност. Целта е максимално да се подсушат.
Доматите се измиват и се слагат в тава. Фурната се загрява на минимум 200-220 градуса и доматите се запичат. В моя случай слагам на две нива във фурната, на два пъти. Като леко покафенеят доматите се вадят от фурната, излива се течността, която се е отделила и доматите се обръщат и отново запичат от другата страна до покафеняване. След като изстинат се маха люспата. Тя много леко се отделя и се отрязва горната част на домата до дръжката. Така опечените домати се наситняват и също като чушките се слагат в тава под наклон, за да се отдели течносста максимално от тях. При мен процеса на отцеждането беше около 7 часа.
В голява тава се загрява олиото и чушките се поизпържват, добавят се след това и доматите и се пържи всичко заедно около 15 минути. Сваля се от огъня.
Добавя се сол на вкус, нарязания на шайбички чесън, наситнения магданоз и смесения оцет със захарта. Хубаво се разбърква, за да се разпределят подправките. Пълнят се бурканчета и се заваряват 10 минути.
Това е. Играчка е, но ...... като лютеницата. Който има мерак прави, който не купува готова.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Re: Какво сготвих днес
Оплетохме се, обаче така научих за лейката, велико ноу-хау
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: Какво сготвих днес
Чушки-бюрек, набързичко.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Re: Какво сготвих днес
Днес мусака от тиквички, ориз, и разни др. зеленчуци, у дома я обичат много.
обаче правих един "бабешки" кекс, така ми казаха, че се казва, излезе много сполучлив.
Ако имате изостанали бурканчета сладко(рецептата е от сини сливи, ама сигурно ще може със всяко друго), просто ги използвайте.
Аз, разбира се, използвах безглутенови брашна, но рецептата е за обикновено, така че става със всяко.
направо ви пиша рецептата:
1 яйце
1/2 ч.ч. чаша (от 200 мл) захар
1 ч.ч. леко топла вода
1 бурканче(около 400гл) сладко от сини сливи/конфитюр/мармалад/желе и пр.
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела(може и ванилия, лимонова кора и пр)
Разбъркват се с тел или вилица нещата в следната последователност:
яйце+захар+вода+сода+олио+сладко+брашно+канела
изсипва се в съда за печене, да не е на много дебел слой - около 2 до 3 см.
Пече се на сравнително слаба фурна - към 160-170*С, докато клечката излиза суха
аз пека първо 10 минути само отдолу, стана за около 30 минути.
после отгоре обилно пудра захар.
Кекса става тежък и плътен.
Рецептата беше с 1 ч.ч. захар, но я намалих, и добре че съм го направила.
обаче правих един "бабешки" кекс, така ми казаха, че се казва, излезе много сполучлив.
Ако имате изостанали бурканчета сладко(рецептата е от сини сливи, ама сигурно ще може със всяко друго), просто ги използвайте.
Аз, разбира се, използвах безглутенови брашна, но рецептата е за обикновено, така че става със всяко.
направо ви пиша рецептата:
1 яйце
1/2 ч.ч. чаша (от 200 мл) захар
1 ч.ч. леко топла вода
1 бурканче(около 400гл) сладко от сини сливи/конфитюр/мармалад/желе и пр.
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела(може и ванилия, лимонова кора и пр)
Разбъркват се с тел или вилица нещата в следната последователност:
яйце+захар+вода+сода+олио+сладко+брашно+канела
изсипва се в съда за печене, да не е на много дебел слой - около 2 до 3 см.
Пече се на сравнително слаба фурна - към 160-170*С, докато клечката излиза суха
аз пека първо 10 минути само отдолу, стана за около 30 минути.
после отгоре обилно пудра захар.
Кекса става тежък и плътен.
Рецептата беше с 1 ч.ч. захар, но я намалих, и добре че съм го направила.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...