Какво сготвих днес

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Какво сготвих днес

Мнение от calico »

Катина, както и да го направиш, все ще стане. Първия път гледах количества и съставки в нета, после вече на око, все тая

сухи босилекови листенца, към 2 шепи, 4-5 счукани скилидки чесън, 3-4 с.л. смлени орехови ядки, 3-4-5 с.л. пармезан или друго много твърдо сирене и зехтин на око, ама поне 100 мл, малко сол.
аз смилам първо листата със зехтина, после добавям останалите неща
а ядките са предварително смелени, щото чопърчето ми не ги мели добре и равномерно
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
wenche

Re: Какво сготвих днес

Мнение от wenche »

Винаги съм си мислила, че пестото става само с пресен босилек. Калико, наистина ли със сухи?
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10026
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 585 пъти
Получил благодарност: 1069 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от greeneyed »

Песто правя само с пресни листа. Сиренето- накрая , без да се мели. Интересното е, че ММ не обича босилек, никога не си слага в салатата, а направя ли песто с листа от босилек, умира да го хвали, много му харесва. :lol:
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Какво сготвих днес

Мнение от calico »

wenche написа: Сеп 17, '18, 20:30 Винаги съм си мислила, че пестото става само с пресен босилек. Калико, наистина ли със сухи?
айде оплетохме се. Босилека е пресен, но листата да са сухи. :lol: т.е. не ги миеш преди мелене.
понеже не ми се подсушават листенце по листенце, ад обикновено ги обливам и мия с лейката предния ден, както са на корена и така са хем пресни, хем сухи, хем чисти.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
katina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1437
Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
Местоположение: Хасково
Дал благодарност: 79 пъти
Получил благодарност: 33 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от katina »

Благодаря ви за рецептите Вени, Калико!
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Какво сготвих днес

Мнение от apis »

venetka70 , как се прави този пинджур ?
Аватар
venetka70
Кафе машина
Мнения: 3610
Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
Дал благодарност: 23 пъти
Получил благодарност: 36 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от venetka70 »

Рецептата, която имам записана от свекърва ми за пинджур е следната:
7 кг червен пипер
5 кг домати от консервните
много чесън и магданоз
500 мл олио, 250 гр захар, 250 мл ябълков оцет, сол на вкус
Чушките се опичат, обелват и нарязват на ситно / 1х1 см например/. Слагат се в единия край на голяма тава и тавата се слага под наклон, за да се отцежда излишната течност. Целта е максимално да се подсушат.
Доматите се измиват и се слагат в тава. Фурната се загрява на минимум 200-220 градуса и доматите се запичат. В моя случай слагам на две нива във фурната, на два пъти. Като леко покафенеят доматите се вадят от фурната, излива се течността, която се е отделила и доматите се обръщат и отново запичат от другата страна до покафеняване. След като изстинат се маха люспата. Тя много леко се отделя и се отрязва горната част на домата до дръжката. Така опечените домати се наситняват и също като чушките се слагат в тава под наклон, за да се отдели течносста максимално от тях. При мен процеса на отцеждането беше около 7 часа.
В голява тава се загрява олиото и чушките се поизпържват, добавят се след това и доматите и се пържи всичко заедно около 15 минути. Сваля се от огъня.
Добавя се сол на вкус, нарязания на шайбички чесън, наситнения магданоз и смесения оцет със захарта. Хубаво се разбърква, за да се разпределят подправките. Пълнят се бурканчета и се заваряват 10 минути.
Това е. Играчка е, но ...... като лютеницата. Който има мерак прави, който не купува готова.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
wenche

Re: Какво сготвих днес

Мнение от wenche »

calico написа: Сеп 18, '18, 06:55
wenche написа: Сеп 17, '18, 20:30 Винаги съм си мислила, че пестото става само с пресен босилек. Калико, наистина ли със сухи?
айде оплетохме се. Босилека е пресен, но листата да са сухи. :lol: т.е. не ги миеш преди мелене.
понеже не ми се подсушават листенце по листенце, ад обикновено ги обливам и мия с лейката предния ден, както са на корена и така са хем пресни, хем сухи, хем чисти.
Оплетохме се, обаче така научих за лейката, велико ноу-хау :dovolen:
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13536
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 164 пъти
Получил благодарност: 261 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от kim »

Чушки-бюрек, набързичко.

Изображение
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Какво сготвих днес

Мнение от calico »

Днес мусака от тиквички, ориз, и разни др. зеленчуци, у дома я обичат много.

обаче правих един "бабешки" кекс, :angelche: така ми казаха, че се казва, излезе много сполучлив.
Ако имате изостанали бурканчета сладко(рецептата е от сини сливи, ама сигурно ще може със всяко друго), просто ги използвайте.
Аз, разбира се, използвах безглутенови брашна, но рецептата е за обикновено, така че става със всяко.
направо ви пиша рецептата:

1 яйце
1/2 ч.ч. чаша (от 200 мл) захар
1 ч.ч. леко топла вода
1 бурканче(около 400гл) сладко от сини сливи/конфитюр/мармалад/желе и пр.
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела(може и ванилия, лимонова кора и пр)

Разбъркват се с тел или вилица нещата в следната последователност:
яйце+захар+вода+сода+олио+сладко+брашно+канела
изсипва се в съда за печене, да не е на много дебел слой - около 2 до 3 см.
Пече се на сравнително слаба фурна - към 160-170*С, докато клечката излиза суха
аз пека първо 10 минути само отдолу, стана за около 30 минути.
после отгоре обилно пудра захар.
Кекса става тежък и плътен.
Рецептата беше с 1 ч.ч. захар, но я намалих, и добре че съм го направила.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”