Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Изкушения за лакомници и гурмани.
apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1805
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 9

пет сеп 07, 2018 3:26 pm

Гледах ги подробно брашната в Кауфланд,но ги няма Мелко тип 450 и Топаз мел тип 400.

mama_li , много хубаво хлебче ! Синапеното семе смляно ли го слагаш ?
0 x

mama_li
x 15

пет сеп 07, 2018 5:14 pm

Благодаря! Наистина се получи!
Вече е разразян и пробван. Вкусен е! Има сладка жилка от меда, по този показател лееко напомня бирения, който също малко ми сладни. Чувства се ароматът на горчицата, който аз харесвам. Синапеното семе го сложих цяло, без да накисвам. По пръстите остават мазнички следи от зехтина, което ми е необичайно.
0 x
gospodinov
x 15

нед сеп 09, 2018 5:10 pm

Да се запиша с първи хляб с квас след отпуската.
Квас от кефир, брашно Сладкар на Топаз + пълнозърнесто 1850 на София мел, пропорция едно към гьотере но бялото е повече.

Изображение

Изображение
0 x
apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1805
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 9

нед сеп 09, 2018 9:41 pm

А хляба с кефир ли е,или само кваса е от кефир ?
0 x
gospodinov
x 15

пон сеп 10, 2018 8:10 am

apis написа:
нед сеп 09, 2018 9:41 pm
А хляба с кефир ли е,или само кваса е от кефир ?
Само кваса е с кефир, но не пречи и да се замеси с кефир, ще се получи добре според мен.
0 x

apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1805
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 9

чет сеп 13, 2018 9:51 am

Вчера на една екопътека имаше много хмел,набрах две шепи.
Дали ще се вкорени с резници,откъснах 2-3 резника.
Ще го пробвам,надявам се да не е някакъв неядлив подвид.
Трябва в другата тема да питам botan , има ли някакви двойници ?
0 x
Потребителски аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10622
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:06 pm
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
x 22
x 55
Контакти:

чет сеп 13, 2018 10:41 pm

Няма двойници.
0 x
apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1805
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 9

пет сеп 14, 2018 8:44 am

botan , радвам се че се включи. Благодаря ти за отговора !
0 x
mama_li
x 15

нед сеп 16, 2018 6:04 pm

Здравейте! Днес съм набрала пресен хмел. Динко, ти искаше да ти изпратя. Давай адрес на ЛС. Ако още някой иска да се обажда.
0 x
gospodinov
x 15

пон сеп 17, 2018 8:14 am

mama_li написа:
нед сеп 16, 2018 6:04 pm
Здравейте! Днес съм набрала пресен хмел. Динко, ти искаше да ти изпратя. Давай адрес на ЛС. Ако още някой иска да се обажда.
Лиде :tzvetentze: супер си!
Пращам ти ги на Л.С.
0 x
Потребителски аватар
Daniela Pargu
Кафе машина
Мнения: 3330
Регистриран: нед яну 29, 2017 8:53 pm
Местоположение: В.Търново
x 50
x 30

пон сеп 17, 2018 8:18 am

apis написа:
чет сеп 13, 2018 9:51 am
Вчера на една екопътека имаше много хмел,набрах две шепи.
Дали ще се вкорени с резници,откъснах 2-3 резника.
Ще го пробвам,надявам се да не е някакъв неядлив подвид.
Трябва в другата тема да питам botan , има ли някакви двойници ?
Хмелът е много инвазивен!Ако го садите - само под контрол на коренището! :twisted:
0 x
wenche
x 15

пон сеп 17, 2018 6:08 pm

Здравейте, приятели!
Ето ме след дълга почивка и разни други занимания.
Другите занимания бяха много важни - прибрахме гроздовата реколта, сложихме виното, направих гроздов петмез, пекох сливови пайове за приятелите, които помагаха и разни други приятни неща.
Две седмици не съм пекла хляб, но това май като карането на колело не се забравя.
Ето, пшенично-ръжен от току що, с реанимиран квас, спал 2 седмици в хладилника.
Срязан почти горещ, защото ММ започна да чопли коричката още преди да го снимам.
Хм, защо изглежда такъв плосък на снимките, като в действителност е с много голям обем за 500-те гр брашно :hmmm: А това, че стана много мекичък, еластичен, с тънка хрупкава коричка, със сигурност е от чугуна. :dovolen:

Изображение

Изображение

Лоиз ме подсигури със свеж хубав хвас за новите брашна, :tzeluvka: тъй че следващото хлечбе вече е на старта
0 x
apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1805
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 9

чет сеп 20, 2018 8:10 am

Правих хляба с нахутеното брашно,сминдух,и пълнозърнесто пшенично грахам брашно.
По трудно и бавно се получи втасването.Може би защото е с оставено тесто,а не е с течен квас.

Взех оризово брашно на Мелко от 1кг.(2.50лв.),Кауфланд.Дали маже да се добавя в хляба,както нахутеното ?
0 x
gospodinov
x 15

чет сеп 20, 2018 8:21 am

Венче, много добро хлебче, не си загубила тренинг през паузата. :daaa:
Апис, оризовото брашно няма глутен, от това ще пострада вида на хляба - ще стане една идея по-спитен. Не е лошо да качиш и снимки вече на тези хлебчета, които описваш :mrgreen:

Благодарение на Лидия, имам вече хмел :ieeemyzh: :ieeee:
Снощи го сварих и сутринта заложих квас.
Водата, в която варих хмела стана толкова рубинено червена, чак ми идеше да си пийна. :lol:
0 x
apis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1805
Регистриран: пет мар 01, 2013 11:41 pm
x 9

чет сеп 20, 2018 12:05 pm

Пробвах оризовото брашно,с тези най обикновените курабийки.
Вместо само с бяло пшенично брашно,сложих 1/2 оризово и 1/2 пшенично.
Станаха много хубави.
0 x

Отговори

Върни се в “Готварство”