Хляб с квас - възраждане на една традиция.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5505
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1477 пъти
- Получил благодарност: 1440 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Вселената не ми дава още да меся, много задачи ми отваря. Дали - или? И Меркурий е ретрограден, да не почвам в такъв момент. Готово, измислих си оправданието.
Все пак редовно проверявам и се възхищавам на всички вас - много сте напред в занаята. Вдъхновяващо.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Колегите в Будапеща си имат фестивал Ако не бях заета на 20-ти, щях да запаля колата.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Лидия, хлебчето си е 2в1 -храна и бира в едно, много добре е станало.
Тути, какви са тия галактически ограничения, на един Меркурий ще се даваш .
Сърбите много организирано го дават, явно при тях хлебарството си е на почит и с традиции.
Тути, какви са тия галактически ограничения, на един Меркурий ще се даваш .
Сърбите много организирано го дават, явно при тях хлебарството си е на почит и с традиции.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
И на мен не ми допадат големите дупки /не че съм ги постигала /. За вкуса, може би маалко по-наситен. Абе, за сега, това е най-вкусния хляб! Сега забърках две бяло/пълнозърнесто, но следващият опит - хлебчето на Марка.wenche написа: ↑Авг 16, '18, 14:01 Ей такава текстура харесвам, големите дупки ми идват малко самоцелни. Влияе ли хмеловият квас на вкуса и аромата?
Аз правих бял с мляко като на Марка. Толкова ароматен и фин стана, никой не изнедоволства, че е от "нездравословно" брашно, хапна се много бързо. Имаше гости и не стана фотосесията.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Днес дойде ред на хлебчето с мляко.
400 г. бяло, 250 мл мляко, 120 г. квас, около 8 г. сол.
Смесени брашно и мляко, престояват час, добавени квас и сол, поомачках, за да се поеме кваса и оставих за час, че трябваше да обърна внимание. После малко месене, за да заприлича на тесто, две разпъвания и сгъвания през 30 минути, предварително и окончателно оформяне и отиде с ратана да спи в хладилника. Може би над 15 часа прекара там. Докато загрявах печката го извадих, може би за около 30 минути и последва печенето.
Марка беше описала стъпките, не можех да спазя месенето веднага след кваса и солта.
Да споделя, това копринено на докосване тесто, за което се говори и показват на клипчетата н интернет, може да се получи САМО с бяло брашно. Както обикновено смесвам бяло с пълнозърнесто, просто няма как да се случи.
Ето го творението от днес
И за да използвам загрятата фурна, врътнах малиновото брауни на лоиз
Всичко е още топло/горещо. Разрези по-късно.
400 г. бяло, 250 мл мляко, 120 г. квас, около 8 г. сол.
Смесени брашно и мляко, престояват час, добавени квас и сол, поомачках, за да се поеме кваса и оставих за час, че трябваше да обърна внимание. После малко месене, за да заприлича на тесто, две разпъвания и сгъвания през 30 минути, предварително и окончателно оформяне и отиде с ратана да спи в хладилника. Може би над 15 часа прекара там. Докато загрявах печката го извадих, може би за около 30 минути и последва печенето.
Марка беше описала стъпките, не можех да спазя месенето веднага след кваса и солта.
Да споделя, това копринено на докосване тесто, за което се говори и показват на клипчетата н интернет, може да се получи САМО с бяло брашно. Както обикновено смесвам бяло с пълнозърнесто, просто няма как да се случи.
Ето го творението от днес
И за да използвам загрятата фурна, врътнах малиновото брауни на лоиз
Всичко е още топло/горещо. Разрези по-късно.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Малиии, Лиде страшни вкусотии си показала и белия дундьо и сладкиша с малините...
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Мда, много похабени нерви, докато го проумеем Дано го прочете Саша, че тя при всеки опит чака да пипне коприната
Гледам хляба ти и си спомням аромата. И с браунито така.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ехооо, къде изчезнахте всички на диета ли минахте или с чаша мохито стоите далече от горещите фурни ....
Я да ви сръчкам с един дебеланчо.
За първи път пека в открита фурна, бяло и пълнозърнесто, 75% хидратация, втасван изцяло в хладилника. Дупки да искате.
Правих за втори път с нахутено брашно. Този път сложих повече, почти 30% и осезателно се усещаше ароматът на леблебия, обаче на сурова, не на печена. Стана по-сбит, но може да е от кваса или да беше недовтасал. Добавих и сминдух, наистина много добре си пасват ароматите.
Я да ви сръчкам с един дебеланчо.
За първи път пека в открита фурна, бяло и пълнозърнесто, 75% хидратация, втасван изцяло в хладилника. Дупки да искате.
Правих за втори път с нахутено брашно. Този път сложих повече, почти 30% и осезателно се усещаше ароматът на леблебия, обаче на сурова, не на печена. Стана по-сбит, но може да е от кваса или да беше недовтасал. Добавих и сминдух, наистина много добре си пасват ароматите.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Чуден пухкавелко! Много красив! Бялото май преобладава?
За нахутения хляб и при мен се получи същото при втори опит. От мерак сложих повече нахутено брашно и в резултат извадих почти тухличка . Но пък беше вкусна, въпреки неугледния вид.
Иначе, пека си, през два-три дни. Днес беше ред да забъркам и утре да пека, ама се захванах с една лютеница, та до преди малко приключих . Хлебчето остана за утре.
За нахутения хляб и при мен се получи същото при втори опит. От мерак сложих повече нахутено брашно и в резултат извадих почти тухличка . Но пък беше вкусна, въпреки неугледния вид.
Иначе, пека си, през два-три дни. Днес беше ред да забъркам и утре да пека, ама се захванах с една лютеница, та до преди малко приключих . Хлебчето остана за утре.