Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
sasha

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от sasha »

Е, първия го скрих, но втория го показвам.
Изображение
Според мен, хидратацията е висока, не знам колко, защото и солта разтворих във вода. Тестото се разтече даже след второто втасване и 2 часа престой в хладилника. Сложих го върху хартия за печене и с нея го преместих в горещия керамичен съд за печене. Съдът е със сравнително тясно дъно и сложено там тестото приличаше....на онези кучета с много кожа около врата. Абе срамна картина. Но след 30 мин печене под капак и още 25 мин без капак, видимият резултат беше зашеметяващ на фона на очакванията ми. Но усещането за недопечен хляб малко ме смути. Венче ме утеши, като каза, че такъв резултат и тя е имала в началото, но после с по-добро месене резултатите надобряват.
Е, това е, за сега :hihihi:
gospodinov

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

Саша, всеки минава по този път.
Голяма заслуга за това имат разни клипчета, в които се демонстрират разни майсторски техники и които се опитваме да възпроизведем
Голяма хидратация и слабо брашно е порочна комбинация отказала не един или двама да правят хляб.
Спри се на комбинация/рецепта, която е по-лесна за изпълнение, като за начало.

Днес срязах хляба с добавените зърна пшеница и то с най-тъпия нож :lol:

Изображение

Много плътен и тежък хляб, ясно се виждат зърната на снимката.
На пък с толкова богат и наситен вкус, приказка. :slove:
Изядох една филийка неусетно, само така, без нищо.
Много ми заприлича на един немски хляб

Изображение
Lois

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Lois »

Мммм, тези филийки със семената препечени ще са убиец!

Нося ви днешния хляб, друга технология, ама аз малко я префасонирах. :lol: Така че, не знам какво да обяснявам.
Снапшот с телефона, че бяхме гладни. Фотосесия утре може би.
Пак имам тунел :evil:
И не че не изядохме половината, ама сега като гледам снимката, нещо сякаш недопечен ми се вижда?
Точно в средата под тунела :evil:
Изображение
gospodinov

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

Lois, отново чудесен хляб.
Продължавай в същия дух, явно си намерила печелившата комбинация от брашно, квас и майсторлък.
Мисля, че си много близко като резултат до снимките еталон, които беше качила няколко страници назад.
marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1971
Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
Дал благодарност: 190 пъти
Получил благодарност: 154 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от marka »

Хляба от днес
Изображение

Изображение

Вярно, че не е за тази тема, но онзи ден правих брациговски милинки и станаха много вкусни.
Изображение
mama_li

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li »

Е-ха, ставаме повече, които пишем тук!
Хлебчето изглежда много добре, предполагам и на вкус също.
Може ли рецептата на тези милинки! Изглеждат много вкусни!
marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1971
Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
Дал благодарност: 190 пъти
Получил благодарност: 154 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от marka »

Доволна съм от хлебчето и като вид и като вкус. Сега смятам да пробвам и бирения хляб, но трябва да си набавя ръжено брашно.
Преди години съм яла брациговски милинки и много ги харесвах, затова потърсих рецепта за тях.
Рецептата, която изпробвах се оказа много сполучлива. Тавата с милинки приключи за отрицателно време.
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%8 ... 0%BA%D0%B8
Това което добавих от мен, е натрошено сирене отгоре и към жълтъка за намазване добавих малко прясно мляко.
gospodinov

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от gospodinov »

Браво Марка, страхотен хляб.
А милинките да се окапе човек, пиши ако можеш рецептата.
Аватар
shoshy
Баш кафе майстор
Мнения: 2931
Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от shoshy »

Марка, хлябът изглежа прекрасно! И милинката също :potekoha: .
mama_li

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от mama_li »

Марка, благодаря за рецептата! Ще се пробват! Може да се опитам да ги направя с квас, ще видим.
Днес забърках половин доза от бирения хляб. Да видим какво ще излезе. Май ще го извадя нощес да е на плота, че в хладилника нещо въобще не мърда, за разлика от обичайното хлебче, което правя :snif: .
Утре ще се отчитам.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”