Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Е, първия го скрих, но втория го показвам.
Според мен, хидратацията е висока, не знам колко, защото и солта разтворих във вода. Тестото се разтече даже след второто втасване и 2 часа престой в хладилника. Сложих го върху хартия за печене и с нея го преместих в горещия керамичен съд за печене. Съдът е със сравнително тясно дъно и сложено там тестото приличаше....на онези кучета с много кожа около врата. Абе срамна картина. Но след 30 мин печене под капак и още 25 мин без капак, видимият резултат беше зашеметяващ на фона на очакванията ми. Но усещането за недопечен хляб малко ме смути. Венче ме утеши, като каза, че такъв резултат и тя е имала в началото, но после с по-добро месене резултатите надобряват.
Е, това е, за сега
Според мен, хидратацията е висока, не знам колко, защото и солта разтворих във вода. Тестото се разтече даже след второто втасване и 2 часа престой в хладилника. Сложих го върху хартия за печене и с нея го преместих в горещия керамичен съд за печене. Съдът е със сравнително тясно дъно и сложено там тестото приличаше....на онези кучета с много кожа около врата. Абе срамна картина. Но след 30 мин печене под капак и още 25 мин без капак, видимият резултат беше зашеметяващ на фона на очакванията ми. Но усещането за недопечен хляб малко ме смути. Венче ме утеши, като каза, че такъв резултат и тя е имала в началото, но после с по-добро месене резултатите надобряват.
Е, това е, за сега
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Саша, всеки минава по този път.
Голяма заслуга за това имат разни клипчета, в които се демонстрират разни майсторски техники и които се опитваме да възпроизведем
Голяма хидратация и слабо брашно е порочна комбинация отказала не един или двама да правят хляб.
Спри се на комбинация/рецепта, която е по-лесна за изпълнение, като за начало.
Днес срязах хляба с добавените зърна пшеница и то с най-тъпия нож
Много плътен и тежък хляб, ясно се виждат зърната на снимката.
На пък с толкова богат и наситен вкус, приказка.
Изядох една филийка неусетно, само така, без нищо.
Много ми заприлича на един немски хляб
Голяма заслуга за това имат разни клипчета, в които се демонстрират разни майсторски техники и които се опитваме да възпроизведем
Голяма хидратация и слабо брашно е порочна комбинация отказала не един или двама да правят хляб.
Спри се на комбинация/рецепта, която е по-лесна за изпълнение, като за начало.
Днес срязах хляба с добавените зърна пшеница и то с най-тъпия нож
Много плътен и тежък хляб, ясно се виждат зърната на снимката.
На пък с толкова богат и наситен вкус, приказка.
Изядох една филийка неусетно, само така, без нищо.
Много ми заприлича на един немски хляб
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Мммм, тези филийки със семената препечени ще са убиец!
Нося ви днешния хляб, друга технология, ама аз малко я префасонирах. Така че, не знам какво да обяснявам.
Снапшот с телефона, че бяхме гладни. Фотосесия утре може би.
Пак имам тунел
И не че не изядохме половината, ама сега като гледам снимката, нещо сякаш недопечен ми се вижда?
Точно в средата под тунела
Нося ви днешния хляб, друга технология, ама аз малко я префасонирах. Така че, не знам какво да обяснявам.
Снапшот с телефона, че бяхме гладни. Фотосесия утре може би.
Пак имам тунел
И не че не изядохме половината, ама сега като гледам снимката, нещо сякаш недопечен ми се вижда?
Точно в средата под тунела
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Lois, отново чудесен хляб.
Продължавай в същия дух, явно си намерила печелившата комбинация от брашно, квас и майсторлък.
Мисля, че си много близко като резултат до снимките еталон, които беше качила няколко страници назад.
Продължавай в същия дух, явно си намерила печелившата комбинация от брашно, квас и майсторлък.
Мисля, че си много близко като резултат до снимките еталон, които беше качила няколко страници назад.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1968
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 184 пъти
- Получил благодарност: 153 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Хляба от днес
Вярно, че не е за тази тема, но онзи ден правих брациговски милинки и станаха много вкусни.
Вярно, че не е за тази тема, но онзи ден правих брациговски милинки и станаха много вкусни.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Е-ха, ставаме повече, които пишем тук!
Хлебчето изглежда много добре, предполагам и на вкус също.
Може ли рецептата на тези милинки! Изглеждат много вкусни!
Хлебчето изглежда много добре, предполагам и на вкус също.
Може ли рецептата на тези милинки! Изглеждат много вкусни!
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1968
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 184 пъти
- Получил благодарност: 153 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Доволна съм от хлебчето и като вид и като вкус. Сега смятам да пробвам и бирения хляб, но трябва да си набавя ръжено брашно.
Преди години съм яла брациговски милинки и много ги харесвах, затова потърсих рецепта за тях.
Рецептата, която изпробвах се оказа много сполучлива. Тавата с милинки приключи за отрицателно време.
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%8 ... 0%BA%D0%B8
Това което добавих от мен, е натрошено сирене отгоре и към жълтъка за намазване добавих малко прясно мляко.
Преди години съм яла брациговски милинки и много ги харесвах, затова потърсих рецепта за тях.
Рецептата, която изпробвах се оказа много сполучлива. Тавата с милинки приключи за отрицателно време.
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%8 ... 0%BA%D0%B8
Това което добавих от мен, е натрошено сирене отгоре и към жълтъка за намазване добавих малко прясно мляко.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Браво Марка, страхотен хляб.
А милинките да се окапе човек, пиши ако можеш рецептата.
А милинките да се окапе човек, пиши ако можеш рецептата.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Марка, благодаря за рецептата! Ще се пробват! Може да се опитам да ги направя с квас, ще видим.
Днес забърках половин доза от бирения хляб. Да видим какво ще излезе. Май ще го извадя нощес да е на плота, че в хладилника нещо въобще не мърда, за разлика от обичайното хлебче, което правя .
Утре ще се отчитам.
Днес забърках половин доза от бирения хляб. Да видим какво ще излезе. Май ще го извадя нощес да е на плота, че в хладилника нещо въобще не мърда, за разлика от обичайното хлебче, което правя .
Утре ще се отчитам.