Домашно консервиране

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Домашно консервиране

Мнение от apis »

Ако е с найлонова капачка,или стара,може би не трябва да се обръща.
Но най добре е сигурно да е с нова капачка,както ти ги правиш.
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5253
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 67 пъти
Получил благодарност: 90 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Daniela Pargu »

Да попитам :nod:
Изненадаха ме с едни манатарки- искам някак да ги съхраня-
може би-в бурканчета :hmmm:
Правили ли сте и ако може да ми помогнете с изпитана рецепта :nod:
Четох в нета - с бланширане,но ми се иска помощ от приятел :stiskam: :dovolen:
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 237 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от zeleno »

гъбите се бланшират за да се свият
после пълниш плътно бурканчето , сок от този в който си ги бланширала и малко сол
варят се обаче поне половин час
ние обаче манатарки само сушим / и сърнела също само сушена /
нарязани на тънки филиики , в отворена фурна на 50 градуса , наредени на кухненска хартия или такава за печене , ако нямаш сушилня за плодове и зеленчуци / и ако са във фурна , можеш да наредиш поне три реда , двете тавички , които продават с печката и скарата /
или нанизани на връв в подходящо помещение
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5253
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 67 пъти
Получил благодарност: 90 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Daniela Pargu »

Ооо,благодаря!
То в сушилнята съм заложила- но стават бавно,та няма да имам време за втора порция :snif:
Затова ми хрумна в бурканче!Искаш да кажеш -както всяка гъба :hmmm:
Рекох си,че за манатарка може някой да знае по-така рецепта,ама явно с бланширане ще е! :daaa:
Пак благодаря :tzvetentze: !Започвам ги! :dovolen:
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 237 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от zeleno »

не ти трябва по-изчанчена рецепта , подправки и прочие
целта е да запазиш точно нейния вкус , максимално
пък после - според употребата ще овкусяваш :dovolen:
аз съм купувала горски гъби в бурканче , от магазин , а ми то печурки простосмъртни да бяха , щяха да имат повече аромат от тези с черен пипер , дафинов лист и дрън дрън
Румена
Виенско кафе
Мнения: 312
Регистриран на: Авг 20, '14, 22:17
Местоположение: София

Re: Домашно консервиране

Мнение от Румена »

zeleno написа: Юли 15, '18, 15:37 ...ние обаче манатарки само сушим / и сърнела също само сушена /
...или нанизани на връв в подходящо помещение
А как ги ползвате след това?
Питам, защото съм купувала сушени гъби, но така и не се научих правилно да ги готвя.
Тази година суших кладница и се чудя дали ще е само за подправка- аромат и овкусяване...
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 237 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от zeleno »

сушената сърнела се стрива почти като брашно , слагаме в супи и яхнии с печурка , подсилва вкуса
манатарката също
може да се накисне , преди готвене и водата в която е кисната също се слага в манджата
купувала съм и замразени манатарки , не ми харесаха хич
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5253
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 67 пъти
Получил благодарност: 90 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Daniela Pargu »

Момичета,благодаря за идеите и мненията :tzvetentze: :dovolen:
И суших , и бланширани затворих в бурканчета :daaa:
Много съм доволна от резултата!
---
Други гъби сушени - накисвам във вода и след набъбване съм
ползвала за супи и гарниране на ястия,панирани също.Само пържени не ми харесват :snif:
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 237 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от zeleno »

о , панирани от бурканче :daaa:
особено масловките стават вРъхта
Румена
Виенско кафе
Мнения: 312
Регистриран на: Авг 20, '14, 22:17
Местоположение: София

Re: Домашно консервиране

Мнение от Румена »

И аз благодаря, мислех, че нещо бъркам:)
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”