Приказка за хляба
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Къде да сме, при розите сме, нищо че моите още не са цъфнали, проверявам пъпките на всеки 15 минути.
Току що извадих едно бяло хлебче, ей сега ще го снимам.
Твоят последният изглежда превъзходно, а каква е разликата във вкуса с кефира.
Това с различния квас от различните брашна вече го констатирах от собствен опит. Наистина всеки параметър е от значение. Но това го отчитам едва в крайния резултат. Далече съм от майсторлъка предварително да зная, какво би се получило като променя едно или друго нещо. Хайде, отивам да снимам.
Току що извадих едно бяло хлебче, ей сега ще го снимам.
Твоят последният изглежда превъзходно, а каква е разликата във вкуса с кефира.
Това с различния квас от различните брашна вече го констатирах от собствен опит. Наистина всеки параметър е от значение. Но това го отчитам едва в крайния резултат. Далече съм от майсторлъка предварително да зная, какво би се получило като променя едно или друго нещо. Хайде, отивам да снимам.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Вкуса е малко като на тостерен хляб, заради млякото в кефира.
На мен ми харесва, по богат е вкуса, дори прибавям и лъжица-две зехтин.
Тая техника се прави и с кисело мляко като стартер и позната като Левито мадре(мисля, че произлиза от Италия), с тая разлика, че при киселото мляко лакто бактериите са доста по-малко в сравнение с кефира. За тези, които се притесняват от лактозата в млякото, дрождите я използват за храна и подобно на глутена я превръщат в по-прости, усвоими съединения.
На мен ми харесва, по богат е вкуса, дори прибавям и лъжица-две зехтин.
Тая техника се прави и с кисело мляко като стартер и позната като Левито мадре(мисля, че произлиза от Италия), с тая разлика, че при киселото мляко лакто бактериите са доста по-малко в сравнение с кефира. За тези, които се притесняват от лактозата в млякото, дрождите я използват за храна и подобно на глутена я превръщат в по-прости, усвоими съединения.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Той се прави сам от теб е желанието и прецеждането, когато е готов.
Не знам от снимката дали се вижда, реално този хляб се утрои, спрямо това, което беше като тесто.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Ето го, печен в подръчни съдове, разрязан с тъп нож, но хапнат топъл с удоволствие и изненада, колко е вкусен. Това родителите на ММ, които продължават да ядат магазинския хляб.
Дааа, продуктите, които тровят хората, няма да изчезнат от рафтовете. Винаги ще има хора, които да ги купуват
Бялото през средата не е недопечено, а от кривото рязане.
Я да видя какво пишете в кефирената тема.
Дааа, продуктите, които тровят хората, няма да изчезнат от рафтовете. Винаги ще има хора, които да ги купуват
Бялото през средата не е недопечено, а от кривото рязане.
Я да видя какво пишете в кефирената тема.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Венче, супер е хляба и е радостно, че са го оценили.
Явно за по възрастните хора, покупката от магазина е нещо, като стандарт на живот, "лукс", който като деца са нямали.
Майка ми се беше запалила покрай мен да си прави хляб, но след няколко месеца престана, купува си от селския магазин.
Оправданието е - хората са го направили, пакетирали(..подразбирайте фирмите, които произвеждат хляб), аз ще се мъча да си правя.....!
Даже за мое изумление, повечето жени от село, сред които и леля ми, на коледа се записваха в магазина за готова питка с паричка...
Този феномен го има и при по-младите, скоро с една колежка спорихме, по тая тема. Тя си купува готова баница, защото ....било много трудно, и тя да няма да се прави на по-голяма майсторка от майсторите....
Учудваме това преклонение и доверие в пакетираните храни с лъскави етикети, никой не си прави труда да прочете какво съдържат тези храни.
Явно за по възрастните хора, покупката от магазина е нещо, като стандарт на живот, "лукс", който като деца са нямали.
Майка ми се беше запалила покрай мен да си прави хляб, но след няколко месеца престана, купува си от селския магазин.
Оправданието е - хората са го направили, пакетирали(..подразбирайте фирмите, които произвеждат хляб), аз ще се мъча да си правя.....!
Даже за мое изумление, повечето жени от село, сред които и леля ми, на коледа се записваха в магазина за готова питка с паричка...
Този феномен го има и при по-младите, скоро с една колежка спорихме, по тая тема. Тя си купува готова баница, защото ....било много трудно, и тя да няма да се прави на по-голяма майсторка от майсторите....
Учудваме това преклонение и доверие в пакетираните храни с лъскави етикети, никой не си прави труда да прочете какво съдържат тези храни.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Я и аз да си покажа напредъка
Няма консистентност в резултатите още, но от време на време има сполучлив хляб
Имам големи проблеми с тайминга. Или по-скоро с личната си разсеяност. Захранвам кваса и го изпускам, или пък изобщо забравям да го захраня, или нещо се случва и трябва да пека по-рано от колкото трябва, или трябва да пътуваме и тестото трябва да пътува и то в най-неподходящия момент, изобщо - оправдания всякакви. Купих три различни книги и се оплетох съвсем - всяка следва различна технология и не мога да избера
Няма консистентност в резултатите още, но от време на време има сполучлив хляб
Имам големи проблеми с тайминга. Или по-скоро с личната си разсеяност. Захранвам кваса и го изпускам, или пък изобщо забравям да го захраня, или нещо се случва и трябва да пека по-рано от колкото трябва, или трябва да пътуваме и тестото трябва да пътува и то в най-неподходящия момент, изобщо - оправдания всякакви. Купих три различни книги и се оплетох съвсем - всяка следва различна технология и не мога да избера
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Перфектен .
Без неуспешните опите как ще се насладим на постигнатото
Без неуспешните опите как ще се насладим на постигнатото
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Браво, Лоиз, всичко му е наред на хлебчето.
Моите проблеми са с кваса. Уж чета и тренирам, а не съм много сигурна какво точно се случва. Изглежда наличието на мехурчета не е достатъчна гаранция, че квасът е силен и качествен. Как най-правилно да го поддържам жив. Да го храня ли или да го пращам в летаргия. Твърд или хидратиран. Оплела съм се и аз в момента.
Пп. Много ти е красива кърпата, завид
Моите проблеми са с кваса. Уж чета и тренирам, а не съм много сигурна какво точно се случва. Изглежда наличието на мехурчета не е достатъчна гаранция, че квасът е силен и качествен. Как най-правилно да го поддържам жив. Да го храня ли или да го пращам в летаргия. Твърд или хидратиран. Оплела съм се и аз в момента.
Пп. Много ти е красива кърпата, завид
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Оффф, аз имам хиляди проблеми. И с кваса експериментирам, направих два сега - единият бял, единият ръжен. Ръженият е доста по-стабилен сякаш. Държа ги в хладилника и подхранвам веднъж седмично (горе-долу). Когато мисля да пека по-активно, вадя част от единия и подхранвам два пъти, да се засили и тогава правя по-голямо количество.
Мисля обаче и да изсуша малко, да има резерва
Обаче и с замесването и оформянето имам проблеми. Последният хляб например - по периферията се изпече чудесно, но в центъра имаше голяма топка неотворено тесто, нямам обяснение. Бях изпуснала пика на кваса, но не мисля, че е от това, а по-скоро от оформянето - сякаш съм затворила в средата неизмесено тесто, което също ми се струва странно. Абе - играя си
Всъщност е покривка, наследство от свеки, и аз доста си я харесвам.
Мисля обаче и да изсуша малко, да има резерва
Обаче и с замесването и оформянето имам проблеми. Последният хляб например - по периферията се изпече чудесно, но в центъра имаше голяма топка неотворено тесто, нямам обяснение. Бях изпуснала пика на кваса, но не мисля, че е от това, а по-скоро от оформянето - сякаш съм затворила в средата неизмесено тесто, което също ми се струва странно. Абе - играя си
Всъщност е покривка, наследство от свеки, и аз доста си я харесвам.