Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Изкушения за лакомници и гурмани.

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнениеот troll » Пон Фев 05, 2018 2:12 pm

А за кваса .... действията са разумни, но обясненията.....
Автолизата, например, винаги се случва.
Но това:
"....На всеки 30 мин. го разтегляте и завивате от всяка страна за да изкарате максимално глутена от брашното. Това е много важна стъпка. Не я пропускайте. ......"

Видиш ли Калико как трябва с глутена!
Не обичам да не обичам.
Аватар
troll
Кафе машина
 
Мнения: 3457
Години: 58
Регистриран на: Вто Мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Montreal 5b
Пол: Мъж

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнениеот scleri » Пон Фев 05, 2018 7:01 pm

troll написа:Здравей Склери!
Според мен баба Гина се е пошегувала, давайки ти снимка на френски селски хляб от тук:
http://sladkoisoleno.blogspot.ca/2013/10/blog-post_982.html?m=1


Така е в нета. Всеки краде всичко от всякъде. Аз тая снимка заедно с рецептата я видях тук - http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=56100&vote=show . Доколкото публикацията е от 2015 год. , а френския хляб от http://sladkoisoleno.blogspot.ca/2013/10/blog-post_982.html?m= е от 2013 година повече от ясно е кой от къде е краднал снимката.
Остава сега Троле ти да вземеш да измайсториш един хляб по тая бирена рецепта, и да ни покажеш как наистина изглежда това чудо.
Аватар
scleri
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2234
Години: 59
Регистриран на: Съб Юли 10, 2010 1:14 pm
Пол: Мъж

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнениеот sendi1966 » Пон Фев 05, 2018 8:27 pm

Склери,точно по тази рецепта не съм си направила кваса.Всичко на око,само технологията горе долу по направата съм спазвала и имам квас и правя хляб с квас.Не е толкова сложно.Рядко правя автолиза,но разтяганията ги правя.Карам малко по съкратената процедура и става много хубав хляб.
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1211
Години: 52
Регистриран на: Нед Апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково
Пол: Жена

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнениеот wenche » Пон Фев 05, 2018 11:26 pm

Днешният ми хляб е от лимец и с квас, обаче купешки. Според етикета не трябва да има нищо друго освен ,ръж, вода и Лактобацилус и все био :hmmmmmm:
Пак е кръгъл, щото нали ... Почти два дни - разтягане, сгъване, втасване и пак, и пак, но в резултат хубав хляб и при това цял килограм :dovolen:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Връщам се да ви чета, че много сте изписали за няколко дни :gush:
Аватар
wenche
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2353
Регистриран на: Пон Апр 22, 2013 12:56 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнениеот wenche » Пон Фев 05, 2018 11:39 pm

troll написа:Ами не само изглежда, ами е и много вкусна. Има нещо средиземноморско в нея и туй е изобилието на олио д'олива.
Другото е мащерка, чубрица, чесън, черен пипер, риган и пак олио.
Фокачата е свързващото звено между хляба и пицата.
Изображение


Ммммм, много апетитно !
Троле, всички тези миришки, дето ги изброяваш, са намазани отгоре с олиото или е овкусено тестото с тях. Дали ще се изпече хубаво, ако маслините се нарежат на ситно и се омесят в тестото. :hmmm:
В моя любим блог Hefe und mehr има рецепти с бира. Ще взема да се пробвам и аз.
Аватар
wenche
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2353
Регистриран на: Пон Апр 22, 2013 12:56 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнениеот mija » Пон Фев 05, 2018 11:58 pm

Eeeй, много сте заразни! Вдъхновена от клипчето на Танет- разбъркване с шпакла, техники за аериране :lol:
и да си призная това е първият ми хляб :angelche:
Изображение
Изображение
Аватар
mija
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1746
Регистриран на: Сря Авг 19, 2015 9:24 pm
Местоположение: София 5b зона
Пол: Жена

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнениеот johnstalker » Вто Фев 06, 2018 12:15 am

Бравост! Не си си написала годините.. та не знаем как да те оценим! ;)
Аватар
johnstalker
Наркоман
 
Мнения: 11053
Години: 50
Регистриран на: Нед Дек 20, 2009 12:08 am
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Пол: Мъж

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнениеот troll » Вто Фев 06, 2018 12:46 am

Ха ха ха!
Чичо Джон - оценител!

Ся за Склери и Баба Гина....
Историята си я бива.
Значи в този блог публикуват статии на Новинар, където има и Новинар Кулинар.
Та въпросната статия е от там.
Рецептата е от книгата на Невяна Кънчева, „Хляб от фурната и хлебопекарната”, ИК „Колхида” , но там снимки няма. И ся тук съм триумителен. Или някой от Новинар или Командващия блога е решил да има и зрелище и е зел та праснал снимката с връзка към оргиналния сайт. Тя снимката излиза като напишеш в гуглата "хляб в гювеч" - картинки. Ма тия не могат и да крадът, като хората.
Ква е връзката с Баба Гина?
Това е надпис, който излиза над текущата статия с връзка рекламиращ друга статия за рецепта за здраве, те излизат случайно и на Склери се е паднало туй дето го е копирал.
А на новоправещите честито. Голяма е тръпка.
Ся тук е книгата на Невяна Кънчева, „Хляб от фурната и хлебопекарната” и класическата книга Пенка Чолчева.
http://slavuncho.blogspot.ca/p/blog-page_19.html?m=1
Последна промяна troll на Вто Фев 06, 2018 1:03 am, променена общо 1 път
Не обичам да не обичам.
Аватар
troll
Кафе машина
 
Мнения: 3457
Години: 58
Регистриран на: Вто Мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Montreal 5b
Пол: Мъж

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнениеот wenche » Вто Фев 06, 2018 12:54 am

По делата ще оценяваш, Джони, как иначе !
Добре дошла в клуба, Мия :tzvetentze: Направо се чува, как се отчупва къшей по нарезите :dovolen:
Последна промяна wenche на Вто Фев 06, 2018 1:15 am, променена общо 1 път
Аватар
wenche
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2353
Регистриран на: Пон Апр 22, 2013 12:56 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнениеот troll » Вто Фев 06, 2018 1:00 am

Ся Венче ..... аз почнах с една рецепта па я умешах с друга.
Обаче
Ако искаш маслините, а и доматите вътре в хляба е важно кво целиш: вкус или визия, щото тез неща рядко вървят заедно.
Та ако е вкус трябва да ги оставиш по-водни така и да намалиш водата в рецептата, ако е за изглед и вкусови изненади ги слагаме върху домакинска хартия и ги сушим да не дебалансираме рецептата, щото тя си има всичко, а ние искаме и още от всичко и тъй се развалят рецептите.

Ся ще ми се да изтъкна нещо.
Всички брашна са безглутенови! А някой като им сложиш вода почват да го правят глутена и ако сложиш мазно силно намаляваш формирането на глутена.
И в пшеницата няма глутен.
Глутен има в тесто само.
Не обичам да не обичам.
Аватар
troll
Кафе машина
 
Мнения: 3457
Години: 58
Регистриран на: Вто Мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Montreal 5b
Пол: Мъж

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнениеот troll » Вто Фев 06, 2018 2:14 am

Та във фокачата, във тестото сложих по 1/3-1/4 чл от всяко,а после сложих в едно тиганче по още малко и едно 100мл олио долива и ги позапържих но не много. Чесънът да остане бял. С туй мазах отгоре.
Ся ....
Трябва да призная, че сушените доматите изпадаха и не допринесоха с нищо. Впрочем черните маслини също. Листата от розмарина са отделно от мляния дето го сложих.
Забравих босилека от подправките.
Не обичам да не обичам.
Аватар
troll
Кафе машина
 
Мнения: 3457
Години: 58
Регистриран на: Вто Мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Montreal 5b
Пол: Мъж

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнениеот johnstalker » Пет Фев 09, 2018 2:01 am

troll написа:Ха ха ха!
Чичо Джон - оценител!

Ся за Склери и Баба Гина....
Историята си я бива.
Значи в този блог публикуват статии на Новинар, където има и Новинар Кулинар.
Та въпросната статия е от там.
Рецептата е от книгата на Невяна Кънчева, „Хляб от фурната и хлебопекарната”, ИК „Колхида” , но там снимки няма. И ся тук съм триумителен. Или някой от Новинар или Командващия блога е решил да има и зрелище и е зел та праснал снимката с връзка към оргиналния сайт. Тя снимката излиза като напишеш в гуглата "хляб в гювеч" - картинки. Ма тия не могат и да крадът, като хората.
Ква е връзката с Баба Гина?
Това е надпис, който излиза над текущата статия с връзка рекламиращ друга статия за рецепта за здраве, те излизат случайно и на Склери се е паднало туй дето го е копирал.
А на новоправещите честито. Голяма е тръпка.
Ся тук е книгата на Невяна Кънчева, „Хляб от фурната и хлебопекарната” и класическата книга Пенка Чолчева.
http://slavuncho.blogspot.ca/p/blog-page_19.html?m=1



Перфектно! Тебе, обаче май вече всички те схванаха.. и за това няма коментари от два дни. А Склери аз си го пазех за мен.. щото не пише много за кактуси вече а само за хлябове. Ако искаш да си тарикат като мен, застани с името си.. щото както усещам без дори и да те блокират тук.. скоро няма да получаваш повече коментари по темите освен от мен.. а аз рядко пиша тук. ;) Не мое един анонимен пор или трол.. или недай си боже некоя стрина ирина да се прави на интересен повече от колкото границата на търпимост, симпатии и други такива подобни бъдат провокирани от една дребна, плоска и елементарна "тролска" цел в този форум - "Да направим Склери нещастен".. ;)
Технически си запознат, че за мен никога не е било проблем да те локлизирам, кой си и от къде си... но ме дразни анонимната ти позиция от която си мислиш че имаш.. та както ти казах "при кактусите" ..
ПС. Между другото, няколко каки и баби от "кафето" споделиха наскоро с мен, че трудно разбират написаното от теб.. ама нали са умни и си траят. ;)


Усещам се.. че докато пиша тези редове, на теб рейтинга(ЪТ) ти пада много.. или пък моя пада, знам ли?!;) Просто има моменти в живота когато започваме да се вживяваме и се надценяваме водени от някаква цел..

Евала за търпението ти и последователността ти да оплетеш Склери (който е бившо ченге) в схемата си и да го издокарш като един най-обикновен плагиатор "копи-пейст-Ър". Успя да го подмамиш, евала! ;)

И сега какво? Постигна целта си.. и ще се оттеглиш анонимен? ;) :liubov2: Склери поне не е анонимен..;)
Аватар
johnstalker
Наркоман
 
Мнения: 11053
Години: 50
Регистриран на: Нед Дек 20, 2009 12:08 am
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Пол: Мъж

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнениеот wenche » Вто Фев 13, 2018 5:17 pm

Какво беше пък това :hmmm: :shock: :hmmm: :snif:
Но да си дойдем на темата.

Аз получих подарък от приятел хлебар мнооого стар квас, разбирай поддържан години наред - и той не знае вече, колко точно. Много бял, фин и нежен. Половината ще го храня и къткам, а с другата половина замесих ето този бял хляб. Втаса за 12 часа в топлата кухня. Не зная, дали ще мога да проверя твърдението, че хлябът с квас с всеки ден ставал по-вкусен, защото както го започнаха мъжете топъл с масло .....

Изображение
Изображение
Аватар
wenche
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2353
Регистриран на: Пон Апр 22, 2013 12:56 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнениеот bell » Вто Фев 13, 2018 5:24 pm

wenche написа:Аз получих подарък от приятел хлебар мнооого стар квас, разбирай поддържан години наред - и той не знае вече, колко точно. Много бял, фин и нежен. Половината ще го храня и къткам


Венчееее, какво злато си получила за подарък :potekoha: Хлябът изглежда прекрасно и чакам да кажеш как е на вкус. Има ли онази специфична кисела жилка?
Аватар
bell
Кафе машина
 
Мнения: 3127
Регистриран на: Пон Май 28, 2012 3:11 pm
Пол: Жена

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнениеот wenche » Вто Фев 13, 2018 6:14 pm

Не, Белисима, белият хляб не киселее. И не би трябвало, ако и квасът е захванат само от бяло брашно и вода.
Киселият вкус идва, ако като "стимулант" за по-бърза ферментация се ползва боза, кисело мляко и подобни.
Ох, много е вкусен, наистина :slove:
Аватар
wenche
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2353
Регистриран на: Пон Апр 22, 2013 12:56 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

ПредишнаСледваща

Назад към Готварство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GIOIA(Джоя), ladida и 3 госта