Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Изкушения за лакомници и гурмани.
Потребителски аватар
Тутти
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1947
Регистриран: съб ное 21, 2015 7:47 am
Местоположение: София

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от Тутти » пет яну 12, 2018 9:27 pm

Wenche, благодаря, в сряда ще ги направя, тогава ще има за кого да си давам труда.

Di_Va
Кафе машина
Мнения: 3538
Регистриран: пон сеп 20, 2010 10:22 pm

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от Di_Va » съб яну 13, 2018 1:06 am

Ей, опасни подстрекатели сте! :liubov:
Дори аз се хванах и вчера направих хляб, за първи път в живота си! И понеже тук сте все майстори и никой не е дал рецепта подробна, като за съвсем начинаещи, намерих нещо в нета, (Вени, и аз се чудя, какво са правили хората преди :hmmm: :lol: ) и направих хлебчето с половин килограм брашно - на вид не ми се получи, ама вкусът си беше супер, а кората бая дебела стана, та днес трудно се режеше. По нататък ще пробвам и на Тути вариантите, и някакви безглутенови смески, ама това ще стане когато имам повечко време и настроение.

Потребителски аватар
troll
Кафе машина
Мнения: 3573
Регистриран: вт мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Напуснал

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll » съб яну 13, 2018 1:08 am

Първия безглутенов хляб е факт.
Ся чакаме да изстине.
Изображение
Напуснал

Di_Va
Кафе машина
Мнения: 3538
Регистриран: пон сеп 20, 2010 10:22 pm

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от Di_Va » съб яну 13, 2018 1:12 am

Браво, Трол, ти си неуморим хлебоправяч! Да споделиш после какъв е вкусът и много ли е различен от другия хляб.

Потребителски аватар
wenche
Баш кафе майстор
Мнения: 2578
Регистриран: пон апр 22, 2013 12:56 pm
Местоположение: София

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche » съб яну 13, 2018 2:06 am

Охоооо, че и голям си го направил, не някаква топчица :sclap: Трол!
Покажи сърцевината и ни го опиши :dovolen:

Потребителски аватар
Asarina
Кафе машина
Мнения: 3374
Регистриран: нед мар 31, 2013 4:23 pm
Местоположение: София - Лобош

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от Asarina » съб яну 13, 2018 2:25 am

calico написа:Троле, всички тези гуари и ксантани се заместват успешно с пектин на прах и ленено брашно.
правила съм с тях и без тях, разлика няма, ако се сложи пектин и ленено брашно. Но понякога ползвам и гумите, правят тестото лепкаво.
моята основна смес си я правя при всяко печене, аз почти не ползвам готови смески,
принципно е такава
от цялото количество брашно половината е оризово. На оризовото наполовина е царевичното. На половината на царевичното е смес от всичко каквото имам в момента: ленено, тиквено, грахово, нахутено, магданозено и пр. и пр. Задържително слагам по някоя(3-4) с.л. тапиока или царевично нишесте(ако имам, че трудно се намира) и това е. + 1/4 ч.л. ябълков пектин на прах.
Разбивам кофичка кисело мляко с малко сол и 2 ч.л. сода бикарбонат. Добавям 2 с.л. оцет, 2 с.л.олио, 2 яйца, ако искам подправки- чубрица, кимион, нигела, сминдух и пр. и разбърквам. Почвам да добавям брашната, бъркам с лопатка, докато стане мека смес която не може да се меси, но е достатъчно гъста за да оформя топки с мокри ръце, колкото топка за тенис. Обикновено топките ги правя на елипса(как се казва на елипсовидния обем :hmmm: ?) и редя върху хартия за печене. В загрята на около 180-190 фурна за около 15-20 мин. Откакто почна да бъркам докато мога вече да ям хлебче минават около 30 минути.
В
Calico, вероятно съм пропуснала да прочета, та питам - колко е цялото количество брашно?

Потребителски аватар
troll
Кафе машина
Мнения: 3573
Регистриран: вт мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Напуснал

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll » съб яну 13, 2018 3:04 am

Изображение
Хлебчето е много пърхаво и леко.
На мен ми напомня един вкус..... някъде преди 35-40 години бяха пуснали едни кафяви малки хлябчета по магазините и го пробвах. Та на тва ми заприлича. Нещо като солен кекс, но много леко. Като го ядеш винаги ти остава един остатъчен вкус в гърлото, все едно не си глътнал всичкото брашно.
Готов съм да хапвам от него един път в месеца.
:oops:
Появи се друг проблем.
Жената го хареса.
Ако и дъщерята го хареса..... лошо за мен.
Ся ... редно е да обесня кво е тва. Щот туй не е онова, а е тва:
Изображение

Изображение

Обаче си втаса и се дигна за 40 мин и после се вдигна във фурната. Пекъл съм го 80 мин докато отвътре стана 99° на 180° фурна.
Напуснал

Потребителски аватар
troll
Кафе машина
Мнения: 3573
Регистриран: вт мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Напуснал

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll » съб яну 13, 2018 3:37 am

Направих си кашкавалче с чубрица :eeeh:
Изображение
Бива!
Обаче винаги има една идея по-кисел вкус.
Напуснал

Потребителски аватар
calico
Наркоман
Мнения: 23313
Регистриран: ср дек 02, 2009 4:41 pm

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от calico » съб яну 13, 2018 9:10 am

ей че хубав безглутенов хляб си направил :ieeee:
браво, браво.
обикновено безглутеновия на следващия ден вече хич не го бива, тъй че е добре да не остава за другия ден.
не знам що казваш кисел вкус, може да е от брашното, или от маята? моите не са кисели. но пък си миришат на хлябна сода като содените питки.
би ли ми казал какъв е състава на тази смеска? ако има и проценти, идеално, да си я направя и да опитам като твоя хляб...

Азаринка, не съм писала колко е брашното, щото не знам, не го меря. Примерно като почнеш да прибавяш брашната - 2-3 с.л. тапиока или нишесте, и още по 2 с.л. ленено брашно, ябълково, грахово(каквото там имаш), Разбърквам добре и прибавям царевичното брашно, да кажем половин чаша. И оттам насетне вече само оризово, докато стане.
ако искаш направи си първо суха смеска от разните брашна и от нея слагай, ако ти е по-лесно.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...

Потребителски аватар
ljuboznatelna
Кафе машина
Мнения: 4480
Регистриран: вт яну 26, 2010 1:13 pm
Местоположение: Пловдив 7а зона

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от ljuboznatelna » съб яну 13, 2018 11:56 am

Голяма работа сте, браво! Аз пък за пореден път сложих ръженото брашно да вкисва за квас, този път на стайна температура, да видим ще стане ли :)

Няма пшеница без глутен, ни овес, ни ръж. Без глутен е ориза. Няма глутен ни в млечни (ако са истински) , ни в ябълки. Правих диета без глутен и казеин на едно от децата девет месеца, заради аутистичното поведение, изчетох страшно много. И молекулка глутен не биваше да поеме. И само фруктоза, никакви други захари, защото едното беше монозахарид, а другото дизахарид, едното храни гъбички и разваля зъби, другото не (но кое от захаридите - моно или ди - не помня). Мед не, заради алергените, иначе не вреди. И яйца и ядки не,заради алергени, особено фъстъци. А за да се компенсират липсите, се дават добавки, които също са без глутен и казеин. По една шепа хапчета на ден - магнезий, калций, селен и т.н. и т.н.

Следях реакция при всяка хапка нова храна.Нямате представа, когато организмът се е поизчистил, колко е изявена реакцията към продукти, към които проявява непоносимост (алергична).
Само че целта на тази диета е друга. Теорията е, че в стомаха, заради наследствена предразположеност, отравяне с тежки метали от ваксини или друго, или Бог знае защо, но имунитета не може да се справи с гъбичките, които се развиват в червата. Ние си ги носим в нормални количества, но при слаб имунитет се развиват патологично. Тези гъбички изтъняват червата и вредните вещества преминават в кръвта, предизвикват алергии и атакуват мозъка. Диетата цели да ограничи всичко, което храни гъбичките, за да се възстанови чревната лигавица и организмът за започне сам да изхвърля вредните вещества.

Това е възможно най-краткото и непълно, разбира се, обяснение, но го правя за разяснение за позицията ми за глутена. Цяла наука е, а в САЩ и индустрия. Ако ме питате за ефекта - да, имаше, веднага се промени поведението. Чудо не стана, но за майките на такива деца всяка малка крачка е чудо.
Така че има резон във вредата от прекомерния глутен, но не мисля, че е разумно да се лишаваме от него.
Въпросните гъбички се хранят и от маята, така че и тя беше забранена. Оцетът също, интересно, че и гроздето беше абсолютно забранено.
Безглутеновите брашна правят твърд хляб, затова слагах една добавка - ксантан гум, която придаваше мекота на оризовите питки. Тогава я нямаше още тая мода и не се намираха никакви готови продукти.Поръчвах Ксантан в ибей, дойде едно кило, а за една питка е нужна една щипка :)

П.С. Понеже не обичам да говоря наизуст, и колкото и да се опитвам да си спомня, може да ви заблудя в нещо, затова се порових и естествено, попаднах на мои мнения отпреди 10 години :) Ние сме здрави (донякъде) хора, но процесите в стомаха са сходни, така че ако някой проявява интерес, може да прочете: http://bg-mam.ma/p/162943/3404055" onclick="window.open(this.href);return false; Превод от рускоезичен форум, основан от майка на аутист, живееща в САЩ. Там се натрупа толкова информация, която иначе е платена, че и форума в един момент стана платен. Добре че не е копи пейст, а превод, иначе ще ме съдят.
Изображение

Потребителски аватар
troll
Кафе машина
Мнения: 3573
Регистриран: вт мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Напуснал

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll » съб яну 13, 2018 2:21 pm

Състава
Ingredients :Whole Grain Sorghum Flour, Potato Starch, Cornstarch, Pea Protein Powder, Tapioca Flour, Sugar, Xanthan Gum, Sea Salt, Guar Gum. Yeast Packet: Yeast, Sorbitan Monostearate, Ascorbic Acid
Това е новия им продукт, в който са изключили бобови брашна по искане на клиентите. Фирмата е интересна.
Твърдят, че още няма измислена машина, която да прави по финно брашно от бавно въртящи се воденични камъни и те тъй си правят брашното.
Напуснал

Потребителски аватар
calico
Наркоман
Мнения: 23313
Регистриран: ср дек 02, 2009 4:41 pm

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от calico » съб яну 13, 2018 2:26 pm

това Whole Grain Sorghum Flour какво ще рече да е?
другото горе-долу го разбирам
ама нямат процентен състав ;)
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...

Потребителски аватар
troll
Кафе машина
Мнения: 3573
Регистриран: вт мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Напуснал

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll » съб яну 13, 2018 2:29 pm

Пълно зърнесто сорго брашно
Няма проценти

Но базата е това
30% BRF = 30% (or 0.30) x 140 grams = 42 grams Superfine Brown Rice Flour
30% WRF = 30% (or 0.30) x 140 grams = 42 grams Superfine White Rice Flour
15% TS/F = 15% (or 0.15) x 140 grams = 21 grams good quality Tapioca Starch/Flour
15% PS = 15% (or 0.15) x 140 grams = 21 grams Potato Starch
5% PF = 5% (or 0.05) x 140 grams = 7 grams Potato Flour
3% XG = 3% (or 0.03) x 140 grams = 4 grams Xanthan Gum
2% PPP =  2% (or 0.02) x 140 grams = 3 grams Pure Powdered Pectin
Напуснал

Потребителски аватар
troll
Кафе машина
Мнения: 3573
Регистриран: вт мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Напуснал

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от troll » нед яну 14, 2018 12:37 am

:svekurva: Безглутеновия хляб си е много хубав и днес. Тоствах го и много си става с чесън и пържени яйца.
:oops:
Новото предложение:
Опитвам се да имитирам нещата от миналото, когато хляба е втасвал в нощви завит с месали т.е. парцал, което не е като прозрачното фолио, което ползвам и тенджера.
Изображение
Допуснах грешка, че го сложих в чугунена формичка от 1.5 л.
Другия път директно на камък.
Изображение
Ей тъй излезе от фурната!
Изображение
Изчистих му брашното и докато изстиваше два пъти го мазах с олио.
Изображение
Изображение

Две чаши бяло
Една чаша пълнозърнесто брашно.
325 мл@43°С вода
По 1 чл.
Мая, сол, захар.
1во втасване 35 мин@25°С
Премесване и оформяне.
2ро втасване 45 мин@45°С
Печене на 42мин@230°С докато вътре стана 96°С. Малко му е в повече с всичките екстри във фурната.

Хрумна ми гениална идея (като всички мои идеи).
Ще прибавя и други брашна към пшеницата и ще видим дали ще ни хареса.
Напуснал

Потребителски аватар
wenche
Баш кафе майстор
Мнения: 2578
Регистриран: пон апр 22, 2013 12:56 pm
Местоположение: София

Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба

Мнение от wenche » нед яну 14, 2018 12:54 am

Харесва ми, както е излязъл от фурната, с брашното. Прекрасен!! Троле, какво се случва с кората като я намажеш с олио?
Мисля, че оттук нататък ще става все по-невъзможно да си харесам хляб в магазина.

Отговори

Върни се в “Готварство”