подразване на асмИ
подразване на асмИ
Здравейте, отново
Значи, наближава времето за рязане на лозите, вероятно като мине прогнозираното за след 2-3 дена застудяване. Та ми се ще да се допитам до знаещите какви са особеностите при подрязването на дворните лозови асми, конкретно. Щото за подрязване на лозето на редове в нета има много материали, нали касае промишленото винопроизводство. Почти нищо не пише обаче за дворните асмалъци, освен това, че се режат на чепове на 2 пъпки - ама колко кордона се оставят според сорта, на кои сортове се оставят и стрелки и, най-вече, какво натоварване с чепки носят отделните сортове, така че гроздето на не изсъхне или остане недозряло...
Моля, ако някой има теоретични знания или практически опит по темата, да си включи
Значи, наближава времето за рязане на лозите, вероятно като мине прогнозираното за след 2-3 дена застудяване. Та ми се ще да се допитам до знаещите какви са особеностите при подрязването на дворните лозови асми, конкретно. Щото за подрязване на лозето на редове в нета има много материали, нали касае промишленото винопроизводство. Почти нищо не пише обаче за дворните асмалъци, освен това, че се режат на чепове на 2 пъпки - ама колко кордона се оставят според сорта, на кои сортове се оставят и стрелки и, най-вече, какво натоварване с чепки носят отделните сортове, така че гроздето на не изсъхне или остане недозряло...
Моля, ако някой има теоретични знания или практически опит по темата, да си включи
Re: подразване на асмИ
Много болна за мен тема! Чета, чета и не мога да си ги представя тези чепове, кордони и тем подобни. Имам нужда от по-нагледно обяснение за рязане на Супер ран болгар, Хамбурски мискет и Марица - все десертни грозда. На асма са при мен. Дано някои който разбира ни разясни Много ще съм благодарна!
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили Титаник.
http://rumivarna60.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
http://rumivarna60.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: подразване на асмИ
В общи линии, най-адекватният по темата материал е тозиТУК, само че в стремежа си да направи универсално помагало, човека е наблъскал толкова терминология... мани.
А мен ми се искаше кякой да каже с думи прости, примерно :
1. На чепове и стрелки се режат тези и тези сортове асми (аз знам само за хамбургския мискет) - другите на чепове с 2 очи.
2. Препоръчителното натоварване на развита, над 3 години асма е следното - толкова чепки максимум за такъв и такъв сорт, от по-популярните...
Някой да знае и да иска да се включи?
А мен ми се искаше кякой да каже с думи прости, примерно :
1. На чепове и стрелки се режат тези и тези сортове асми (аз знам само за хамбургския мискет) - другите на чепове с 2 очи.
2. Препоръчителното натоварване на развита, над 3 години асма е следното - толкова чепки максимум за такъв и такъв сорт, от по-популярните...
Някой да знае и да иска да се включи?
Re: подразване на асмИ
хм , вероятно има дето знаят
ама това не значи че искат да загубят време да научат и някой друг
викнала съм един разбирач другата седмица и ще снимам какво прави - за асмите , за дърветата . Той ще реже
лошото е , че аз не знам нито един сорт от гроздето горе как се казва , а има поне пет шест различни
ще снимам есента ако роди нещо , не че вярвам че някой ще ми го разпознае ....
ама това не значи че искат да загубят време да научат и някой друг
викнала съм един разбирач другата седмица и ще снимам какво прави - за асмите , за дърветата . Той ще реже
лошото е , че аз не знам нито един сорт от гроздето горе как се казва , а има поне пет шест различни
ще снимам есента ако роди нещо , не че вярвам че някой ще ми го разпознае ....
Re: подразване на асмИ
Калчев, понеже казваш, че знаеш за хамбурския мискет, кажи поне за него, много те моляkalchev написа:В общи линии, най-адекватният по темата материал е тозиТУК, само че в стремежа си да направи универсално помагало, човека е наблъскал толкова терминология... мани.
А мен ми се искаше кякой да каже с думи прости, примерно :
1. На чепове и стрелки се режат тези и тези сортове асми (аз знам само за хамбургския мискет) - другите на чепове с 2 очи.
2. Препоръчителното натоварване на развита, над 3 години асма е следното - толкова чепки максимум за такъв и такъв сорт, от по-популярните...
Някой да знае и да иска да се включи?
И стрелката какво е - пръчка излизаща от чеп и на нея се броят очи?Кордон и стрелка едно и също ли са?
Някъде прочетох, че при Супер ран болгара плодната пръчка се оставяла на 10-12 очи. Това ли ще е стрелката? И през колко чепа се оставя плодна пръчка на един клон?
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили Титаник.
http://rumivarna60.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
http://rumivarna60.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: подразване на асмИ
Ще викнеш, щото има кого - в моето село тия дето можеха поизмряха, останали са само от ония, от тъмната страна, ама те са на принципа "по -добре гладен, от колкото потен" и никой не ги е виждал с мотика, с очила и да не пушат
И баш това ми е страха при слагането на дръвчетата, на празното място от предната тема - че няма да има кой да викна, да ми покаже за половин час, ами трябва да обикалям с книгата или принтираните листи е едната ръка, и с ножица в другата, като улав....
И баш това ми е страха при слагането на дръвчетата, на празното място от предната тема - че няма да има кой да викна, да ми покаже за половин час, ами трябва да обикалям с книгата или принтираните листи е едната ръка, и с ножица в другата, като улав....
Re: подразване на асмИ
Руми, в линка, който е пуснал са обяснени.
Имам 2 лозички, садени 2011г. Първата година почти не мръднаха. Зимата май поизмръзнаха. 2012 - станаха до около метър високи. Миналата вече дръпнаха и стигнаха до около 2.5 метра.
Това, което е дадено в материала от Калчев ме притесни
При засаждането лозата се реже на чеп с 2 очи. На втората година горната пръчка се премахва изцяло, а долната се реже на чеп с 2 очи.
При филизене се запазва само един летораст, който се привързва редовно на подпора и се колтучи. Целта е да се получи права пръчка с дължина над 2 м.
Действията за първите две години съм ги пропуснала и май съм минала направо към филизенето
И сега какво да ги правя? Премахнала съм страничните клонки и съм оставила по 1-2 високи пръчки. Да оставя само по една ли?
Пишман лозар
Имам 2 лозички, садени 2011г. Първата година почти не мръднаха. Зимата май поизмръзнаха. 2012 - станаха до около метър високи. Миналата вече дръпнаха и стигнаха до около 2.5 метра.
Това, което е дадено в материала от Калчев ме притесни
При засаждането лозата се реже на чеп с 2 очи. На втората година горната пръчка се премахва изцяло, а долната се реже на чеп с 2 очи.
При филизене се запазва само един летораст, който се привързва редовно на подпора и се колтучи. Целта е да се получи права пръчка с дължина над 2 м.
Действията за първите две години съм ги пропуснала и май съм минала направо към филизенето
И сега какво да ги правя? Премахнала съм страничните клонки и съм оставила по 1-2 високи пръчки. Да оставя само по една ли?
Пишман лозар
Re: подразване на асмИ
Да, викам, но не намирам Казват, че не знаят, не могат, чуждото ги било страх....абе не желаят! И плащане предлагам, но...kalchev написа:Ще викнеш, щото има кого - в моето село тия дето можеха поизмряха, останали са само от ония, от тъмната страна, ама те са на принципа "по -добре гладен, от колкото потен" и никой не ги е виждал с мотика, с очила и да не пушат
И баш това ми е страха при слагането на дръвчетата, на празното място от предната тема - че няма да има кой да викна, да ми покаже за половин час, ами трябва да обикалям с книгата или принтираните листи е едната ръка, и с ножица в другата, като улав....
А това с принтираните листи и аз го практикувам и вече втора година по асмата няма ни едно грозде
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили Титаник.
http://rumivarna60.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
http://rumivarna60.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
- батко ви Санди
- Кафе с мляко
- Мнения: 295
- Регистриран на: Авг 21, '10, 12:46
- Местоположение: 19 hole teebox...
- Обратна връзка:
Re: подразване на асмИ
По принцип асмите наистина се режат на чепове, но не е проблем да се оставят стрелки с по 5-6 пъпки и плодни пръчки с по 8-12 пъпки, като трябва да съобразиш с родовитостта на сорта. От моята асма над гаража набрахме 10 щайги нормална реколта, тъй че колкото по-голяма е асмата, толкова и натоварването може да е по-голямо. Асмите по принцип са силни и нормално някои сортове образуват по два грозда на плодна пръчка. Аз лично като видя че има много гроздове оформени, след като тръгнат леторастите, оставям по един и другите ги махам. Оправдано е да се оставя повече от един грозд само ако сортът е с дребни гроздове. Според мен е по-добре да е по-малко натоварена лозата, да получиш малко по-малък добив, но с добра захарност, пръчките за следвашата година да са добре узряли за презимуването и да заложат повече плодни пъпки. Каквото и да напишем тук като теория, нищо не може да замени практическия опит на място. Тъй че ескпериментирайте.
От 7 години не пия кафе... :)
-
- Кафе машина
- Мнения: 4867
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 307 пъти
- Получил благодарност: 266 пъти
Re: подразване на асмИ
Ние като експериментирахме, също като Румито, нищо не успяхме да отгледаме. Миналата година един приятел като на шега взе ножицата и набърза ръка оряза асмите, тези които бяха читави, де, другите просто ги премахна. И брахме грозде . Онзи ден имахме късмет да мине да ни види и се надявам и тази година на грозде . Ама трябва да се науча и почвам да се упражнявам на миналогодишните лозички, които поръчвахме от тук. И щото съм пропуснала резитбата при засаждане, тази година смятам да я броя за първа , дали е дабра идеята не знам.