Трева - Райграс?

elmaz
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1843
Регистриран: чет юни 19, 2014 4:03 pm
x 10
x 10

вт мар 13, 2018 8:44 pm

[quote=lori post_id=804164 time=1520965139 user_id=5041]
Луковичните цветя не са в тревата,но са близо и страх ме е докато пръскаме да не ги унищожим. И за да засеем нова трева трябва ли да махнем старата. До сега мъжа ми се занимаваше с райграса,но нещо не се справя,трябва да взема нещата на свои ръце
[/quote
Виж какво казва Кестен в темата по-рано

Re: Трева - Райграс?
Мнение от kesten » пон дек 10, 2012 5:20 pm

Тук ще споделя личният си опит в правенето и поддържането на тревен килим. Като обяснявам и защо правя различните дейности. Поне за мен е много важно да осмисля действията си. На всякъде казвам аз … така.. аз така. Не от грандомания, а тъй като споделям личния си опит и не претендирам че това са най-добрите практики.

Подготовка на почвата: Няма да говоря за стандартната подготовка като почистване и подравняване а към унищожаване на зелените растения

Преди да се пристъпи към правене на тревен килим е изключително важно терена да се подготви като се напръска поне два пъти с тотален хербицид. Пръскаме- растенията умират след около 2-3 седмици. След известно време повтаряме упражнението. Аз лично си пръсках през няколко месеца докато вървеше строежа на къщата. Тотални хербициди са Глифозат, Гликофом, Раундъп- всички те имат еднакво активно вещество. Нарича се тотален- тъй като убива всички зелени растения- едно и многогодишни. Периода след който може да се сее е 30 дена. /в литературата се казва 45 дена, но 30 дена стигат/. Отровата се пренася чрез листата в кореновата система и растението постепенно умира. Пръска се сутрин след като се вдигне росата преди да е нагряло силно слънцето, за да не изсъхне бързо. /Това важи и за селективните хербициди/. Целта е да се използва светлинната фаза на процеса фотосинтеза. Нежеланите тревни видове са от семейство житни /троскот, лепка и др./ от същото сем. са и желаните- власатки, райграс, метлица. Размножават се не само чрез семена, но и чрез кореновата система. Целта е да унищожим корените им. При отскубване на видимата част на растението, част от корена си остава в почвата е дава начало на нов и силен плевел. Чрез тоталния хербицид не унищожаваме семената на плевелите, те са си в почвата и имат кълняемост десетина години. Само чакат благоприятни условия да покълнат. Разбира се така се унищожават всички нежелани видове- издънки от дървесни и храстови видове също.

Тревна смеска: Много грешно се наричат хубавите тревни площи- райграс. /както казваме –Ксерокс, Памперс и т.н./ Това е най-ниско качествената трева. Расте бързо, стърчат едни високи класове и след няколко години се разреждат и стават петна в тревния килим. Ценни са власатките и метлиците. И при тях разбира се има скъпи и евтини и при тях правилото е скъпото излиза по-евтино след това в поддръжката.

При сеенето на семената след заравняване се отделя част от почвата. Набраздява се с гребло/дараче и се разхвърлят семената като се ходи на кръст. Първо в едната посока, после перпендикулярно. Аз си правя терена на малки правоъгълници и за всеки смятам колко смеска трябва да хвърля. Така разпределям семената равномерно. След разхвърлянето терена отново се минава с дарачето и се хвърля отгоре другата почва, така че семената да се загърнат с около см. пласт. Това е с цел да не се изпичат семенцата на слънце, да не ги отнасят мравките и да не ги изяждат птиците. Терена се валира- отново на кръст за да се уплътнят семената.

Торене: Аз хвърлям заедно със семената и комбинирана тор NPK. Пръскам след това с лозарска пръскачка със стимулатор за растеж. /този който ползвам тук не се внася, но в големите агроаптеки се предлагат различни видове/ Това е важно за да дадем възможност на благородните семена да израснат преди бурените. Тук започва надпреварата. Спящите семена на бурените ще изместят благородните, ако не им дадем по-добър шанс.

Поливането е ясно и задължително. Колкото повече, толкова повече! Стига да не е мочурище няма как у нас някой да прекали с поливането. При поливна система 2 пъти на ден. В никакъв случай когато грее слънце. Получава се екранен ефект и тревата изгаря. Добре е по хладина да се полива сутрин и вечер.

Период за затревяване: По принцип се казва че се затревява пролет и есен- за да се хване дъждовния период. Ако е есен, то трябва да е достатъчно рано за да могат корените да укрепнат и да не загинат през зимата. Ако са покълнали, но не укрепнали ще загният и загинат през зимата. Така че ако не успеем в ранна есен до средата на октомври да затревим, то съвсем късно преди студовете за да чакат пролетната влага и тогава да покълнат семената.

Десетина дена след хвърлянето на семената аз пръскам със селективен хербицид. Аз използвам Cambio – доволна съм от резултата.
Нарича се селективен тъй като унищожава само широколистните тревни видове. Троскот, лепка и др. са също сем. житни, както стана дума и ако ги унищожим ще унищожим и желаните видове. За това е толкова важна предварителната подготовка на почвата. Плевелите ще се борят да се върнат на мястото си и от тук до края на грижите ни за тревния килим ни чака скубане на нежеланите видове и пръскане един път месечно със селективен хербицид.

За косенето не говоря, всеки знае за принципа- Колкото повече косим- по-добре. Така се сгъстява тревата. Не се борим с плевелите чрез косене. Който си мисли че като коси ще се справи с плевелите- греши много. Троскота например много обича да го косят. Да ще има зелен килим от плевели и малко благородна трева и това е. Не казвам че не е красиво- просто е друг тип тревен килим.

Валиране: Валира се поне един път месечно. Валираме след косене на влажна почва. Целта е не да натъпчем тревата, а да натиснем коренчетата надолу да укрепнат и да не се образуват туфи.

Торене. Един път месечно в периода пролет- есен. В никакъв случай не се тори с оборска тор. Толкова плевели ще внесете, че после ще видите зор докато се отървете от тях. /Не че едни съседи на село не правят точно това, а после се ядосват на бурените?/

Ами май това е. Както е казал англичанина.. трудни са първите 100 години.

Не че някой ще направи английска морава при нашия климат, но защо пък да не опита
0 x
"Благодаря ти Боже за поръчките" Tanet

sasha
x 46

ср мар 14, 2018 5:25 am

lori написа:
вт мар 13, 2018 8:18 pm
Луковичните цветя не са в тревата,но са близо и страх ме е докато пръскаме да не ги унищожим. И за да засеем нова трева трябва ли да махнем старата. До сега мъжа ми се занимаваше с райграса,но нещо не се справя,трябва да взема нещата на свои ръце
Лори, изпратИ снимка на тревата, да видим какво разбираш под „несправяне”. Предполагам, че вече се налага вертикутиране, подсяване и песъкуване.
0 x
lori
Kафенце
Мнения: 9
Регистриран: пон юли 27, 2015 6:42 pm

ср мар 14, 2018 10:36 am

Изображение :oops:
0 x
sasha
x 46

ср мар 14, 2018 9:49 pm

Лори, ти нямаш трева, имаш само плевели. Според мен, когато стане топло/над 20°С/ напръскай с тотален хербицид и след седмица или, когато всичко изсъхне, изчистваш и засаждаш отново. Това трябва да стане/засаждането/ до края на април, за да има влага. За засаждането, трябва да прочетеш и да спазиш технологията.
Все пак, добре е и друго мнение да вземеш, но това на снимката никак не ми харесва. Не мога да си обясня, по каква причина се е стигнало до тук. Добре е да си изясниш причините, за да не се повтори. :stiskam:
0 x
lori
Kафенце
Мнения: 9
Регистриран: пон юли 27, 2015 6:42 pm

ср мар 14, 2018 9:57 pm

Аз знам причините. Първото райграса ни не е за слънце и второ не поливаме редовно.Тази година нарочно я оставихме,за да подновим.Не искам да повторя същите грешки,затова търся съвети.Но ме притеснява имам доста лалета и зюмбюл покрай "тревата",да не заминат и те. Миналата година пръскахме с Магнето Хибрицид,но само 1-2пъти и не забелязах да има ефект.
0 x

Потребителски аватар
ljuboznatelna
Кафе машина
Мнения: 4611
Регистриран: вт яну 26, 2010 12:13 pm
Местоположение: Пловдив 7а зона
x 296
x 161

вт апр 17, 2018 9:31 am

Има семена и те ще продължат да излизат (и да се насяват). Когато има добре поддържана смеска, плевелите не могат да превземат поляната. Но това ще рече редовно поливане, косене и торене. Ако нямате тази възможност, хвърляй някаква сухоустойчива смеска, поливайте доколкото може, и после косете редовно. Ще остане това, което е устойчиво. Като една природна поляна. При редовно косене едногодишните плевели постепенно изчезват. Ръчно опитайте да извадите всичко с дълбоки корени - тръни, лапад...Глухарчетата поне са красиви, с тяхната многобройност трудно се справя човек. :)

Ако искаш нова трева , или пръскай с хербицид, както е посъветвала Саша, или го фрезовайте и сейте наново. Но е много трудоемко, иска пак заравняване, валиране.... И редовна поддръжка, иначе няма как.
0 x
Изображение
Потребителски аватар
greeneyed
Чист кофеин
Мнения: 7135
Регистриран: пон ное 30, 2009 3:11 pm
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
x 122
x 224

вт апр 17, 2018 12:00 pm

ljuboznatelna написа:
вт апр 17, 2018 9:31 am
Глухарчетата поне са красиви, с тяхната многобройност трудно се справя човек. :)
На съседите поляната е занемарена и има хиляди глухарчета , които ръсят семена към нас. :ufff: Оградата е мрежа и няма край това засяване с глухарчета. Освен да се вдигне бръшлян по оградата, не виждам какво друго мога да направя , поне малко да ги огранича тез семена.
0 x
Роза на сянка не вирее, източва се, не цъфти, боледува.

"Не искайте много – не можете да му платите цената" Ванга

моите цветя
mpetkova
Kафенце
Мнения: 2
Регистриран: ср апр 18, 2018 3:40 pm

ср май 02, 2018 10:56 am

Здравейте! От четири години имаме засят райграс и досега винаги е бил в перфектно състояние. От две седмици започна да жълтее на петна и става все по-зле. Поливаме го веднъж в седмицата и косим веднъж. Някой има ли идея на какво може да се дължи това пожълтяване?
0 x
Потребителски аватар
darina1960
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1358
Регистриран: чет яну 31, 2013 5:17 pm
x 35
x 39

ср май 02, 2018 12:18 pm

Mpetkova, и моята така стана, благодарение на троскота, който упорито плъзна навред. Неизтребим е. Чистих механично с правата лопата. На следващата година пак се появи. Разгледай си тревата за тази напаст. Освен това нещо под земята си прави тунели и там където си върви тревата не е както трябва. Това е при мен. При теб може да е друго. Ако се включи някой с друг съвет. Успех с борбата от мен. :daaa:
0 x
mpetkova
Kафенце
Мнения: 2
Регистриран: ср апр 18, 2018 3:40 pm

ср май 02, 2018 1:10 pm

При нас в двора има засяти два сорта райграс, които са един до друг /просто свърши семето от едния и продължихме с друг/. На единият нищо му няма, но при другия се получи ето това:
Изображение
Изображение
Затова си мисля, че не е от някое животно, по-скоро болест. Моля, ако някой е запознат да ме посъветва какво да правя.
0 x
bpetrova
Кана кафе
Мнения: 542
Регистриран: пет май 06, 2016 7:40 pm
x 1

ср май 02, 2018 1:39 pm

Аз поливам всеки ден...Може би му е малко водата, може да има липса на микроелемент...
0 x
gospodinov
x 46

ср авг 01, 2018 12:30 pm

Тъй-като двора ние голям, искам една част от него да засадя плодни дръвчета.
Искам да засея и трева(около дръвчетата), която не иска поливане и често косене (кой ли не иска такава :)).
Има такива тревни смески за овощни градини и лозя, но като че ли са доста скъпи и в големи опаковки.
https://semenata.shop/%Dа1%82%D1%80%D0% ... 0%BA%D0%B8
Някой намерил ли е по-евтино решение?
0 x
Потребителски аватар
greeneyed
Чист кофеин
Мнения: 7135
Регистриран: пон ное 30, 2009 3:11 pm
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
x 122
x 224

чет авг 02, 2018 11:42 am

gospodinov написа:
ср авг 01, 2018 12:30 pm

Искам да засея и трева(около дръвчетата), която не иска поливане и често косене (кой ли не иска такава :)).
Някой намерил ли е по-евтино решение?
Ако можеш да вземеш семена от трева, която е точно в твоя регион- някой да е събрал сено и да има узрели семена. Имам предвид, че тревата, която виждам около градината, по пътя също, е най-устойчива , най-подходяща за конкретния регион. Дали ме разбра, Господинов? :dovolen:
0 x
Роза на сянка не вирее, източва се, не цъфти, боледува.

"Не искайте много – не можете да му платите цената" Ванга

моите цветя
gospodinov
x 46

чет авг 02, 2018 11:47 am

:daaa:
greeneyed написа:
чет авг 02, 2018 11:42 am
gospodinov написа:
ср авг 01, 2018 12:30 pm

Искам да засея и трева(около дръвчетата), която не иска поливане и често косене (кой ли не иска такава :)).
Някой намерил ли е по-евтино решение?
Ако можеш да вземеш семена от трева, която е точно в твоя регион- някой да е събрал сено и да има узрели семена. Имам предвид, че тревата, която виждам около градината, по пътя също, е най-устойчива , най-подходяща за конкретния регион. Дали ме разбра, Господинов? :dovolen:
:daaa: Напълно, даже имам нещо в предвид!
0 x
ninkatatata
Кафе с мляко
Мнения: 270
Регистриран: ср окт 24, 2012 8:03 pm
Местоположение: Варна
x 2
x 3

съб авг 04, 2018 6:40 pm

Чудя се каква трева ще избирам ,от къде да я поръчам. Помагайте с избора ,моля ви.Не че поливната е готова ,но работим по въпроса .Поне да съм готова със семената.Мястото е слънчево,имаме кладенец т.е. може да се полива .Сега заравнявам терена ,чакам оферти от фирми за напоителни и силно се надявам на есен да успея да я сея.Пръсках два пъти с раундъп.Първия път беше май.Втория път обаче закъснях явно ,имаха семена тревите ,беше преди месец.След това виках машина заравнихме и сега преди дъждовете изорахме.Но гледам ,че са покълнали тревички доста като разсад са .Сега да прекопая ли или пак да напръскам още веднъж.Как ще ги уморя повече? А имам време май да напръскам?
0 x
Отговори

Върни се в “Градини и дизайн”