КРИСТАТИ кактуси и други сукуленти

Модератор: scleri

Потребителски аватар
practicar
Kафенце
Мнения: 17
Регистриран: съб юни 04, 2011 3:45 pm
Местоположение: София
x 1
Контакти:

съб юни 11, 2011 9:24 pm

Здравейте,
кристатите растения са красиво и интересно допълнение към всяка колекция. Почти няма голяма колекция от кактуси и сукуленти в която да не присъстват един или повече от тях. От друга страна специализираните колекции са голяма рядкост и в световен мащаб. Реших да пусна тема за кристатите растения и в този форум с цел да се популяризират тези екзотични форми от света на растителното царство.

Кристатите форми, артът в растителното царство

Наименованието “кристата” произлиза от латинската дума crista и в превод означава гребен, като се има предвид необичайния външен вид и форма на стъблото, приличащо на гребен
(на петел) или ветрило. “Фасциация” е друга дума, с която се описва същото явление. Кристатите форми се образуват в резултат на издължаване на апикалната меристема (делящите се клетки на върха на растението) в линия и последващ теоретично неограничен растеж, докато нейната ширина остава константна. Образуването на кристати е явление, характерно не само за кактусите, то се среща и при много други сукуленти, като например „млечките” – Euphorbiaceae, „красула” – Crassulaceae, Asclepiadaceae и др., а също и при тревистите растения, храстите и дори при дърветата. Срещат се кристати цветове, плодове, цефалии и даже корени. В зависимост от вида на кактуса и възрастта на кристатата форма, могат да се разграничат три типа кристати:

1. Ветрилообразна, когато гребена е толкова дебел, че колкото и да расте не променя първоначалната си форма, например популярната Сarnegia gigantea “ Ветрилото ” обикновено нараства бавно, става голямо, тежко и ако е присадено, често изтощава подложката, независимо колко е дебела.
2. Вълниста, те са с не толкова дебело стъбло, което дава възможност гребена да се нагъне неколкократно.
3. Тип “мозък”, особено красиви кристати форми, които се получават вследствие многократното нагъване на гребена, при което се оформя образование, наподобяващо мозък на външен вид.
С напредване на възрастта, кристатните меристеми могат да станат по-малко активни или съвсем неактивни. В първия случай растежът продължава само в няколко точки, като най-често тези точки са в нейните краища.
Кристатите кактуси не са нещо необичайно в природата. Съществува хипотеза, според която кристатата форма се появява в рзултат на шока, който изпитва растението при вътрешно или външно въздействие. Според професор Салисбург от Лондонски университет, фасциацията обикновено възниква, когато съществуват благоприятни условия за фотосинтеза, но неблагоприятни за растеж, съпроводени с различни фактори, като повишена влажност, подпомагащи бързия растеж. Много колекционери или търговци, събиращи кактуси в природата отбелязват, че там, където се срещне едно кристато растение, наблизо могат да бъдат намерени и други такива и то не само от същия вид, а дори и от други родове. Това показва, че средата на местообитание оказва влияние върху процеса на кристатизация. Причините може да са от най-различно естество, но основно те могат да бъдат разделени на две групи - генетични и физиологични.

1. Генетични
Не е доказано със сигурност дали фасциациите могат да бъдат унаследявани. Има съобщения за получаване на 50% кристати растения от семена на кристати родители, но и нито едно кристато от семена на такива.

2. Физиологични, които биват:
А. Естествени - фактори на околната среда, към които спадат:
- Въздействие на насекоми. Съобщават се няколко вида насекоми, които могат да предизвикат фасциация.
- Сезонни влияния. Времето на засяване може да повлияе на степента на фасциация.
- Температура. Ниска температура последвана от висока температура.
- Минерален дефицит. Доказано е, че липсата на някои микроелементи може да предизвика фасциация.
Б. Изкуствено приложени фактори.
- Нараняване на точката на нарастване. По тази въпрос може да се спомене за един експеримент. Екземпляр от Ehinopsis multiplex е бил специално разсечен с нож надлъжно на четири съединени в основата си части. С цел да се предотврати срастването в средата е било поставено парченце дърво. След известно време от два отрязъка са се образували гребеновидни издънки. За съжаление, този резултат не е могло да бъде повторен.
- Третиране с източници на йонизиращи лъчения
- Инфектиране с гъби, бактерии и вируси
- Подхранване с екстремно високи дози минерални торове
- Редуване на недостиг с излишък на вода
- Третиране с различни химични агенти. Описан е случай за поява на гребеновидна издънка при Opuntia cilindrica след третиране с разтвор на арсен.
- Увеличаване или намаляване продължителността на деня.
- Изкуствено размножаване по метода in vitro
Тези въздействия могат да доведат и до обратния процес – разкристатване на кристатото растение и превръщането му в нормално, което може отново да стане кристато, но може и да не стане. В моята колекция има една кристата лобивия фаматименсис, присадена върху юзберти, която в късна есен или зима ако се държи на по-сенчесто и топло място и продължи да се полива, за няколко седмици се разкристатва тотално, като се образуват многобройни детки. Лятото някои от така получилите се детки, отново стават кристати и присадени върху някаква подложка дават нормално кристато растение.
Кристатите и монстрозни растения цъфтят и дават семена, както и обикновените, но това се случва рядко. Някои растения стават кристати още в ранна възраст, все още не съзрели за цъфтеж и поради това никога не цъфтят. Това е едно от обясненията защо някои кристати цъфтят, а други никой никога не е видял цъфнали. Значение има, разбира се, и видовата и родова принадлежност.
0 x
Когато имаш нужното и не дадеш необходимото оставаш с нищото и чак тогава разбираш колко малко е трябвало да дадеш.
Потребителски аватар
Val March
Кафе с мляко
Мнения: 207
Регистриран: ср дек 15, 2010 6:52 pm
Местоположение: Варна
Контакти:

съб юни 11, 2011 10:36 pm

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
0 x
dobis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1536
Регистриран: чет дек 03, 2009 9:03 am

нед юни 12, 2011 10:00 am

Ето и малко сукита , естествено първо еуфорбии при мене

Изображение

Изображение

ето и обратния процес , това от снимката ще бъде клъцнато и ще стане ново растение , вече в нормална форма

Изображение

като това ... петната са от слънчево изгаряне :mrgreen:

Изображение
0 x
dobis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1536
Регистриран: чет дек 03, 2009 9:03 am

нед юни 12, 2011 10:05 am

Тая зелка не знам така ли ми я изпратиха или при мене се разроши , но половината е кристатна половината нормална . Не съм се занимавала с нея , може би някой ден ще я подредя.

Изображение

а това чудо , всикчите му топченца, които се сипят и съм пробвала да вкореня /лесно става/ от тях винаги са излизали нормални растения . Оказа се, че съм се очистила от тях и няма едно поне за мостра

Изображение

Изображение
0 x
el pistolero
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1096
Регистриран: нед ное 29, 2009 11:15 pm
Местоположение: Бургас

нед юни 12, 2011 12:39 pm

dobis, това с топченцата как се казава, да не е някакъв Cotyledon/Tylecodon... или пък някой много засукан Седум :potekoha: ?
0 x
Лимонът по форма е жълт.

Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
dobis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1536
Регистриран: чет дек 03, 2009 9:03 am

нед юни 12, 2011 8:11 pm

Идея нямам , аз му викам грозденцето...редовно съм го мярвала обаче къде ли не , ще сфирна за името като ми попадне.
0 x
Потребителски аватар
practicar
Kафенце
Мнения: 17
Регистриран: съб юни 04, 2011 3:45 pm
Местоположение: София
x 1
Контакти:

нед юни 12, 2011 8:47 pm

Интересни кристати сте пуснали. На практика, преди на холандците да им дойде идеята, че различните форми кристати еуфорбии са доста атрактивни и биха им донесли добра печалба, сред любителите на цветята малко се знаеше за тях. Едва след като се появиха масово по магазините хората взеха да се питат като какво е това и защо е такова. Въпреки това ако изключим еуфорбиите и три-четри стандартни кристати кактуса като например две аустроцилиндроопунции, един винтероцереус, други подобни могат да се намерат по-скоро като изключение.
0 x
Когато имаш нужното и не дадеш необходимото оставаш с нищото и чак тогава разбираш колко малко е трябвало да дадеш.
dobis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1536
Регистриран: чет дек 03, 2009 9:03 am

пон юни 13, 2011 9:09 am

Ето малко мозъци от колекцията на Серафимови . Не съм предполагала че ще ми потрябват , да ги сфотам по централно , но ако някой още не се е загледал по тях , предполагам вече ще им е фен.

Изображение

Изображение
0 x
valyo
Kафенце
Мнения: 25
Регистриран: пон апр 18, 2011 5:01 pm

вт юни 14, 2011 3:02 pm

Тук има малко кристати форми: http://valyo55.snimka.bg/flowers/krista ... 2.18519332" onclick="window.open(this.href);return false;
0 x
Потребителски аватар
greeneyed
Чист кофеин
Мнения: 7282
Регистриран: пон ное 30, 2009 3:11 pm
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
x 351
x 828

вт юни 14, 2011 9:49 pm

Този пахиподиум - PACHIPODIUM LAMEREI CRISTATA съм купила така - снимката е от 01.01.2010

Изображение

Година и половина по-късно е така:

Изображение

Много е засукан гребена, не знам накъде ще избие тази форма :hmmm:
0 x
Роза на сянка не вирее, източва се, не цъфти, боледува.

"Не искайте много – не можете да му платите цената" Ванга

моите цветя
dobis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1536
Регистриран: чет дек 03, 2009 9:03 am

вт юни 14, 2011 11:20 pm

Иииииии, Грийни , забравих любимчетата си .Голямото мерси :tzeluvka:
Моите са година след твоя , сега пак си поръчах , но имаше само с тънките листенца . Като ги сравних сега с новия и аз се изумих колко бързо растат. Загубила съм снимките им като дойдоха.

Изображение
0 x
Потребителски аватар
practicar
Kафенце
Мнения: 17
Регистриран: съб юни 04, 2011 3:45 pm
Местоположение: София
x 1
Контакти:

ср юни 15, 2011 11:36 am

То кристатите са си така, като растат си растат буйно. Понеже могат да имат много (на теория безкрайно много) растящи точки, растат в пъти по-бързо от съответните си некристати видове. Това е една от причините да са ми любими. За няколко години от определени бавнорастящи видове можеш да получиш възрастно колекционно растение, за което ще ти трябват десетки години от некристатата форма.
0 x
Когато имаш нужното и не дадеш необходимото оставаш с нищото и чак тогава разбираш колко малко е трябвало да дадеш.
Потребителски аватар
practicar
Kафенце
Мнения: 17
Регистриран: съб юни 04, 2011 3:45 pm
Местоположение: София
x 1
Контакти:

пет юни 17, 2011 10:24 pm

Освен чрез покупка от магазини и размени с приятели, кристати макар и рядко можем да получим и от собствени или купени семена. Ето защо трябва да се внимава и ако забележим нещо необичайно при семеначетата е добре да не се помайваме дълго а да го лепнем върху някой перескиопсис, отглеждането на който не е проблем. По този начин се сдобих с една интересна Epithelantha pahyrhisa, която се появи на белия свят от двадесетина броя семена получени от Камил Прохазка преди две години. Наред със стандартните растения се появиха и няколко кристатоподобни (на снимката), от които след като порастнаха до размер на едър лешник внимателно отрязах най-кристатата част и я лепнах върху два дебели миртилокактуси. Отрязването не беше много лесно защото се оказа, че отвътре са кухи, нещо типично и за други кристати епителанти. Изображение Изображение
За щастие се прихванаха и започнаха бързо да растат.
Изображение
Осем месеца по-късно вече се оформи като типична кристата епителента.
Изображение
0 x
Когато имаш нужното и не дадеш необходимото оставаш с нищото и чак тогава разбираш колко малко е трябвало да дадеш.
Отговори

Върни се в “Кактуси и сукуленти”