Какъв е този кактус?

Модератор: scleri

sante
Kафенце
Мнения: 8
Регистриран: нед яну 08, 2017 11:37 am

вт яну 10, 2017 11:42 am

Благодаря scleri ! Тъкмо ровейки из снимките на кактусите бях стигнала до извода, че това е mammillaria hahnianaq въпреки че тя е доста космата, но реших че е разновидност. Друго си е да го погледне, човек с опит! Определено това е Ребуция сенилис. Много е сладка!

И понеже новата ми страст към кактусите стигна до там, че не мога да спя, си купих от близкият магазин едно измъчено кактусче което според мен е mammillaria elongata.Ето го Изображение


Ако продължавам с това темпо, скоро няма да има къде да ги държа :D Много ми харесват! Имам един кактус, отглеждам го от няколко години, но тогава когато го купих не бях толкова запалена по кактусите. Взех го за да изсмуква лошите излъчвания от служебния ми компютър. Ще го снимам и ще го кача по-късно, не знам как се казва.

Това е кактуса на майка ми, който тя отглеждаше от много години, а аз го убих с преполиване. Не знам как се казва, но бих го купила пак. Когато цъфна, цялата стая ухаеше на много приятен и нежен парфюм. Снимката е стара от август 2012. Малко след това го убих с много вода. Много, много ме е яд!

Изображение
0 x

Потребителски аватар
scleri
Баш кафе майстор
Мнения: 2714
Регистриран: съб юли 10, 2010 1:14 pm
x 19
x 95

вт яну 10, 2017 5:31 pm

И това трънче не е Мамилария. Това е Корифанта. Това е род кактуси сравнително близък до Мамилариите, и в същия момент доста различен от тях. Кактусчетата в саксийката всъщност са две. На пролет като ги присаждаш ще ги разделиш внимателно. До тогава никакво поливане. Предполагам знаеш. Кактусчетата още са малки / в така наречената ювенилна възраст / и не може категорично да се определи към кой точно вид от род Корифанта принадлежат. На върха на дясното се виждат четири многообещаващи бодлета. Тия черничките. Това са първите централни бодлета на този кактус. Това лято живот и здраве ще се покажат още, и тогава може би ще може да се каже от кой точно вид са.

Ето това е една от моите Корифанти. Тази е Корифанта крацики.

Изображение

Крацики е сравнително скоро открит вид, и са малко редки и скъпи. Вероятността да ги намериш в цветарски магазин не е голяма , така че най-вероятно твоите ще се окажат някакъв друг вид, но черните бодлички на върха обещават да е някой от най-атрактивните видове Корифанта.


Втория кактус който показваш / С дългите цветове / е някакъв хибриден Ехинопсис. Масово разпространен кактус сред хората които имат цветя, и между тях няколко кактуса. Сред любителите на кактуси има хора които харесват и събират Ехинопсиси. Някои видове от този род притежават доста сериозни атрактивни бодли. Има и една група специално селектирани хибдидни ехинопсиси които не се срещат в природата. Хората ги отглеждат заради интересните цветове. Намират се такива на които цветовете плавно преливат в няколко цвята. Напиши на Гугъл хибриден ехинопсис и ще видиш за какво става дума.

Този род кактуси са крайно непридирчиви, и да умориш Ехинопсис от преполиване си е направо талант. Вероятно твоят си е заминал от нещо друго.

Приятна вечер.
0 x
sante
Kафенце
Мнения: 8
Регистриран: нед яну 08, 2017 11:37 am

вт яну 10, 2017 6:48 pm

Много благодаря за отговора! А твоят Корифанта крацики е много хубав и интересен. Нямам търпение да видя моят точно от кой вид е. Не знам как е станал двоен, но имам чувството, че не са се грижили добре за него. Искам да го пресадя, за да му осигура по-добри условия, но ще почакам!

А кактуса който уморих, а може би е бил болен, наистина е Echinopsis. Различните подвидове не знам как ги различават, но за този вид Echinopsis oxygona - прочетох нещо, което ми напомни за моят кактус.

Ето цитат: "...Това е ехинопсисът – Echinopsis oxygona. Понякога го наричат „кралицата на нощта“, въпреки че това красиво наименование принадлежи на род Selenicereus – също представители на семейство кактусови. Независимо от това и двата вида кактуси цъфтят нощем, като цветът се отваря само за една нощ. Уханието му така бързо изпълва въздуха наоколо и е толкова наситено, че наистина опиянява. Който е усетил този аромат през топлите летни нощи, никога не го забравя. Обикновено, в сравнение с кактуса, цветът е направо огромен. Обагрен е в бяло или кремаво. Обикновено цъфтежът е изобилен и се появяват множество пъпки, които се отварят последователно в продължение на месец. Тези растения нямат нужда от почти никакви грижи. Много малко поливане, повече светлина и дори можете да ги оставяте на слънце на балкона през лятото. Те ще ви се отблагодарят с гигантски, красиви и екзотични уханни цветове..."

Хубава вечер и от мен и благодаря!
0 x
Потребителски аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11037
Регистриран: съб дек 19, 2009 11:08 pm
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
x 280
x 242
Контакти:

ср яну 11, 2017 12:01 am

scleri написа:
Крацики е сравнително скоро открит вид, и са малко редки и скъпи. Вероятността да ги намериш в цветарски магазин не е голяма , така че най-вероятно твоите ще се окажат някакъв друг вид, но черните бодлички на върха обещават да е някой от най-атрактивните видове Корифанта.

Ех, Склери.. Склери... защо подценяваш родните кактусопроизводители? Андро ги продаваше цяла година за по 3 лева.. даже има още две останали ;)
Ето линк: http://cactus-bg.com/andro/index.php?ro ... uct_id=356" onclick="window.open(this.href);return false;
0 x
Потребителски аватар
scleri
Баш кафе майстор
Мнения: 2714
Регистриран: съб юли 10, 2010 1:14 pm
x 19
x 95

ср яну 11, 2017 10:17 am

Джони, никога не съм подценявал нашите майстори. Дори напротив. При тях могат да се намерят трънчета за които преди години дори не можехме да мечтаем.
В случая коментирахме кактусче купено от цветарски магазин. Ще се съгласиш че да си купиш безименно холандско трънче и то да излезе нещо рядко е събитие не невъзможно, но определено късметлийско. Не че не се случва.

sante написа:Много благодаря за отговора! Не знам как е станал двоен, но имам чувството, че не са се грижили добре за него.
Санте, едно кактусче може да стане двойно по няколко причини. По естествен път когато и в природата този кактус образува много издънки. Има видове които в природата се срещат на големи купове. Има и такива Мамиларии / род който определено те интересува /, но особено характерно е при род Копиапоа. Поискай от Гугъл да ти покаже Копиапои и ще разбереш за какво става дума.
Втората причина един кактус да стане двуглав е когато някой вредител му гризне връхчето. Когато по този начин кактуса загуби точката си на растеж се събуждат най-близките спящи такива и той става дву, три или повече глав.

В твоя случай обаче няма такова нещо. Просто производителя е засадил в една саксийка две малки растения, а после е решил че не си струва труда да ги разделя, и ги е пуснал за продаване така както са си. Това много често се среща по цветарските магазини. Случва се в една саксийка да има две, три, и дори повече отделни растения. На пролет когато ги извадиш трябва само по внимателно да разделиш кореновите им системи защото те задължително ще са преплетени. Тъй като те са сяти в торфена смес трябва задължително първо да накиснеш добре торфа. Да се навлажни, и тогава полекичка с помощта на клечка, пинцета или каквото друго имаш под ръка да разделиш двете растения, и да изчоплиш колкото може повече от торфа. След това да оставиш кактусчетата за няколко дена да позасъхнат и една тогава да ги засадиш в новата им почва.
0 x

Потребителски аватар
Виола
Наркоман
Мнения: 10321
Регистриран: пет ное 27, 2009 9:13 am
Местоположение: Пловдив
x 31
x 5

ср яну 11, 2017 11:56 am

Е, сега ако кажете и от къде могат да се закупят хибридни Ехинопсиси, цена няма да имате. :tzvetentze:
Видях снимките в кактусарския форум, страхотни са! :potekoha: Аз имам от най-разпространените бял и бледо лилав, но тези са направо уникални! Наистина са непретенциозни, май са от цветята, на които най не им обръщам внимание, но като цъфнат са голяма красота.
0 x
Потребителски аватар
scleri
Баш кафе майстор
Мнения: 2714
Регистриран: съб юли 10, 2010 1:14 pm
x 19
x 95

ср яну 11, 2017 12:52 pm

Има един немски специалист - Андреас Веснер. Той има онлайн магазин за кактуси, но търговията не му е основен приоритет и пазаруването от него не е толкова лесно както при другите търговци. В смисъл че не обновява каталога си често, а и като си поръчате нещо може да ви го достави на другата седмица, но може и ако в момента е ангажиран, да чакате повече от месец. Най-добре е преди да се пазарува от него да се влезе в личен контакт, а не да се ползва директно магазина му. Препоръчвам ви го защото той е един от най-големите дистрибутори на хибридни ехинопсиси в Европа. В момента предлага над сто различни вида. Адреса ми е - http://kakteen-shop.com/Hybriden/Echinopsis/

Иначе хибридни ехинопсиси могат да се намерят и в България. Влез в контакт с хората собственици на онлайн магазините които Джони е пуснал в съседната тема.

Една от най-добрите кактусистки в България е от София. Казва се Инка и също е любителка на хибридните ехинопсиси. Знам че има доста видове. Тя има онлайн магазин, но във Фейсбук. Помъчих се но не можах да го открияно. Намерих личната и страница - https://www.facebook.com/irina.neshkova ... riends.all Ако искаш пиши и на лични. Ако има възможност сигурно ще ти помогне.
0 x
sante
Kафенце
Мнения: 8
Регистриран: нед яну 08, 2017 11:37 am

ср яну 11, 2017 3:15 pm

Качвам снимка на два кактуса. Единият го купих преди няколко години , за да седи до служебният ми компютър. Никак не е претенциозен и оцеля през годините. Не знам какъв вид е.

Другият, който е в дясно го откъснах миналото лято от един голям кактусов храст, близо до плажа на Егейско море в Гърция, където бях на почивка. Струва ми се че това е Nopal cactus -Круша кактус, представлява ядлив представител на кактусите :dovolen: http://nutriclub.bg/sastavki/nopal/ingr ... tri_id/687

Ето а снимката:
Изображение

Ще си купя Корифанта крацики, харесва ми!
Все още издирвам Мамилария Грацилис, а в този сняг не мога да обикалям по борсите за цветя.
За сега съм на път да изкупя кактусчетата от магазина за цветя в моя квартал :D , а те не са много. Сигурно са холандски, ще питам като отида пак.
0 x
Потребителски аватар
Виола
Наркоман
Мнения: 10321
Регистриран: пет ное 27, 2009 9:13 am
Местоположение: Пловдив
x 31
x 5

ср яну 11, 2017 6:20 pm

Склери, благодаря ти много. :tzvetentze:
0 x
Потребителски аватар
scleri
Баш кафе майстор
Мнения: 2714
Регистриран: съб юли 10, 2010 1:14 pm
x 19
x 95

съб яну 14, 2017 11:36 am

sante написа:
Ето а снимката:
Изображение
Лявото кактусче е Ериокактус магнификус. / Магнификус на български означава прекрасен / . Непретенциозен вид. При добро гледане, и достатъчно слънце епидермиса му добива един светло синкав отенък който в комбинация с жълтите бодли прави кактуса доста ефектен. Този кактус лесно образува прикорневи издънки / пуска издънки долу при кореновата шийка / След няколко години се образува много красива група. Особено когато цъфне с едни големи жълти цветове.

Втория / десния / кактус е някаква Опунция. Не мога да определя точния и вид, но по принцип това са непретенциозни кактуси. Наричат ги " круша " кактус заради ядливите им плодове които са доста големи и малко приличат на круши. Не на вкус, а на форма. Лесно се гледат, но някои от видовете Опунции стават доста големи и бодливи храсти което ги прави нежелани от останалите членове на семейството. Има може би десетина / грубо казано / вида Опунции които са достатъчно студоустойчиви и могат да се гледат на открито. В някой части на България могат да се срещнат и в диво състояние в природата.
0 x
sante
Kафенце
Мнения: 8
Регистриран: нед яну 08, 2017 11:37 am

нед яну 15, 2017 6:59 pm

Много благодаря, Склери!

Сега вече знам, какви кактуси имам и ще им сложа надписи. Поръчала съм още два кактуса, но не ми ги изпращат заради лошото време. Аз съм търпелива и ще изчакам. Единият е Mammillaria elongata ssp. echinaria, а другият Mammillaria hahniana.

Днес ходих до Бриколаж, в София живея и си купих от градинският им център семена на кактуси. Фирмата е Vilmorin, а в пликчето има микс от семена. Ще ги засадя, вече четох как във форума. Не очаквам много, дори и да не се получи няма да страдам, ще си купя готови кактуси.

Между другото видях снимки в интернет на Ериокактус магнификус, страхотен е! Моят никога не е цъфтял, но и не е държан на слънце, а все на сенчести места. Има 5 години откакто е при мен, расте бавно и не е цъфтял. Възможно заради това, че седи в стая далеч от прозорец и слънце. Научих много от този форум и най-много от Склери, за което съм му безкрайно благодарна!

До скоро!
0 x
sante
Kафенце
Мнения: 8
Регистриран: нед яну 08, 2017 11:37 am

ср яну 18, 2017 6:21 pm

Здравейте!

Поръчах два кактуса от http://cactusbg.online/. Много съм доволна! Кактусчетата са много сладки и са от вида Мамиларии, по който съм луднала.
Получих кактусчетата със саксийки, грижливо увити, за да не измръзнат и да не се счупят. Веднага се вижда, че това са кактуси създадени и гледани с много любов.
Бях писала на Милена, че търся Мамилария Грацилис и тя ми отговори, че в момента няма за продан, но има личен такъв. Каква беше изненадата ми, когато освен двете кактусчета, които поръчах видях подаръците, а те два: Мамилария грацилис - няколко издънки и Mammillaria sp., който е много красив, ама много. Ето го http://cactusbg.online/index.php?route= ... ct_id=1033
Много съм доволна и още не мога да им се нарадвам. Ще кача една снимка на новите си придобивки. Тези които поръчах са mammillaria hahniana и mammillaria elongata ssp. echinaria Големи сладури!

Знаете ли нещо за mammillaria gilensis. Моя позната като разбра, че съм се запалила по кактусите, ми каза че има mammillaria gilensis, но я е купила от чужбина. Прегледах интернета, но не можах да намеря много информация за този вид, вероятно е рядък.

Извинявам се за лошата снимка!
Изображение
0 x
Потребителски аватар
Polin
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1110
Регистриран: нед ное 15, 2015 8:55 pm
Местоположение: гр.Летица,обл.Ловеч
x 431
x 38

ср яну 18, 2017 7:06 pm

Прекрасни са ти бодливковците,sante, :dovolen:
Дълго и много да те радват и мноооооооого да ти цъфтят :ieeemyzh: :tzvetentze:
0 x

Отговори

Върни се в “Кактуси и сукуленти”