Пясък за кактуси. Какъв и защо?

Модератор: scleri

Потребителски аватар
Alien
Кафе с мляко
Мнения: 247
Регистриран: чет май 24, 2018 5:43 pm
Местоположение: София
x 174
x 234

ср яну 09, 2019 8:22 pm

Имам въпрос: Ако се прави субстрат за кактуси и се слага кварцов пясък, какъв размер е за предпочитане - по-едър или по-дребен. И, ако може да аргументирате, защо.
До скоро нямах възможност да избирам. Или пясък от строителната борса, който е 1/3 тиня и отнема време да се измие. За пресяване никога не е оставал мерак. Или едри камъчета от магазините за аквариумни рибки (на безбожна цена). Сега намерих от къде да взимам чист кварцов пясък (на нормална цена), като имаше десетина размера на песъчинките, по избор, в диапазона 0.4-2мм. Единственият проблем е, че се продава на торби от по 25кг, та ще трябва да се огранича до 2-3 вида.
0 x

Потребителски аватар
scleri
Баш кафе майстор
Мнения: 2910
Регистриран: съб юли 10, 2010 1:14 pm
x 261
x 799

чет яну 10, 2019 11:19 am

Целта на пясъка, и останалите инертни материали, в почвения субстрат е една - да го направи водо и въздухо пропусклив. Къде ще попие по-бързо водата? В ситния сбит пясък, или в купчината чакъл? Сам по себе си дори и най-ситният пясък все пак е водопропусклив, но когато се смеси с почвата той навлиза в порите на отделните частици почва, запушва ги, и затваря пътя на водата.
За това. В почвеният субстрат за кактуси е препоръчително да се използва пясък с едрина на отделните песъчинки над два, три милиметра като по - едрия е за предпочитане. Грубият кариерен пясък / разбира се не от варовикови кариери / е за предпочитане пред гладкия речен пясък точно защото грапавата , неправилна форма на отделната песъчинка оставя микро празнини в почвата, и тези празнини се запълват от въздуха и водата. Освен пясък е добре в почвата да се добавят е ситни камъчета с размер осем - дванайсет милиметра / но не обли речни, а с неправилна форма / . Пак със същата цел - водо и въздухопропускливост. Не напразно тези които имат възможност използват вулканични материали като лава и пемза. Знаете колко порьозни са отделните парченца лава. Освен порьозността лавата е полезна и със своя химичен състав доколкото е богата на нужни за кактуса микроелементи, но това е друга тема.
По нашите земи лава трудно се намира, но може да бъде заменена със зеолит с който за наше щастие България е богата. Едно от най-големите находища на този минерал в световен мащаб се намира до село Бели пласт близо до Кърджали. Зеолита има порьозна структура / до толкова ефективна че се използва и като филтър в някои производства / Освен това химическият му състав също е полезен за кактусите. Ако имате възможност за избор купувайте зеолит с размер на отделните зрънца 5 - 8 милиметра. Ако можете да комбинирате два размера, и освен пет, шест милиметра добавите и по-едър - 10 - 12 милиметра още по-добре.
Освен лава, пемза, зеолит преди години кактусистите масово използваха шамот / това с което покриват червените кортове, но пресят за да се постигне нужната едрина / . Използват се и натрошени тухли или керемиди / също зароди порьозността на материала / Използва се и керамзит-а с подходяща едрина на зърната. В последните години навлезнаха и по екзотични материали като Макадо и други видове печена глина които се използват главно в акваристиката, но както се досещате там използваните количества са малки, и високата цена е е от голямо значение.
1 x
Потребителски аватар
Alien
Кафе с мляко
Мнения: 247
Регистриран: чет май 24, 2018 5:43 pm
Местоположение: София
x 174
x 234

чет яну 10, 2019 12:46 pm

Много мерси за обясненията! Зеолит имам от Бриколаж, ще добавям. Видях темата за вулканичната пемза, ако намеря, ще слагам и от нея. Стари тухли също се намират из квартала, но стриването е играчка, пък и има доста плесен и патина по тях.
А как стоят нещата с перлита? Той би трябвало точно за аерация да се ползва. Обаче май задържа влага и няма да е добре за кактусите?
0 x
Потребителски аватар
scleri
Баш кафе майстор
Мнения: 2910
Регистриран: съб юли 10, 2010 1:14 pm
x 261
x 799

чет яну 10, 2019 1:03 pm

Перлита има гадния навик като поливаш да изплува отгоре. Щото е много лек. Иначе по принцип става, и някои хора го използват, но при наличието на по-подходящи материали ... Що се отнася до тухлите. Няма смисъл да събираш стари и си губиш времето да ги налагаш с чука. Разходи се до най-близкия склад за строителни материали, и помоли да поизметеш около тухлите. Може да те погледнат малко по-особено, но ако излъжеш че ще правиш някаква специална замазка, или нещо друго, вероятно няма да имат нищо против. След това с един гевгир, или друго сито с подходящ размер просто трябва да пресееш събраното и да си отделиш това което ти върши работа.
Едрия пясък за аквариуми който продават по зоомагазините е много скъп. Аз отидох с едно сито / сковах си дървена рамка и опънах мрежа против комари / в строителен склад който е близко до нас. Обясних на склададжията че ми трябва едър пясък за една замазка / щото ако му кажа че е за кактуси може да извика бърза помощ / Той нямаше нищо против да си отсея от купчината. След това му платих петдесет стотинки за една кофа пясък и готово. Със ситото което си бях направил ми отне по-малко от петнайсет минути да напълня кофата. Имам някакво съмнение че ситния пясък който остана след мен на отделна купчинка склададжията ще го продаде по-скъпо на строителите, така че и той беше на далавера.
1 x
Потребителски аватар
Alien
Кафе с мляко
Мнения: 247
Регистриран: чет май 24, 2018 5:43 pm
Местоположение: София
x 174
x 234

чет яну 10, 2019 2:12 pm

Това за гивгира е идея! Тамън има стари такива, с обелено керамично покритие, дето са приготвени за изхвърляне. И не ме притеснява как ще ме гледат, като отивам за някоя дивотия, обяснявам че е за жената (или тъщата), обикновено срещам разбиране.
А може ли перлитът да се покрива отгоре с черупки от морски миди? Едно за да не изплува перлита, друго за да не се издухва субстрата от силните софийски ветрове. Или калциевия карбонат в тях ще се отрази зле на кактусите?
0 x

Потребителски аватар
scleri
Баш кафе майстор
Мнения: 2910
Регистриран: съб юли 10, 2010 1:14 pm
x 261
x 799

чет яну 10, 2019 4:41 pm

Щом толкова ти е мерак можеш да го използваш този перлит. Лично аз не го уважавам, но това не значи че не става.
Идеята за покриване на почвата с миди обаче не е добра. Не само с миди, а с каквото и да е. При кактусите / повечето интересни видове, а не тези от вида бабичкус балконикус дето всяка баба има на прозореца си / един от основните проблеми е как почвата да изсъхне максимално бързо след поливката. За това саксиите имат големи отвори отдолу, за това слагаме сериозен дренаж на дъното. Покриването на повърхността на почвата с каквото и да е прави изпаряването на влагата по-трудно, и забавя изсъхването на почвата. Не че ако сложиш нещо отгоре е абсолютно фатално, но трябва да го вземеш предвид когато определяш честотата, и интезитета на поливките. Някои любители засаждат кактусите си не в самостоятелни саксии, а в голям широк съд в който се опитват да оформят нещо като кътче от пустинята. Там покриването на повърхността с камъни, клечки, и други такива " подробности " не е толкова фатално доколкото повърхността на изпарение е достатъчно голяма. В индивидуалната саксия обаче по-голямата част от повърхността е покрита от самия кактус, а върху малкото останала част ако насипеш сантиметър, два камъчета или миди на практика водата няма от къде да избяга. От страни са пластмасовите стени на саксията, отдолу полицата върху която са наредени саксиите. Вероятността почвата да остане дълго време влажна, и това да доведе до загниване на корените е съвсем реална. За това камъни, миди, сухи корени и други украси между саксиите да, но в саксиите .... Аз лично не препоръчвам.
0 x
Потребителски аватар
Skio
Кафевар/ка/
Мнения: 769
Регистриран: нед дек 15, 2013 1:50 pm
Местоположение: Стара Загора
x 1

пон яну 14, 2019 12:49 pm

Алиен, ако случайно те интересува моето скромно мнение, то е, че добър субстрат се постига с омесване на повече видове инертни материали. Лично нямам нищо против едрия перлит и вярно - ветровете го издухват. Перлитът обаче е препоръчван само до 10% в смеските, та така или иначе поне още трийсетина процента трябва да са нещо друго.
За кварцовия пясък първо има да се установи теглото му - знам ли защо, но аз мисля, че е нещо доста тежко...
После, бидейки този материал изключително термоинертен, аз съм с впечатлението, че субстрат, базиран само на кварцов пясък, би бил много студен през доста голяма част от годината.
Един отличен материал за сукулентни е pumice и в смес с какъвто и да е пясък дава доста приятна структура.
1 x
Mi sa che un tentativo lo farei volentieri...ma se mi nuoce?

"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
Потребителски аватар
Alien
Кафе с мляко
Мнения: 247
Регистриран: чет май 24, 2018 5:43 pm
Местоположение: София
x 174
x 234

пон яну 14, 2019 4:03 pm

@Skio: Всяко мнение е добре дошло. Благодаря за споделената информация.
Точно теглото на кварца (или друг пясък) ме притеснява и мен. Имам една саксия, в която расте алое вера. Бях подготвил субстрат за кактуси, с почти 60% пясък. За две години растението изпълни саксията и тръгна да извира навън, така че трудно се обхваща саксията с ръце или пък да се допира до тялото, при пренасяне. А тежи проклетията... над 60кг. Голяма мъка е прибирането и изваждането.
Пемзата е интересен материал. Стига да е базалт или риолит, бих пробвал. Предложения за закупуване от някъде? Ако е протива правилата на форума, може и на лично съобщение.
Последна промяна от Alien на пон яну 14, 2019 4:18 pm, променено общо 1 път.
0 x
Потребителски аватар
Alien
Кафе с мляко
Мнения: 247
Регистриран: чет май 24, 2018 5:43 pm
Местоположение: София
x 174
x 234

пон яну 14, 2019 4:17 pm

scleri написа:
чет яну 10, 2019 4:41 pm
За това саксиите имат големи отвори отдолу, за това слагаме сериозен дренаж на дъното.
Да питам за дренажа - саксиите, които ползвам, имат доста ръбесто дъно. До сега съм слагал дренаж от гранули керамзит, но само колкото да не се изсипва основния субстрат през големите дренажни отвори. Понякога само слагам найлонова мрежа (от зеленчуци) на дъното. Трябва ли да се прави изрично дренаж, при положение, че самата саксия има високи "крачета" и дори да остане вода в чинийката (гледам да я изливам), няма да мокри корените. Знам, че дренажът е задължителен за керамичните саксии, в които има самое една, понякога доста тясна дупка, в дъното. Но в пласмасата мога да си направя толкова дупки, колкото ми трябват. Та помага ли шуплестия слой от едри камъни/гранули на дъното за нещо или служи само за по-добро отцеждане на излишната влага?
0 x
Потребителски аватар
scleri
Баш кафе майстор
Мнения: 2910
Регистриран: съб юли 10, 2010 1:14 pm
x 261
x 799

ср яну 16, 2019 12:44 pm

Всичко на този свят е относително. Използването на дренаж също. Зависи от това как поливаш кактусите си. На теория не само без дренаж, но дори без отвори на дъното да ти е саксията, ако водата която подаваш е точно колкото са нуждите на кактусите няма да има проблем. Това разбира се е на теория. На практика отворите са задължителни / колкото повече толкова по-добре / . Дъната на квадратните саксийки за кактуси които предлагат специализираните магазини представляват една едра решетка.

Изображение

Въпроса обаче беше за дренажа. Когато саксийката не е достатъчно дълбока и можем да сложим тънък слой дренаж, то неговата роля наистина се свежда до това субстрата да не изтече през отворите. Ако саксийката обаче е достатъчно дълбока и можем да насипем два, три сантиметра, или дори повече работата вече става друга. Дренажа не само спомага водата от почвата да се отече по-бързо, но и улеснява в голяма степен достъпа на въздух до субстрата, и от там до корените. За да е ефективен дренажа той трябва да не е от пясък, а от дребен чакъл. Камъчетата да са поне сантиметър, сантиметър и половина големина. Върху тях можем да насипем съвсем тънък слой от по ситен пясък / с едрина на зърната три, пет милиметра. / който да спре субстрата да навлезе между камъчетата на същинския дренаж.
0 x
Потребителски аватар
scleri
Баш кафе майстор
Мнения: 2910
Регистриран: съб юли 10, 2010 1:14 pm
x 261
x 799

ср яну 16, 2019 8:13 pm

Alien написа:
пон яну 14, 2019 4:03 pm
@Skio: Всяко мнение е добре дошло. Благодаря за споделената информация.
. Предложения за закупуване от някъде? Ако е против правилата на форума, може и на лично съобщение.
Напиши в Гугъл - АГРО ПЕМЗА 8-16mm - 30L , и ще намериш една изгодна, според мен, оферта. Стига да имат в наличност щото нашите фирми нямат навика да свалят изтекли обяви от сайтовете си.
Готови субстрати за различни видове кактуси може да намериш в един от електронните магазини на кактусарския форум. Адреса е - https://cactusbg.online/
0 x
Потребителски аватар
Alien
Кафе с мляко
Мнения: 247
Регистриран: чет май 24, 2018 5:43 pm
Местоположение: София
x 174
x 234

ср яну 16, 2019 9:15 pm

Мерси за насоката. Растена (ако тях имашe предвид) са ми в квартала. Ще взема да прескоча, да видя на място.
0 x

Отговори

Върни се в “Кактуси и сукуленти”