Delonix Regia - огненото дърво

Delonix Regia - огненото дърво

Мнениеот valentina64 » Вто Авг 12, 2014 12:48 am

Делоникс регия, наричан още "Огнено дърво" се смята за едно от най-красивите цъфтящи растения в света. Принадлежи към сем. Fabaceae, подсемейство Caesalpinioideae. Делониксът произхожда от остров Мадагаскар и се среща там в диворастящ вид , а навсякъде в страните с тропически климат се отглежда като декоративно растение. Кората му е гладка сиво-кафява, напръскана с много петънца и точки. Короната има формата на широк чадър с дълги хоризонтални клони. Те са здрави и леко мъхести. По-младите са зеленикави, но по-късно потъмняват и стават кафяви. Диаметърът на короната е по-голям от височината на дървото. Делоникс достига височина от 9 до 12 м максимум. Корените са плитки. Листенцата на дървото са много фини и перести. Съцветията са с дължина 15-30 сантиметра.

Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение

През периода на дъждовете короната на дървото се покрива с красиви червени цветове. Разположени са странично по краищата на клоните и са изключително впечатляващи с огненочервения си цвят.Тогава изглежда като обхванато от огън и от там идва името му „огнено дърво". Цветовете са много оригинални - по форма приличат на орхидеи. В отделните видове те са оцветени различно, най-много се ценят дърветата с ярко червени цветове.

Изображение

Изображение

Изображение Delonix Regia Var. flavida

Изображение

По време на суша растението добива необикновен изглед. От дървото увисват дълги (до 70 см) тъмнокафяви, тесни и плоски бобове. Те са леко закривени и приличат на саби. Африканските деца ги използват в игрите си на фехтовка.

Изображение

Заради невероятната си красота той се отглежда и на много други места по света. В топлите тропически региони расте навън. У нас, трябва да се засади в голяма саксия и да се прибира в закрити помещения преди настъпването на първите студове. Огненото дърво има нужда от много светлина, която е особено важна, за да може растението да се развива добре и да цъфти обилно. Почвата трябва да е песъчлива и добре дренирана. Размножава се чрез семена, които имат висока кълняемост и растат много бързо. Особеност при тях е, че трябва да се държат в много топла вода , гореща дори , за да може твърдата обвивка да "омекне"! Поради този факт цветарите, които го отглеждат го наричат "варен Петко" ! :mrgreen: Това е свързано с естествения хабитат на това дърво, тъй като там стават много пожари, които изгарят дърветата , но семето трябва да се защити и да се възроди отново! По този начин природата ги е дарила с тази им удивителна особеност!

Изображение

Делониксът дава цвят на четвъртата година след поникването. Цъфтежът започва малко след появата на първите листа напролет - май-юни и продължава до началото на есента. Подрязването е необходимо за да се постигане добре оформена корона, особено когато дървото се отглежда в саксия.
При възрастните растения минималната температура, която могат да понесат е от -1 до -3 градуса под нулата! В северното полукълбо делониксът хвърля листата си приблизително за два зимни месеца, а първите листенца се появяват рано напролет.
Моите лични впечатления за това красиво дърво са, че е много трудно и капризно за отглеждане растение! Много е топлолюбиво и зимата поради по-ниските температури и по-малкото количество светлина в помещението им опадат листата, но ако се поддържа стайна температура над 20 градуса има шанс и да се запазят! Голям зор виждам с тях, като упорито им слугувам -"примък-отмък", но не се оплаквам :sneee: - красотата изисква жертви и ние всички го знаем! :daaa: Искат много топлина, т.е. много горещи и слънчеви дни сумарно през годината, каквито при нас не достигат и не знам дали ще ги докарам до цъфтеж! :swonder: Но както е казал руснака : " Поживем, увидим !" ММ нарича делоникса "многострадална Геновева " - :lol: :lol: :lol: - или е с опадали листенца от преполиване, или пък от засушаване,или от студ са като оклюмали, или въшки или белокрилки са ги нападнали! Изобщо са си едно голямо предизвикателство поне за мен! Но това е , докато не ме оставят те, аз не ги оставям! :sdaaa:
Имам 3 делоникса, които посях от семена през януари 2012 година. Трета година им е и интересното е, че са различни на височина - двата са малко над 1 метър, а третият е вече 2 метра! Ето ги красавците, :smakeup: които ме изпълват с цветарски мечти и надежди, че някой хубав, слънчев ден в близките години ще видя поне няколко цветленца от по-горните великолепни цветове на това величествено дърво! :slove: :stiskam:

Изображение Този е 2-метровият

Изображение а тези са двата по-малки!

Изображение

Надявам се, че има и някой друг съфорумец, който се е запалил и отглежда това толкова трудно, но и също толкова красиво тропическо дърво с прекрасни цветове! :daaa:
Аватар
valentina64
Кафевар/ка/
 
Мнения: 936
Години: 53
Регистриран на: Съб Дек 01, 2012 7:19 pm
Местоположение: Нова Загора
Пол: Жена

Re: Delonix Regia - огненото дърво

Мнениеот Мария Николова » Вто Авг 12, 2014 3:21 pm

Поздравления за изчерпателната информация, Вале, която си събрала за нас! :daaa: :gush: :ieeee: Чудесно е, че си си направила труда да изровиш от нета толкова много снимки за онагледяването на матрИала! :shock: Като видях снимките на твоите 3 семеначета, веднага ги познах. Тогава хвърлих едно око и подминах - зелении някакви си. :hihihi: Но сега вече зная какво съм видяла. Заедно с теб ще чакам търпеливо да видим първата китка цветове на тези красоти. :ieeee: . Улавям се, че мечтая да са три различни цвята! :sheart: :sdance: :ieeee:

Опитвам се да намеря правилното ударение на двете думи. Нали все сея на дъното просо. :srofl: Може би Delonix Regia - Делоникс Регия. Или не?
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Аватар
Мария Николова
Наркоман
 
Мнения: 21986
Години: 75
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 12:44 am
Местоположение: Нова Загора
Пол: Жена

Re: Delonix Regia - огненото дърво

Мнениеот Ники Стоянов » Вто Авг 12, 2014 7:07 pm

Аз от две години се мъча с тези добичета и май ще се отказвам.
Искат много голяма саксия за да растат. Основния проблем е с водата - твърде много и листата пожълтяват и опадват. Твърде малко и пак опадват. Общо взето имам останали 3 броя и ги държа на системи. 100мл вода на седмица.

Завиждам ти на упоритостта. Дано се отблагодарят.

Аз ще се задоволя с аблиции :D
Аватар
Ники Стоянов
Кана кафе
 
Мнения: 563
Години: 36
Регистриран на: Чет Юни 13, 2013 8:56 pm
Местоположение: Варна
Пол: Мъж

Re: Delonix Regia - огненото дърво

Мнениеот dal » Вто Авг 12, 2014 7:24 pm

като видях темата и не знам що се сетих за моите хибита ....

иначе имам една такава залитка по жакарандите Jacaranda
Изображение
Изображение
Претория , ЮАР Изображение

видях ги гледах ги обикалях ги снимах ги в естествената им среда , пак са с бобовидни семена огромни в кафяви шушулки , домъкнах такива , и позачетох че искат същите условия - след 9 зона климат , и се отказах ....
някъде даже имахме тема за тези ни лудости , но ти пожелавам да успееш да цъфнат !
dal
Наркоман
 
Мнения: 17392
Регистриран на: Съб Дек 05, 2009 7:06 pm
Пол: Жена

Re: Delonix Regia - огненото дърво

Мнениеот денси » Вто Авг 12, 2014 9:28 pm

И аз пощъклях по редките растения .Накупувах едни семена на домбея .мукуна. разни пасифлори и още някакви .Домбеята върви добре .Мукуната поникна 20-30 см.и загина геройски .Пасифлорите едни цигуляви и те се посякоха .Но имам семена и ще опитвам докато станат .Най-ми върви пепиното и киваното
денси
Кафевар/ка/
 
Мнения: 949
Регистриран на: Съб Сеп 18, 2010 8:58 pm
Пол: Мъж

Re: Delonix Regia - огненото дърво

Мнениеот valentina64 » Вто Авг 12, 2014 10:00 pm

Благодаря ви Мария, Ники и Дал, за насърчението и пожеланията за цъфтеж на делониксите! :tzeluvka: Като се замисля :sthinking: май не съм чувала, чела или видяла цъфнало огнено дърво в България! :hmmm: Пък може и да има, знам ли?!!! :swonder: Твърде наясно съм с минималния шанс това да се случи, но разчитам на малкия шанс на лудия ентусиаст-градинар и късмета на начинаещия! :stiskam: Заради тази красота си заслужава да продължа с грижите си по тези прекрасни дървета! Дано чудото се случи за да се радваме всички! :daaa:
Мария, правилно си сложила ударенията! :sdaaa: Стискай палци да имаме след 1-2 години цъфнал Delonix Regia в Нова Загора! :stiskam:
Ники, не се отказвай от тях, покажи ми ги моля те колко са големи и в какво състояние са, много съм любопитна! :mrgreen:
Мила Дал, :gush: , сякаш ми прочете мислите и предпочитанията към тези великолепни екзоти, та аз отдавна съм залитнала по "твоите" сини жакаранди :slove: - заедно с огнените дървета през януари 2012 посях и семенца на това също толкова великолепно дърво синята жакаранда /Jacaranda mimosifolia/ :smakeup: , от което също имам 3 великолепни екземпляра, които смятам да покажа като открия нова тема в този раздел! :swait:
Денси, продължавай и не се отказвай, все ще се получи някой път - струва си като видиш цъфнал прелестен и екзотичен цвят :daaa: !
Аватар
valentina64
Кафевар/ка/
 
Мнения: 936
Години: 53
Регистриран на: Съб Дек 01, 2012 7:19 pm
Местоположение: Нова Загора
Пол: Жена

Re: Delonix Regia - огненото дърво

Мнениеот valentina64 » Чет Авг 21, 2014 5:17 pm

Чувства се прекрасно в жегите и нарасна видимо това лято, но като паднат темепературите под 10-15 градуса и започва страданието! :sdaaa: :sdoh:

Изображение
Аватар
valentina64
Кафевар/ка/
 
Мнения: 936
Години: 53
Регистриран на: Съб Дек 01, 2012 7:19 pm
Местоположение: Нова Загора
Пол: Жена

Re: Delonix Regia - огненото дърво

Мнениеот Бобсъна » Чет Авг 21, 2014 6:57 pm

няяколко вметки..Делоникса е от сем Бобови...и като член на това сем. произвежда бобове...Пониква изключително лесно,само трябва да се скарифицира(в моя случак надрасках коравата обвивка на семената с шкуркян диск на малкия ъглошлайф до показване на бело),накиснах за 1-2 дни ,насях и след седмица поникнаха...
Растението ,по мое виждане е от доста висока зона...10б/11а( а не както пишат в нета-9а).При мен от 6 семена поникнаха 4...всички растяха прилично,едното стгна 40 см...но зимата ги държах на 10 гр. и всички измряха малко по малко...
Изображение
Бобсъна
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1353
Регистриран на: Сря Апр 14, 2010 9:22 am
Местоположение: Пазарджик
Пол: Мъж

Re: Delonix Regia - огненото дърво

Мнениеот Ники Стоянов » Нед Авг 24, 2014 4:09 pm

Ей ги мойте двете.

Изображение

Зимата почнаха да чернеят отгоре надолу и почерняха до средата. Сега са избили ама са много грозни.
Оставил съм ги на произвола.
Аватар
Ники Стоянов
Кана кафе
 
Мнения: 563
Години: 36
Регистриран на: Чет Юни 13, 2013 8:56 pm
Местоположение: Варна
Пол: Мъж

Re: Delonix Regia - огненото дърво

Мнениеот valentina64 » Нед Авг 24, 2014 8:16 pm

Ники, и при мен някои клончета почерняха, но ги отрязах до здраво. :sdaaa: Но това се случи рано напролет, когато избързах да ги изкарам навън и явно им дойдоха в повече все още хладните нощи! А иначе зимата си бяха на топло и изкараха без проблеми. Догодина напролет, ако всичко е наред с тях ще изчакам да стане достатъчно топло - поне 15 градуса нощем и тогава ще ги изкарам в градината! :daaa:
А ти не се отказвай от тях, представяш ли си ако цъфне това чудо на природата, каква радост ще е от тази красота?!!! :o :shock: :potekoha:
Аватар
valentina64
Кафевар/ка/
 
Мнения: 936
Години: 53
Регистриран на: Съб Дек 01, 2012 7:19 pm
Местоположение: Нова Загора
Пол: Жена

Re: Delonix Regia - огненото дърво

Мнениеот Ники Стоянов » Нед Авг 24, 2014 8:43 pm

Аз принципно не се отказвам лесно, просто не намирам перспектива у него при мойте условия. Забелязах, че корените му растът изключително бързо и съответно иска много голяма саксия. И като я напълни спира да расте докато не го пресадиш в нова. Нямам нерви, нямам и място.

Ако приемем, че човек е невероятно упорит и отдаден и му усигори идеалните условия за развитие, когато дойде време да цъфти ще бъде толкова голямо растението, че няма да може да се прибира зимата.

По начин на поведение и растеж много си приличат със Албицията. Моята албиция преди година беше гола пръчка 1м висока, сега са четири стебла от земята, високи по 2,20м и продължава да дърпа с педя на седмица. Долу стеблото е дебело 7-8 см в диаметър. Корените и са огромни вероятно. Догодина се надявам да цъфне, но тогава ще е поне 3 метра.

Повярвай ми не искам да ти кърша ентусиазма - евала за него и за усилията, но конкретно с този вид не мисля да се боря. ;)
Аватар
Ники Стоянов
Кана кафе
 
Мнения: 563
Години: 36
Регистриран на: Чет Юни 13, 2013 8:56 pm
Местоположение: Варна
Пол: Мъж

Delonix Regia огненото дърво

Мнениеот danyam » Съб Ное 05, 2016 6:52 pm

does anyone have a delonix regia flame tree?
i picked a seed pod when in the virgin islands 15 years ago and have grown three trees.
i would like to know the best way to look after them but i cant find any info about growing them in the uk.
they live in a south facing window all year.
they are not good bonsai but i love the leaves , they fold up in pairs when it gets dark. they also have beautiful flowers in the wild
danyam
Kафенце
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Авг 05, 2016 8:35 am
Пол: Мъж


Назад към Редки екзотики

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта