Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Мнениеот lila » Чет Юли 22, 2010 2:26 am

Изображение

Семейство: Росянкови – Droseraceae.
Произход: Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Африка, Австралия.
Описание: Росянка ( Drosera) е родовото название на многогодишни, тревисти и хищни растения от семейството на росянковите (Droseraceae). Срещат се в блата и планини на всички континенти, с изключение на арктическите области. Известно е, че повечето растения получават необходимите хранителни вещества от почвата. Някой от тях обаче са избрали друг път в хода на своята еволюция и са развили удивителни приспособления за ловене и последващо храносмилане на насекоми. Блатата, обитавани от повечето растителни “хищници” са много бедни на хранителни вещества и минерали и не могат да осигурят необходимия минимум за живот. Всички росянки са насекомоядни растения. Лепливото вещество, което листата отделят, съдържа в себе си храносмилателни ензими и киселини (мравчена и бензоена ) и алкалоида конин, който има парализиращо действие върху насекомите, попаднали в “лапите” на растението. Росянките са развили много прост способ за улавяне на жертвата си. Листата са събрани в розетка и са покрити с реснички, които произвеждат лепкава слуз, така че всички насекоми, които кацат върху тях, залепват. Щом попаднат в капана, листата се затварят около жертвата и растението я смила с помощта на съдържащите се в слузта храносмилателни сокове. Скороста на затварянето на листата на някои росянки е много бърза – Drosera burmannii е шампион сред всички видове.
Росянката е едно от най-често срещаните насекомоядни растения. Познати са около 130 вида, повечето от които живеят в Австралия и Нова Зеландия. Един типичен представител на този род е едролистната росянка (Drosera rotundifolia), която се среща често и расте из блатата в умерения пояс на Северното полукълбо. Англичаните са и дали поетично име – sun-dew, което значи „слънчева роса“. И наистина, листата „ловци“ на това растение са необичайни, например при Drosera petiolaris напомнят на чинийки, а при Drosera capensis – на езиче, чиято горна част е покрита с многочислени миниатюрни влакънца, на върха на всяко от които има капчица роса, искряща на слънцето. Точно тези “перлички” привличат потенциалните жертви.Съблазнителната капчица „роса“, всъщност е лепкава слуз, която задържа насекомото да не избяга от клопката. Листата на росянката са много чувствителни на допир. Достатъчно е съвсем леко докосване и всички власинки се раздвижват и навеждат към източника на движението, за да може колкото е възможно повече от тях да се залепят за жертвата. След като насекомото вече е попаднало в капана, чрез власинките то бива придвижено в същинската част на листото, където са разположени храносмилателните власинки, които отделят ензима, разграждащ жертвата. Постепенно листа на росянката се затваря и започва храносмилателен процес – механизма е подобен на този на стомаха. В зависимост от големината на насекомото, този процес може да продължи няколко дни, след което листата на росянката отново се разтварят. Изобилието от капчици по листата са свидетелство за доброто състояние на растението.
Листата на Кралската Росянка (Drosera regia) достигат до 60 см. а най-малката Росянка джудже (Drosera pygmaea) – около 1 см. Цветовете са на дълги цветоноси, събрани в неголеми съцветия – розови или бели. Цъфтежа е от май до август. Продължителността на живота на отделните видове варира – от две до десет години.
Почва: Торф с пясък, перлит или сфагнум 2:1, pH 4-5.
Светлина: Ярка, продължителното излагане на преки слънчеви лъчи е добре да се избягва.
Поливане: С дестилирана, дъждовна или обратно осмозирана вода. Чешмяната вода съдържа соли, които увреждат растението. Субстрата трябва да е добре дрениран, не бива да пресъхва, както и да задържа вода.
Въздушна влажност: Висока. Отглеждат се в палудариуми, орхидариуми или терариуми.
Температура: Летни 20-30°C, зимни 12-15°C. Температура за европейските или северноамерикански видове – летни 18-20°C, зимни от 5-12°C. Високите зимни температури са пагубни за растението.
Размножаване: Чрез делене на коренището, листни резници и семена.
Заболявания: Различни видове гниене.
Приложение: Още в епохата на Възраждането медиците описват лечебните свойства на росянката. Има приложение в народната медицина и хомеопатията. Преди появата на антибиотиците росянка е използвана за лечение на коклюш и туберкулоза, както и заболявания на дихателния апарат – ларингити, фарингити и т.н.
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 100
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Мнениеот dimitar » Чет Юли 22, 2010 3:39 pm

Лила, много хубава тема! :daaa:

Нека да я обогатя малко, ако позволите.
Някой знае ли каква е тази дрозера и към какъв вид се отнася? Ще дам жокер. Това е възрастно растение с размер 0.5см.
Снимах я от много близо, за да видите красотата. Все още не се е оцветила напълно в жълто -зелено.
Очаквам предположения или някой може да познае каква е :daaa:

Изображение
Аватар
dimitar
Виенско кафе
 
Мнения: 360
Години: 41
Регистриран на: Нед Дек 13, 2009 11:24 am
Местоположение: Гр. Пловдив
Пол: Мъж

Re: Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Мнениеот johnstalker » Чет Юли 22, 2010 3:43 pm

Drosera pygmaea. Познах ли? :daaa:
Аватар
johnstalker
Наркоман
 
Мнения: 11047
Години: 50
Регистриран на: Нед Дек 20, 2009 12:08 am
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Пол: Мъж

Re: Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Мнениеот lila » Чет Юли 22, 2010 4:41 pm

dimitar написа:Нека да я обогатя малко, ако позволите.

Няма да позволим - направо ще се радваме :nod:
Мите, това не е ли Drosera brevifolia :hmmm: :oops: :oops: :oops:
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 100
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Мнениеот dimitar » Чет Юли 22, 2010 5:08 pm

Много добър опит и на двамата, но не познахте. :dovolen:, но нека допълня Лила в първия пост. Дрозерите се разделят в четири групи:

1.Дрозери растящи в умерен климат - всички видове, които растaт в Северна Америка и Европа и имат нужда от зимен покой.
2.Субтропични - едногодишни видове дрозери.
3.Австралийски видове Pygmy sundews - обхващат 40 Австралийски вида, които се обединяват от миниатюрен растеж.
4.Tuberius- обхваща също 40 Австралийски вида, но образуващи специално коренище за да могат да оцеляват през изключително сухите лета.
5.Queensland - малка група от 3 вида растяща при висока влажност на въздуха.
Всички видове имат възможността да движат листото си в отговор на контакт с насекомо.Листата са изключително чувствителни и могат да се свиват към центъра за по-близък достъп.При повечето видове това става бързо, а при някои за 30 минути.Особенно интересна е Drosera filliformis която не може да свива листата си,а само нежните власинки.
При повечето дрозери кореновата ситема е слабо развита и служи главно за да абсорбира вода и да задържа растението над почвата.Корените са относително безполезни ако се отнасят до хранителни елементи от почвата изхранващи растенията.

Тази, която ви показах е от групата на Pigmy droseras и се нарича Drosera pulchella. Интересното при този вид дрозери е, че те не се размножават от семена, листни резници или ризоми, но да не ви отегчавам с подробности. Извинявам се за дългите постове, но професионална изкривеност :lol: Като видя тема за насекмоядни и ме засърбяват ръцете и езика да понапиша и аз нещичко :lol:
Аватар
dimitar
Виенско кафе
 
Мнения: 360
Години: 41
Регистриран на: Нед Дек 13, 2009 11:24 am
Местоположение: Гр. Пловдив
Пол: Мъж

Re: Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Мнениеот lila » Чет Юли 22, 2010 5:15 pm

:hmmm: Ъъъъ СвЕтни ме за размножаването при Drosera pulchella плийййз :dovolen:
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 100
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Мнениеот dimitar » Чет Юли 22, 2010 7:42 pm

Не само Drosera pulchella, но всички pygmy дрозери от Западна Австралия се размножават чрез gemmae. Това са клетки, които се получават при делене на растението в цнтралната част - розетка, обикновено през зимния период. Те поникват много по -бързо от семената на другите видове дрозери ако попаднат в естествена среда или се осигурят в домашна нужните условия. Джемите имат изключително висока кълняемост почти 100% и поникват за около 5-7 дни, докато семената на другите дрозери имат 50 -60% кълняемост, а при някои дори е нужна стратификация в зависимост от вида топла или студена, за да покълнат успешно...Стратификация при джемите не е нужна...
Ето примерно как изглеждат gemmae при Drosera calistos. Ясно се виждат малките овални мехурчета в средата на дросерата, които съдържат клетките.

Изображение

Това е самата клетка от Drosera scorpioides

Изображение

Обикновено се продават на порции по 10 бр. В зависимост от вида на дрозерата цените варират около 5 -7€. Задължително се изпращат и доставят в мокра сафелтка, която е поставена в найлонов плик с цип! Продавачите ги съхраняват в хладилник при температура 4 градуса за не повече от 7 дни и ако не се реализират на пазара те губят кълняемост. За съжаление в България няма от къде да си закупите по ред причини...Надявам се това отговаря на въпроса ти? Други?
Аватар
dimitar
Виенско кафе
 
Мнения: 360
Години: 41
Регистриран на: Нед Дек 13, 2009 11:24 am
Местоположение: Гр. Пловдив
Пол: Мъж

Re: Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Мнениеот johnstalker » Нед Юли 25, 2010 5:18 pm

Имам аз един въпрос. Какво ще стане ако поставим едно насекомоядно растение, като росянка или непентес примерно при идеални условия и му подсигурим всичките необходими хранителни вещества и минерали за развитие, но спрем всякакъв достъп на насекоми и подобни месни деликатеси? Растението няма да загина, предполагам?!
Аватар
johnstalker
Наркоман
 
Мнения: 11047
Години: 50
Регистриран на: Нед Дек 20, 2009 12:08 am
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Пол: Мъж

Re: Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Мнениеот dimitar » Нед Юли 25, 2010 9:03 pm

Ако му осигурим всички хранителни вещества и минерали 100% ще умре - ама гарнция ти давам! Те растат на изключително бедни на хранителни вещества и минерали почви - кисели почви, пясък и камънаци... За това те разполагат с нужните механизми да набавят хранителните си вещества чрез протеини, а не от почвата. Както вече казах корените са им почти безполезни, слабо развити и те изобщо не разчитат на тях.
Обаче, ако поставим хищно растение при нужните условия и подходящ субстрат, например Непентеса: висока и постоянна въздушна влажност, топлина,светлина, свеж въздух и т.н....той ще се развива идеално, като фотосинтезира, без да е нужно да улавя насекоми. С други думи, всяко насекомоядно растение ще се развива добре само чрез фотосинтеза :nod:
Ето например този цефалотус, който отглеждам вече 5 години в терариум без достъп на никакви насекоми, но се развива прекрасно. Това отговаря ли на въпроса ти?
Ето малко снимки...

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
dimitar
Виенско кафе
 
Мнения: 360
Години: 41
Регистриран на: Нед Дек 13, 2009 11:24 am
Местоположение: Гр. Пловдив
Пол: Мъж

Re: Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Мнениеот johnstalker » Нед Юли 25, 2010 9:07 pm

Мда.. напълно съм задоволен. :daaa: Какво обаче ще се получи ако бъде поставено в прекалено хранителна среда или се претори насекомоядно растение?
Аватар
johnstalker
Наркоман
 
Мнения: 11047
Години: 50
Регистриран на: Нед Дек 20, 2009 12:08 am
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Пол: Мъж

Re: Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Мнениеот dimitar » Нед Юли 25, 2010 10:46 pm

Пробвай и много бързо ще разбреш какво ще се получи. След това тичай да си купиш ново и пак можеш да пробваш.Така винаги можеш да пробваш, докато не ти омръзне да ги ги убиваш. Изписани са томове за НЕ торене и за Не хранителна среда, но незнам ти може и да имаш успех :lol:
Аватар
dimitar
Виенско кафе
 
Мнения: 360
Години: 41
Регистриран на: Нед Дек 13, 2009 11:24 am
Местоположение: Гр. Пловдив
Пол: Мъж

Re: Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Мнениеот johnstalker » Нед Юли 25, 2010 10:49 pm

dimitar написа:Пробвай и много бързо ще разбреш какво ще се получи. След това тичай да си купиш ново и пак можеш да пробваш.Така винаги можеш да пробваш, докато не ти омръзне да ги ги убиваш. Изписани са томове за НЕ торене и за Не хранителна среда, но незнам ти може и да имаш успех :lol:


OK, де. Какви са признаците на преторяване? :hmmm:
Аватар
johnstalker
Наркоман
 
Мнения: 11047
Години: 50
Регистриран на: Нед Дек 20, 2009 12:08 am
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Пол: Мъж

Re: Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Мнениеот dimitar » Нед Юли 25, 2010 11:37 pm

Ти да не би да си пробвал?
Няма признаци има сигурно изсъхване. При някой по -бавно, а при други за часове... Пробвал съм миналото лято с Nepenthes gentle - красив хибрид между видовете N. maxima x N. fuska. Използвах десетократно по - разреден тор за орхидеи от нужното и въпреки това изсъхна сега пролетта. Дрзерите си заминават за дни, а цефалотуса за няколко часа. Изобщо торенето се отразява фатално.
Обаче ако трябва да бъда нацяло откровен, някои водещи производители използават стимуланти за доста видове хищни растения. Форсирано отглеждане с търговска цел. Останах втрещен в Есекс - Англия, като видях непентеси в разсадник високи почти 20 см с по 18 -20 кани на растение, а растенията бяха на възраст едва година. При нормално отглеждане за това време непентесите са едва 2-3 см.
Лошото е, че незнаещ човек си купува това голямо и красиво растение и скоро след това то умира. Веднъж привикнали на стимуланти след това растенията трудно свикват само на водичка, а стимуланти, никои не дава, а и не казва какви са :nod: ... даже по -добре!
Аватар
dimitar
Виенско кафе
 
Мнения: 360
Години: 41
Регистриран на: Нед Дек 13, 2009 11:24 am
Местоположение: Гр. Пловдив
Пол: Мъж

Re: Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Мнениеот johnstalker » Пон Юли 26, 2010 1:29 am

dimitar написа:...
Лошото е, че незнаещ човек си купува това голямо и красиво растение и скоро след това то умира. Веднъж привикнали на стимуланти след това растенията трудно свикват само на водичка, а стимуланти, никои не дава, а и не казва какви са :nod: ... даже по -добре!


Значи, трябва да разберем какви са тези стимуланти! Незнанието няма да ни направи по-добри стопани на тази хищници (или на каквато и да е китка де). Чалъм явно си има за всичко, въпросът е - Как да стигнем до него. Аз заради това обичам да сондирам мнения или да питам директно. :daaa:
Аватар
johnstalker
Наркоман
 
Мнения: 11047
Години: 50
Регистриран на: Нед Дек 20, 2009 12:08 am
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Пол: Мъж

Re: Росянка – Drosera. Отглеждане. Размножаване

Мнениеот dimitar » Пон Юли 26, 2010 10:44 am

И аз много искам да разбера какви са стимулантите, но няма от къде и как да разберем Джони, няма...Аз зададох директни въпроси в единия разсадник в Англия за тези стимуланти, но макар с човека да се познаваме вече 3 години, той ми се усмихна през зъби :lol:
Една от съставиките, която със сигурност знам е наличието на 2% Нитроген...съдържа се в кафето или по-скоро в утайката на вече сварено кафе.
Ти какво мислиш, Джони?

Абе немога да разбера, защо други не се включват в темите за насекомоядни? :twisted:
Аватар
dimitar
Виенско кафе
 
Мнения: 360
Години: 41
Регистриран на: Нед Дек 13, 2009 11:24 am
Местоположение: Гр. Пловдив
Пол: Мъж

Следваща

Назад към Насекомоядни растения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта