Ириси - класификация, садене, грижи

Ириси - класификация, садене, грижи

Мнениеот Мария Николова » Вто Сеп 06, 2016 7:45 pm

Re: Ирис
Мнение от Blush » Вто Сеп 06, 2016 4:10 pm
Светле(Къщичка), ето превод от мен на част от статията за класификацията на брадатите ириси, линк към която ти пратих неотдавна. Надявам се, че ще ти е от полза, както и на всички, четящи тук. Приятно четене! :tzvetentze:
Източник и снимки:
http://www.irises.org/About_Irises/Cult ... tions.html
Класификация на брадатите ириси
Брадатите ириси се разпознават по гъстата, космата брада по всяко от долните венчелистчета на цвета. Първоначално,повечето брадати ириси са били разпространени в Централна и Северна Европа. Американската ирисова асоциация разделя брадатите ириси на 8 групи за целите на специално награждаване на новосъздадени сортове. Дори и да не отглеждате нищо друго в градината си освен ириси, вие можете да се наслаждавате на забележително разнообразие от цветове, както и на дълъг, продължаващ с месеци цъфтеж . Някои брадати ириси са повторно цъфтящи (rebloomers). Te цъфтят отново през лятото, есента или зимата. Допълнителното поливане и добавяне на тор в късната пролет и през летните месеци стимулира растенията да цъфтят отново. Вече има атрактивни, доказано повторно- цъфтящи ириси, които се справят при всякакъв климат, с изкл. на най-студените области.
Основно ирисите се класифицират според сезона на цъфтеж, височината, и големината на цвета. Ирис от която и да е група може и да даде цветонос, несъответстващ на официалната класификация. Метеорологичните условия, климатът, както и плодородието на почвата могат да бъдат причина стъблата на ириса да са по-високи или по-ниски от височината, отбелязана по време на регистрацията на сорта, също както са възможни и вариации в оцветяването. След като регистриращият орган на АИА(Американската ирисова асоциация) получи заявление за регистрация, растението се регистрира официално според информацията, осигурена от хибридизатора.
Класификацията на даден регистриран ирис може да бъде променена, ако стъблата на ириса достигнат по-голяма височина в градини, където се отглежда след въвеждането на сорта. Промени в класификацията могат да бъдат направени от хибридизатора на ириса, ако той/тя поиска това официално от регистриращия орган. Това се случва рядко, но е възможно, и показва, че повечето хибридизатори са свършили добре работата си по регистрирането на ириса. Едни от най-трудните за класификация ириси са бордюрните брадати ириси (BBI),т.к. в някои градини те могат да достигнат над 69,85см., което е горната граница за височина на стъблото. Растението се регистрира според показателите му при хибридизатора. Ако хибридизаторът желае, той/тя може да тества семеначетата при различни климатични условия, и да събере данните преди регистрацията. Повечето обаче, не тестват семеначетата при различни условия преди въвеждането на сорта. Разчита се преди всичко на „поведението” на растението в местния разсадник.
Думата „среден”(междинен) се отнася до всички брадати ириси, с изключение на миниатюрните джуджета, високите ириси, и ирисите- арили (arils/arilbreds : диви брадати ириси, открити в полу-сухи и пустинни райони от Центр. Азия до Средния изток, или кръстоски между тях и широко разпространените ириси в Европа).
Средни(Междинни) са Стандартните брадати ириси-джуджета(SDB), Средновисоките брадати ириси (IB), Бордюрните брадати ириси(BB), и Миниатюрните високи брадати ириси (MTB).
Високи Брадати Ириси(TB)
Ирисите от този клас трябва да са над 69,85 см. високи, с 2 или повече разклонения, и 7 или повече цвята. Типичният им цъфтеж е по-късен в сравнение с повечето от по-малките брадати ириси. Повечето от високите ириси развиват стъбла, значително превишаващи стандартната минимална височина. Много сортове развиват стъбла с височина най-малко 96,52 до 101,6 см. Цветовете са доста по-големи от тези на Бордюрните и Средновисоките брадати ириси.
Изображение

Миниатюрни брадати ириси-джуджета (MDB)
Това са най-малките представители на брадатите ириси. За да попадне в този клас, един ирис трябва да е не по-висок от 20,32 см. Тези ириси обикновено имат малки и нежни цветове с размер около 4-7.5 см. Обикновено това са първите цъфтящи брадати ириси през пролетта. Почти нямат, или нямат изобщо разклонения. I.Pumila е най-важния вид, от който произхождат съвременните ириси MDB.
Изображение

Изображение

Изображение


Стандартни брадати ириси-джуджета(SDB)
Този клас включва ириси, високи от 20,32- 40,64 см. Стъблата може да са разклонени или неразклонени, обикновено с по 2 или повече терминални пъпки. Цветовете трябва да бъдат от 5-10 см.широки. Ширината на цвета се измерва по хоризонталата от средата на едното от долните венчелистчета до центъра на съседно долно венчелистче. Листата са основно изправени и не по-високи от стъблата. Цъфтежът започва след пика на Миниатюрните брадати ириси-джуджета, и преди пика на Средно-високите ириси.
Изображение
Изображение
Изображение
Средно-високи ириси (IB)
Този клас ириси цъфти между Стандартните брадати ириси-джуджета(SDB) и Високите брадати ириси(TB). Това са растения, чиито стъбла достигат от 40,64 до 69,85 см. Листата са значително изправени. Стъблата са разклонени и разположени достатъчно високо над листната маса за да се откроят цветовете . Цветовете са 9-13 см. широки. Тази ширина е разстоянието от връхчето на едното венчелистче до връхчето на съседно венчелистче.
Изображение
Изображение
Изображение


Миниатюрни високи ириси (MTB)
Включват отделен клас брадати ириси, известен като Букетни ириси. Стъблата са високи 40,64- 69,85 см. Всъщност, този клас не е просто висок ирис с малки цветчета. Във всички аспекти, тези ириси са далеч по-изящни.
Цветовете са не- повече от 15 см високи и широки. Те се формират върху стройни, жилави, извити стъбла с ширина 0,3-0,5 см. непосредствено под терминалната пъпка, и постепенно удебеляващи се до 1,5 см в долната си част. Въпреки че тези ириси цъфтят едновременно с Високите ириси, размерът и пропорциите, а не толкова времето на цъфтеж определят този клас. Цветовете са много фини, в сравнение с тези на Бордюрните или Високите ириси.
Техните стройни стъбла, нежни цветове и приятен аромат ги правят идеални за аранжировки.
Изображение
Изображение

Изображение

Бордюрни брадати ириси (BB)
Стъблата са високи от 40,64- 69,85см., също като тези на Средно-високите((IB) и Миниатюрните високи ириси(MTB). Това, което отличава този клас от другите два е, че Бордюрните ириси цъфтят едновременно с Високите, а също и това, че те имат по- големи цветове,чиято ширина обаче не трябва да надвишава 22 см. С други думи, цветове, надвишаващи тези размери биха напомняли тези на Високите ириси, и биха изглеждали „не на място” върху растение не по-високо от 70 см. Листата са изправени, съразмерни, и незакриващи цвета.
Изображение
Изображение
Изображение
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Аватар
Мария Николова
Наркоман
 
Мнения: 21718
Години: 75
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 12:44 am
Местоположение: Нова Загора
Пол: Жена

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнениеот Мария Николова » Вто Сеп 06, 2016 7:49 pm

Ирис, перуника
Мнение от dal » Нед Мар 07, 2010 9:37 am

Ирис, перуника

Семейство - Iridaceae

Изключително разнообразна група растения. Срещат се видове с височина около 1 м, а така също и джуджета. Разнообразие има и в обагрянето.
От перуниките у нас най-широко се отглеждат сортове от вида ирис германика (Iris germanica). Мечовидните листа на това цвете имат голяма декоративна стойност, а месистите му коренища позволяват да бъде засаждано и на по-сухи, дори каменисти почви.
Има безброй видове, чиито цветове са обагрени в лилаво, синьо, кремаво, бяло. Цъфти през май и юни. Те имат силен и приятен аромат и са достатъчно трайни за букети. Брането им обаче трябва да става преди напълно да се разцъфтели, понеже нежните листа се пречупват много лесно.
Размножава се чрез разделяне на коренищата след цъфтежа.
Изисква сухи, отцедливи почви и открити слънчеви места=

Ирисите са разделени в две основни групи – ризомна и луковична.
Сортовете от ризомната група са най-популярните. А от тях са известни видовете – брадати, голобради и качулати.
Дебелото стъбло на тези ириси е почти или изцяло под земята.
Брадите ириси се наричат така заради власинките си по външните венчелистчета. Когато се засаждат, те трябва да се разположат на 30 см разстояние един от друг.
Голобрадите ириси имат гладки външни венчелистчета и ризоми, разположени под повърхността на почвата. Засаждат на 2.5 – 5 см дълбочина.
Качулатите ириси нямат власинки, а удебелена част по външните венчелистчета.
Ирисите от ризомната група се отглеждат в почва с добри дренажни свойства и ярко слънце.
През няколко години ризомите им се разделят и така се размножават.
Премахвайте старите и увредени части.
Ирисите от луковичната група са подходящи за алпинеум. Както личи от наименованието им се размножават чрез луковици. Около 4-5 години след засаждането не трябва да се вадят и/или разделят туфите.
И тази група вирее добре на ярко слънце. Необходима им е песъклива почва с добри дренажни свойства.
Ириси използват се за засаждане в цветни групи, край водни басейни, в скални групи, а също и за рязан цвят. Може да се използва и за укрепване на шкарпи, където плътните, почти повърхностно разположени коренища не позволяват измиване на почвата от дъждовете.

РИЗОМНА ГРУПА
В тази група са най-популярните сортове. Ирисите се разпростират хоризонтално чрез удебелено стъбло, което е отчасти или изцяло под земята. Най-често се срещат брадатите ириси - разпознават се по власин-ките по обърнатите надолу външни венчелистчета. На върха на ризомите се образува ветрило от плоски и широки листа. Брадатите ириси се засаждат скоро след като цветовете повехнат и в ден. в който почвата е влажна. Разположете ги на около 30 см разстояние, като горната половина трябва да остане непокрита;
върховете на листата се премахват. Повечето градинари се задоволяват само с брадатите ириси, но ризомната група включва и други сортове. Голобрадите ири¬си имат гладки външни венчелистчета и ризоми, раз¬положени под повърхността на почвата – засадете на дълбочина 2,5-5 см. При тях разнообразието от разме¬ри и форми е голямо. По-долу са описани някои от най-важните. Качулатите ириси са най-малко на брой. По външните им венчелистчета няма власинки, а издигна¬та лентичка от тъкан.
РАЗМНОЖАВАНЕ: Разделяйте ризомите на всеки ня¬колко години. Премахвайте старите и увредени части. Ирисът трябва да се дели не само защото искаме да го размножим, но и за да се оздрави майчиният храст.
Счита се, че на едно място перуниката трябва да расте не повече от 3-5 години.
При пресаждането, като правило, се изкопава всеки храст и от коренищата се отделят тези, които са с диаметър 1-2 см и дължина около 2 см с листенца накраяЛистата се съкращават до една трета от дължината, корените се подрязват, като се оставят дълги около 3-5 см. В това състояние корените могат да се съхраняват няколко дни преди засаждането им.
Ако не искате да изкопавате целия храст, отделете едно годишните коренища от майчиното растение, като ги издърпате. По време на деленето обърнете внимание дали има поразени от бактериоза или меко гниене части, при които в начален стадий коренищата избледняват, след това изсъхват върховете на листата, а растящата им част се превръща в кашо образна маса с неприятна миризма.
Такива поразени участъци трябва да се изрежат и унищожат, а останалите части да се дезинфекцират. Засаждайте частите на ирисите по няколко в група. Размерът на ямката зависи от дължината на корените. На дъното на ямката направете хълмче, на върха на което поставете коренището. Посипете с малко почва - коренището трябва да остане на повърхноста на почвата. След това полейте растението и мулчирайте около него. При правилно засаждане растенията трябва да остават в вертикално положение

Ирис, (Iris reticulata) луковични ириси , холандски ириси
Луковичните ириси също варират на височина и иматпрелестни цветове. Сред тях са разновидностите ретикулата и холански ириси. Листната маса не се запазва дълго след цъхтеж. Високите сред тях холандски ириси са прекрасни за букети.
Iris reticulata
Произход: Кавказ, Мала Азия, Иран, Ирак
Семейство: Ирисови, Перуникови (Iridaceae)
Месторастене: Слънчево до полусенчесто място
Период на цъфтене: Март
Поливане и торене: Поддържа се лека влага до поникването на растенията, след това се полива редовно, но да не се допуска задържане на вода. През периода на израстване се наторява два пъти
Презимуване: На немразовито и светло. Да не се допуска изсушаване на пръстта
Размножение: В градината - чрез млади луковици през есент

МНОГООБРАЗИЕ:

Брадатите ириси от своя страна се раз¬делят на четири групи.
1.Високата група (75 см и повече, цъфтят през юни) включва хиляди хибриди. 2.От средната група 45–75 см, цъфтят през май.
3.В група¬та на джуджетата (20-45 см, цъфтят през май) са ириси¬те, подходящи за алпинеума и за предната част на бор¬дюра
4.Нак¬рая идва ред на миниатюрната група (до 20 см, цъф¬тят през април) – потърсете И. пумила (10 см),
Голобрадите ириси са разделени в много групи.
-Пасифик коаст имат венчелистчета с ефектни жилки и вечно¬зелени листа.
Pacific Coast Iris
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

-Сибирските ириси са сортове и хибриди на И. сангвинея и И. сибирика Сортовете са много¬бройни. Зимните ириси цъфтят между ноември и март при меко време. Потърсете И. ун-гуикуларис (И. стилоза) – 22,5 см, тревисти листа, вио¬летови цветове.
'Caesar'sBrother'
Изображение

Butter and Sugar
Изображение

Изображение

Изображение

-Водните ириси имат нужда от влажна почва – И. псеудакорус (жълт), И. кемпфери (пурпурен) и И. левигата (синьопурпурен)
. Water Iris
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


От последната група -разни, най-популярен е И. фоетидмсима, който се от¬глежда заради декоративните оранжеви семена.
"Iris Foetidissima"
Изображение

Качула¬тите ириси са представени от И. кристата (10 см, бледо-лилав, оранжева качулка)
ИзображениеБрадати ириси Германика

Iris, 'James Bond'
Изображение

Iris, 'Nancy's Lace'
Изображение

Iris, 'Oh James'
Изображение

'Red at Night'
Изображение

'Bewilderbeast'
Изображение

'Dance Recital'
Изображение

'Edith Wolford'
Изображение

'Ocelot'
Изображение

'Performing Arts'
Изображение

'Dance Man'
Изображение

'Lake Reprise'
Изображение

'Supreme Sultan'
Изображение

'Batik'
Изображение

'Victoria Falls'
Изображение

'Immortality'
Изображение

'Local Color'
Изображение

'Radiant Apogee'
Изображение

'Trade Secret'
Изображение

'Made of Magic'
Изображение

'Robin's Nest'
Изображение

'Cajun Spices'
Изображение

'Decadence'
Изображение

Black teddy Bear
Изображение

'Harvest King'
Изображение

Skywatch
Изображение

'Pink Taffeta'
Изображение

'Wabash
Изображение

'Black Magic'
Изображение

Iris, 'Angel's Veil'
Изображение

Iris, 'Elmer's Blushing Bride'
Изображение
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Аватар
Мария Николова
Наркоман
 
Мнения: 21718
Години: 75
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 12:44 am
Местоположение: Нова Загора
Пол: Жена

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнениеот renimoss » Сря Сеп 07, 2016 8:50 am

Чудесна тема, Мария! Най-после и ирисите да имат повече систематизирани теми, няма само розите, я :dovolen:
Може би е добре и тук, оше в самото начало да сложиш важните съвети за период и начин на засаждане, защото потъват в голямата тема за ириси и все има питащи.
Аватар
renimoss
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1845
Регистриран на: Пон Май 27, 2013 5:26 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнениеот МГХ » Сря Сеп 07, 2016 11:31 am

Чудесно , ама с тези ириси ще ми докарате инфаркт.
Два дена съм размествала из градината и съм кроила ирисови планове.
Всички с изключение на немчетата вече имат ново средно листенце.И тези ,които къртицата беше изровила и стояха седмица под палещото слънце.
Аватар
МГХ
Чист кофеин
 
Мнения: 6224
Години: 62
Регистриран на: Чет Окт 04, 2012 11:28 pm
Местоположение: Русе
Пол: Жена

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнениеот vladislava78 » Сря Сеп 07, 2016 5:43 pm

Засаждане на ириси
Ирисите се засаждат през 40 - 50 см един от друг.

Първо добавям пясък на избраното от мен място за засаждане ,за да съм сигурна ,че почвата е отцедлива.
Оформям купчинаИзображение


върху , която поставям ризома и разпределям корените

Изображение

заривам само корените ,ризома остава открит на повърхността на почвата
Изображение

Когато искам да имам прилична туфа по бързо ,засаждам три ризома от един вид на триъгълник през 30см.един от друг
Изображение

На първата година след засаждането
Изображение

на втората
Изображение
Аватар
vladislava78
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2284
Години: 39
Регистриран на: Пон Май 17, 2010 4:49 pm
Местоположение: Обнова
Пол: Жена

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнениеот sofy » Сря Сеп 07, 2016 6:17 pm

Дълбок поклон Влади! По-ясно и нагледно не може да бъде.
Благодаря! :tzvetentze:
sofy
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1661
Регистриран на: Пет Юли 06, 2012 8:08 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнениеот vladislava78 » Сря Сеп 07, 2016 6:55 pm

На изчакване....
Когато нямаме възможност да засадим ризомите веднага ,може да се съхраняват във влажен пясък.
Зариват се само корените, ризома остава на повърхността открит.

Изображение

Мухъл и обеззаразяване
Ако се случи да получите загнили или мухлясали ризоми
Изображение

Изображение

Задължително се почистват до здраво!След това се накисват за два часа в разтвор на топсин 1к.л. на 1лт.вода.След изваждането от топсина ризомите не се мият ,оставят се на сянка за 2-3 дни да изсъхнат хубаво и чак тогава се засаждат.
Аватар
vladislava78
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2284
Години: 39
Регистриран на: Пон Май 17, 2010 4:49 pm
Местоположение: Обнова
Пол: Жена

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнениеот Blush » Сря Сеп 07, 2016 7:45 pm

Браво,Влади! :tzvetentze: Полезно и нагледно!
Ако имаш време и желание,моля те добави и стъпките по разделяне на туфата, кога е нужно да се прави, и за всички ириси ли важи.
Аз по-нататък ще добавя нещичко за болести и неприятели.
:daaa:
Аватар
Blush
Кана кафе
 
Мнения: 578
Регистриран на: Пон Юни 23, 2014 3:56 pm
Местоположение: Шумен
Пол: Жена

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнениеот Мария Николова » Сря Сеп 07, 2016 9:07 pm

http://www.bearded-iris.co.uk/Planting- ... de-UK.html

На времето с помощта на Преводача разбрах, че информацията е много интересна за нас. Но успях :svekurva: да си затрия Преводача. И нищо не мога да направя по въпроса. :snif:
Вие сте на ред! :daaa:
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Аватар
Мария Николова
Наркоман
 
Мнения: 21718
Години: 75
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 12:44 am
Местоположение: Нова Загора
Пол: Жена

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнениеот Тутти » Сря Сеп 07, 2016 9:23 pm

Vladislava78,благодарение на твоите точни и нагледни инструкции си спасих всички ириси,които не бях засадила достатъчно плитко.Прекрасно е,че има и такава тема,за което поздравявам Мария.Прегръщам ви с благодарност и респект към знанията и желанието да споделите с повече хора правилните грижи.Благодаря и на Blush,много,много...
Аватар
Тутти
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1493
Регистриран на: Съб Ное 21, 2015 7:47 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнениеот artist » Чет Сеп 08, 2016 12:16 am

Прекрасна тема :ieeee: Благодаря Ви :tzvetentze: за споделения опит и знания :gush:

Ще допълвам всичко полезно, което открия :stiskam: :daaa:

Нагледно :daaa:

обработване и подготовка на почвата преди засаждане :tzvetoman:и как да подхраним ирисите за повече цъфтеж :daaa:

с две думи:
- кога? -> средата на февруари - началото на март е идеално за наторяване на ирисите и отново след прецъфтяването им :daaa:
- какъв вид тор? ->N-P-K -> азот/фосфор/калий
с по- малко азот (азота - подпомага растежа на листата и може да е причина ирисите да не цъфтят изобщо )
и с по- високо съдържание на фосфор - ще подсили цъфтежа
например: N-P-K -> 6:10:10 или подобен :daaa:

:hihihi: подготовка за зимата :stiskam:


:tzvetentze: :tzvetentze: :tzvetentze:
artist
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1570
Регистриран на: Нед Дек 15, 2013 4:28 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнениеот Мария Николова » Чет Сеп 08, 2016 12:32 am

Леле, какво съкровище си ти, артистче!!! :sbear: :sbear: :sbear:
Отлична работа си свършила, брависимо!!! :daaa: :ieeee: :ieeee: :ieeee:
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Аватар
Мария Николова
Наркоман
 
Мнения: 21718
Години: 75
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 12:44 am
Местоположение: Нова Загора
Пол: Жена

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнениеот artist » Чет Сеп 08, 2016 12:51 am

И още :tzvetentze:

Изображение Изображение

Изображение

Изображение

... тук клипче със собственика Bob VanLiere на Iris4U

сайта, от който поръчвахте това лято...май :hmmm: :angel2:
http://www.iris4u.com/
нагледно полетата, където са отраснали :ieeee:за който има повече свободно време ;) :daaa:

картинки с имена

:angel2:
artist
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1570
Регистриран на: Нед Дек 15, 2013 4:28 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнениеот Мария Николова » Чет Сеп 08, 2016 3:11 pm

Начасти и полека-лека изгледах от първия - до последния клип! :daaa:
Видях само в един от тях засадени по възприетия от мен начин, който преди години видях в подобен клип - с вади за гравитачно поливане, по които мога да минавам, за да плевя и разчиствам увехналите стари листа, като ирисите са разположени горе на високо.
Видях как се прави кръстоска на различни сортове. Не, че ще го правя, де - кой да ти чака, докато от семе цъфне ирис. ;) 8-)
Новозагорските снегове са символични и не могат да огънат ветрило, затова не се налага да скъсявам листаците предзимно. Точно тогава махленските котки ще са улеснени да правят любов, да акат и да се чешат.
Всъщност, силните летни бури това лято начупиха много ветрила и са наистина сериозна опасност.
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Аватар
Мария Николова
Наркоман
 
Мнения: 21718
Години: 75
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 12:44 am
Местоположение: Нова Загора
Пол: Жена

Re: Ириси - класификация, садене, грижи

Мнениеот Blush » Пет Сеп 09, 2016 3:50 pm

Направих опит да преведа 2 интересни статии за болестите и неприятелите по ирисите, и да представя информацията тук. Статиите са от американски сайтове.
В нета няма никаква информация за това на български език. Вероятно причината е, че ирисите все още не са толкова комерсиални и популярни, а по-скоро са колекционерски растения... :hmmm: Т.к. нямам достъп до специализирана литература за да сравня,е възможно преводът на имената на заболяванията да не е точен на български език. Ако има специалисти, могат да ме поправят.
Все пак, материалът е написан достъпно, има снимки, и човек може да се ориентира достатъчно добре. Препоръчаните препарати за борба с болестите и неприятелите в статиите са американски, но чрез преглед в нета на активното вещество, е възможно да се намери аналог на Бг. пазар.
:tzvetentze: Приятно четене!

Болести и неприятели
Източници:
http://www.irises.org/About_Irises/Cult ... eases.html
http://www.abbeygardens.name/Not%20So%2 ... af%20Spot/
http://lancaster.unl.edu/hort/pest/spring.shtml
http://www.donnan.com/Iris-borer.htm
http://driftlessprairies.org/bio-invent ... dges-2738/
Ирисите страдат по-малко от болести и вредители в сравнение с повечето от другите градински растения при нормални условия. Все пак съществуват болести и неприятели, които атакуват ирисите, и срещу тях трябва да се води борба, ако искаме да имаме здрава градина. Много по-лесно е да се поддържа градината чиста, отколкото в нея да цари безпорядък от растителни отпадъци, които стават развъдник на заболявания и вредители.
Ирисовата градина не трябва да бъде преполята, гъсто засадена или преторена, ако искате да бъде здрава. В райони с по-топъл климат, прекомерното поливане води до разпространението на болести(вж. листни петна). Гъстото засаждане пречи на свободната циркулация на въздуха, а преторяването води до огромни, но меки ризоми(вж. също и мокро гниене)

I.Болести
Податливостта на ирисите към различни болести и неприятели често зависи от географското местоположение, и много болести може и да не засегнат вашите растения. Поддържането на градината чиста от растителни остатъци спомага за избягване разпространението на болестите или нападането на растенията от вредители.

Бактериални листни петна(Bacterial leaf spot)
Много ириси се засягат от това заболяване, причинено от патогена Xanthomonas tardicrescens. Заболяването причинява образуването на големи неравномерни петна най-напред близо до връхчетата на листата. Първоначално се появяват малки бледи зони. Ключът към диагностицирането на бактериалната инфекция е, че първоначално петната са воднисти, а скоро след това стават светло кафяви. След това те се разрастват, като центърът става белезникав или сивкав. Бактериалната инфекция следва проводящите жилки надолу по листа, а петната може и да се слеят. Това бактериално заболяване лесно се бърка с гъбичните листни петна. И двете заболявания възникват при мъгливо и дъждовно време. Ирисите заболяват по-често от бактериални листни петна при меко време, докато гъбичната инфекция може да се появи по всяко време, когато температурата е над 0ᵒ.
Бактериалните листни петна са по-големи и с по-неправилна форма, в сравнение с гъбичните.
Тъй като няма известно лечение, превенцията е единственото нещо, което би помогнало за контролиране на болестта. Бактериите лесно се разпространяват с градинските инструменти, също както и чрез водата,пръскаща растенията. Бъдете внимателни, ако сте ползвали инструменти при заразени растения. Измивайте старателно ръцете си след работа със заразени от бактериални петна растения. Дезинфектирайте инструментите с разреден разтвор( 1 част белина и 9 части вода) на 0,5% Натриев хипохлорид (белина за домакински цели).
Мярка за превенция на заболяването е и отстраняване и унищожаване на старите листа от градината през есента. Това би намалило голям брой потенциални проблеми с ирисите. Тъй като бактериите не инфектират ризома, пресаждането също може да бъде от полза.

Гъбични листни петна(Ръжда)
Представляват малки кръгли или овални петна върху листата, преминаващи от жълто към кафяво, и често имащи отчетлива червено-кафява граница. Причиняват се от патогена Didymellina macrospora. Засягат всички брадати ириси, Сибирските ириси, I.versicolor и ирисите „Холандика”. Колкото по-дъждовен е региона, толкова по-широко разпространено е заболяването. Лесно се контролира с фунгицид и прилепител към разтвора в пръскачката. Напръскайте през есента и рано напролет преди растенията да бъдат заразени. Ако растенията са вече заразени, отрежете върховете на заразените листа и напръскайте отново. Ефективен е препаратът Maneb( Др. търговски наименования: Dithane M-22, Manesan, Manex, Manzate, Nereb, Newspor. ; Химическо наименование: manganese ethylene bisdithiocarbamate)

Изображение
Изображение

Гъбични листни петна(Ръжда) - Photos by Russ Rodrigue

Мокро бактериално гниене
Изображение
За няколко години, това заболяване може да унищожи напълно растенията ако се позволи неговото разпространение. Патогенът е Erwinia carotovora (поразява морковите), и засяга всички брадати ириси. Представлява меко, лошо-миришещо ризомно гниене, последвано от изкривяване и отмиране на листните ветрила. Преобладава при влажна пролет съчетана с високи температури. Ако забележите гниенето и усетите миризмата, незабавно отстранете загнилото. Използвайте лъжица, и изстържете инфектираната тъкан. Нараненото място в ризома трябва да бъде изложено на слънце. След това посипете раната с почистващ препарат съдържащ белина. Някои третират ризома с антибактериален сапун(с триклозан).

Гъбично шийно гниене
Изображение
Засяга брадатите ириси, и по-рядко Японските, Сибирските и Холандиките. Представлява сива или жълто-кафява памукоподобна маса над основата на листата, ризома, и почвата в съседство. Листата пожълтяват по върховете, гният в основата, и в крайна сметка падат настрани. Често се развива и вторична инфекция от мокро бактериално гниене. Гъбата-причинител е най-поразяваща при топло време и влажна почва. Патогенът е Sclerotium rolfsii. Тази гъба има кафяви сферични сцклероции с размерите и цвета на синапени зрънца, когато е неактивна. Заболяването се контролира чрез спазване на санитарните изисквания при отглеждане, отстраняване на инфектираните тъкани, излагане на ризомите на слънце, и потапяне на ризомите в разтвор на фунгицид или 10% разтвор на белина при засаждане или пресаждане.
II. Вредители
Ирисопробивач
Това създание е бедствие за изтока и средния запад(на САЩ). Обеззаразяването на градината е най-важната мярка в борбата с пробивача. Ето и жизнения му цикъл: Macronoctua onusta е гъсеница, ларва на невзрачен кафеникав нощен молец със средни размери. През есента, молците снасят яйца върху старите листа на ириса, както и върху други близко разположени растителни остатъци.
Изображение

Яйцата преживяват зимата, и се излюпват при затопляне на времето през пролетта. Миниатюрните бели ларви намират свежите ирисови листа, които по това време обикновено са не по-големи от 30,5 см. Ранните повреди по листата е трудно да бъдат забелязани, но с нарастването си, ларвите атакуват краищата на централните листа, правейки прорези и оставяйки слизести екскременти.
Изображение

Ако ги забележите навреме, може да се приложи механична борба. Ирисопробивачът проявява канибализъм, и на едно растение остава само един вредител.
Ларвата нанася значителни поражения слизайки надолу по центъра на ветрилото или цветоноса към ризома. Пробивачът издълбава ризома, и понякога мигрира към съседен ризом, нанасяйки същите поражения. На този етап ларвите са с размер между 2,5 и 5 см., розови на цвят, с тъмно-кафява глава.
Изображение
Поражения от пробивач по ризома
През късното лято, ларвите напускат ризома, и преминават в почвата, превръщайки се в тъмно-кафяви какавиди. През тази фаза на покой, ларвите се превръщат в молци през есента. Тогава те излизат, чифтосват се, и снасят яйца.
Повечето пестициди не са ефективни срещу ирисопробивача. Почистването на градината и редовното преглеждане на растенията е много важно. Два системни инсектицида с добър ефект са Merit и Cygon 2E.
http://bayeres.ca/home-and-garden/en/products/merit/
https://www3.epa.gov/pesticides/chem_se ... 020613.pdf
Прилагат се рано напролет(когато ирисите са 10,6-15,24 см. високи) най-малко 3 пъти на всеки 7-10 дена,т.к. яйцата се излюпват по различно време според микроклимата в градината. Бъдете бдителни!
Изображение
Пробивач в ризома
Изображение
Ларва
Изображение
Какавида
За почитателите на био-градините се препоръчва употребата на полезни нематоди, вместо инсектициди.Steinernema carpocapsae напр.успешно атакува ирисопробивача.

Листни въшки
Тези малки зелени или сиви инсекти смучат растителен сок. Появяват се по листата на ирисите на групи и изсмукват соковете на листата. Могат да бъдат и разпространители на болести. Могат да се контролират чрез механична борба. Пръскането с инсектициден сапун или препарат за миене на съдове също е ефективно.
Изображение
Изображение


Verbena Bud Moth(Вербенов пъпков молец?)
Изображение
Представлява проблем за хибридизаторите, тъй като молецът напада така ценните за тях семенни кутийки и семена, получени от кръстоски на различни сортове ириси.
Endothenia hebesana има същия жизнен цикъл като този на ирисопробивача. Контролът се осъществява чрез поддържане на добра хигиена и почистване на стъблата и семенните кутийки

Щурци
Съществуват стотици видове щурци в САЩ. Хранят се с почти всичко: семена, мъртви насекоми, животинска кожа, хартия, стари дрехи(памучни, вълнени и копринени), и растения, включително и с ирисови ризоми. Те правят дупки в ризома, които по-късно могат да станат убежище на мокрици , а ризомът да загние в следствие на нараняването.
Възрастните щурци се крият в плитки дупки под камъни, дървета или растения. Те са най-активни късно през нощта, когато мъжките свирят серенади за привличане на женските. Жизненият цикъл на щуреца започва като едно от 300-та яйца, които женската снася в почвата късно през лятото и есента. Някои видове презимуват като нимфи или възрастни, а други като яйца, които се излюпват през пролетта. Щурец на възраст една година е рядкост. Щурците се контролират с общ инсектицид.

Мокрици
Изображение

Мокриците са единствените ракообразни, които могат да прекарат целия си живот на земята. Техните обвивки са като щитчета. Известни са със способността си да се свиват на топка. Обикновената мокрица Armadillidum vulgare се храни с разлагаща се растителност, но дълбае и дупки, започнати от щурците в ризомите на ирисите. Открива се под камъни, дънери или други влажни места. Отбранява се като се свива на топка. Контролът се осъществява с общ инсектицид.

Къртици

Изображение
Този малък кафяв ровещ бозайник е от семейство Talpidae. Менюто му се състои основно от дъждовни червеи, ларви и др. малки безгръбначни обитаващи почвата. Слюнката на къртиците съдържа токсин, който може да парализира земните червеи. Поради това, къртиците могат да съхраняват своите все още живи жертви за по-късна консумация. Проблемът, който къртиците създават за растенията, са кухините от техните тунели. Растенията не се развиват и не цъфтят. Всеки се бори по различен начин с къртиците. Единственият сигурен начин е да се преместите в Ирландия, където къртици не съществуват.( :hihihi: )

Полевки
Изображение
Този малък гризач е черно до сиво-кафяв, с дължина 13-20 см.,и наподобява мишка, но с по-набито тяло, по-къса, космата опашка, леко по-кръгла глава с остър нос, и по-малки уши и очи. Полевките живеят в дупки под земята(често използват тези на къртиците), но се движат и над земята по „писти”, които правят, изяждайки всичко по пътя си: трева, тревисти растения, луковици, грудки, и дори корени на дървета или кора на дървета на нивото на земята.

Изображение
„Писти” на полевки
Те могат да бъдат контролирани посредством отровни примамки или капани. Могат да се използват капани за мишки с парче сирене, поставени точно на „пистите”.Тези гризачи рядко променят посоката им.

Плужеци
Изображение
Обичат топло и влажно време. Някои от методите за борба са:царевично брашно,амоняк( напръсква се със спрей плужека,не растението; след няколко минути той загива)сол, кафеени зърна и яйчени черупки,медни ленти,остри камъни, пясък, борови иглички, примамки за охлюви, механична борба.
Изображение
Поражения от плужеци

Трипси
Възрастните трипси са с много малки размери, не повече от 0,10см., и обикновено са жълтеникави, черни или кафяви на цвят.След излюпването си, нимфите започват да се хранят в продължение на 3 седмици, а след още 2 седмици, се превръщат във възрастни. Поради бързия си репродуктивен цикъл, за един сезон трипсите могат да развият до 15 поколения!
Изображение Изображение

Разбира се, темата не е изчерпана. Вие сте на ход със инфо за други вредители във вашите градини, и споделен опит за борба с тях. :daaa:
Аватар
Blush
Кана кафе
 
Мнения: 578
Регистриран на: Пон Юни 23, 2014 3:56 pm
Местоположение: Шумен
Пол: Жена

Следваща

Назад към Лук и други луковици

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта