Див чесън (Allium ursinum L.)
Re: Див чесън (Allium ursinum L.)
Абсолютно бях забравила на колко хора съм обещала Левурда се намира и в градината ми, /защото в гората наблизо има цели полета,расте под сянката на дебели букови дървета/, въпроса е дали мога да открия луковиците, по това време няма листа/ Ще пробвам да ги намеря и ще пиша Като никой не ме подсеща така е
- nadin
- Чист кофеин
- Мнения: 7216
- Регистриран на: Май 17, '11, 15:33
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 27 пъти
- Получил благодарност: 394 пъти
- Обратна връзка:
Re: Див чесън (Allium ursinum L.)
Някой друг пробвал ли е левурдата да я готви. Щото аз като я сваря в супа с други зелении добива един леко горчив вкус. Въобще доколкото знам основните чеснови съставки във всички луци които са най-полезни не издържат на топлина и се разпадат, затова май не е препоръчително да се обработва топлинно ама все пак да питам някой с повече опит.mimeta написа: Децата много го обичат този чесън, а четох и рецепти за готвена левруда, на супа. Догодина ще разширя тройно лехата с чесъна.
Re: Див чесън (Allium ursinum L.)
Исе, готова съм да изчакам, докато ги намериш (може и в друго време на годината)
иначе аз всичко, което мога да го ям сурово, така го и предпочитам , особено зелениите
чувала съм, че чесъна(предполагам и други от роднините му с подобен вкус) на готвени манджи се слага в повечето случаи накрая, именно за да му се запазят вкусовите качества, ако не и полезностите
иначе аз всичко, което мога да го ям сурово, така го и предпочитам , особено зелениите
чувала съм, че чесъна(предполагам и други от роднините му с подобен вкус) на готвени манджи се слага в повечето случаи накрая, именно за да му се запазят вкусовите качества, ако не и полезностите
- mimeta
- Кана кафе
- Мнения: 550
- Регистриран на: Фев 22, '10, 21:11
- Местоположение: Чехия
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: Див чесън (Allium ursinum L.)
То и аз не съм я готвила още, само четох рецептата. Ние я изядохме на салата . Ето рецептата:nadin написа:Някой друг пробвал ли е левурдата да я готви. Щото аз като я сваря в супа с други зелении добива един леко горчив вкус. Въобще доколкото знам основните чеснови съставки във всички луци които са най-полезни не издържат на топлина и се разпадат, затова май не е препоръчително да се обработва топлинно ама все пак да питам някой с повече опит.mimeta написа: Децата много го обичат този чесън, а четох и рецепти за готвена левруда, на супа. Догодина ще разширя тройно лехата с чесъна.
http://dimitranas.blogspot.cz/2010/04/b ... _4633.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Днес ми пристигнаха 300 луковици чесън, довечера ще садя Пощаджийката ме гледаше на кръв
Re: Див чесън (Allium ursinum L.)
Исе, като изровиш левурда и аз искам
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Див чесън (Allium ursinum L.)
Те ви тука цяла гора с див чесън
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 123&type=3" onclick="window.open(this.href);return false;
а пък нарцисите са като нашите кокичета
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 123&type=3" onclick="window.open(this.href);return false;
а пък нарцисите са като нашите кокичета
- kannamy
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1446
- Регистриран на: Яну 16, '12, 16:36
- Местоположение: София/Богьовци
- Дал благодарност: 12 пъти
- Получил благодарност: 51 пъти
Re: Див чесън (Allium ursinum L.)
Ако не е нахално и аз да се курдисам на опашката.А ако някой знае местенце около София къде да се открие да рекне направо да си изровя
Re: Див чесън (Allium ursinum L.)
Баба ми от Витоша береше... ама не зная точно къде, а и не съм сигурна, че бих разпознала растението
- nadin
- Чист кофеин
- Мнения: 7216
- Регистриран на: Май 17, '11, 15:33
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 27 пъти
- Получил благодарност: 394 пъти
- Обратна връзка:
Re: Див чесън (Allium ursinum L.)
Казвали са ми че го имало много на Витоша около началото на старата шанца за спускане която се вижда от пътя на излизане от София за Владая, но аз лично не съм ходила там.Виждала съм единични корени надолу по пътеката от Алеко за Симеоново, ама сега нищо няма да се види щото няма листа. Трябва да се ходи напролет след като прецъфти и преди да му окапят листата. А пък аз мойте корени си ги събирам като купувам от пазарите напролет китки с листа и тук таме има изтръгнати с луковиците. Повечето се хващат без проблем, но искат влага и сянка. Иначе листата изгарят. Много лесно се прихваща и от семе като всички луци.