Растения за слънчеви тераси

Потребителски аватар
Виола
Наркоман
Мнения: 10145
Регистриран: пет ное 27, 2009 9:13 am
Местоположение: Пловдив
x 95
x 12

пет юли 04, 2014 7:53 am

Едно и също е. :nod: Другото име на Алисума е Лобулария - (Alyssum maritimum syn. Lobularia maritima) .
0 x

divna78
Дълго кафе
Мнения: 100
Регистриран: вт фев 14, 2017 2:55 pm
Местоположение: София

пет мар 10, 2017 2:37 pm

Миша написа:На слънчевата тераса може да виреят доста цветя,вкл петуниите,не се отказвайте от тях,но трябва да се спазват няколко правила

1.Изберете по-голям контейнер/саксия/сандък,колкото по-голяма коренова система има растението ,толкова по-лесно ще понесе жегите :arrow: няма да увяхва в горещите часове :arrow: няма да боледува и няма да хваща акари (почти)

2.Хубаво е саксиите да бъдат изолирани по някакъв начин от палещите лъчи на слънцето,или да бъдат от дърво,или да засадите нещо каскадно и обемно,което да ги обхваща и да спира топлината

3.Задължително поливайте само вечер !растението трябва да посрещне горещия ден свежо и с достатъчно запас от влага ,но без да е подгизнало,всяка излишна влага в жегата води до загниване на корените,понякога направо ги сварява .Поливането през деня е основната грешка,която погубва растенията,изложени на пряка слънчева светлина.Сутрин също не е за препоръчване да се полива в горещите дни,защото растението няма време да възстанови тургора си,често не може да поеме всичката вода и това отново води до загниване. Ако видите,че растението е клюмнало,а почвата стои влажна,не бързайте да поливате,в повечето случаи това означава,че корените вече са започнали да гният,преместете растението на сянка ,разрохкайте почвата и го засушете,дайте му възможност да възстанови кореновата система ,когато видите хубав видим прираст,тогава го изнесете внимателно отново на слънце
Днес си купих няколко сандъчета и саксии с двойно дъно и резервоар за вода с идеята, че ще са идеални за вилата! Но сега прочетох напътствията на Миша, че в жегите корените ако са постоянно влажни започват да загниват и в мен започва да се прокрадва съмнението дали пък не съм се прекарала нещо... :hmmm: :mrgreen:
Ще се опитам да кача снимки и ще съм благодарна ако се изкажете по въпроса дали да им махна двойното дъно!

:ufff: не мога да кача снимката и това си е.... :ufff:

http://www.lidl.bg/bg/Online_Brochure.htm

Успях да кача линка, саксиите и сандъчетата са на 14 стр.
0 x
Златка Трънова
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1111
Регистриран: вт сеп 20, 2016 10:56 pm
Местоположение: Стара Загора
x 102
x 84

чет мар 23, 2017 7:47 am

На южната тераса от миналата година-каскадни винки. За първа година ми бяха . Оказаха се много издържливи. Сакъзите изгоряха .
Изображение
Изображение
Изображение
0 x
Потребителски аватар
Daniela Pargu
Кафе машина
Мнения: 3405
Регистриран: нед яну 29, 2017 8:53 pm
Местоположение: В.Търново
x 139
x 89

чет мар 23, 2017 8:11 am

Аз имам южни целодневно на слънце прозорци - най-доволна съм от сурфиниите и калибрахоето!Правят каскада- пазят си коренчетата.Саксиите са с контейнер за водата.
Имам и каскадни сакъси,но са в сандъчета с кокосови влакна /- от които не съм доволна - много трудно се поливат,изсъхва почвата/На тях съм сложила слама да ги пази. :stiskam:
0 x
Отговори

Върни се в “Цветя в сандъци”