Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Ким, първата снимка на 1-ми пост е точно гъбата, прилича на карфиол, на цвят е бяло-жълтеникав.kim написа:Опитвала съм веднъж кефир, харесва ми.
Господинов, тази гъба какъв цвят има? Бяла ли е или прозрачна?
Имам спомен, че една съученичка редовно си правеха с такава гъба нещо като "ахчак" в буркан
и беше много вкусно. Мажехме го на филийки. Дали е същата гъба?
Ето една снимка от нета
На консистенция се получава, като гъсто кисело мляко, но не е чак като катък
Навремето в Кавказ са го правили в кожен мях, който висял на входа на юртата. Всеки, който влизал го е разклащал за да може да се "захване" по-бързо кефира.
Хубавото на Кефира, е че не е нещо модерно а съществува от дълбока древност.
Не Тишо, това е кефир, който е правен със закваска, в него няма дрожди. Такъв е и на Хармоника.Тихомир написа:Господинов, в Лидъл отвреме навреме продават Кефир. От него дали става да се вземат дрожди?
В момента имат това https://www.lidl.bg/bg/PV-Offers.htm?articleId=8595" onclick="window.open(this.href);return false;
calico написа:ааа, не ща заквасена
ще питам щерката дали ще иска, че сама какво ще я правя
ама това чак като много ти се намножи гъбата.
аз гледах такава гъба докато бях при внучката в Бургас и дъщерята я нямаше, не е сложно
благодаря ти
" onclick="window.open(this.href);return false;
Едно видео на руски, където е показано.
Последно промяна от gospodinov на Мар 4, '18, 19:35, променено общо 2 пъти.
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Да, точно такава беше, благодаря.gospodinov написа: Ким, първата снимка на 1-ми пост е точно гъбата, прилича на карфиол, на цвят е бяло-жълтеникав.
Ето една снимка от нета
На консистенция се получава, като гъсто кисело мляко, но не е чак като катък
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
-
- Кафе машина
- Мнения: 4888
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 342 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Господинов, обявявам те за Тотален Подстрекател !
След хляб с квас, боза, сега и кефир! Ама със сигурност и кефир ще пробвам , много ми харесва този на Хармоника (пълномасления) ама скъпичък ми се вижда. Видях, че в биомагазините Балев продават закаска за кефир, има и в закваски.бг, а също и на други места. Ще трябва да прочета, за да науча кое е истинското и ще пробвам! И ще чета с удоволствие всичко, което споделяме тук!
След хляб с квас, боза, сега и кефир! Ама със сигурност и кефир ще пробвам , много ми харесва този на Хармоника (пълномасления) ама скъпичък ми се вижда. Видях, че в биомагазините Балев продават закаска за кефир, има и в закваски.бг, а също и на други места. Ще трябва да прочета, за да науча кое е истинското и ще пробвам! И ще чета с удоволствие всичко, което споделяме тук!
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Di_Va написа:Господинов, обявявам те за Тотален Подстрекател !
След хляб с квас, боза, сега и кефир! Ама със сигурност и кефир ще пробвам , много ми харесва този на Хармоника (пълномасления) ама скъпичък ми се вижда. Видях, че в биомагазините Балев продават закаска за кефир, има и в закваски.бг, а също и на други места. Ще трябва да прочета, за да науча кое е истинското и ще пробвам! И ще чета с удоволствие всичко, което споделяме тук!
Кефирените дрожди се размножават бързо, за две-три седмици удвояват обема.
Аз сега съм обещал на Дар и Даниела, така че много скоро ще има за всички желаещи.
Последно промяна от gospodinov на Мар 4, '18, 20:35, променено общо 1 път.
- sendi1966
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1195
- Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
- Местоположение: Хасково
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
И аз от петък се сдобих с кефирена гъба.
Започнах да правя,но все още не съм го опитала-постя.
Като мирис ми харесва не зная на вкус как ще е.Дано няма вкус на прясно мляко,че такова не консумирам
Доста рецепти чета с кефир решила съм да пробвам.
И непременно ще пробвам да направя и едно хлебче с квас и кефир.
Като ми се размножи гъбката и аз мога да дам на някой.
Започнах да правя,но все още не съм го опитала-постя.
Като мирис ми харесва не зная на вкус как ще е.Дано няма вкус на прясно мляко,че такова не консумирам
Доста рецепти чета с кефир решила съм да пробвам.
И непременно ще пробвам да направя и едно хлебче с квас и кефир.
Като ми се размножи гъбката и аз мога да дам на някой.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4888
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 342 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Ето и Седна е прихванала "кефирния вирус" и се е задействала вече! Браво!
Аз се връщам към края на април и до тогава трябва експериментално да сте отработили процесите и да е избистрена всяка стъпка от технологията и точните продукти. В тази връзка да питам за млякото - трябва да не е от магазина, нали? Това понякога е препъникамък, ама ще мисля и по този въпрос.
Аз се връщам към края на април и до тогава трябва експериментално да сте отработили процесите и да е избистрена всяка стъпка от технологията и точните продукти. В тази връзка да питам за млякото - трябва да не е от магазина, нали? Това понякога е препъникамък, ама ще мисля и по този въпрос.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Di_va технологията е ясна.Di_Va написа:Ето и Седна е прихванала "кефирния вирус" и се е задействала вече! Браво!
Аз се връщам към края на април и до тогава трябва експериментално да сте отработили процесите и да е избистрена всяка стъпка от технологията и точните продукти. В тази връзка да питам за млякото - трябва да не е от магазина, нали? Това понякога е препъникамък, ама ще мисля и по този въпрос.
Много хора го правят с мляко от магазина и пак става.
Разбира се домашното е в пъти по-добро, но при липса на такова и купеното върши работа.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4888
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 342 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
О, това е добра новина, не че няма да опитам да намеря и истинско мляко.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Господинов, много ти благодаря. Ще чакам като е подходящ момента, а в замяна мога да ти предложа домашно сирене- собствено производство. Ще узрее към края на март 2018.
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Аз от много време пия в Узбекистан нещо наричащо се био кефир.
Четох, четох, хич не можах да разбера как е направено - с кефирна гъба ли или с дрожди?
На вид като гъст айрян, много леко киселее. На мен ми допада.
Като се върна в БГ ще взема да потърся кефирна гъба и да пробвам и аз домашно производство на кефир.
То като не мога с питите и хлябовете, да взема да пробвам с кефира. Като ви чета кулинарните постижения и творения взех да се чувствам много изостанала. Шапка ви свалям за ентусиазма и уменията.
Четох, четох, хич не можах да разбера как е направено - с кефирна гъба ли или с дрожди?
На вид като гъст айрян, много леко киселее. На мен ми допада.
Като се върна в БГ ще взема да потърся кефирна гъба и да пробвам и аз домашно производство на кефир.
То като не мога с питите и хлябовете, да взема да пробвам с кефира. Като ви чета кулинарните постижения и творения взех да се чувствам много изостанала. Шапка ви свалям за ентусиазма и уменията.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!