Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Даниела, Девина, радвам се, че всичко е наред с кефира.
Botan, закваската за кефир притежава само част от млечно киселите бактерии, които по принцип се съдържат в кефира от дрожди и е по скоро вариация за промишлено произвеждане.
За да се получи "газировка" трябва съда в, който протича ферментацията да е много плътно затворен и да се остави малко празно разстояние до ръба.
Аз го правя в буркан от компот, с винт, снощи когато го отворих, буквално се чу звук, като при газираните напитки.
Кефира беше целия в мини балончета и имаше точно газиран вкус.
Botan, закваската за кефир притежава само част от млечно киселите бактерии, които по принцип се съдържат в кефира от дрожди и е по скоро вариация за промишлено произвеждане.
За да се получи "газировка" трябва съда в, който протича ферментацията да е много плътно затворен и да се остави малко празно разстояние до ръба.
Аз го правя в буркан от компот, с винт, снощи когато го отворих, буквално се чу звук, като при газираните напитки.
Кефира беше целия в мини балончета и имаше точно газиран вкус.
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10774
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 241 пъти
- Получил благодарност: 458 пъти
- Обратна връзка:
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Тъй, тъй, определено не мога да нарека с чиста съвест млечно-киселата напитка, която предлагат в магазините кефир, тъй като няма нищо общо като качества с този произведен от кефирени зърна, но ако на някой повече му допада вкуса на купешкият да знае, че може да го използва за закваска без проблем.
При мен си повишава налягането, но чак до газиране не стига, което за мен лично си е плюс, защото го разклащам бурно преди цедене и ако беше газиран щях да го сърбам от масата, пода и тапицерията.
При мен си повишава налягането, но чак до газиране не стига, което за мен лично си е плюс, защото го разклащам бурно преди цедене и ако беше газиран щях да го сърбам от масата, пода и тапицерията.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5271
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 94 пъти
- Получил благодарност: 101 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Да -газировката му е по-скоро стипчивост на киселия вкус - резлив,да го наречем
Но не го определям и като лигава консистенцията.
А бе - мноого е вкусноо!
Аз го закопчах с пластмасова капачка бурканчето.
Но не го определям и като лигава консистенцията.
А бе - мноого е вкусноо!
Аз го закопчах с пластмасова капачка бурканчето.
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10774
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 241 пъти
- Получил благодарност: 458 пъти
- Обратна връзка:
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Твоят като го цедиш не ти ли се точи? Моят ако му вдигна цедката то струйката може да се разпъне до тънък "косъм".
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Моя не се точи, по скоро е точно като разбито кисело мляко, с такъв вискозитет.
Само, че ползвам домашно мляко, не знам това дали има значение.
Само, че ползвам домашно мляко, не знам това дали има значение.
- Dewina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1241
- Регистриран на: Авг 31, '15, 17:18
- Местоположение: Балкана
- Дал благодарност: 22 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
и моят кефир не се точи...и този от домашно мляко, и този от мляко Верея
Градината ми е нещо като баварски чифлик, селска фурна и убежище за хайдути... Знам, че ме разбрахте😇
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
На днешното прецеждане снимах, как кефира е целия в балончета и е газиран.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Първи опит за воден кефир.
Кефирени дрожди, измити от млякото с филтрирана вода.
Необходимите продукти, бяла захар, лимон, стафиди тъмни или друг сушен плод, дрожди.
Сложих две лъжици захар. Препоръчват бяла захар, защото кафявата може да зарази дрождите.
Десетина стафиди, направих грешка, че не ги измих предварително.
Половин лимон, обелих му кората, заради химикалите, с които ги ръсят.
Това е.
След 2-3 дена ще пиша какъв е резултата.
Кефирени дрожди, измити от млякото с филтрирана вода.
Необходимите продукти, бяла захар, лимон, стафиди тъмни или друг сушен плод, дрожди.
Сложих две лъжици захар. Препоръчват бяла захар, защото кафявата може да зарази дрождите.
Десетина стафиди, направих грешка, че не ги измих предварително.
Половин лимон, обелих му кората, заради химикалите, с които ги ръсят.
Това е.
След 2-3 дена ще пиша какъв е резултата.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Снимка от днес на водния кефир.
Ясно се вижда, че се активизирал, около стафидите има балончета и има и във водата.
Утре ще го прецедя да видим какво се е получило.
На другите дрожди, които са в млякото, сложих купено мляко Верея.........нищо общо с домашното, което ползвах досега. Втори ден консистенцията на кефира е много рядка а за това време с домашното ставаше гъсто, като кисело мляко.
Ясно се вижда, че се активизирал, около стафидите има балончета и има и във водата.
Утре ще го прецедя да видим какво се е получило.
На другите дрожди, които са в млякото, сложих купено мляко Верея.........нищо общо с домашното, което ползвах досега. Втори ден консистенцията на кефира е много рядка а за това време с домашното ставаше гъсто, като кисело мляко.